Hogy ne offoljuk szet a Szuleszet-Nogyogyaszat (Mr Spock) topicot.
Pockovics válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-29 20:22:43 (7014)
matsska, az "ajänläs", meg a "na nehogymä azert ne..." között van egy ärnyalatnyi különbseg.
Az egyik WHO-tol van, a mäsik...
[elõzmény : (7009) matsska, 2003.11.29 17:59]
MuTeR válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-29 20:14:48 (7013)
Kedves Matsska!
Nyittok egy szoptatás - kitõl ne... topicot és telepakoljátok a negatív táblát nõgyógyászokkal. Már ne haragudj, de ha valaki olyan barom, hogy a nõgyógyászától kér szoptatási tanácsot, az megérdemli! És a nõgyógyásznak szoptatással kapcsolatban nem kell máshoz értenie, mint mellgyulladás kezelése és ha valami indokolja, akkor tej-elapasztás.
A másik. Láttam a negatív táblában neonatológust is, aki valószínûleg soha nem fog felelõsen szoptatási tanácsot adni, mert nem jár ki körzetbe, mindennap más újszülöttet lát, akinek az életét meg kell mentenie. De nem baj, vesszen, mert egyszer, egy rossz pillanatában tápszert javasolt egy nagy babának. Arról, hogy az anyukának volt-e elég teje, nem szól a fáma. Meg arról sem, hogy a nagy babáknak eleinte rutinból tápszert adnak a legtöbb helyen, a túl nagy súlyvesztés, vércukorszint-zuhanás, egyéb dolgok megelõzésére.
A doktornõ, aki 8 hósan "erõltette" a 6 hós kortól már ajánlott glutént, már csak hab a tortán.
Szeretnék én is nyitni egy táblázatot azoknak az anyukáknak a neveivel, akikkel sikerült elhitetni, hogy a heti 50 gramm gyarapodás is elég, csak nehogy véletlenül tápszert kapjon a gyerek. A kedvenc szövegem az, hogy ha a baba nyugodt, jókedvû, alszik éjszaka, akkor biztos elég a tej. Ez egyszerûen nem igaz!
Azokról az anyukákról már nem beszélek, akik remegve készülnek a szülésre, mert ugye szoptatni tudni _kell_, ez minden anyuka kutya kötelessége. És azokról sem, akikben olyan ellenérzést szül ez az erõltetett anyatejes kampány, hogy megfogadja: _csakazértsem_ fog szoptatni.
Biztos jó ez?
Én a WHO-nak hiszek, de ott mindenhol azt olvasom: lehetõség szerint. Nagy különbség.
Magyarországon a szoptatási "arány" nagyon jó, ha jól tudom, Európa élvonalába tartozunk. Úgy gondolom, az a fajta "nyomulás", amit a magyarországi LLL csinál, azokban az országokban lenne helyénvaló, ahol az anyák az elsõ naptól elkezdik apasztani a tejet és csak tápszert adnak a gyereknek, hogy visszamehessenek dolgozni vagy egyéb okból.
Szerintem a nemzetközi LLL és a WHO bõven kiegyezne olyan szoptatási eredménnyel, ami Magyarországon van. Nem vitatom, hogy ebben nagy része van a Szoptatásért Egyesületnek, de "a mór megtette kötelességét" ugye, nem kell már a földbe döngölni minden ellenvéleményt! Nem mindig (csak) annak van igaza, akinek a hangját a legtöbbet hallani!
MuTeR
AliceCsodaországban válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-29 19:33:57 (7012)
(Na igen. Valakinek rögtön megy a szoptatás, van teje, a gyerek jól szopik, aztán azt hiszi, hogy nála van a bölcsek köve. Az élet nem ilyen egyszerû, de nem akarok ezzel itt vitatkozni.
Van akinek elsõ pillanattól óramûszerûen mûködnek a ciklusai, van akinek rögtön az elsõ nem együttlétkot orgazmusa van. Van ilyen. Örülj neki, és maradj meg a szektátoknál.)
Moni válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-29 19:11:33 (7011)
Gábor, oda sem neki, de Te ezt úgyis tudod. Én (mi) továbbra is Rád hallgatunk, tisztelettel és szeretettel.
