Gram, királyak a rímeid, tényleg grat! Én az utóbbi idôben igen ellustultam, úgyhogy ha tôlem is olvasnál, akkor nézd meg a régieket, amikben van jópár Újpest-rím is, még Gr0 ihlette ôket anno.
Egyébként kikre gondolsz, akik "semmi műélvezetet nem éreznek rímjeink hallatán"?
Én nem ismerek ilyeneket! :-)))
Na, azért párat csak összeizzadtam:
Kórház a város szélén – adult version Bár fenekét szúrta a kova,
Élvezte, hogy k.rta a Sova...
Furcsa netes sztori a Muppet-figurát gyümölcsnek nézô illetôrôl Miért nézte Topit körtének?
Errôl szól e topik-történet...
Tátott szájjal bámulom a nálam tisztálkodó bombanôt (OIIO-s cím: Bomb-ázó)
Használta a zuhanyt nálam
Majd’ a földre zuhant nyálam...
Pedofil vagy? Vigyázz, mert: Alád csap a
családapa...
Más a véleményünk a megcsalásról Szerinted hű nej ô,
Szerintem hülye nô.
Azonnali aktusra ingerlô csók Jót tett neki a nyál este,
Farkát rögtön alányeste...
Érdeklôdés közös ismerôsünk párválasztásáról Mondd meg nekem ôszintén, Jenô:
Szerinted áll az ô szintjén e nô?
Ne beszéljünk gazdaságpolitikáról meccsen Most nem érdekel, kaphat-e a tüntetô bért,
Mikor látom, hogy e kezezés büntetôt ért!
Egy durva helyesírási hiba után inkább mindent egybeírok... Nem írtam le külön szót a
„szül ônk" óta..
Sportos ebéd Pápua Új-Guineán E jó, fűszeres vívó-ízre
Szükségem van ivóvizre
Megszentségtelenített huszárkellék Mit keres e kardon toboz,
és egy ócska kartondoboz?!
Germán önkritika, avagy miért mentem ki egy szál pólóban decemberben? Was? Fagyok?
Fasz vagyok...
Édes Vurugya, én, mint friss vendég, nem kéne, hogy diktáljak, de úgy érzem, ...
jó, nem dumálok.
majd esetleg később.
Örülök a rímeiteknek, remélem, ti is értékelhetőnek tartjátok az enyéimet.
Komolyan, néha szörnyű megrökönyödéssel tudom fogadni, hogy egyesek semmi műélvezetet nem éreznek rímjeink hallatán. Én pl. elaléltam a tv-műsorokról szóló kritika olvastán (Gromit). Csodálatos! És mégis vannak, akik ezt nem érzik át?!... A kritikával jövök később.
A kecskénél ugyanis csak az a megkötés, hogy a sorvégi betűcsere meglegyen. Az a rímedben megvolt! Hogy előtte milyen betűk vannak, az nem számít, abban akár egy újabb kecske is lehet, hmmm. Hebehurgya voltam, mikor megszámoltam az elmozduló betűket, de a legvége egy szabályos kecske és kész. Mentségemül írom, hogy a rovat múltjában sokan voltak, akik összevissza kevergettek 3 vagy több betűt a sor végén, s őket meg szoktuk róni, tehát ez a beidegződés vitt tévedésbe.
Gratulálok az általad feltalált szuperkecske-típushoz, melynek definíciója az lehetne, hogy a sor végéről egy szabályos kecskét levágva újra szabályos kecskét kapunk!
Magam is megpróbálkozom egy hasonlóval:
Katonafeleség gyesen Ha délelőttjeid már unod babakakával
hát te akkor se legyél undokabb a bakával.
Úgy jött ki a rím, na! ;)
Egyébként a csador ismerős lenne, ugye?
Nos, rákerestem, mielőtt be mertem volna írni, a Pallas Nagylexikon (ami persze nem a mai nyelvállapot tükre) ilyesmikről is beszél, valószínűnek tartom, hogy a változatok között van etimológiai összefüggés:
Csadir (tör.) a. m. sátor; Persiában hosszu kék szövet, amelyben a persa nők házon kívűl járnak.
Georgiaiak (az oroszoknál gruzinok, a persa költőknél: Ghar a nevük), régi kaukázusi kulturnép, mely a kaukázusi népek kartveliai csoportjához tartozik. Szorosabb értelemben véve 301 537 tágabb értelemben (az imeretiaikat és guriaiakat is hozzászámítva) 379 111 gör. kat. vallásu georgaiai van. A G. nagyok nyulánkok, erősek, szépek, sötétszemüek; a nők leánykorukban nagyon szépek, de hamar elhervadnak. A férfiak térdig érő, hasított ujju kabátot, bő nadrágot, báránybőr süveget (az imeretiaiak és guriaiak az áll alá erősített tányérformáju süveget és szük nadrágot) viselnek; a nők majdnem európai módra öltözködnek, de a házon kivül fátyolt (csádra) és kis aranyhimzéses bársony kalapot viselnek[...]
