Keresés

Részletes keresés

Floo2 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 32471

Sajnos az idén elég durva fügehullás van, minden fajta szórja le a gyümölcsöket ugyanúgy, mint a Tiéd.

Nem hiszem hogy tápanyaghiány miatt lenne, mert tápanyagban gazdagabb és szegényebb talajban lévők is ugyanúgy hullatják a gyümölcsüket.

Egy dologra tudok gondolni, az elmúlt 2 év aszályos nyarai tehettek be neki, a füge talán úgy "gondolta" , hogy mivel múlt éven a szárazságban önmagát is nehezen tartotta életben, nem ám még gyümölcsöt is növesszen, ezért ledobálja.

Ennek mondjuk ellentmond hogy rendszeresen öntözött fügék is szórják le, szóval nem egyszerű megmondani, mitől van.

Előzmény: kisvincze (32470)
kisvincze Creative Commons License 2014.05.05 0 0 32470

Sziasztok! Rendszeresen olvaslak Benneteket, sok értékes infóval gazdagodva. Most kérdeznem kell Tőletek, tanácsokat várok!

Van egy 3 éves Babits fügebokrunk, idén hoz először jelentősebb mennyiségben (80 db-ot számolt a párom) tavasszal fejlődő terméseket, kezdtünk is örülni nekik. Valami miatt pár napja sajnos elkezdtek sokan sárgulni. Ez mit jelenthet? Szelektálni kezdett a pici bokor, mert túl sok van rajta a bokor méretéhez képest? Vagy valami tápanyaghiányban szenved? Egyébként lassabban fejlődött eddig a bokor, mert nagyon kötött, agyagos a talaj, viszont rendszeresen van a tövénél lazítva és kapott komposztot is.

Szeretnék az esetből okosodni, ha valamit jobban csinálhatnék...

Íme a képek:

ninovarga Creative Commons License 2014.05.05 0 0 32469

A fügének az ágait, vagy a fiatal növényt tövig nem zabálják le úgy, mint pl. az almát. Télen azonban a zöld csúcsrügyek kíváncsivá teszik őket, de láthatóan, miután leharapták, elmegy tőlük az étvágyuk, nem folytatják a pusztítást az ág további részén. Tavasszal viszont a suhángok kérgét nem kímélik az agancsukkal.

Előzmény: marinmegye (32466)
ninovarga Creative Commons License 2014.05.05 0 0 32468

A korábbi években is mutattam jó pár példát arra vonatkozóan, hogy a káki milyen hálás "együttműködő partner" a metszésben. Az ágvégek visszametszésére rengeteg alapi rügy "beindításával" reagál. Ezekből az alapi rügyekből olyan hajtások keletkeznek, amelyek a következő évben kiválóan fognak teremni. Ezért a káki ifjítása nem okoz gondot és lehetővé teszi, hogy az ágvégekre lenövő termőrészek helyett az ágak tövéhez közelebbi termővesszőket neveltessünk vele. Ezek azt is biztosítják, hogy a fa kompakt jellege folyamatosan fennmaradjon és elkerülje a "szomorúfűz-effektus" kialakulását.

ninovarga Creative Commons License 2014.05.05 0 0 32467

Igen, jó lenne valamilyen bevált népi módszer. Tormaföldén a bekerítetlen részen a fügék cervacollal bekenve teleltek. Így megkímélődtek.

Előzmény: marinmegye (32466)
marinmegye Creative Commons License 2014.05.05 0 0 32466

Ezügyben kérdeztelek már régebben, ugyanis - ezek szerint -  én a kisebbségbe tartozom.

Nekem is vannak és lesznek fügék 'szabadban'. Igaz még fiatalok.

Körbekeriteni nem akarom egyenlőre. remélem békénhagyják...

valami vadriasztót lehetne az ágakra tenni ?...hajat?

Előzmény: ninovarga (32465)
ninovarga Creative Commons License 2014.05.05 0 0 32465

Úgy érzékelem, hogy az itt szereplő kertészkedők többségének a ház körüli kertben/udvarban vannak a növényei.

