Keresés

Részletes keresés

beali Creative Commons License 2007.09.05 0 0 964

Köszi Pogiii a választ. Lehet hogy így van - ez a glukózos dolog úgy látszik nekem nem jön be :)

Mondjuk nem is az zavar, hogy magas, hanem hogy a múltkor befektettek emiatt 4(!) napra. Vidéki vagyok, úgyhogy meg lett az eü-reformról rövid úton a véleményem - de inkább nem is részletezem (talán csak annyit több wc közül amelyik működött, azon kilincs nem volt)

Előzmény: Pogiii (963)
Pogiii Creative Commons License 2007.09.05 0 0 963
Ggili, attól diabetikus, hogy nincs benne glükóz, ami ch van benne, az összetett formában van vagy fruktóz (ahhoz nem kell inzulin a felszívódásához). Canderelt ehetsz persze, elvileg azt lehet, de sztem is óvatosan, ne tömd vele tele magad sokszor.
Egyébként ha nem lennél terhes, a 7,9 nem számítana olyan magasnak, de a babának ártasz vele. Szerintem mégiscsak diétázz, ha meg amellett is ilyen magasakat mérsz, akkor inzulin.

Beali, a cukor a terhesség előrehaladtával általában romlik, még akkor is ha diétázol (sajna a reggeli hipózás is lehet ennek jele). Valszeg ideje lenne átállnod a 160g-os diétára, és mérned magadnak továbbra is. Ha diéta mellett is mérsz magasat, akkor meg inzulin.
Egy terhességidiabos barátnémnak a 34. hétig elég volt a 160g-os diéta, de onnan elszállt a reggeli cukra, így akkor már inzulinoznia kellett, majd a 36. héten az esti is, így az inzulint is növelnie kellett.
Előzmény: ggili (957)
beali Creative Commons License 2007.09.05 0 0 962

Sziasztok!

Nem tudom, hogy valaki tud-e valami okosat mondani az alábbiakra:

33 hetes terhes vagyok, és az első terhelésesem 8.7 lett. Azóta tartom a 180-as diétát, sőt legtöbbször nem is bírok annyit enni. Most elküldtek egy újbóli terhelésesre, aminek az eredménye 8.9 lett!!! Fogalmam sincs mi a fenét fog rá mondani a doki, már most ki vagyok bukva.  Nem ettem előtte semmi cukorsat, meg ilyesmi. Lassan már semmit sem merek enni...Viszont hízni se tudtam még egy dekát sem (a gyerek az nő rendesen)

A cukorszintem itthon az ujjbegyes módszerrel méregetem, mindig rendben van, sőt volt már reggel 2.0 is.

Van valakinek valami jótanácsa?

Előre is köszi.

ggili Creative Commons License 2007.09.05 0 0 961

koszi Szundi!

kolleganonek meg majd mondom, hogy esetleg menjen el 1 ilyen terheleses vizsgalatra, ha gondolja

szundi22 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 960

Sajnos a lisztet nem lehet kihagyni a diabetikus sütiből, szerintem azért is sok bennük a ch.

Én szoktam gyümölcscukorral csokipudingot csinálni, vagy diós sütit, túrós batyut, kakaós csigát vagy palacsintát diabetikus mogyorókrémmel.

Ezekkel az édesítóporokkal nem minden sütit lehet megsütni, mert pl piskótának nem mind jó, de már nem emlékszem melyikkel nem sikerült. Szerintem nem lesz baj, ha használod.

Előzmény: ggili (957)
szundi22 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 959

Te sem vagy cukorbeteg.

De a kolléganőnek lehet csökkent glükóztoleranciája, akkor is, ha nem tud róla. Nem hiszem, hogy volt terheléses vizsgálaton, ha eddig még nem szült.

Előzmény: ggili (958)
ggili Creative Commons License 2007.09.05 0 0 958

na, most mertem tizorai utan 1 es negyed oraval egy kicsit magas erteket (7,9), viszont mivel kollegano pont ugyanakkor evett mint en, majdnem ugyanazt, plusz meg egy csokissutit is, merettem vele is egyet, neki meg 9,1 lett

es o ugyebar nem cukorbeteg

akkor most mi van?

ggili Creative Commons License 2007.09.05 0 0 957

Sanyika, nagyon vigyazz magadra, pihenj sokat nehogy baj legyen!

