Gondoltam össze kellene hozni néhány környékbeli, kellően fanatikus, amatőr természetbarát fotóst, hogy ne csak véletlen akadjunk egymásra, mint velem is történt párszor mostanában!
Nyitottam hát egy topicot!
Bízom abban, hogy összejön egy remek kis társaság, akikkel néha- néha összeülnénk (a szó szoros értelmében) egy pohár bor, sör mellett vagy esetleg közös fotózásokon egymás próbálkozásait kritizálni, tapasztalatot cserélni.
Tudom, hogy én mondtam, hogy menjünk, de ez a hétvége sajna nekem nem jó, nem leszek itthon, bocs. Egyszer már csak sikerül összehozni!
Ha kimész, velem ellentétben ne felejtsd otthon a kesztyűdet :) Nekem még másnap is szabályosan fájtak az ujjperceim, amit ugyan fotózás közben a nagy lelekesedés hatására nem vettem észre. Csak amikor már Gyuri elment, és próbáltam volna letekerni a vakut a gépről, akkor tűnt fel, hogy ez a művelet máskor nem szokott 5 percig tartani :)
Gyuri: akkor marad a kísérletezgetés. Megkönnyítené a dolgunkat, több lehetőség lenne az állítgatásra, ha egy kis pillanatragasztót kennénk az etetőbe :))) Tecc ez a zebrapintyes kép!
Az a baj, nem nagyon érek rá most kb. másfél hétig, de utána tényleg letesztelhetnénk az etető bevakuzását.
A sigma slaveként nem csinál elővillantást, hanem még a gépre szerelve egy próbavillantáskor átveszi az expozíció adatait, ennyi hátránya van, mert leszerelve később ez nem módosítható. A vaku korrekcióval, meg a zoommal lehet játszani, de igazából téma híján eddig én is csak kísérletezgettem vele. Igaz én zebrapintyeken :)))
Részemről OK! Épp beszéltük Aewinnel, hogy gyakorlatilag tök fölösleges elbújni a madarak elől ennél az etetőnél. Eleinte a bokorban rejtőztünk, a végén meg rájöttünk, hogy semmi érrtelme, és kiálltunk a semmi közepére, nem foglalkoztak velünk a madarak, annyira hozzá vannak szokva az emberekhez. Így aztán - ha elég hosszú a kioldózsinórod - még tele sem kell feltétlenül, simán oda lehet tenni a gépet állványostul, egész közel az etetőhöz. Beetetünk az egyik sarokba, és csak várni kell a megfelelő pillanatra. A korábbi, hóesésben készült képeim zömét így készítettem, igaz, 3-5 m távolságból.
Aewin: a slave-es tervünk motoszkál a fejemben. Kipróbáltam a papagájunkkal, master módban, mit reagál indirekt vakuzásra 30 cm távolságból. Az eredmény a képen látható. Az elő- és fővillanás között ennyire emelte a szárnyát, nincs baj a reflexeivel :) Gondolom, a slave vaku is végez elővillantást, vagy tévedek? Ha igen, ez még okozhat problémát...
Egyáltalán nem lettek rosszak a képeid! Ne panaszkodj!
Ha mentek legközelebb szívesen veletek tartok, bár még nem rendelkezem értelmes telével..., de sebaj... max majd portrézok egyet az "elvetemült" madarászokról!
Elnézést, most egy kicsit elárasztom képekkel a fórumot. Kéne már csinálnom egy galériát.
Szóval ezek készültek a tegnapelőtti, Gyurival közös projektünk alkalmával. Még mindig nem vagyok elégedett az eredménnyel, ami csak persze csak rajtam múlott, az ott szerzett élményekkel viszont annál inkább! Tekintsétek ezt a pár képet dokumetációnak :) Ahogy Gyuri is írta, jópár fajjal találkoztunk, bármikor megismételném!