Tudom, off, de muszáj volt...
[elõzmény : (7006) Dr. Laufer Gabor, 2003.11.29 00:04]
Alfred válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-29 18:55:10 (7010)
Mr Spock:
Az én lányom lassan két éves, még mindig szopik, így bûntelen vagyok, de te jó lesz, ha nyugállományba vonulsz, lemész a pincébe és a filmgyûjteményedbe temetkezel, mert jön a hurrikán... ;o)
matsska válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-29 17:59:43 (7009)
OFF
Utoljára errõl itt:
Kedves Gábor,
Csakhogy tisztán lássunk: kultusz (angolul: cult): laza vallási jellegû szövetség, ahová nem kell belépni, elég, ha a tag bizonyos eszméket követ és bizonyos módon viselkedik. A tagok rendszerint megtarthatják egyéb vallási kötõdéseiket. (Becker:Through values, to Social Interpretation, Duke University Press, Durham, NC, 1950) Ilyen kultusz pl. az asztrológia is.
Tehát a WHO kultuszt teremtett és ajánl a fél évig tartó kizárólagos, majd 2 éves korig fenntartott szoptatással.Bravó! Micsoda egy világszövetség! Ejnye-ejnye! A sok, a szoptatást vizsgáló tudományos kutatás ami alapján erre jutottak és az ezt követõ ajánlások pedig egy boszorkányrend ténykedése, ugye?
Persze, hogy nem látod a különbséget a gyerekek között. Hogy is látnád, hiszen mennyit találkozol velük? Látod, hányan és mire allergiásak? Látod, hogy hányszor betegek? Látod, hogy milyen a kapcsolatuk az édesanyjukkal? Dehogy. Ha jól tudom Te nem gyermekorvos vagy. Látod õket pár percre a rendelõdben, amikor elkisérik a mamájukat? Esetleg egy szülinapi partin, egy barbecue-n, vagy amikor becsöngetnek hozzád Halloweenkor? És mit látsz? Édes, dundi amerikai gyerekeket. Egy olyan kultúrában, ahol nem illik panaszkodni, ahol nyilvánosan csak mosoly van.Ugyan már. Kérlek nézz el egy-két olyan oldalra, ahol a kutatási eredményeket közlik nagy intézetek. Õk nagy mintán, tudományos módszerekkel vizsgálódtak. És látták/látják a különbséget.
Itt egy ottani orvoskollégád weboldala, talán még neked is hasznos olvasnivalót tartalmaz, hogy a WHO-anyagokat már ne is említsem.
www.askdrsears.com
A megítélés/elítélés tekintetében egyetértünk, de kis hazánkban sajnos egyelõre nincsen más mód a szoptatással kapcsolatosan szakmai hibát vétõk ellen fellépni mint ezen a fórumon. Sajnálatos módon a hazai szakemberek valami miatt sokszor lemaradnak a szakmájuktól és a (sajnos többségében angolul megjelent) szakirodalmat nem áll módjukban megvenni, vagy elolvasni. Náluk sajnos már csak a kismamák tájékozatlanabbak, így kerülhet sor az olyan tanácsokra, mint amiket ebben a topikban olvashatsz. Ugye, téged is elborzasztanak? A topik errõl szól, nem másról, bárki bármit is próbál belemagyarázni.
üdv,
matska
Dr. Laufer Gabor válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-29 00:04:53 (7006)
Kedves matsska,
Végtelenül sajnálom, hogy ennyire megbántottunk valamivel. Mivel?
Megbantasrol szo sincs, de mindig viszolyogtam attol, hogy akarmilyen feketelistara rakeruljon a nevem.
Viszont láttam már párszor, hogy a téged ért macerát, kritikát, támadást hogyan fogadod: elegánsan, humorral, vagy ha ez nem megy, akkor egyszerûen nem reagálsz. A mostani hangvétel meglepõen arrogáns, mondhatnám nem rád vall...
A kivulallok mindig humorosnak velik, de akit celbaveszek az mindig arrogansnak talalja. Ilyen az emberi termeszet (en is).
Sajnálom, hogy a sokáig szoptató édesanyákat felvilágosult és intelligens orvos - ember létedre gúnnyal illetted. Miért?
