A magas páratartalom okára eddig nem jöttünk rá. Napi kétszeri kereszthuzatos szellőztetés mellett is 65-70% volt. A falak nem vizesek, aljzat betonos valószínű szigeteletlen, de ha onnan jönne a pára akkor az szerintem látszana a zárt aljú bútorok alatt a padlószőnyegen. 1 éve lakunk itt, előtte évekig lakatlan volt a ház. Építészmérnök ismerős szerint ez lehet az oka a magas páratartalomnak. Létezhet, hogy a falakban (55-60 cm) még mindig ennyi nedvesség van és ez nem látszik?
Hővisszanyerősben addig nem gondolkodom, amíg nincs szigetelve a ház és régiek a nyílászárók. A ventilátor még a fürdő miatt jönne jól, zuhanyzás közben-után jó lenne minél gyorsabban kihúzni a párás levegőt. Nyáron eddig nyitva szokott lenni az ablak éjszakánként de ezt a szomszéd kutyái miatt szeretném megszüntetni.
Nyáron azért kevésbé szokott probléma lenni a magas páratartalom. Elég éjszakára nyitva tartani itt-ott az ablakokat, vagy ha az kevés akkor napközben is lehet nyitva tartani. Ha ventilátoros megoldásban gondolkodsz, akkor valamilyen hőcserélőset volna érdemes csinálni, akkor legalább nem vesztesz energiát, hanem nyersz télen nyáron....
Régi építésű vályogházunk van fatüzelésű központi fűtéssel. Egy ideje küzdünk a szoba magas páratartalmával. Most kivettem az ablak alsó részén kb. 40 cm hosszan a gumitömítést és a nem használt kémény nyílásából a záródugót. Ezzel a páratartalom lecsökkent 65-70%-ról 55-60-ra. Ugyanez a kémény még két másik helyiséggel (étkező, fürdőszoba), közös falban van, tehát célszerű lenne ezek szellőzését is megoldani. Most télen a huzat kihúzza a párás levegőt, nyáron ventilátor nélkül nem fog működni. Milyen ventilátort ajánlott? Kb. 40 m2 területű a 3 helyiség 2,6-os belmagassággal.
Az elszívott levegő utánpótlását érdemes higroszabályozott légbevezetővel megoldani? Ha igen akkor csak fali jöhet szóba. Ezeket hova érdemes elhelyezni a helyiségen belül?
Bocsi, a szellőztetőre gondoltam, nálam van ebből kettő a konyhai levegőpótláshoz az elszívóra bekötve! De egyébként hidd el, ez légmentesen zár, nem úgy, mint a pillangó szelep, annak a forgáspontja azért elég lazán van illesztve! De az ára amúgy tényleg elég horror! :-(
Egy kerdes. Flexibilis csovel vannak kotve a leagazasok a gerinchez? Ha igen, akkor eleg lenne szerintem a ket agban a csoveket ugy kialakitani, hogy legyen egy kb.40cm-es csucs (tehat egy meteres darab kell pluszba, amit igy feltudsz huzni 40cm-es magassagba). A meleglevego felfele aramlik, de lefele nem es ugyanez ervenyes a masik oldalon is, tehat nem lesz aramlas, amennyiben valoban nincs semmi kulso ero, ami mozgasba hozza. Szerintem.
Nem értem, h miért kéne az elszívóra kötnöm, mikor a befújt oldalon van a bajom? Amúgy 3 ilyet sem biztos, h be akarok tenni, főleg nem ennyi pénzért, és abban sem vok biztos , h ez full légmentesen zár.
