A bor elválaszhatatlan sajátossága szerintem, legalábbis a magyar közvéleményben, az alkohol. Ezért van külön szó a nem erjesztett szőlőlére ( pl. szőlőlé vagy must ). Ezért fából vaskarikaa az "erjedetlen" bor. Uramisten micsoda csökönyös gondolkodás :-(
Az emberi civilizáció ismert történetében minden embercsoport mindenütt megerjesztette, amit csak talált, aztán megitta, direkt azért, hogy berúgjon tőle. De ha erjesztés nélkül tudta valamivel módosítani a tudatát (gombák, illatos füst stb.), azt is megtette, mert az ember szeret egy kicsit részeg lenni. Én azonban, aki Tudom, Mit Gondolt Jézus, örömmel hozom számotokra a hírt, hogy az emberiség történelmében igenis létezett egyetlen absztinens időszak és csoport, nem, nem a szesztilalom amerikai társadalmára gondolok, mert azok még jobban ittak, hanem Jézus korára. No, akkor nem ittak szeszt. Illetve ittak, mert máskülönben minek emlegetné a Biblia, hogy ne rúgjanak be, de amikor Jézus jelen volt, akkor nem ittak szeszt. Csak akkor. Hát így lett absztinens az egész kereszténység.
Csak nem azt akarod mondani, hogy methuszkálni lehet víztől, tejtől, kólától, sőt, szilárd tápláléktól, még sőtebb, erjedt oinostól, legsőtebb, bármitől, ami a gyomorba kerül, csak és kizárólag erjedetlen oinostól nem...?
"erjedetlen borral vesznek Úrvacsorát". Ilyen erjedetlen bort hol lehet kapni ? Ami bor, az nem erjedetlen, ne vegyük el a bortól az alkoholtartalmát. Az lehet oinos, meg lehet akármifene, de nem bor !
Kérlek, kötözködés helyett keress föl egy olyan gyülekezetet, ahol egész évben erjedetlen borral vesznek Úrvacsorát, biztos vagyok benne, hogy kérésed elől (mutassák meg, hogyan készül az oinos), nem fognak elzárkózni, sőt örömmel megteszik. Miért félsz, hogy kiderül, igenis lehet ókori eljárással tartósítani az erjedetlen bort...?
Füllentettél, de nagyot. Minden nem boros gyülekezetben tetrapakk csomagolásból kiöntött, citromsavval tartósított (brrr) olcsó szőlőüditőt adnak asztalra, mégcsak nem is traubit.
Az erjedetlen szőlőlé CO2 nélkül is igazi, de hamar megerjed. Én jobban szeretem a szőlőlét a bornál (és jobban a sört a szőlőlénél), de arról nem tehetek, hogy a Biblia tele van borral. (úrvacsorán azért iszok bort, lévén sört nem lehet)
"Te viszont azt állítottad, hogy van ilyen eljárás"
Te viszont kétségbe vontad állításomat. Ezért mondtam, hogy járj utána...
"Ha valóban van ilyen eljárás, akkor virítsál."
Kérlek, kötözködés helyett keress föl egy olyan gyülekezetet, ahol egész évben erjedetlen borral vesznek Úrvacsorát, biztos vagyok benne, hogy kérésed elől (mutassák meg, hogyan készül az oinos), nem fognak elzárkózni, sőt örömmel megteszik. Miért félsz, hogy kiderül, igenis lehet ókori eljárással tartósítani az erjedetlen bort...?
A Traubisodának annyi köze van a szőlőhöz, amennyi kevés adalékanyagot beletesznek :-) Az ókorban is tettek az erjedetlen szőlőléhez CO2-t ? Mert csak úgy lenne igazi ám.
Technikai akadálya van, csak bonyolult kerülőutakon lehetne próbálkozni, de nem most, amikor a szoftver is kínokban fetreng. (És máskor a moditopikban, plíz.)
Engem nem érdekelnek a szektás előítéletek. Te viszont azt állítottad, hogy van ilyen eljárás. Ha valóban van ilyen eljárás, akkor virítsál. De ha csak a szád jár....
Engem nem érdekelnek emberi hamisságok, Téged viszont - állítólag - érdekel, hogyan lehet ókori módszerekkel tartósítani az erjedetlen bort. Ha valóban érdekel, utánajár(hat)sz, de ha csak a szád jár...
Nehogymár elvárd, hogy én bizonygassam a te igazadat? De tudod mit? Majd ha te részt veszel egy hagyományos széderestén, ahol megláthatod, miféle nedűt töltenek az Illés poharába.
Konkrétum: keress fel egy olyan gyülekezetet, ahol erjedetlen borral vesznek Úrvacsorát; kér(d)éseid elől - biztos vagyok benne, hogy - nem fognak elzárkózni...
Megfőztem az oinost, tavasszal ugrik a majom a vízbe. Hanem te csak dumálsz. Eddig még semmi konkrétumot nem írtál, csak lököd a süketet. Ismét kérdem tehát: Hol láthatok oinoskészítést?
Ha erre nem írsz időpntot és helyszínt (csak a szokásos süket duma), akkor nincs értelme itt tovább a szót csépelni.
Én bizonyítok. Megfőztem az oinost, tavasszal ugrik a majom a vízbe. Hanem te csak dumálsz. Eddig még semmi konkrétumot nem írtál, csak lököd a süketet. Ismét kérdem tehát: Hol láthatok oinoskészítést?
Ha erre nem írsz időpntot és helyszínt (csak a szokásos süket duma), akkor nincs értelme itt tovább a szót csépelni.