Mert mindent az eletben lehet nem csinalni, alig csinalni, atlagosan csinalni, jol csinalni es tulzasba vinni. A szoptatas a vilag legtermeszesebb dolgai koze tartozik. Az is hogy nagyon sok no egyaltalan nem kepes szoptatni vagy alig kepes szoptatni. Tobbmillio eve. Az anyatej helyettesitese legalabb annyira osi dolog mint maga az emberiseg. A szoptatasbol egy kultuszt csinalni egy teljesen szuksegtelen dolog. 24 eve latom a mamakat akik szoptatnak, akik nem. Semmi kulonbseget nem velek felfedezni a gyerekeik kozott. Ha valaki megkerdezi tolem, mindig eloszor azt tanacsolom hogy szoptasson ha tud. Tehat nem vagyok szoptatasellenes. De semmi szukseget nem latom annak, hogy akarki le legyen nezve, le legyen dorongolva, ijeszgetve legyen hogy ez meg az fog tortenni ha nem kepes anyatejet adni a gyerekenek, ha nem egyenesen a mellebol kepes anyatejet adni a gyerekenek, stb.
Ez egy cult, es azokat en soha nem szerettem, akarmi is volt a figyelmuk kozeppontjaban.
Adott a dolog: egy újszülött, késõbb csecsemõ, majd kisgyerek, a mi gyerekünk. Megpróbáljuk neki a lehetõ legtöbbet megadni. Magunkból is. Ez az anyatejjel kezdõdik. Miért baj ez?
Egyaltalan nem baj, egeszen addig ameddig ezt magadra vonatkoztatod es a sajat gyerekedre. Abban a pillanatban amikor ennek a fontossagat az igazi fontossagtol elteroen terjeszted, masokat ezen az alapon megitelsz, elitelsz, kritizalsz, amikor a vilag tobbi dolgai mellekszerepet kezdenek jatszani a szoptatas fontossaga mogott, akkor elkezdtel valamiben HINNI, ami amugy nem letezik.
Gabor
Dr. Laufer Gabor válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 23:36:24 (7003)
Kedves Pockovics,
Ä, en csak ugy hivom öket: "a misszio neve szoptatäs" tärsulat.
nekem azert jöttek a torkomnak, mert az ikreimnek üvegböl adom a lefejt tejet, ha elmegyünk hivatalba, beväsärolni, stb. merthogy igy megvonom öket az igeny szerinti szopitol, ami nekik jär.
azert megneznem, ök hogy csinälnäk, hogy häzon kivül a ket csecsemöt megszoptatjäk egyszerre, ha eppen egyszerre kerik, miközben a 2 eves kisfiuk nyolcvanfele szalad es kavicsot töm a szäjäba...
Teljesen igazad van.
"Jolneveltsegem" miatt nem irom le hogy mi az igazi velemenyem errol az egeszrol.
Gabor
matsska válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 21:37:42 (7002)
Kedves Gábor, szia,
matska vagyok a Babanetrõl, az ominózus topikból.
Végtelenül sajnálom, hogy ennyire megbántottunk valamivel. Mivel? Régóta olvasom itt a tanácsaidat és nagyon sokat tanultam belõlük, noha magam még nem vettem igénybe e lehetõságet. Viszont láttam már párszor, hogy a téged ért macerát, kritikát, támadást hogyan fogadod: elegánsan, humorral, vagy ha ez nem megy, akkor egyszerûen nem reagálsz. A mostani hangvétel meglepõen arrogáns, mondhatnám nem rád vall...
Bevallom, nem tudom milyen tanácsod kapcsán kerültél a negatív listára, de jó lenne, ha utánanéznénk együtt és ha fenntartod, amit mondtál/írtál akkor elmagyaráznád nekünk, hogy milyen szakmai meggyõzõdésbõl tetted. Lehet, hogy félreértettünk valamit. És volt már rá példa, hogy revideáltuk az álláspontunkat. Sõt, arra is, hogy bocsánatot kértünk:).
