En lattam mar fenykepen, egy egyszeru szurke betonfal amit idonkent bekes fegyveresek igyekeznek bontogatni gazai oldalrol. Es ez a fal meg csak nincs is kidekoralva ugy, mint az izrael-gazai fal amelyet gazai oldalrol egy mexikoi graffiti "muvesz" festett ki szepen, gondolom hasonlosagot erezve a mexikoi-amerikai es az izrael-gazai fal kozott.
Az igazi az lett volna szerintem ha a palesztinek nem tartottak volna sertesnek ha Izrael a Gazai ovezetben epitkezik, gyarakat, hazakat, stb...szoval fejleszt es akkor meg csak at sem kellett volna jarkalni a kapun es lett volna egy szep orszaguk, lakohelyuk de hat meg Izraelbe atjarni is jobb volt, mint ami most van.
Hat most megkaptak a palesztinek. Izraeliek helyett a Hamaszt. Ere azt hiszem legfelelmetesebb almaikban sem gondoltak. Lehet majd beloluk is elo pajzs, mint Libanonban. Jobb lett volna nem hozongeni annyit a fuggetlen palesztin allamert ami soha nem volt fuggetlen. A munkat eddig is Izrael adta, a Hamasz csak bombakat fog rajuk kotni es fizeti a fejpenzt a csaladnak. Nagyon aggaszto hogy igy eloretort a Hamasz, Europa kuszoben egy ilyen vadallati banda.
A Fatah pedig nem enegdheti megmagnak..kulonben nem hiszem hogy Izrael szeretne hogy a Fatah-ot ne lehessen ezutan mint palesztin erdekeket kepvisleo felet figyelmebe venni.. DE azota ugy tudopm vannak tovaabbi fejlemenyek. A legfontosabb szamomra az a hir hoyg az egyiptomi bekitok felálltak az aztaltol es egyikuk kijelelntette hoyg nincs semmi eswly a valodi bekulesre es ezzel a gazaiak eljatszak a jovojuket is...
Rohamra indult Gázában a Hamasz http://index.hu/politika/kulfold/pal79/
Miután a Hamasz-vezér Haníje és a fatahos elnök Abász házát is támadás érte, már mindkét párt nyílt polgárháborúról beszél. A Hamasz Gázában ultimátumot adott és rohamra indult, egyes hírek szerint már az övezet kétharmadát ellenőrzi.
Inkabb azt hiszem hogy a siitak megerosodese ota (Iraq,Iran gazdagodasa,atomprogram) a szunita erdekek nem ugyanazok az universalis palesztinnel..Az is lehet hogy a Hamasz-Fatah osszecsapas egy szunita-siita befolyas konkurencia megtestesitoje.
Elhiszem hogy a lakosag tobbsege rendet szeretne es azt -ez a tragediajuk- csak egy meg eroszakosabb es erosebb szervezet ( itt az izraeli katonasag) biztosithat de azt mar ketlem hogy ennyire vagyakoznanak a megszalas folytatasara.
Nem felejted el hogy a lakosag szemeben az izraeli katonasag - tág ertelemezesben- a gazai nagy borton öre.
Azota ujra csend (vagy legalabb is itt ugy tudjuk ) van. Most azt hiszem a kulonbozo palesztin csoportok harca van eloterben. Kerdes: Van e strukturalis egyseg a libanoni es a gazai,cisjordaniai palesztin harcos szovetesegek kozott ?
Pontosan igy van. Egyik nap igy masnap ugy. Ebbol nem lehet egy trendet megállaőitani. Viszont-minteppen most iolvastam az Indexen-az irani elnok (nem dolgozik ez az izraelieknek ? ) kijellentette hogy megkezdodott a visszaszamlalas Izrael megsemmisiteseig.
Gondolom Barach jellolesevel nagyobb eskelye lesz a Munkapartnak ...
Ennek dacara nem hiszem hogy az izraeli-arab beketetargyalasokra jellentosen hatni fog,hiszen a foproblemat egy ilyen targyalas nem tudja megoldani. Amig a Hamas-on belul a radikalis szarny vezeti a szervezetet addig nincsenek realis eselyek a megegyezesre.
Marpedig a Hamas nem gyengul.
Persze sokat fugg attol hoyg alakul az irani helyzet. Mennyire ervenyesul makd az irani elnoktol is kepviselt kemeny vonal .
Ez a cikk nagyon jól mutatja, hogy milyen lelkiismeretlenül haszánlják fel őket Izrael ellen. Mesterségesen tartják fenn nyomorult helyzetüket, beilleszkedni nem engedik őket pedig ez probláma mentesen meglehetne tenni.