szia a héten írtad a vezérlést RE400-hoz, hogyan működik pontosan? van hozzá valami bekötési/kapcsolási rajzod is? (arduino mega-t hasznalok, erre tudtam egy webes feluletet rakni, amit mobilrol konnyen elerek, nekunk ez a legkenyelmesebb megoldas)
Sziasztok , egy kis segítségre lenne szükségem a szellőztető rendszeremmel kapcsolatban. A padláson vannak a csövek ( elszívó, befújó) , gerincvezetékről ágazik le 3 befújó, 3 elszívó.Nem folyamatosan megy, csak akkor, ha emelkedik a páratartalom, manuálisan bekapcsolom, és időrelé beállítástól függő ideig működik. Probléma a következő: Amikor nem mennek a ventilátorok, akkor a nagyszoba mennyezeti befújón beáramlik a szoba kb 21°C-os levegője, és a gyerekszobai befújón pedig jön vissza a padláson így lehűlt levegő ami kb 15-16 fok attól függ mennyire van hideg, és ez sajna érezhető a szobában...( érdekes módon az előszobai befújon nincs "visszaáramlás" pedig az van középen, azon csak akkor áramlott vissza, mikor a gyerekszobait bedugtam hibafeltárás céljából :-) ) A többi légszelepnél nem tapasztalom a jelenséget , csak ennél a kettőnél. A csövek szigetelve vannak nem kicsit :-) , mindkét oldalra ( elszívó, befújó) gyártottam 1-1 légtömören záró visszacsapó szelepet, h a lakásból a padlásra ne tudjon huzatolni a cső ( kémény effektus...). Ezek viszont a hőcserélő után lévő ventik után vannak beépítve a gerincbe. Van-e vkinek vmi ötlete erre a problémára? Több visszacsapót nem nagyon szeretnék beépíteni, mert macerás is lenne, meg azok már nagyon fognák a ventiket kis fordulaton, és az is elképzelhető, h ki sem nyitnának...
beszéltem a BB-villesekkel HCS és alkatrész ügyben, jó dolgokat mondtak, de csak komplett gépet és anyagot adnak nem méreteznek és számolnak :( azt nekem kell/ene vagy tervező jó áron, tud valaki segíteni ebben?
jaja igen köszi megint a segiccséget! :) 85% a gyári adat, szóval nem rossz. kicsit még szigetelek, ha nagyon igyekszem, még akár +1 fok is összejöhet !!!! :D
Hat abban nem vagyok olyan biztos, mert a kabel leirasaban 110°C csucshomersekletre kepes a korulmenyektol fuggoen. Ezert kell szerintem figyelni a kinti homersekletet is.
Eleve en maskeppen gondoltam. Nalam ugy van, hogy a futotest a friss levego eloszto elott van egy meterrel es az eloszto toveben van a termosztat. Igy akkor kapcsol be, ha a levego nem eri el a 20°C-t, ha jol emlekszem a homersekletre. Nalam csak 125Wattos, igy tulfutesrol szo sem lehet.
Nalad a vezerlotermosztatnak ugyszinten a futokabel utan kell lennie, hogy vezereljen. A masodik termosztatnak amit en irtam, viszont a kinti homersekletet kell figyelnie, hogy feleslegesen ne legyen a futokabel aram alatt, ha kint melegebb az ido. Szerintem.
namost. a szellőztető állandóan megy, így nincs olyan, hogy "bekapcsolom". a termosztátot pont hogy a hűvös oldalra akartam tenni, hogy akkor kapcsoljon be, ha a csőben mondjuk 12 fokosnál hidegebb levegő jön. viszont akkor fűtsön, hiszen egyrészt önszabályozó a kábel, másrészt meg, 250W az össz teljesítménye, így nem félek attól, hogy hirtelen szauna meleg ömlene a kéróba :) javíts ki ha tévednék!
Ez szerintem siman jo lesz, mert az ionagyudnal alacsony legaramnal bekell avatkozni, hogy ne futson allando jelleggel. De marad meg egy kerdes. Gondolom a futukabel csak akkor kap feszit, ha bekapcsolod a szelloztetot. Viszont, lehet, hogy nem lenne rossz, ha volna megegy termosztat, ami viszont csak akkor engedne aramala helyezni, ha a kinti homerseklet eleri az X homersekletet. Az X homerseklet annyit jelent, hogy odafigyelnel, hogy milyen kinti homersekletnel esik le a befujt levego homerseklete az altalad mar nem szimpatikus homersekletre es ettol valamivel magasabb homersekletnel kapcsolna az ionagyut, amit aztan a sajat termosztatja tartana kordaban.