En meg annyira szenvedtem az edesseg hianytol, hogy probaltam valami diabetikus dolgot venni, vegul sikerult szereznem olyan csokit, amiben cukor helyett edesito van, igy 100g-ra 1 g cukor jut, de abbol sem eszem sokat, mert nem tudom, hogy az edesito mennyire arthat..

Amugy tegnap csomot nezegettem ezeket a diabetikus sutiket, es nem igazan ertem, csomora ra van irva, hogy diabetikus, megis 100 g-jaban 20-30 g cukor is van. Az eleg sok, nem? Vagy mitol lesz egy edesseg diabetikus? Ez a csoki meg amit vettem vegul nem is a diabetikus soron volt, hanem a rendes csokik kozott, csak nagy betukkel ra volt irva, hogy nincs hozzadott cukor benne.

Ja, meg vettem canderel edesito port, mert ra volt irva, hogy terhesek is ehetik, ugyhogy lehet csinalok belole valami sutit a hetvegen :) Ugye azzal nem lehet baj?

Éloin Creative Commons License 2007.09.05 0 0 956

Persze, persze abszolút igazad van, csak azt szerettem volna mondani a szőlővel kapcsolatosan,  hogy szerintem bűnözni is szabad néha.

Konkrétan nekem azt mondta a dietetikus, hogy az egekbe emeli a szőlő a vc értéket, és ezért örültem meg nagyon az alacsony értéknek.

De az ingadozással kapcsolatosan csak annyit jegyeznék meg, hogy nálam a 3 órás 'nemevés' nem igazából működik, mert néha 2 óra múlva (de legkésőbb 2,5 óra múlva), annyira leesik a vc-om, hogy muszáj előrébb hozni az étkezést. Ilyenkor megmérem az étk. előtti értéket és mindig jó alacsony (de már remeg kezem-lábam).

És minél előrébb járok a várandósságban, annál kevésbé bírom kivárni a 3 órámat:((

Most vagyok 32+1. Ez vajon a romlás jele is lehet?????

És köszi a diabet zsömi nevét, én is kipróbálom:)))) Bár már nagyon hozzászoktam az Abonett-Wasa duetthez, már 3 hete (kb:) teljes kiőrlésű kenyeret sem merek enni, mert az is szépen felvitte határérték felé (7,2).

Előzmény: Shiro (954)
sanyika2004 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 955
Köszi a tanácsot lányok!Körülnézek hol találhatok ilyen kenyeret vagy esetleg lisztet,mert kenyérsütőm van itthon.Az internetes oldalukon körülnéztem,nagyon jó kis recepteket ajánlottak a lisztjeikből(nokedlit is).Vércukormérőt sajna csak fizu után tudok beszerezni,mert az iskolakezdés amúgy is húzós volt.De aztán az önsegélyezőm ugyis visszafizeti szerencsére.Igy a vércukor profilos vizsgálatra viszem már magammal.
Shiro Creative Commons License 2007.09.04 0 0 954
Csak arra vigyázzatok, hogy a szőlő, vagy a cukortartalmú élelmiszerek gyors cukrok, azaz azok hirtelen emelik meg a vércukrot és aztán hirtelen le is zuhan. Ezért lesz az egy órás érték nagyon alacsony. Ez viszont elég nagy ingadozás, miközben a diéta célja, hogy nagyjából egy szinten tartsa a vércukorszintet egész nap.
Ha a zsemlétől valakinek nagyon felmegy a cukra akkor érdemes kipróbálni a kifejezetten diabéteszeseknek kifejlesztett diabet max kenyeret és zsemlét. Ezek a velük együtt elfogyasztott élelmiszerekből is gátolják a ch felszívódását és egy db zsemle ch értéke 20g

S.
Előzmény: Éloin (953)
Éloin Creative Commons License 2007.09.04 0 0 953

Ha van vércukor mérőd, akkor javasolnám, hogy próbáld ki a szőlőt. Nekem is az erősen tiltott kategóriába sorolták, de egy életem-egy halálom, múlt héten leteszteltem. megettem egy fél fürt pannóniát. Nem fogod elhinni, a 60 perces értékem 4,6 lett !!!!!!!!!!