Egyébként meg a rendőr megkérdezte, hogy ezzel akarunk e bemenni, meg hogy legalább mentőmellényünk van e? Mondjuk ahhoz képest elég stabil volt!
Ragadozóprojektet most kellett volna a télen, én is gondolkoztam rajta, de honnan szereznél dögöket? A rókákra én is kiváncsi lennék, meg madárlest is építhetnénk, szerintem páran benne lennének a dologban.
Én amerre járogatni szoktam (Onga-Pálfala-Szikszó háromszög, Hernád, Sajópart, Kis sajó) arra viszonylag sok nagyvad van. Persze, a nagyvad az ilyen szőrös-lapos kiserdős területeken kimerül az őzben és a disznóban, de pl. nemritkán látni 15-20 fős rudlikat. Telepített les van kb. 10, kettő majdnem biztos őz szempontjából, disznók kiszámíthatatlanok. Apám vadászik arrafelé (én sosem tudnék állatra lőni), ezért mindig szokott lenni infóm, hogy mi újság kint. Ha pld. kötelező kilövés van, mint idén ősszel volt, akkor hónapokig sokkal óvatosabbak. Semmi értelme nem lett volna pld. most télen lessátrazni, mert disznót októbertől nem láttak.
Ha gondoljátok, cserkelős-barangolós fotózást bármikor szervezhetünk, őz biztos, hogy lesz, de madár is sokféle van. Két projekten is gondolkozok még, amit szintén lehetne többen csinálni Az egyik: április vége, május eleje körül róka vermeknél fix lest építeni. Olyankor jönnek ki a kisrókák, állítólag velük vannak elfoglalva a szülők, és totál félreteszik a híres óvatosságukat.
A másik: mivel rengeteg a ragadozómadár ezen a területen, dögre kéne szoktatni őket, szintén valami ellophatatlan les közelében.
Szóval azért sztem lehetőségek itt is vannak, fura, hogy nekem is sokkal több kedvem van az egészhez, mióta tudom, hogy vannak még hozzám hasonló megszállottak a megyében :))
Pld. soha nem gondoltam volna, hogy -5 fokban egy 0,6m2 alapterületű gumicsónakba préselve fogok az élő Tiszán jégtáblák között lavírozni :))
Úgy, hogy a - gondolom sokat látott- vízirendőr nem mondta ki, csak az arcára volt írva, hogy ezek mekkora marhák. Igaz, Sj ?:))
Dehogyis értem félre! :) Csak azért fogalmaztam ilyen óvatosan, mert - mint írtam - nem tudom, hogy Ti mit tartotok jó helynek fényképezéshez, ha nagyvadakról van szó. Lehet, hogy ami számomra élmény (4-6 őz, szarvas), az másnak mindennapos, vagy éppen kevés.
Ma beszéltem Sj-vel, és elmodta, hogy ők tucatjával láttak vadakat Pécs környékén, ráadásul terepjáróból. Na ehhez képest pl. vérszegény az a hely, amit mondtam :) Viszont nagyon hangulatos kirándulóhely. Ezen a hétvégén nem leszek itthon, de legközelebb kimehetünk együtt. Vagy ha mostanra gondoltatok, könnyen odataláltok, csak induljatok Bükkszentlászló legvégéből. Az útvonalat már leírtam, nem lehet eltéveszteni.