Mondjuk személyes véleményem, hogy ez pont a te részedről egészen cinikusan hangzik. (még akkor is, ha van benne igazság - bár mondjuk az Izraeli bevándorlással való összevetés némileg sántít).
Az is világossá vált, hogy a világ kettős mércével mér. Ha a tizedét csináljuk annak, amit most a libanoni kormány csinált akkor az emberi jogokért, a túlzott erő alkalmazása miatt Genfért kiáltanak, most pedig a libanoni kormányválogatás nélkül használ erőt a fegyveresek ellen.
Hm... ez egészen sajátos logika... A libanoni háborúban a libanoni áldozatok 90%-a civil volt. Most a menekültáborokban meghalt 40 fegyveres és 24 civil (ez 37,5%).
Összesen három eset lehetséges:
1. Esetleg az izraeli hadsereg mégsem tizedét csinálta, mint most a libanoni kormány... adott esetben inkább fordított az arány (no így viszont érthető lenne, hogy miért emlegetnek túlzott erőt mások)
2. Adott esetben egy civilekre korlátozottan ugyan, de figyelő hadviselés a mostani civil/fegyveres áldozat arányokat produkálja. (Újfent utalnék a libanoni háborúra...pl nem vetünk be fürtösbombát városokban... meg egyáltalán... nem használunk fürtös bombát)
3. A Fatah al Islam, szemben a Hezbollahhal nem is egy terroszervezet, hanem egy humanitárus baráti kör, és angolkisasszonyok hétvégi baráti köre, amely maximálisan szem előtt tartja a táborban élő civilek jólétét és biztonságát.
Az ordogi kör: a lagerekbe szoritott,más arab államoktol nem befogadott palesztinek ( fent akarták tartani az idegleneseget,a menekult statuszt) a nyomorban ugy szocializalodnak hogy nincs más lehetoseguk emberi eletre csak az Izrael elleni harcon keersztul a nagyapjaik foldehez... Az izraelieknek ez egy álando es nem megoldhato kérdés.Nem tud felnoni egy olyan arab generacio amely valosagos targyalasokra kepes lehet ...
Erre eőot a kulso harcra izgato kulonbozo iranyu arab ,gazdag kozoseg es ugyanugy az amerikai buzgo zsido kozosseg is...
Mas: Melyik Munkaspart jellolt lenne a beke szamara jobb:a volt titkosrendorseg vezetoje vagy az a bekulekeny Barak aki majdnem elvesztette a strategiai haborut a targyalasoknal ?
Ehhez talan hozza tennem amit egy beershevai baratom mondott: a palezstinek tehetsegsebbek es tortetobbek mint a tobbi arab (ertheto,a ksiebbseg es frusztraltsag stimulal) igy nagyon sok helyen nem turik meg oket vagy csak maodik sorban tartsak. Felnek toluk. Apropo mi a velemenyed az ukrajnai helyzetrol.
"Meg mindig nem ismered Gabor-t Ül a gép mellett mosolyog és jol felhuzna minket... Olvassd el a hsz-ait ,kovessd idoben figyeld meg olykori mellekmondatait es rá jösz."
Ezek szerint még te sem ismersz. Én is sok mindenen felhúzom MAGAMAT, és mások is felhúzzák MAGUKAT, ez a befogadótól függ. Ülök a gép mellett, és (esetünkben) a magyarfóbok elé tükröt állítok ezekkel a hsz-ekkel, akik kapva kapnak egy-egy botrányon, hogy belerúgjanak kicsit a közösségünkbe. Ez a magatartás vezeti pennámat ilyenkor, bár gondolom feleslegesen, mert a szimulált olvtársak soha nem fogják bevallani előítéletességüket.
"Sebaj,kell a vita es igy komolyan valaszolok en is neki."
A vita valóban szükséges, ezért nekem is így kell tennem. Néha azért becsúszik egy kis szarkazmus (amit Oscar Wilde a szellemesség legaljának nevezett), de azt hiszem jól felismerhető, csak az esik hasra benne, aki akar. .... és természetesen nem szükséges rá komolyan válaszolni.
u.i. : a szeptemberi tévéostrom kapcsán buzgón ment a szájtépés a gyermekcipőben járó, törékeny magyar demokráciáról, lehetett szemforgatva öklendezni a magyar nemzetiszocializmus térnyerésén, a menetelő csizmák zaján ... stb. Pl. A dán házfoglalók, vagy a germán környezetvédők, vagy a germán szélsőbal-szélsőjobb véres és erőszakos összecsapásai kapcsán nem hallottam egyikőtöket sem az eseményekből messzemenő következtetéseket levonni az adott ország politikai rendszereinek fejlettségére vagy fejletlenségére. Magyarország kivétel, azt szabad köpködni. ... nos, hát ilyen logikával legalább olyan komolyan szabad Dániát is.
