Van elég szentember, aki a hasára ütve elmondja, hogy mit gondolt Jézus. Ha elég sok embert maga mellé tud állítani, akkor kialakul egy újabb egyház. Jézus pedig - ha akar - jöhet.
Mégis a Te kisstílű, morális meggondolásaidhoz igazítva állítod, hogy borozgatott Jézus
Egy frászt, ne csúsztass, kérlek. Más kérdés, hogy mire gondolt Jézus, és más, hogy mit tett. A beszámolók szerint Jézus és kompániája biz' borozgatott.
Az adventisták gumicicája az, hogy aki szeszt iszik, az bűnös, de mivel Jézus bűntelen volt, ő nem ihatott és nem adhatott senkinek szeszt. Ezért az adventisták kénytelenek kiforgatni az egész Újszövetséget ennek a marhaságnak a kedvéért. Lelkük rajta, de ne kívánják, hogy ezzel a logikai bukfencsorozattal rajtuk kívül bárki komolyan foglalkozzék.
Aha. Tehát nemcsak nem hangzott el a válasz (magyarul nem mondasz igazat), hanem nem is tudod a pontos választ.
Sebaj, a topik akkor is tanulságos, mert rengeteg érdekes információ érkezett a többiektől. Én legalábbis sokat tanultam.
Ha engem kérdezel a véleményemről (tehát nem az általad hosszabb ideje szajkózott agyrémről), akkor tételesen mondom:
1) A bibliai ojnosz bort jelent, erjesztett, alkoholos italt. 2) Sem a Bibliából, sem a gyülekezetek prédikációiból, sem saját elmélkedéseinkből nem tudhatjuk, hogy ténylegesen mire gondolt Jézus. Aki ennek ellenkezőjét álítja, az Istenhez hasonlítja magát. 3) Jézus erkölcsi indíttatásairól következtetéseket levonni enyhén szólva merészség. Még nagyobb merészség azt hinni, hogy a mi kisstílű morális meggondolásainkhoz alkalmazkodott. 4) Szerintem Jézus és hívei vígan borozgattak.
Csak annyit segíts, hogy melyik hozzászólásban hangzott el a válasz. Mármint arra, hogy hol melyik alternatívát kell választani a "bor" és a "must" közül az idézett helyeken.