"Over the last three hundred years, the octave span distance found on historical keyboard instruments (organs, virginals, clavichords, harpsichords, and pianos) has ranged from as little as 125 mm to as much as 170 mm. Modern piano keyboards ordinarily have an octave span of 164165 mm; resulting in the width of black keys averaging 13.7 mm and white keys about 23.5 mm wide at the base, disregarding space between keys. Several reduced-size standards have been proposed and marketed. A 15/16 size (152 mm octave span) and the 7/8 DS Standard (140 mm octave span) keyboard developed by Christopher Donison in the 1970s and developed and marketed by Steinbuhler & Company. U.S. pianist Hannah Reiman has promoted piano keyboards with narrower octave spans and has a U.S. patent on the apparatus and methods for modifying existing pianos to provide interchangeable keyboards of different sizes.[2] "
Ja! Még annyi hozzá, hogy 2mm x 36 fehér billentyűnél (5 oktávnál) az ilyen differenciák 72mm-t jelentenek, ami jelentős eltérés!
Korábban egy Emu masterkeyboardot is megvizsgáltam, ott pl a billentyűhézegok pár tizedmillimétere jelentett eltérést a teljes klaviatúrahosszban, ami kb 1 fehér billentyűnyi különbségnek adódott, tehát kettős buktató is van itt a dolgokban!
Kényes dolog ez a billentyűs téma! Ma lemértem apám G70-esének billentyűit és kereken 2 mm-el szélesebbek a fehér hangok rajta mint a Korg Trinityn! Ezért nem is érem át nagyon kényelmesen balkézben a decimákat rajta. Ellenben a félhangok teteje meg le van annyira szűkítve hogy az is zavaró.
Holnap lemérem egy ismerősöm akusztikus zongoráján a való szélességeket és billentyűhosszakat, ha Hammondosok megtennék uezt saját cuccaikon, lehetne itt egy kis referenciatáblázat, persze csak ha kedvetek van hozzá.
Vigyázz azonban! Az E4K egy első szériás E4, semmi köze az Ultra sorozathoz, hisz azokban már egy sokkal gyorsabb DSP pörög és OS frissítés szintjén is többet tudnak már, pl. SCSI, ATAPI támogatásban és HDD méret kezelésben és a régi verziókat nem lehet erre updatelni! Az első E4-esek, E4K-k ha jól tudom 4 gigáig látták a vincsiket és nem vagyok biztos hogy CF-card kompatibilissé lehet még őket változtatni.
Ugyan a később kijött E4 alapon építkező E-synth keyboard se volt még teljesítményben Ultra kategóriához mérhető, de billentyűzetben szinte a legtökéletesebb szintimechanikával rendelkezett, amit valaha alkottak. Picit véknyak voltak a félhangok billentyűi a normálhoz képest, de tényleg atom konstrukció volt és a játékérzet rajta szintén. Ehhez képest az E4K-ban anno egy olcsó lagymatag fatar billentyűsor volt. Egyszer el akartam hozni egy sráctól 160-ért az E4K-ját, de megérintve a billentyűket gyorsan elment a kedvem tőle. Utánna mondta egy volt Emu dealer haverom hogy azokban még más mechanika volt...
Az Ultra rack samplereket azonban bátran ajánlom (talán inkább E6400 ultrákat mint az E5000-eseket).
Az E-synthen volt 4 slider programozható, meg a keréknél egy "Thumby button" amire pl perkát is lehet programozni, de csak ennyi az extra + a keyboard részük!
Azonban ha váltasz,a korábbi ESI4000 ügyfeleid már nem fogják tudni használni az EOS bankokat amit az Ultrával csinálsz! Erre fenn kell tartani akkor egy ESI-t is supportként!
Kreatív, igaza van. Egy ellen tiltakozom, az M-Audio midibillentyűzet ellen. Az becsapós, kisbillentyűs. Nagyon sok új midibillentyűzet Kínából származik. Tetszetős, kelleti magát, árban sem rossz. Csak a 4 v. 5 oktáv 1 billentyűvel rövidebb mint normál társainál. El lehet bagatellizálni ezt a kisméretű különbséget, de rendes játék esetén már ettől is könyen összeakadnak az ujjak.
Itt van két kép, aki nagy Hammondról álmodik és nem hajlandó más márkával szóbaállni, ellenben fél a mechanikától.
Azt hogy szent, nem tudom értelmezni. Pont azt a célt szolgálta mint a többi Hammond típus. Elsősorban liturgikus és szalon célokat.
Az S6-S100 Chord organ nagyon régi típus. Az ötvenes évek elejéről származik. Igazi M jellegű szekrényben. Jobbkézhez egy monofón szintetizátor jár, balkéz alá meg a tangóharmonika gombsora. Meg két pedál. Egy csőtemető.
Valóban, nagyon számít a billentyűalap is. Ezek a fajta Rolandok nagyon jók, de drágák is. A hozzájuk hasonló Behringerek igen közel állnak hozzá és sokkal olcsóbbak. Kb. féléves tapasztalat után. Persze egy lacieffekt sohasem ér a leggyengébb igazi lezli közelébe sem. Ebben Rasikának szerencséje van hogy alkalmi vétellel az övé lett Matyóóó Dynacord lezlije. Az igazi forgás az igazi. Kb. annyi a különbség mintha egy tárgyat a maga valóságában néznék, vagy csak képen. Még a 3D is csak olcsó utánzata az igazi térnek. Kioltja a zenészből az ihletet és csupán reprodukcióra, termelésre ösztönöz. Persze ok, néha jól jön a súlytalanság, hogy 8 kilóból egy Elektro3 elhordozható.
Remélem most tavasszal lesz egy váltásom. Megfertőzött a nagykategória mérete ellenére. Ha nem is súlyával, de hangjával mindenképpen. Bankomat már korábban is át kellett konvertálni a nagytesókra, de egyéb visszajelzés is önmagáért beszélt. Ez lesz a közeljövő. Ezzel készítem el a régóta tervezgetett Ttb'3-as változatot. Szívesen megismerkednék ecélból egy e4K-val. Ha nem jönne össze, akkor az Ultra szériával.
Egyetet néz meg, kettőt kap akciónkban a témánál maradva egy kicsit érdekesebb tréning, nagyon jó hand zoomokkal! Van mit balkéz technikára nézni rajta...
2. verzióban meg egy másik bácsitól lehet sasolni dolgokat:
Tisztelt Solton fan még mielőtt az összes jótanácsot végig próbálod az elött azt azért tudnod kell hogy a sebesség váltó 4es csatlakozójánál 230 V váltóáram közlekedik. 3 szál van bekötve egy váltó kapcsolás elvén . A lábkapcsoló felriatu jack ajzattal pedig a zengetöt tudod kapcsolni ki és be. Lehetöség van kisáramu elektronikus motor vezérlésre is az a kérdés mennyire szeretnél belebonyolodni. Ami biztos 230 volt, van, lesz éljen és virágozzék az energia lobbi....
Azért az igazi tanácsom ha tanácsolhatom ,bizd megélhetési szakemberre mig még van olyan
Más
Kollega kérdezi mi van az E100al?
Most éppen midisedik , tul van perka hangok egyszerüsitésén, és az ugynevezet "B3
sitáson", és mivel van egy C3 is a mikro környzetemben , igy rá jöttem hogy a két orgona dög unalom igy / skandallum/ ugyhogy az alsó manuálba egyenlöre, midi, és majd meglátjuk.