Keresés

Részletes keresés

egyszeriember Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1384
A bor elválaszhatatlan sajátossága szerintem, legalábbis a magyar közvéleményben, az alkohol. Ezért van külön szó a nem erjesztett szőlőlére ( pl. szőlőlé vagy must ). Ezért fából vaskarikaa az "erjedetlen" bor. Uramisten micsoda csökönyös gondolkodás :-(
Előzmény: Tafkó Birgut (1381)
Kilkenny Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1383
Az emberi civilizáció ismert történetében minden embercsoport mindenütt megerjesztette, amit csak talált, aztán megitta, direkt azért, hogy berúgjon tőle. De ha erjesztés nélkül tudta valamivel módosítani a tudatát (gombák, illatos füst stb.), azt is megtette, mert az ember szeret egy kicsit részeg lenni. Én azonban, aki Tudom, Mit Gondolt Jézus, örömmel hozom számotokra a hírt, hogy az emberiség történelmében igenis létezett egyetlen absztinens időszak és csoport, nem, nem a szesztilalom amerikai társadalmára gondolok, mert azok még jobban ittak, hanem Jézus korára. No, akkor nem ittak szeszt. Illetve ittak, mert máskülönben minek emlegetné a Biblia, hogy ne rúgjanak be, de amikor Jézus jelen volt, akkor nem ittak szeszt. Csak akkor. Hát így lett absztinens az egész kereszténység.
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1382

Csak nem azt akarod mondani, hogy methuszkálni lehet víztől, tejtől, kólától, sőt, szilárd tápláléktól, még sőtebb, erjedt oinostól, legsőtebb, bármitől, ami a gyomorba kerül, csak és kizárólag erjedetlen oinostól nem...?

Előzmény: Nemo (1087)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1381

Pedig van erjedetlen bor...

;)

Előzmény: egyszeriember (1380)
egyszeriember Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1380
"erjedetlen borral vesznek Úrvacsorát". Ilyen erjedetlen bort hol lehet kapni ?
Ami bor, az nem erjedetlen, ne vegyük el a bortól az alkoholtartalmát. Az lehet oinos, meg lehet akármifene, de nem bor !
Előzmény: Tafkó Birgut (1375)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1379

"Minden"

 

Ez nem igaz. (Persze, biztosan vannak ilyen pancserek is...)

Előzmény: elterito (1377)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1378
Az oinos jelenthet erjedt, s erjedetlen szőlőlét egyaránt...
Előzmény: elterito (1376)
elterito Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1377

Kérlek, kötözködés helyett keress föl egy olyan gyülekezetet, ahol egész évben erjedetlen borral vesznek Úrvacsorát, biztos vagyok benne, hogy kérésed elől (mutassák meg, hogyan készül az oinos), nem fognak elzárkózni, sőt örömmel megteszik. Miért félsz, hogy kiderül, igenis lehet ókori eljárással tartósítani az erjedetlen bort...?

 

Füllentettél, de nagyot. Minden nem boros gyülekezetben tetrapakk csomagolásból kiöntött, citromsavval tartósított (brrr) olcsó szőlőüditőt adnak asztalra, mégcsak nem is traubit.

Előzmény: Tafkó Birgut (1375)
elterito Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1376
Az erjedetlen szőlőlé CO2 nélkül is igazi, de hamar megerjed. Én jobban szeretem a szőlőlét a bornál (és jobban a sört a szőlőlénél), de arról nem tehetek, hogy a Biblia tele van borral. (úrvacsorán azért iszok bort, lévén sört nem lehet)
Előzmény: egyszeriember (1374)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1375

"Te viszont azt állítottad, hogy van ilyen eljárás"

 

Te viszont kétségbe vontad állításomat. Ezért mondtam, hogy járj utána...

 

"Ha valóban van ilyen eljárás, akkor virítsál."

 

Kérlek, kötözködés helyett keress föl egy olyan gyülekezetet, ahol egész évben erjedetlen borral vesznek Úrvacsorát, biztos vagyok benne, hogy kérésed elől (mutassák meg, hogyan készül az oinos), nem fognak elzárkózni, sőt örömmel megteszik. Miért félsz, hogy kiderül, igenis lehet ókori eljárással tartósítani az erjedetlen bort...?