Lakott területtől távolabb eső telkeken azonban nagyon sok bosszúságot okoznak a vadak. Tavaly egy nagyon szép, többéves japánnaspolyámat ettek meg (szó szerint) az őzek, az idén derékba törtek egy kákisuhángot, télen egy csomó füge csúcsrügyet leharapdáltak, legutóbb pedig az alábbi képeken bemutatott kár ért. Tavaly is kipróbálták ugyanezt a fügét, de akkor csak az első képen látható kéreghorzsolást okozták. Most az egyik vázágról teljesen lehántották a kérget.

ninovarga Creative Commons License 2014.05.05 0 0 32464

Az akácok környékén a talajon olyan lehullott virágmennyiség van, mint amilyen elvirágzás után szokott lenni, pedig még javában tart a virágzás.

Előzmény: ninovarga (32463)
ninovarga Creative Commons License 2014.05.05 0 0 32463

Az elmúlt napok viharos szelei elég sok kárt okoztak. A szél a kivi legnagyobb ellensége. Könnyen letörheti a vesszőket, ledarálhatja a leveleket, hajtásokat. Nem véletlenül mondjuk, hogy több megfontolás alapján sem szabad a kivivesszők/hajtások útjába mesterséges akadályokat (a kelleténél több huzalt, rácsot, stb. ) képezni, amelyek erős szél esetén darálóként működnek.

A baromfiudvari kivin is jól látható, hogy sérülések/csonkulások ott keletkeztek rajta, ahol a vesszők/hajtások akadályba ütköztek. A szabadon lengő vesszők teljes épségben maradtak.

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32462

A kb 75 db kis fügémből már csak kb 10 db maradt , de abból is csak kb 7 mutat töretlen fejĺődést.

ninovarga Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32461

A sziromhullás utáni első reményre jogosító jelenség a termések szárának a vastagodása és erekciója. A vékonyan maradó száron, csüngő helyzetben maradók előbb-utóbb (inkább előbb) lehullanak.

Előzmény: ninovarga (32459)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32460

Meglátjuk!

Előzmény: ninovarga (32459)
ninovarga Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32459

A kötöttnek tűnők sem biztos, hogy nem szórják le a terméskezdeményeket. Az egyelőre fán lévők közül nem mindegyik marad meg. Sok le fog még hullani. Várjuk ki a végeredményt! Utána valamivel okosabbak leszünk.

Előzmény: Törölt nick (32458)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32458

Én isporozgattam ecsettel az asimináimat. Két egyidős egyedről van szó, de az egyiken csak 3 virág volt, a másikon viszont rengeteg. Igyekeztem kereszbe porozgatni, de volt amikor a kis fa nem is adott viràgport,mègis a nagy fa tele van kötésekkel, a kis fa pedig már elvetélt két virágot és még egyetlen virága maradt függőben. Én a nagy fát önmaga virágporával is ecsetelgettem.

Lehet, hogy az én nagyobbik fám mégis öntermékeny?

ninovarga Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32457

A virágok harang alakúak, a szirmok tökéletes ernyőt képeznek a bibe fölött/körül. Nehezen elképzelhető szél általi beporzás. Mindenképpen megfelelő rovar, vagy mesterséges beporzás szükséges.

A baromfiudvari asiminára sikeresen ráoltottam egy ágat a saját fámról, az idén már volt is rajta néhány virág, de a beporzást nem mertem erre bízni. Ugyanakkor a saját fámra is oltottam a baromfiudvariról, de az sajnos a második évben leszáradt. Így marad az ecset (hosszabbítóval).

Előzmény: coburg1 (32455)
ninovarga Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32456

Ezért kerestem fel a múltkor bemutatott két példányt, amelyek közül az egyik tavaly még úgy sem hozott termést, hogy a másik ott van a közelében. Úgy gondoltam, segítek a legalább egyszeri beporzással, és a tulajdonosnak azt a tanácsot adtam, hogy az ecsetelést ismételje meg többször a továbbiakban nyíló virágokon.

Előzmény: ninovarga (32454)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32455

Közvetlen egymás mellé ültetve, közös lombkoronával próbálta már valaki?