"Szerinted mit kellett válaszolnom? - a te dánokkal kapcsolatos logikád szerint valami általánosat vagy - egyedi esetként kezelni ami bárhol előfordulhat."
1. Az én dánokkal kapcsolatos logikám csak vicc volt, a sztereotíp, példákon alapuló ítélkezésen szerettem volna gúnyolódni. A dánok ugyanúgy nem kultúrálatlanok, mint a magyarok. 2. Pl. azt, hogy ez az első túszejtős bankrablás Magyarországon.
"A kettő nem zárja ki egymást, csak te mosod össze őket. Rabbo kijelentése ugyanis nem erről szól."
Erről szó sincs, ezt nem állítottam. Én egy másik mondást találtam ki.
"Akkor tessék csak zokogni tovább. Igy viszont boldog és vidám jövőt nem lehet épiteni."
Zokogjon, akinek oka van rá, de az tényleg zokogjon ... A pszichológiától tudjuk, hogy a traumákat kibeszélni, és nem elhallgatni kell. Az, hogy kinek mennyi időbe kerül feldolgozni a traumát, az változó, és nem te vagy én leszünk azok, aki megszabják, mennyi ez az idő. ... és természetesen, ahogy sokan butaságnak, és meghaladott dolognak tartják a trianoni csonkolás felemlegetését, és az általa keltett problémákkal való foglalkozást, úgy vannak olyanok is, akiknek a könyökükön jön ki az Auschwitz-téma, és a homokba dugják a fejüket, ha a Holocaustról kezd szó esni. Úgy gondolják, már mindent hallottak, amit hallani lehetett, és nem érdekli őket az a régmúlt, melyet meg sem éltek.
"De jövőnket nem ezeken zokogva épitjük hanem a jobb jövőben való hitttel. Én erről beszéltem és erre utaltam amikor Rabbot idéztem. Ezzel szemben te hosszadalmasan megmagyaráztad,miért érthető a nagy magyar búbánat."
A fenéket, én sohasem magyaráztam ilyesmit, gondolom elnézted. Mi magyarok pedig aztán pláne nem a múlton zokogunk, sőt, sokan csak a nyálcsorgató konzumidiotizmus állapotában, a múlt nélküli jelenben és jövőben hajlandóak élni, hogy semmihez semmi közük ne legyen, és semmilyen felelősség, vagy "közösségtudat" ne nyomja a vállukat, mert gyűlölik a problémák szagát, és úgy gondolják, semmi közük hozzá ("van nekem elég bajom" mentalitás, na ez aztán tényleg "zokogás" a javából). Ezt is lehet csinálni. A múlton való zokogás nem jellemző rám, mint ahogy a kollektív amnéziához való csatlakozás sem. A tisztes emlékezés, és hagyományápolás az arany középút.
u.i. : ... de akik a múlton tök feleslegesen zokognak, azok attól még lehetnek boldogok a jelenben, és építhetnek boldog jövőt, ez csak a múlthoz való viszony kérdése.
Teljesen egyett ertek Veled. Fel avygok haborodva az emenyeim,ezt nem vartam volna.
Solyom intervenciojat ugyan protokolaris okoknal fogva el kellene itelnem de nem teszem mert meg egy elnoknek is lehet sajat velemenye es ot meg a kornyezetvedo meggyozodese es multja is pluszban igazolja.
A hableany allando tamadasok celpontja amiota van. Koppenhaga szellen ,egy nagy zoldovezetnel,a kikoto szajanal van ,icipici,senkinek sem art. De mert nemzeti jellentoseget kapott csabitja azokat akik titokban elvezni akarjak azt a visszhangot amely a gyava tetjuk okozhat.Megis fontosak ok-gondoljak.Mogotte kisebbsegi erzesek,sexualisi sikertelenseg, sikeresek gyulolette rejtozik legtrobbszor.
"Jasszer Abed Rabbo a genfi kezdeményezés palesztin veztője mondta: az a politikus aki a történelmi sérelmek alapján politizál a nagy bűnt követ el népével szemben. Nagy mondás. (ő egy menekült táborban született.)"
Igen. Az én mondásom : a politikus, aki népe történelmét és hagyományait figyelmen kívül hagyja, áruló.
"Gondolom az osztrák politikusok is így gondolják ezért a pragmatikus politikát követve nem nyúlnak szobrokhoz és egyéb tabukhoz."
A magyar politikát 45-től nem a történelmi sérelmek alapján vezették, kb. ugyanakkortól, mint az osztrákot. Eredmény ? Nulla, vagy inkább mínusz a pragmatikus politika eredménye. A környező országok magyarsága apad, az anyaország megelégszik azzal, hogy elszipkázza a használható munkaerőt az elcsatolt részekről.