És a dietetikus az mondta, hogy rá se merjek nézni a szőlőre, ugyan ez volt a túró rudival is és a palacsintával (2db) is. Bőven-bőven határérték alattit mért a készülék.

Ezzel szemben a zsömle felvitte 9,6-ra, amitől én is komolyan megijedtem.

Nagyon hasznos egy ilyen kis készülék, mert módosíthatod a diétádat, hiszen nem vagyunk egyformák, nem reagál mindenre ugyan úgy a szervezetünk.

Előzmény: sanyika2004 (952)
sanyika2004 Creative Commons License 2007.09.04 0 0 952
Ne is emelgess Pogii!Tessék elfogadni a segítséget.Sőt nem szégyen kérni sem.Nekem is sokat kell pihenni,mert picinyt megnyilt a méhszáj.Próbálok is ,de nehéz a két kölyöknek megmagyarázni.
Én is figyelek a diétámra ezerrel,de néha nehéz kiokoskodni mit is tegyek az asztalra ebédnek,hogy ne kelljen kétfelé főzni.Bár bevallom őszintén,hogy néha megeresztek uzsira egy turó rudolfot.Ami nagyon hiányzik az a szőlő.
Pogiii Creative Commons License 2007.09.04 0 0 951
Szerintem azért annyira nem vészes a helyzet, legalább tudjuk, h figyelni kell, nem szabad elhízni meg cukrot zabálni kétpofára soha, no meg a mozgás, blablabla.

Hihi, na a hős "erősebbik" nem, mi?? :) :) :) Adtál egy jó ötletet, asszem én biza leszúrom életem párját vmelyik kaja után, eddig eszembe se jutott... rád fogom fogni ;).

Köszi, már egész jól vagyok, mondjuk még elvileg a jövő hétig feküdni kéne, de már elég nehezen maradok vízszintben. Mindenesetre Bogyeszt továbbra sem emelgetem, mindig van itt vki velem.
Előzmény: ggili (950)
ggili Creative Commons License 2007.09.04 0 0 950

Na, szep kilatasok :(

En a ferjemet probaltam ravenni, hogy merjunk neki is egyet, de nem hajlando hagyni, hogy megbokjem, hiaba mondom neki hogy nem is faj.

Azt mondta, majd ha veletlen megvagja az ujjat merhetunk.. de persze az tuti nem eves utan lesz..

Amugy Pogii, mar jobban vagy?

Pogiii Creative Commons License 2007.09.04 0 0 949
Értem én, és tényleg mérd is buzgón, abból baj nem lehet. :) Figyu, van letölthető ch táblázat pl itt , mindig nézd meg, h mit eszel, mert azért a gyümölcsökben pl általában jó sok van, azokkal is vigyázni kell.

Egyébként, ja, sokaknak lehet magas a cukruk anélkül, hogy tudnának róla. Néha érdemes lesz mérni már akkor is amikor nem leszünk terhesek, mert igaz, h nekünk nem okoz akkora gondot mint a babának, de sajna azért később is okozhat bajt. Főleg annak tudatában kell majd nézni (plusz figyelni az életmódunkra), hogy a terhességi cukrosok 80%-a 20 éven belül inzulinos cukorbeteg lesz (a terhességi cukor a hajlamot mutatja a 2-es tipusú betegségre).
Előzmény: ggili (948)
ggili Creative Commons License 2007.09.03 0 0 948

Pogii, belgiumban lakom. Ugy van itt is ahogy Shiro mondja, nem is volt kontrollmeres, hanem rogton megkaptam a vercukormerot, hogy hajra, merjem magamnak, es ha azt latom, hogy tobbszor is 130 mg/dl fole megy (7,2) eves utan masfel oraval, akkor azonnal szoljak a dokinak, es inzulin. Addig meg ram van bizva, hogy mit eszek, persze az alapszabalyok betartasaval (cukor kerulendo + szenhidrat mersekelve). De en ezt jonak tartom, mert azt latom, hogy nagyon jok az ertekeim, mig ha nem kaptam volna merot, akkor vegig paraznek, hogy vajon jol csinalom e.

Amugy tudjatok mit nem ertek? Az ehgyomri ertekem mindig jo (4-5 kozott), es belegondolva a kismamakon kivul senkinek nem mernek terheleses erteket, tehat siman lehet, hogy minden masodik embernek magas a vercukorszintje, csak nem is tud rola?