Előzmény: ninovarga (32454)
ninovarga Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32454

Igen. Sajátossága a gyenge kötődési hajlam, azért is mert a méhek elkerülik, mivel kellemetlen szagú a virága. Ezért inkább a legyek lepik, azok sem túl nagy meggyőződéssel. Tapasztalatunk szerint akkor is érdemes ecseteléssel segíteni a beporzást, ha nem egyedüli példányról van szó, hanem egymás közelében kettő, vagy több egyed is van.

Előzmény: coburg1 (32453)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32453

Ja, így értem. Jól tudom-e, hogy ezt szokták halpéppel permetezni, hogy a legyek beporozzák?

Előzmény: ninovarga (32452)
ninovarga Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32452

A magonc asimina zsákbamacska. Amikor elülteted semmit nem tudsz róla: milyen méretű, milyen ízű gyümölcsöt fog teremni. Nagy eséllyel önterméketlen, de véletlenül az is előfordulhat, hogy öntermékeny. Ha a közelében nincs egy másik egyed, vagy nem porzod be másik asimináról származó, idegen virágporral és mégis köt, akkor az a ritka szerencse ért, hogy az asiminád öntermékeny. Ezért minden egyes magányos példányt tesztelünk így. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy szinte kivétel nélkül önterméketlenek. Ez a tapasztalat egybeesik az asiminára vonatkozó amerikai leírásokkal.

A környezetünkben eddig előfordult magonc asiminák mind önterméketlenek. Mindig abban reménykedünk, hogy egyszer lesz szerencsénk egy öntermékeny és amellett szép gyümölcsöket termő példányhoz. Ezért a teszt.

Előzmény: coburg1 (32451)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32451

Az öntermékenységi tesztnek végülis mi a célja? És annak, hogy az első három évben történik, van jelentősége?

Előzmény: ninovarga (32449)
ninovarga Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32450

ninovarga Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32449

Nem volt porozva, mivel az első virág megjelenése után három évig minden egyes példányt öntermékenységi teszt alá vetünk. Az azt követő években pedig eltérő gyakorisággal/intenzitással porzunk. Az idén maximális gyakorisággal/intenzitással poroztam az udvari fát. Eddig igazolódott, hogy a termésmennyiség ennek a függvénye. Ha minden igaz, akkor most az eddigieknél bővebb termésnek kellene lenni rajta.

Szeptemberben érnek az asiminák.

Előzmény: coburg1 (32447)
ninovarga Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32448

Az udvari asiminám ellenben tele van csecsemőujjakkal miután a virágzás kezdete óta minden egyes nap idegen virágporral ecseteltem.

Előzmény: ninovarga (32446)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32447

Volt már valaha porozva, pozitív kontrol gyanánt?

Már azt hiszem kérdeztem valahol, csak akkor nem érkezett rá válasz, hogy mikor érnek az Asiminák?

Előzmény: ninovarga (32446)
ninovarga Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32446

A vadonba ültetett asimina magonc, akárcsak korábban, az idén is megbukott az öntermékenységi teszten: a kilenc virágból egy sem kötött, elvirágzás után mind lehullott terméketlenül.

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32445

Így van.

Köszi a linket !

Előzmény: marinmegye (32444)
marinmegye Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32444

NEM kell permetezni. legalábbis én ezt olvastam. ( most nem keresnék rá)

Ha már ugyis vegyszermentesen termesztesz fügét, kiwit, kakit akkor már miért permeteznéd a japánkörtét. :) nem? 

Előzmény: Törölt nick (32443)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32443

Hosui fajtának saccolom.

Nem tudom , hogy kell-e permetezni.

Tavaly a hajtáshervasztó egy két ágvégét megtalálta.

Előzmény: coburg1 (32441)
marinmegye Creative Commons License 2014.05.04 0 0 32442

coburg1:

okéy.

nade csak az almafélék alcsaládba tartozik....

A hazai körték meg a japánkörték meg egy nemzetségbe (pyrus)

szanCSI2:

http://www.sweetgarden.hu/japan-korte---hosui

"pollenadója: nijisseki de más körte is jól porozza , Vilmos, Clapp kedveltje"

Előzmény: coburg1 (32441)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!