Arra jutottam, hogy a fügém rossz helyen van, alig kap napot. Amikor ide került, kevesebb szempontot vettem figyelembe. Az év melyik szakában érdemes átültetni? Szívem szerint most hagynám, hogy próbálkozzon a megduzzadt gyümölcskezdemények kinevelésével, de mondjuk az esetleges másodtermésről le tudok mondani, ha ütközik az átültetés optimális időpontjával. Úgy tűnik, nem ültettem elég mélyre sem. Az új helyen mélyebbre tervezem elhelyezni. Lehet belőle probléma?
Ne röhögjetek ki, de szerintetek létezhet olyan füge, aminek nincs termése?
Az idei tél katasztrofális volt felénk, gyakorlatilag egyetlen ág vagy hajtás sem fagyott el, így minden fügém meg van őrülve és hajt ezerrel, meg tolja a kis fügéket, de van kettő, amin csak levelek jönnek már megint.
Remélem, nem fagyott el. Tavaly a februári tavaszban meglódult, hónapra rá a márciusi télben lefagyott. Ennek ellenére hatalmas termést adott a két bokor. Már látszik, hogy indulóban vannak... :o) Legalább kissé megformázhatom őket, mert akkora dzsumbuj lett a két nagy bokor, hogy nem lehet rendesen hozzájuk férni. Sajna az egyiket földieper özönlötte körbe, az unokák miatt nem merem letaposni, így jórészt gereblyével kellett fügét szüretelnem.
Teljesen igazad van ami a mikroklíma fontosságát illeti. A képen látható füge Zuglóban van, Budapesten egyáltalán nem ritka látvány. Budapestnek annyira nagy a hőszennyezettsége, hogy mediterrán növények mindenféle téli védelem nélkül telelnek át. Ez a fajta budapesti füge nagyon látványos, de nekem nem jön be, mert az íze nem igazán édes, zamatos. Az Alföldön egy klasszissal jobb fügék teremnek, csak sajnos itt a fagy általában megakadályozza hasonlóan nagy fák nevelését.
15cm atmero kb. elfagyott szted a torzse az utobbi 10-15 evben ? :D
a hozzaszolasodban a "mi klimankon" az egy eleg tag fogalom, probalkozni kell, latod van ahol elfagy, van ahol nem, van ahol ubermega takarassal probalkoznak, van ahol nem es megse lesz baja.
inkabb az adott hely mikroklimajara kell mindig koncentralni, es probalkozni :)
Nekem a lábszár vastagságuak fagytak el 3 éve. Április elején betámadtam volna az ásóval fejszével, hogy kiszedem az egészet, meglátott a szomszéd és ledorongolt. Ezek után 10 centire lecsonkoltam az 5-6 vezér ágat . 1-2 hét múlva vagy 60 darab méteres hajtás nőtt amiből először kb.10-et később 6 db-t hagytam meg. ma 4*4 méteren 3,5 méter magasan terül el.
Az ásó a legjobb barát ezen a téren! Minden év végén a lehullott lomb beásása és a felásott terület (1,5 m átmérő) tavaszi kikarimázása a legjobb! Füge szereti ha locsolva van és minden növény igényli ha szellőzik a talaj! Fólia nem jó erre az esetre, max. geotextil!
Igen, én is ezen gondolkoztam, hogy honnan is jön majd a hő, de most leesett, hogy sehonnan. Ha komposzt lenne, ott ugye a lassú korhadás biztosítja hőt, de itt semmi sem. Egyébként a takarásnak két fokozatát véltem így kezdőként felfedezni (most ismerkedem a témával):
Ezt találtam a leginkább kezdetlegesnek.
Ez pedig, ill. az amit a 2495-ösben beszúrtam már valamivel komolyabbak.
Tavaly két bokrom (4. évese) már februárban megindult, -márciusban rá is fagyott- azután mégis hatalmas termést produkált, júliustól novemberig adott érett bogyókat. Most mindkettő hóttnak látszik.
Lányomék kertjében, és a szomszédukban -az hatalmas öreg elvadult bokor- is megnéztem, ott is száraz gallyak látszanak. Ismerős azt mondta, gyakori, hogy 1-1 nagy év után későn ébred a füge, nagyon szolid lesz a termés.
Azért nem bármelyik. Nekem a szentesi barna évek óta termő. Az elsőt júliusban érleli, a másodikat októberben, de akkor már nem tud csak néhány szem beérni mert megfázik.
Én sok-sok évvel ezelőtt kísérleteztem a füge takarásával. Sajnos tavasszal a kibontás után a kései fagyok rendszeresen tönkretették. Azóta nem takarom a fügéket, még úgy sem, hogy felkupacolnám földdel a tövét. Szigorú télen elfagynak ugyan, ám mindig kihajtanak. Szerintem az Alföldön nincs értelme a füge takarásának.Mivel tavalyelőtt nem volt tél, ezért tavaly szépen megerősödött a fábiáni kertünkben a szegedi füge. Gondoltam, hogy egy törzsét betakarom, hogy fává neveljem. Erre megint elmaradt a tél, tehát feleslegesen takartam:-))
Bármelyik.Ha tőről kihajt a füge, akkor abban az évben termést is hoz. Az előző éves vesszők felső harmadán most jelennek meg az első termés kezdeményei, azok júniusban beérnek. Ezután az idén hozott vesszőkön jelenik meg a terméskezdemény, ami két hullámban augusztus-októberben érik. Így lesz három termés egy évben. Ha tövig visszafagy, akkor csak az idei vesszők hoznak termést, leghamarabb szeptemberben. Nekem ujjas levelű óriás, barnafüge és szegedi füge van.
Valahol máshol talán. Nálunk télen jellemzően nincs hó, csak pár napig.
Egyébként nem a napi átlaghőmérséklet a kritikus, hanem a hajnali egy-két óra, amikor a leghidegebb van. A hőszigetelés kiegyenlíti az ingadozást, azaz megvédi a kritikus órákban.
Szerintem ez egy nagy marhaság ahogy csinálják. A füge nem termel hőt, amit vissza kell fogni a takarással. Egyszerűen le kell hajtani a földre és rá kell valamit tenni, hogy lent maradjon. Ráesik a hó és az szigetel a föld hője pedig fűti.