Én az Elka lezlimnél voltam bajban, mert annak a lábpedálján fordulatszám állító poti is van, no meg reverb gomb is hosszú-rövid lecsengéssel sehol nem beszerezhető kb 20 pólusú csatlakozóval és ezt kellett pótolni. Rajz nélkül visszakerestem a poti helyét, direkt ellenállással bejátszottam a lassú-gyors fordulatszámot, hozzá kell tenni, az Elka egyenáramú motorral megy és egy ócskapiacon vett jó nehéz vas alapú diktafonpedált használok, egy kapcsoló, egy nyomógomb felállással. A kapcsoló ki-be kapcsolja a lezlit, a nyomógomb vált a gyors-lassú forgás között, alapban lassú forgással, és mivel egy lábbasszus nélküli WLM orgonával használom, ha kell a gyors fordulat, akkor taposom a pedált. Így bele lehet egy picike időre is gyorsítani a forgásba, ami egy kapcsolóval nehézkes, de én nagyon szeretem használni. Tudom, most többen felhördülnek, de már megszoktam. Az L100-hoz én is Solton lacit használok, amin átalakítottam a reléket szilárdtest relére, így az nullátmenetnél kapcsol, véletlenül sem kattan bele a hangba (és nem ég be a reléérintkező) és a ma már csak ausztráliában gyártott amphenol 6+1-es csatlakozót kicseréltem 6,3-as jackre. .Oda én is dupla kapcsolós gitárerősítőhöz való pedált használok a lábbasszus miatt.
Én anno az Echolette lezlimnél voltam hasonló gondban, kölcsönkértem a gitárosunktól a kétcsatornás kapcsolópedálját, - és láss csodát - működik! Erre gondolok: HIWATT kapcsolópedál Egyszerű, megbízható, fém, hosszú kábele van és nem drága. A sima Jack-es Footswitch bemenetbe kell dugni. A Channel gomb kapcsolja a lassú-gyorsat, a Reverb gomb pedig a motor on/off - pont mint az eredeti pedálja.
Én a következőt tettem. Vettem 2 db lábkapcsolót a helyi technika boltban ( 380 FT/ db). A bádogosnál készítettek egy dobozt, lefestettük, abba belecsavaroztuk, bekötöttük próbálgattuk, és működött. Rajz nekem sem volt.Kicsit tökölős..
Nemreg beszereztem egy Solton Turbo Jet leslie-t, sajnos labkapcsolo nelkul.
Tudom, hogy van koztetek olyan, akinek van Soltonja. A kerdesem az lenne, hogy milyen labkapcsolot lehetne hasznalni vele? Esetleg van valakinek rajza, ami alapjan lehetne kesziteni egyet hozza?
-Én Premecz Mátyás vagyok, ez egy bákárrdikóla! - eme alkoholszagú felkiálltás után hangzott el a következő kis dallam a Lámpásban, már nagyon nagyon régen, még '72 előtt :) Talán pénteken megismétlődik a csoda a Volverben...apropó, nézzetek le! 9-es kezdés, no belépő.
Akit érdekel Jon Lord hammond témája a DP Highway Star c. kalsszikusban az letöltheti az egész dalt 13 sávban az eredeti forrásból(studio tape). Nagyon érdekes, érdemes meghallgatni:)
Ricky fórumra írtam a linkeket nem akarom mégegyszer beszúrni, bocs a lustaságomért;) Klikk ide
Mikor lesz ma este? Lehetne féltíztől mint a Gödörben? Javaslom mindenkinek, Brandonnal nagyon jóízű, stílusos az összjték. A Fogasház meg klassz hely. Tambibácsi, Szimizso, nem jöttök?
Előnye. Ez egyértelmű. A következő varit el kéne küldeni Lonnienak.
Szólók, kíséretek:
Nagyon tetszett a dob és gitár kísérése. Csinálhatott a szólista bármit, ők csak "egykedvű" monoton kíséretet raktak alá.
Ez még jobban kihozza a szóló árnyalatait, dinamikáját. Ezt javasolnám a zorgonistának a gitárszóló alá.
(Tony Monaco pl. mostanában ezért kezd idegesíteni. Fokoz a gitáros, nem is akárhogy, és ő meg egyre többet kavarász. A végén legtöbbször már a fölső manuálon szinte mellészólózik gyakran fullon. Azt hiszi hogy ezzel alárak, fokozza a gitárszólós hangulatot, de sajna nem. Inkább kiveszi annak az erejét. Szóval a kísérőnek nem kéne szerintem belelendülnie)
A perkás orgonaszóló nagyon a helyén van. Különösen jó hogy váltakozik a sima és a vibrátós hangzás. Meg hogy áll a laci. Talán egy hoszabb fokozási elv még beleférne. A blokkszóló szerintem némileg idegen ettől a stílustól.
Öröm volt hallgatni, az első felére a nagy hammond rajongók sem mondanák meg hogy nem 1969-es felvétel. A stílus aranykorát idézi, gratulálok! :-)
Ma ismét sokan lesznek nálam és végeztünkkel ismét kíváncsiak lesznek rátok. Remélem ismét egy csapattal érkezem. Sajna két napja még lázam volt. Anélkül 100%-ra írnám.
Ma este Brandom Mezzelo group lesz a Fogasházban, org, dob, gitár, szax felállás, egyre több saját dallal.
Pénteken pedig Kéknyúl trió fellépés eddigi legkisebb színpadunkon a Volverben, Battyány u. 63. 21.00. Belépő nincsen, gyertek minnél többen, kell a nép.
Lényegét tekintve változatlan volt 35-75 közt, de apróbb gyártástechnológiai változtatásokat végrehajtottak.
Legelőször rugótömbökön állt a hanggenerátor. A model.