Előzmény: Báthory Ödönke (1360)
egyszeriember Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1374
A Traubisodának annyi köze van a szőlőhöz, amennyi kevés adalékanyagot beletesznek :-) Az ókorban is tettek az erjedetlen szőlőléhez CO2-t ? Mert csak úgy lenne igazi ám.
Előzmény: avi01 (1356)
Lektor Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1372
Technikai akadálya van, csak bonyolult kerülőutakon lehetne próbálkozni, de nem most, amikor a szoftver is kínokban fetreng. (És máskor a moditopikban, plíz.)
Előzmény: Törölt nick (1370)
egyszeriember Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1371
"Erjedetlen bor" ? Fából vaskarika :-).
Előzmény: Tafkó Birgut (1359)
Lektor Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1367
Ne személyeskedjetek.
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1360
Engem nem érdekelnek a szektás előítéletek. Te viszont azt állítottad, hogy van ilyen eljárás. Ha valóban van ilyen eljárás, akkor virítsál. De ha csak a szád jár....

b
Előzmény: Tafkó Birgut (1359)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1359
Engem nem érdekelnek emberi hamisságok, Téged viszont  - állítólag - érdekel, hogyan lehet ókori módszerekkel tartósítani az erjedetlen bort. Ha valóban érdekel, utánajár(hat)sz, de ha csak a szád jár...
Előzmény: Báthory Ödönke (1358)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1358
Nehogymár elvárd, hogy én bizonygassam a te igazadat? De tudod mit? Majd ha te részt veszel egy hagyományos széderestén, ahol megláthatod, miféle nedűt töltenek az Illés poharába.

b
Előzmény: Tafkó Birgut (1355)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1357
És nem adnak hozzá semmilyen tartósítót? Sem cukrot, sem ultrapasztőrizálják?

b
Előzmény: avi01 (1356)
avi01 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1356
Hol láthatok oinoskészítést?
A Traubisoda tökéletesen megfelel. Erjedetlen szőlőlé.
Előzmény: Báthory Ödönke (1350)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1355

Konkrétum: keress fel egy olyan gyülekezetet, ahol erjedetlen borral vesznek Úrvacsorát; kér(d)éseid elől - biztos vagyok benne, hogy - nem fognak elzárkózni...

;)

Előzmény: Báthory Ödönke (1354)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1354
Ha tudnál bármi konkrétumot, már rég leírtad volna. De sajnos csak lököd a süketet.

b
Előzmény: Tafkó Birgut (1353)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1353
Akkor ne járj utána - ha ennyire félsz az Igazságtól...
Előzmény: Báthory Ödönke (1352)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1352
Megfőztem az oinost, tavasszal ugrik a majom a vízbe. Hanem te csak dumálsz. Eddig még semmi konkrétumot nem írtál, csak lököd a süketet. Ismét kérdem tehát:
Hol láthatok oinoskészítést?

Ha erre nem írsz időpntot és helyszínt (csak a szokásos süket duma), akkor nincs értelme itt tovább a szót csépelni.

b
Előzmény: Tafkó Birgut (1351)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1351

"Én bizonyítok"

 

A pacsmagolás=/=bizonyítás...

;)

 

"Hol láthatok oinoskészítést?"

 

Utánajárhatnál, ha akarnál...

Előzmény: Báthory Ödönke (1350)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1350
Én bizonyítok. Megfőztem az oinost, tavasszal ugrik a majom a vízbe. Hanem te csak dumálsz. Eddig még semmi konkrétumot nem írtál, csak lököd a süketet. Ismét kérdem tehát:
Hol láthatok oinoskészítést?

Ha erre nem írsz időpntot és helyszínt (csak a szokásos süket duma), akkor nincs értelme itt tovább a szót csépelni.

b
Előzmény: Tafkó Birgut (1349)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1349
Te vonod kétségbe. Járj utána - nem nehéz...
Előzmény: Báthory Ödönke (1348)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1348
Aki állít valamit, az bizonyít! Te azt állítottad, hogy létezik ilyen. Mutasd meg!

b
Előzmény: Tafkó Birgut (1347)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1347
Kétségbe vontad. Utánajárhatsz...
Előzmény: Báthory Ödönke (1346)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1346
Quod dixi, dixi.

b
Előzmény: Tafkó Birgut (1344)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1345

?

Előzmény: Báthory Ödönke (1343)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!