Éloin Creative Commons License 2007.09.02 0 0 947

Én nemrég voltam vc profilon és a SOTE I. protokollról tudok neked beszámolni:

Szóval reggel 7-re kellett menni, néztek éhgyomrit (újjbegyből), megettem a reggelimet (minden kajádat vinni kell magaddal) és 60 perc múlva bekopogtam a laborba és néztek egy értéket.

Legközelebb 12:00 kor kellett menni a laborba, ugyan úgy ebéd előtti érték+60 perces értéket néztek.

A legutolsó a vacsi, 16:30-kor megint pofavizit, néztek vacsi előtti+60 perces értéket. A papírt az értékekkel kézhez kaptam és ezzel kell jelentkezni a dokidnál.

Minden főétkezés előtt és utána 60 perccel szúrtak újjbegyből.

Ha van vc mérőd, vidd a lándzsádat, mert engem is a legvastagabb tűvel szúrtak meg először, utána már tanultam az esetből és inkább a vékony, ki saját tűmmel szúrkáltam magam:)

Előzmény: sanyika2004 (946)
sanyika2004 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 946
Szia csajok!
Pogii!Ne aggódj,ne stresszelj,pihenj nagyon sokat és minden rendben lesz!
Lányok!Az van a vérvételes papiromra írva,hogy:"Kérem fent nevezett vércukor profil vizsgálatát!"Ez mit jelent?Ez az amikor egész nap bennt kell lennem?A doki nem mondott róla semmit csak annyit,hogy éhgyomival menjek.Köszi a választ!
Amúgy mindenkinél minden rendben?
Shiro Creative Commons License 2007.08.31 0 0 945
VIgyázz magadra, ne stresszelj!
Remélem, nem lesz semmi baj!

S.
Előzmény: Pogiii (943)
Shiro Creative Commons License 2007.08.31 0 0 944
A magyar nőgyógyászati szakmai kollégium az egy órás mérést javasolja, a diabéteszes belgyógyászati esetek pedig étkezés után másfél órával mérnek. Ők viszont mérnek étkezés előtt is, és azt hasonlítják nekik össze, hogy étkezés után mennyire közelíti meg az étkezés előtti értéket a vércukruk.

A magas vércukorérték okozhat még magzatvíz többletet illetve hiányt is és koraszülést is, korai esetben akár vetélést is.

A nagy baba és a baba alacsony vércukorszintje is elég rossz következmény, főleg az utóbbi, hiszen így infúziót kell adniuk a babának amíg be nem áll az egyensúly.

Az, hogy Ggili-nek mást mondtak, az azért van, mert gondolom nem Magyarországon él. A nyugat-európai illetve az amerikai gyakorlat az, hogy addig nem szólnak bele, hogy mit és mennyit eszik a páciens, amíg jó vércukorértékeket produkál. Nekem is úgy mesélte ezt a nőgyógyászom, hogy neki volt egy ilyen páciense, aki az első gyerekét szintén gest.diabbal várta az USA-ban, és ott nem szabdták meg a diétáját ezért a második gyereknél itthon sem volt hajlandó tartani a diétát és mégsem lett semmi bajuk. Én nem szeretnék senkit a diéta ellen hangolni, sőt, szerintem jobb az óvatosság, főleg azért, mert ez néhány hónap összesen az életünkből, a jutalma pedig sok-sok csodálatos év egy egészséges gyermekkel!

Üdv.: S.
Előzmény: Pogiii (943)
Pogiii Creative Commons License 2007.08.31 0 0 943
sziasztok!

No frankón nekiálltam görcsölni meg vérezni tegnap, úgyhogy most 2 hétig fekhetek, juhé.

Ggili, nem véletlen a 3 óránkénti evés, de a gyakoribb még mindig jobb mint a ritkább, ha tartod hogy az össz megevett ch 160 g legyen (gondolom 160 g-os diétán vagy 10-es terhelésessel...).
Az h későn derült ki olyat okozhat, hogy nagyobb lesz a baba, de ha mostantól szigorúan betartod a diétát, akkor a legrosszabb cukorbaj okozta hatás - a szüléskori behipózása a babának - elkerülhető.
Aztaaa, 1 Euróba kerül egy csík??? Nem semmi... merre laksz? Itthon azért ennél olcsóbb.
Hú, most olvasom, h nem is mondtak konkrét diétát????????????? Hát, szerintem ez igen nagy hiba. Egyedül rajtad múlik, hogy tartasz-e, de ha nem, akkor méginkább nagyon figyeld a cukrod. Egyébként egyáltalán nem megy el ezzel a nap, csak az első pár nap, amíg belerázódsz, egy idő után már meg tudja az ember becsülni kb-ra hosszabb méricskélés nélkül is.