"Eredmény egy semleges, évtizedek óta gazdag állam."
Ausztria gazdag állam volt a háború előtt is, az is MARADT. ... és mivel nem telepedett rájuk 40 évre a szovjet polip (és az a 10 év is csak lightos megszállás volt), európai léptékben fejlődött az ország (mint bármelyik másik Európa nyugati, nem KGST felén).
"Ezenkívül nem zokogják teli a Dunát és a párnájukat az elveszett nagyságuk miatt."
De, telezokogják, és sok Ausztriába látogató, és ott dolgozó ismerős egybehangzó véleménye szerint felsőbbrendűségben szenvednek még most is.
"Ezt nem ártana megtanulnotok."
Ezeket MI már régen megtanultuk, TI viszont még eztán fogjátok megtanulni. Államot, földet nem csak gründolni lehet, hanem elveszteni is. Megváltozni vagy alkalmazkodni nem tudtok, így országotok el fog tűnni a süllyesztőben.
"Ők ki lettek verve az országból, Így ez nem kérdéses."
Ellenség volt, ez a nem kérdéses. ... ami még nem kérdéses, és igazán számít : minél közelebbi, és minél súlyosabb egy történelmi trauma (mely nem a levegőben lóg, hanem sok milliónyi egyéni traumából áll össze), annál inkább nincs bocsánat a múlt bűneire.
Ha felszerelik a szűrőket a Rábára, akkor igen. Egyébként pedig attól hangos a sajtó, hogy osztrák környezetvédők a cseh határon átkelőhelyeket blokkoltak, mert a temerini atomerőművet veszélyesnek tartják. Tehát az osztrák környezetvédők mozgalma egészen addig hatékony és ütőképes tud lenni, amíg lehetséges (!!!) ausztriai szennyeződésekről van szó, de az a dzsuva, amit a határaikon kiengednek, az hadd menjen.
Na ennek már épp ideje volt. Amit az osztrákok pofátlanul, évek óta, szemrebbenés nélkül művelnek, az minden európaiság lábbal tiprása. ... és szomorú, hogy az államfőnek kell szót emelnie, mert a kormány évek óta tehetetlenkedik, és nem foglalkozik a Rába-szennyezéssel. Majd talán Fodor lép valamit az ügyben.
Sólyom beszólt az osztrákoknak http://index.hu/politika/belfold/soly070515/
"Nagyon furcsálljuk azt az attitűdöt, hogy utána ide teszik Ausztria legkeletibb csücskébe, ahonnan már nem tud az ország belseje felé fújni a szél, csak ide jön át minden lehető szennyezés" - mondta Sólyom László a Szentgotthárd mellett tervezett heiligenkreuzi hulladékégetőről. A Rábát egy osztrák bőrgyárból ért szennyeződést megtekintő elnök a júniusban találkozik Heinz Fischer osztrák államfővel, szerinte a környezetvedélemi ügyek már terhelik a két ország kapcsolatát.
Azt mondom, ezek a dánok egy kulturálatlan, primitív népség ! Kinek ártott a Kis hablehány ?
Összemázolták a Kis hableányt http://index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/?main&312447
Ismét vandálok kenték össze piros festékkel a koppenhágai Kis hableányt, a dán főváros jelképét. Az ismeretlen tettesek keddre virradóra mázolták össze a koppenhágai kikötő bejáratát egy szikláról őrző bronzszobor fejét és testét. A szobor mellett egy képkeretben feliratot hagytak, amelyen csak egyetlen zölddel írt szó olvasható: Av! (Ez a "jaj" dán megfelelője).
Ezek már számomra indifferens dolgok. Humanista vagyok. A tigris kinyírása sokkal fontosabb, mint hogy utána mi jelenik meg a lapokban, ki döngeti a mellkasát, győzőként. ... ill. akinek jólesik, az kacaghat a gonosz, mocskos, alacsonyabbrendű kis indiai parasztokon.
Ugye Oroszország esetében szó sincs legyőzésről (lefegyverzésről), és éppen ez a probléma. Az orosz (nem tigris) medve mintha csak kiereszteni látszana a karmából néhány jelentéktelen káeurópai népet néhány évtizedre, aztán újult erőre kapva igenis igényt tart az egyszer már elejtett zsákmányra.
Tehát sajnos nem az a legnagyobb problémánk, hogy halálra röhögjük magunkat a halott medve fülét cibáló pöttöm észteken, lengyeleken, magyarokon, ... stb., hanem hogy találunk-e búvóhelyet a feltápászkodó óriás elől, vagy nem. Gyurcsány kapitány úgy gondolta, ha felülünk a medve vállára, ott nem fog bántani minket. ... és igaza is lehet, egész addig, amíg megéhezik ...