Köszönöm a választ! Jogos a dolog, ezért jó kérdezni! :-) Tudom, hogy jó, ha közel van a falhoz a hősugárzás miatt, de hely van bőven, azt meg nagyon nem szeretem, ha egy fa túl közel van a falhoz. Most még jó, 5-10 év mulva, amikor meg terebélyes lesz, akkor meg a ház falát surolja, meg elférni se lehet mellette. Ezért gondoltam a 2-2,5 méteres távolságra.
Ráadásul a füge erőteljesen sarjadó bokor, elkerülhetetlen lenne a két tő összekeveredése, és előbb-utóbb valószínűleg az erősebb növekedésű elnyomná a másikat.
Ha a két bokor csak 1-1,5 m-re kerül egymástól, még az is jobb, mint az egybe ültetés. A lombjuk ugyan össze fog érni, de legalább egyensúlyt lehet tartani közöttük és nem keverednek össze a sarjak.
en nem ultetnem egybe, minek ketfele osztani egy adott hely tapanyagat, egyik novenynek se tenne jot. a tavolsag sztem boven eleg, ha nem zavaro, akkor lehet meg kozelebb is tennem.
Sziasztok! Van egy kb. 3-4 éves fügém, aki szeretne a héten egy jobb helyre átköltözni. Egy napos, fal előtti, D-NY-i hely lenne új otthona. Bokornak maradna meg és kérdezném, hogy megfelelő lenne-e 2-2,5m-es távolság a faltól a bokor középvonaláig? A másik kérdés: van egy más fajta füge, ami 2-3 éves lehet. Előbbi egy tőről leválasztott példány, utóbbi katalógusból rendelt ajándék. Szokás olyat csinálni, hogy a 2 bokrot egy gödörbe ültetni, egymás mellé, melyek az idő folyamán összenönének, vagy jobb, ha külön vannak?
Akkor még egyenlőre nem bántom a fügebokrot, de valószínű, hogy néhány év és érdemes lesz ritkítani. Mint írod, azt én is olvastam, hogy minél több mellék ágra kell serkenteni a fügét, mert mindig azokon lesz bőséges termés.
ha később mikor több ága lesz, azt megteheted ha gondolod, hogy 1-2 ágat rövidebbre veszel, így azokon lesz több elágazás, ami nagyobb terméshozamot ad majd. Olyanok is vannak, akik ellenzik a füge metszését. Én nem ellenzem. Ezzel a visszametszéssel -bár először kevesebb lesz a termés mert levágod a termő ág egy részét, viszont köv. évben többet ad a több vessző, és lassabban is kopaszodik fel a bokrod.
Pár netes oldalon árulnak egy "Szahara" fantázianevű fügét, ez melyik fajtának felel meg? (mert ilyen fajta a net szerint amúgy nem létezik). Tudom, hogy a -18 fokos fagytűrése kamu. Közben a tárolóban kihajtott a tavaly a sztendrei piacon vett példány, vmi ujjas fügének nézem és már egy termés is van rajta.
Látom, még nem válaszoltak a kérdésedre, ezért megpróbálok kielégítő választ adni.
Ezzel a fajtával személyes tapasztalatom nincs, de nálunk itt az országban a magyar visszonyokat kell figyelembe venni, így a fajtaválasztásról inkább a mi körülményeinkhez mérve válaszolnék.
A rövidebb kevésbé melegebb nyarak nem kedveznek a hosszú tenyészidejű fügefajtáknak. A legjobbak azok, amelyek augusztusban már érlelik a másodtermésüket, így ha esetleges rossz takarás esetén a füge visszafagy, akkor még számíthatsz termésre a szeptemberi időszak közepe-vége fele, emelett nem mindegy, hogy melyik fajtának milyen a hőigénye.
Vannak olyan fajták, amelynek beéréséhez a termés megjelenését követően elég 70 nap (RdB), de akár 100 nap is lehet (Black Madeira).
A másik szempont, amit figyelembe kell venni az eső állóság, ami megsavanyíthatja a termést. A túl nyitott serlegnyílásó fügéken az esőcseppek beeshetnek, ezáltal "elvizesedik,megsavanyodik" a termés.
A magyar forgalomban lévő fajta választék elég gyér, a dmkertnek van a legnagyobb fajtaválasztéka az országban.
Ha onnan kiemelnék egy fajtát, akkor a 'Ronde De Bordeaux' névre hallgató francia fajtát ajánlanám, ugyan ezzel sincs személyes élményem, de az éven dugványozok le belőle egy kedves fórumtárs jóvoltából. Amerikai fórumozókra tudok csak hivatkozni, ott nagyon megbecsült fajta, és sok kevésbé ideális fügetermesztő egyének is dícsérik ezt a fajtát.
Augusztus második, harmadik dekádja körül kezd el érni, a termés kb 40g körül mozog. Ízre az eper(strawberry) ízű fajtákhoz tartozik, ugyan nem esőálló de nagyon finomnak írják le, és talán ez a legjobb fajta amit itthon kaphatsz. Mivel nagyon rövid a tenyészideje, ezért akár elfagyás után is teremhet neked.
Nálunk tavaly december végén volt -17 C, így azt hiszem, hogy megérte betakarni. A lakáshoz közeli fügét nem takartam be. Mondjuk, azon sem látszik fagykár.
1./ Amikor feljött a kép , akkor a Ctrl gombra taposva az egér tekerőjével nagyítható , kicsinyíthető a kép és a látótérbe behozható, de így a kép alját sohasem fogod eredeti nagyságban látni.
2./ Amikor feljött a kép ,akkor jobb katt bele és vagy Ctrl C , vagy a kép címének másolása, majd új böngésző ablak nyitása és az elmentett képlink címsorba beillesztése (jobb katt beilleszt, vag y Ctrl V).
A múlt csütörtökön levettem a téli takarást a fügéről. Úgy tűnik, hogy eddig fagykár nélkül megúszta a telet. Remélem, hogy a várható fagyok már nem tesznek nagyobb kárt benne.
Az idén tavasszal úgy döntöttem, hogy a sok mediterrán dézsás növényeim mellé, kiültetek pár gyümölcstermőt is! 2 napja olvasgatom az itteni és a gránátalmás topicot. Láttam egyforma neveket ...
Van valakinek tapasztalata ezzel a fajtával kapcsolatban? vagy olyannal amit ajánlani tud nekem ...jó édes legyen kicsi maggal! Mallorcán nagyon ízlett a gyereknek 2 éves volt akkor!
Ez így van. A kora tavaszi fás dugványozás egyenesen a végső helyére a legegyszerűbb megoldás. A félárnyék szerintem nem is fontos, a locsolás, a föld nedvesen tartása természetesen igen.
A tél végén, balkonládában szerintem is simán el lehet kezdeni, én is most fogom megszedni a vesszőket, amiket dugványozni akarok.