Később függesztették föl kisebb rugókra, ami miatt a motornál az alsó sín ferde megerősítésre került. B model.
Több eltérő fogszámú és áttételű hangkerékből jött össze a 91 hang.
A hatvanas évektől ismét függesztés helyett fektették, de gumitömbökre. L, E, H, T, R model.
A kisebb típusoknál, spinet orgonák, a szükségtelen hangokat egyszerűen nem szerelték bele. Az M-M3-nál ez 5, az M100-L100-aknál 4 hiányt mutat, mert a basszpedál felment C-re is.
A későbbi típusoknál kitalálták hogy mechanika helyett elektromosan osszák le a basszust, ezért az E, T típusoknál már 1,5-2 oktáv is hiányzik alul.
Viszont a H100-nál a szokásos hanggenerátor tartaléklyukait is felhasználták, emiatt 91 helyett 95 hangot tud, vagyis F# helyett H-ig megy. (semmi szükség rá)
A fentiek azonban mind ugyanazt az alapmechanikát tartalmazzák.
Eltérő generátorok:
1936-44 közt egy elhangolt, kórusgenerátort is beépítettek a fő TG mellé. Kb. a fele méretű a főnek, a főtengelyről csak az egyik oldal irányába találhatók a hangkerekek. Több hangkerék közülük kettős a szándékos kórushangzás miatt. Két kerék szorosan egymás mellé illesztett. Semmire sem jó.
1962 körül a G típus egy sípos orgona imtitáció lett volna. Egy megnövelt méretű gigantikus hanggenerátort kapott.
1966-ban az X66 típus egy kéttenyérnyi, mindössze a legfelső oktávot előállító mechanikát kapott.
tudja-e valaki közületek, hogy a hammond változtatott-e a tonwheelgenerátoron valaha, vagy mindegyik tonwheeles modeljében ugyanaz a profilú, egyszer kitalált szerkezet van. Esetleg egy oktávval kevesebb, a kerekek száma? Samu
Egyelőre én is maradok a jól bevált eredeti konfigurációnál, bár néha meglepően jól szól a laptopos+zongorabillentyűs megoldás is csöves hangosítással:-) Viszont megnéztem megint a videót, és azt vettem észre, hogy a balkéz játékából semmi sem hallatszik. Azért azt nehezen tudom elképzelni, hogy olyan hangszert kiállítottak volna amelyik az alsó két oktávon nem szólal meg:-)
Hát pont itt a lényeg: "maradok az otthoni A100-nal, es csoves falacinal".
Szerintem Jordan Rudessnek is figyel valamilyen Hammond otthon a nappalijában. Mint itt többünknek. Én is, mint itt többen nem cipeljük, csak ha nagyon muszály, valamint nem bérelünk másikat egy egy buli erejéig, mert nem fér bele a keretbe. Keresünk valami egyszerű alternatívát, és kinek a pap, kinek a paplan alapon választunk. A nagyobb hangszergyártók láttak benne piaci lehetőséget, hogy ilyen klón hangszerekre szüksége van a zenészeknek. Szerintem inkább örülni kellene, hogy a választék bővül. Akinek nem tetszik, legfeljebb nem vesz ilyet, és pont. Egyébiránt ebben is pontosan ugyanaz a CX3 van mint az OASYS elődben, meg magában a CX3-ban. Azt meg hogy hogy szól, egy ilyen "tábortűzi" felvétel alapján tényleg nem lehet eldönteni.
Összehasonlítási alapom nekem is van Hammond hang és klón hang között. Én tapasztalatból írtam, hogy egy véletlen rossz beállítással lehet rossz felvételt készíteni. Ez a felvétel gondolom egy Hangfoglalás szerű rendezvényen készülhetett. Jól hallani, ahogy svenkel a kamera, hogy mennyire szűken irányított a mikrofon karakterisztikája. Hidd el, hogy sokat kűzdött feleslegesen a kamera elektronika, hogy valamilyen ilyen felvétel lett a vége. Egy telefon nem állít hangerőt/karakterisztikát, hogy optimális torzításmentes legyen a felvétel. Egy kamera mikrofonjának nem dolga a hi-fi hangátvitel. 100-200Hz alatti hangokat szépen levágja, főleg, ha még jó hangos is:-)
de legalább az előadó jól érzi magát , a hallgató meg....
Mondjuk szerintem a multszázadban a 40 es- évek a zenészei akik a hammondokat próbálgatták,azok is biztos hogy fikázták hogy hol van ez dinamikában és hangzásban ez a "hamiskás"klón egy nagy templomi orgonáktól, de aztán jött a kompromiszum /ez Ádám Éva ota igy megy/ hogy ezt legalább lehet cipelni ....
Azóta azért sokat "fejlödtünk" összehajthatós billentyü, számitógépes zene szerkesztés ,
mü "majerek" amivel a média, és az internet az agyunkat radirozza
Ez tenyleg vekony, cerna hang egy eredeti B3-hoz kepest. Mikrofon..., biztos jobb volt a mikrofonja mint amit egy mobiltelefonba raknak, marpedig meg ha Bell bacsi nem nagy frekiateresztokepessegu vonalas telefonjain is jol szol, az egy igazi Hammond orgona.
Eletem elmenye volt 10 eve kb, amikor Ravasz Laci baratomnak elsok kozott volt C3-sa Magyarorszagon. Telefonon kertem meg hogy nyomjon mar valami hangot rajta. Libaboros voltam ugy szolt azon keresztul is. Aranyaiban megha youtube, akkor is erzodig a döge, vastagsaga, es nem utolsosorban nem a Lego muanyag hangja. Persze ez az en velemenyem, es alapjaul szolgal, hogy tudom mihez viszonyitani csoves Leslie, es Hammond birtokaban.