Bocsássatok meg, de úgy érzem, szólnom kell ez ügyben. Úgy vélem, hogy nem okos dolog kritikával illetni a többszörös cserét, ez eltér ugyan a kecske alapértelmezésétől, de ettől még nevezhető kecskének, sőt, én azt mondanám, ez az igazi szuperkecskerím! Állítom, hogy a régi kávéházi nagymenők (Karinthy volt ebben is a sztár?) szintén nagy lelkesedéssel fogadták volna az említett virtuóz cseh tapétás rímet. Az persze fontos, hogy ne légyen egy hang se elveszítve. Legfeljebb egy "h". Szóval, éljen az autentikus kecske, de éljen a cifrább is!
Az inka uralkodó neheztel az édesanyjára, mert az egy csúnya, ellenszenves menyasszonyt szemelt ki a számára, nyilván politikai megfontolásból Mérges Anyusra Andok Ura,
Az ok: a rusnya, undok ara.
igen, ennél jobban nem tudnám mondani, úgyhogy csak csatlakozom. a második alternatívád ugyan szándékosan eltúlzott és ezért nem is igaz, de az els? sem. a kevésbé szabályos rímeken túl egyébként ott vannak még a szintén humoros, és még kevésbé szabályos prózai kísérletek; de azokat se itt nyomjuk be, mert hát ez a kecskerím topik. inkább szokj, mint szökj, szerintem. de te tudod.
(a zárójeles m? egyébként a teljesen korrekt kivételek közé tartozik, erre rá kell érezni. :))
Jé, egy Olló!!! Hurrááá!!! :-)
Nagyon tetszik, ahogy megírod a sorok elejét. A micsoda kár - kicsoda már rímpár például mennyire egyszerű, a te megfogalmazásodban viszont tökéletes!
Az utolsó is. És milyen életszagú... :-) Eszembe jutott róla a "jog a lóvátétel - lóg a jóvátétel" :-)
Ha így teszed fel a kérdést, akkor szerintem ágyő, kedves :-) Sajnos beilleszkedni csak alkalmazkodás árán lehet... De azért még nézz vissza időnként mekegni egy jót :-)
(Az alábbiak erre vonatkoznak:
Úgy úszta meg a picsa-csetepatét a
fal, min a pacsit e cseh tapéta. )
Kedves Vurugya!
Építő kritikád, amelyet köszönök, felkeltette személyed iránt a figyelmemet. Visszanéztem a hozzászólásaidat, és megállapítottam, hogy:
1. Csaknem száz százalékban szabályosak a kecskéid, igen élveztem olvasásukat.
2. Joggal pályázhatnál a „topik perzekutora” címre, szinte látom a lelki szemeim előtt, ahogy dupla csere után vizslatva járőrözöl a virtuális térben.
Örülök, hogy a rímemet jól hangzónak véled, és sajnálom, hogy nem minősül szabályosnak. Szabályossá tehető például így:
Megúszta a csetepatét a
falon ez a mintás tapéta.
…patéta-tapéta, p és t csere, szabályos. Szabályos, csak éppen sokkal rosszabb. Unalmasabb. Az enyém – megengedem, elfogult vagyok – éppen azért jó, mert duplacserés, hozzá még egy magánhangzócserével, ettől olyan csengő-bongó és vicces. Egye fene, ne legyen kecske, legyen nyelvtörő rím, de akkor is jó. Na most kérdezem én, melyik az ügyesebb: a szabályos változat, vagy az eredeti? Továbbá kérdem: arról van itt szó, hogy szórakoztatjuk egymást szabályos és kevésbé szabályos rímeinkkel (én speciel mekegtem a röhögéstől mikor éjjeleken át szemezgettem a topikból), vagy vizsgamunkákat bocsátunk karvalyszemű zsürorok elé. Ha előbbi, még visszanézek. Ha utóbbi, akkor rövid tartózkodás után ágyő. A megszámlálhatatlan kacagtató rímet mindenesetre köszönöm neked is, a többieknek is.
Salgó, az aranyrímet tojó nem kecske, hanem valami más állat!
Ez ugyanis, bár jól hangzik, nem kecskerím, rengeteg csere van benne, a valódi kecskében meg csak egy.
Figyeld a többieket, olvasd el a rovatnyitót vagy kérdezz! De szerintem nem nehéz jót alkotni.
Íme egy példa:
Az író halála Mi baja lehetett Jókai Mórnak?
Áldozata volt egy jó mai kórnak?
vurugya
bocs, rohanok, az újaknak üdv, a legutóbbiakat olvastam, jók!
Örömlány spanyol vendégmunkán A bárpult mellett a Kata dorombol -
de elege van már a matadorokból.
A családi ereklyének lába kélt Múlt szombaton t?nt tova ládám,
csak nem ebb?l vett lovat Ádám?!
A kapcsolat már nem e régi Vasalod az ingem este:
hevítenél engem is, te?
Rossz tanukló Remeg, mer' fél ?,
ha itt a felmér?.
Sikertelen Mattel-próbálkozás Izraelben Rabbi
Barbie
Az évszázad magyar futballistája szavazáson a Honvéd egykori kiválósága második lesz Csikar mögött Pontokban csak Sándor ver le, Garabám,
bár az elnyert vándorserleg arab ám!
Örökös Élhet, ha ilyen nagy a vagyon, színesen:
segítenék neki költeni nagyon szívesen!