Bizony jócskán akadnak magyar orvos kollégáid is a listán, láthatod, ide csak és kizárólag a szoptatással kapcsolatos tanácsok alapján lehet listára kerülni. Soha nem vitatjuk azonban, hogy az adott orvos a maga szûkebb szakterületén ettõl még lehet kiváló. Legfeljebb a szoptatással kapcsolatos ismeretei nem naprakészek. Sajnos a saját nõgyógyászomat is ide kell sorolnom:), de ettõl még hozzá járok és nagyra becsülöm õt.
Sajnálom, hogy a sokáig szoptató édesanyákat felvilágosult és intelligens orvos - ember létedre gúnnyal illetted. Miért? Választott hazád többek között attól olyan gazdag, hogy komolyan veszik a nézetek és a szólás szabadságát.
Tudod, olyan ez, mint közös szenvedélyünk, a bridzs: van egy leosztás, és az a dolgod, hogy a lehetõ legtöbbet kihozd belõle. Adott a dolog: egy újszülött, késõbb csecsemõ, majd kisgyerek, a mi gyerekünk. Megpróbáljuk neki a lehetõ legtöbbet megadni. Magunkból is. Ez az anyatejjel kezdõdik. Miért baj ez?
További jó munkát és egészséget kívánok neked.
Üdvözlettel,
matsska
Alfred válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 16:46:13 (6999)
Pockovics:
A feleségem szokott belõlük hétvégéken felolvasni, jókat röhögünk. A cél szép és jó, de mikor valakik már vallássá emelik a szoptatást, ráadásul a szent tudás egyedüli birtokosaivá avatják magukat, kicsit visszatetszõ.
Amúgy egy külön világ az övék, és néhány év alatt egy zárt virtuális kommunává alakultak. Irtam az egyik szülészetes topicba, hát úgy le lettem ugatva, hogy csak lestem.
Pockovics válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 13:23:33 (6995)
Ä, en csak ugy hivom öket: "a misszio neve szoptatäs" tärsulat.
nekem azert jöttek a torkomnak, mert az ikreimnek üvegböl adom a lefejt tejet, ha elmegyünk hivatalba, beväsärolni, stb. merthogy igy megvonom öket az igeny szerinti szopitol, ami nekik jär.
azert megneznem, ök hogy csinälnäk, hogy häzon kivül a ket csecsemöt megszoptatjäk egyszerre, ha eppen egyszerre kerik, miközben a 2 eves kisfiuk nyolcvanfele szalad es kavicsot töm a szäjäba...
Dr. Laufer Gabor válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 00:09:23 (6984)
Kedves Alfred,
Mr Spock:
A babaneten fölkerültél a rosszak közé!!! :oD
Jó lesz, ha vigyázol, mert majd elkészítik a viaszfigurádat, és forró tûkkel fogják szurkálni!!! :oD
Korulbelul azon a szinten van a kritika. Ezek a "Szoptatás Tizenegymellü Istennöének" a hivoi". Teljesen begargyult banda, akik az elet ertelmet a szoptatas korul talaljak. Megfigyelheto, hogy minden orvos akitol "nem szabad elfogadni tanacsot", kivetel nelkul valamifele szoptatassal kapcsolatos "bun" miatt van elitelve.
Egy masodpercre nem erdekel a velemenyuk. Nagyonis orulnek ha nemhogy nem fogadnanak el tanacsot tolem, de nem is kernenek. Persze fogadok hogy itterem egy azonnal, es el fogja kezdeni a merget spriccelni.
Gabor
Alfred válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-27 23:34:49 (6978)
Mikolt:
Mert ostobácska anyukák szerint nem ért annyira a nõgyógyászathoz mint õk! :oD
[elõzmény : (6976) Mikolt, 2003.11.27 21:32]
idike2002 válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-27 21:52:31 (6977)
olvasd el a topikot
legalabb a cimet
[elõzmény : (6976) Mikolt, 2003.11.27 21:32]
Mikolt válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-27 21:32:36 (6976)
de azt nem irtak oda, hogy miert... miert?
Alfred válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-27 20:59:45 (6974)
Mr Spock:
A babaneten fölkerültél a rosszak közé!!! :oD
Jó lesz, ha vigyázol, mert majd elkészítik a viaszfigurádat, és forró tûkkel fogják szurkálni!!! :oD