Sanyika, elég kaja után 1 (vagy másfél--- ez vajon mitől függ?) órával mérni, előtte nem kell, mert általában az éhgyomri cukor nem száll el csak ha a neméhgyomri már elszállt.

Előzmény: ggili (936)
sanyika2004 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 942
Hát nem tudom Gili.Nekem élből a 200 gr.-ost mondta a védőnő meg a doki.Csak igy lehet mérsékelni a CH fogyasztást.Mert az bizony nem csak az édes dolgokban meg a burgonyában...stb.-ben van.Nagyon sok gyümiben is pl.Nézd meg a táblit is ammit átküldtem.És ezek az elrejtett dolgok is okozhatnak gondot.Nincs kizárva hogy még ezen a 200.-ason is szigorítanak.Nálunk a 10.-es érték fölött inzulinoznak(legalább is az én kórházamban) és ahhoz is diéta "jár".Nem olyan vészes a méricskélés sem,hamar bele lehet jönni.Nem kellemes de úgy gondolom ennyit megér...
ggili Creative Commons License 2007.08.31 0 0 941

Nekem sajna ez a szamolgatas nem jon be :( ugy erzem akkor az egesz napom arrol szolna, hogy mindent mericskelek, osztok szorzok, raadasul olyan lassan eszem, hogy egy tizorai fel 10tol fel 11ig tart, ugyhogy ez a 3 orai eves sem fog menni, de megbeszeltem magammal, hogy emiatt nem fogok parazni, hiszen a mert ertekeim nagyon jok.

Nekem azt mondtak, hogy 7,2 alatt kell lennie masfel oraval barmelyik etkezes utan, illetve az ehgyomri is, de az nekem eddig mindig 5 korul volt (itt mas ertekekkel szamolnak, most az atszamoltat irtam le)

ja es nekem nem mondtak semmi ilyesmit, hogy 3 orai etkezes, meg maximum/minimum szenhidrattartalom, csak annyit, hogy mit ne egyek (edes, cukros dolgokat), illetve hogy probaljak ne tul sok szenhidratot enni (keves krumpli, keves rizs, teljes kiorlesu gabonafelek)

Shiro Creative Commons License 2007.08.30 0 0 940
előzményben a határértékek
s.
Előzmény: Shiro (923)
sanyika2004 Creative Commons License 2007.08.30 0 0 939
Tudom hogy nem olcsó.De megérdeklődtem és a Vasutas önsegélyezőm szla. ellenében visszafizeti az árát.Körül kell hogy nézzek majd a gyógyszertárakban itt a környéken.A mértéktelen gyümi evés nekem is nagyon hiányzik,mert mint te is tudod eddig szinte azon éltem.De lassan lassan beállok a diétára.Felirom a saját receptjeimet,igy legközelebb nem kell számolgatnom.Igaz van olyan aki ezért hülyének néz de nómindegy.Pont a saját anyám sértődött halálra,mert nem akartam ott enni.Hiába magyaráztam neki,hogy nem tudom fejből megítélni az ételek CH tartalmát.Jobb otthon nyugis körülmények közt kiszámolni.De sajnos nem, érti meg mivel jár ez az egész.
Mik azok a vércukor értékek evés előtt ill. evés után amik beleférnek a jó tartományban.Mert én erről sajna nem kaptam semmi tájékoztatást.
ggili Creative Commons License 2007.08.30 0 0 938
Szia Sanyika!

Igen, en vagyok, csak a gili nev mar foglalt volt :)
A vercukormero nagyon jo dolog, engem mindig megnyugtat amikor jo ertek jon ki, ma pl mindharom foetkezes utan megmerem (most jon nemsoka a vacsis), es ebbol tenyleg latom, hogy jol csinalom a dolgokat. Igaz, draga mulatsag, a meromuszer 50 eur volt a tesztcsikoknak meg 1 euro darabja, minden mereshez uj kell.
Nem fogom ilyen gyakran merni, csak szeretnem megtudni, hogy mi dobhatja meg, illetve mi nem, mert akkor azt kesobb is ehetem, es nem kell izgulnom tole.
Amugy nekem azt mondtak, hogy eves utan masfel oraval merjem, illetve minden masnap az ehgyomrit is, az eddig mindig jo volt.
Ja, nem voltam kifejezetten edesszaju eddig, de most hogy nem ehetek edesseget, rossz erzes, az a tipikus tiltott gyumolcs dolog :)
sanyika2004 Creative Commons License 2007.08.30 0 0 937
Ggili!
Először is azt hiszem mi ismerjük egymást ugye???Ha az vagy akire tippelek odaát is kérdezhetsz priviben,vagy msn.-en.
Évés.Nekem azt mondta a doki bácsim,tartsam be a 3 órát(pár perc eltérés nem számit).De a folyamatos nasit felejtsük el.Szinte mindenben van szénhidrát(alma,gyümik...) és ugyi abból cukor lesz.Próbáld meg reggel összeállitani a napi étrendedet és szigorúan tartani magad ahhoz.Nem könnnyű főleg ha nasiznak előtted.Ezt magamról tudom,mikor itt rágcsizik a kát gyerkőc,iszonyú nehéz.Nekem mindenem volt a Túró Rudi.Most már ugy állitom össze a dolgokat,hogy általában uzsira azt eszek,igy nincs hiányérzetem.(anniyra mert a gumicukrot is imádom)De minden reggel összeállitom a napi menüt és akkor csak azt.Igaz igy nem nagyon tudok elmenni itthonról mert 3 óránkén kaja.De ha nagyon muszály viszem magammal.De hát bevásárolni nem is szeretek mert ugye ott nem ülhetsz le a bolt közepén tizóraizni.Bár a doki azt mondta ha nem bírom a délelőtti 3 óránkénti evést(nem szoktam délelőtt enni) akkor a tizórai kiváltható gyümilével(pesze a szénhidrát figyelendő)
Amúgy ha édesszáju vagy vannak nagyon fini diétás sütik,de itt is oda kell figyelni a mennyire.A családnak is sütöttem hétvégén.Rá se jöttek volna hogy diétás.
Szóval azért nálam alakulnak a dolgok,már csak egy vércukor mérőt kell beszereznem és megtudni melyik értékek a normálisak méréskor.Kaja előtt is kell mérnem vagy csak utána?
ggili Creative Commons License 2007.08.30 0 0 936

Ja, es van is mindjart kerdesem:

nagyon mondja mindenki ezt a 3 orankenti evest en szivesebben "nassolok" folyamatosan delelott es delutan, pl: 1 alma, 1 joghurt, 1 repa, 1 rizspehelylap stb. mondjuk felorankent valami, az vajon artalmas lehet?

illetve sajna nekem eleg keson derult ki ez a problema, mert pont elutaztunk, igy a dokim nem tudott ertesiteni, 25. heten volt a vizsgalat, es most vagyok a 29. heten

es az elmult 2-3 hetben eszmeletlen dolgokat ettem ossze (anyoseknal voltunk, gondolom el tudjatok kepzelni, rengeteg edesseg, sutemenyek, kb egesz nap ettem), nagyon be vagyok parazva, hogy ezzel sokat artottam a kicsinek :(((

mit gondoltok?

ggili Creative Commons License 2007.08.30 0 0 935

Sziasztok!

Szeretnek en is csatlakozni, mar lattam is ismerost, Sanyikat egy masik forumrol mar ismerem :)

Sajna nalam is beutott a terhessegi cukorbetegseg, a cukorivas utan sikerult egy 10-est produkalni, ugyhogy most szigoru dieta, meg napi 2szer vercukorszintmeres etkezesek utan masfel oraval.

Eleg jok az eredmenyeim (5-6 korul), bar sikerult bekapnom egy 9,2-t, igaz elotte meggyes pitet ettem, mentsegemer szolgaljon, ez meg az elso meresi nap volt, es azt hittem az besorolhato gyumolcsnek. Most mar tudom, hogy messze nem :(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!