Amikor az állatokkal találkoztam, még nem fotós szemmel jártam az erdőt, de tény, hogy 5-ször voltam ott, és ebből 3,5-ször találkoztam őzekkel. Viszonyítási alapom nincs, így aztán nem mondhatom, hogy vadparadicsom, mert nem tudom, nálatok mennyien szaladgálnak. A hely egyébként B.szentlászló és Kereszt között van. Bükkszentlászló zsákfalu, be kell menni kocsival a végéig, onnan gyalog indulsz el egy patak mentén felfelé-felfelé meredeken. A patak eleinte sokszor keresztezi az utat, aztán mély szurdokvölggyé alakul, ahonnan többször láttam már sast (?) vagy valami hasonló, nagytestű ragadozót felszállni. Az ösvén egyébként a Kaán Károly forrás érintésével a Kereszt és Fehérkőlápa közötti mezőre vezet, és nagyon szép útvonal. Kevesen ismerik, emberrel még sosem találkoztam ott. Amikor hatodszorra, biciklivel mentem fel, az emelkedő utolsó 10 méterén szakadt szét a térdem. Azóta porosodik az akkor vadiúj jó kis bringám. :( Lászlón egyébként egy bácsi "saját" őzet nevel a kertjében, napközben pedig kiengedi az erdőbe :) Kellemes, nyugis az a környék, és szép a völgy, ami felvisz. Ajánlom minden természetbarát kirándulónak. Ha valakit érdekel, együtt is kimehetünk vmikor.
Ilyen vadfotózás dologban nem biztos, hogy kizárólag a Bükk a nyerő.
Boldva környékén gyakran járok, és nem egyszer fordult elő, hogy majdnem őzet ütöttem el. Mostanában gyakran látok nyuszkót is.
Gyuri (aewin) említette, hogy járt már erre vadászni. Erdős rész van erre, de hogy les van e azt nem tudom. Szerintem Ő tudná, hogy érdemes é fotótúrát szervezni.
A vadásztársaság udvarán van egy élő szervastehén. :)
Viszont kíváncsi lennék az öregcsákó szerinti jó helyre. Hol van az?
Elég gyakran járok a Bükkbe kirándulni, és tudok egy helyet Bükkszentlászló és B.kereszt között, ahol majdnem mindig találkozunk őzzel, vagy szarvassal, mert nem sok ember jár arra. A környéken 1 magaslesről tudok csak, az pont egy irtás kellős közepén van, Bambiékat meg eddig mindig a fák közt láttuk.
Vaddisznócsordát láttam még Háromkő mellett, de csak egyszer, és akkor még nem volt meg a gép. Ennyiről tudok.
Van nagyvad, csak közel sem annyi mint nálatok sajnos. Amikor még aktívan jártam az erdőt kocsival nagy ritkán láttam őket (akkora rudlit mint nálad még soha), sajna ismerős körben még kiépítet les sincs, úgyhogy maradnak ezek a madaras bohóckodások...
Örömmel jelentem, hogy atomsirályság volt a ma délutáni fényképezés Aewinnel! Örülök, hogy kimentünk. A kezem mostanra engedett ki, így már gépelni is tudok :)
Holnap, ha eljutok odáig, teszek fel képet, ma este csak egyet ízelítőül. Tekintsetek el a jókara CA-tól, és tessék a lényeget figyelni. :) A véleményeteket szívesen fogadom, csakúgy, mint a címötleteket. Jelen állás szerint én a "Colgate" címmel illetném.
Aewin: gratula a képekhez! Ezt a mai napot megint emlegetni fogom egy darabig :)
Mindenkinek csak ajánlani tudom, fantasztikus élmény mikor körülötted 10 m-en belül 25-30 kismadár repked, cikázik.
A következőket sikerült érdemben is lencsevégre kapni:
-szén, kék, és barátcinege
-meggyvágó
-csuszka
-vörösbegy
-fenyőpinty
-erdeipinty
-fenyőrigó
-kis (nagy?) fakopáncs
-zöldike
-sordély
-őszapó
-fekete rigó
Megbeszéltük Oregcsakoval, hogy jópézért megmondjuk, hol ez a hely :))
Pont szerencsénk volt, mert amivel mi etettünk arra csak a csuszka volt igazán vevő, de pont jött egy középkorú hölgy, aki ilyen vörösessárga apró magot hozott, na arra beindultak. Ja és kb. 3 óra környékén kezdtek el tömegesen megjelenni.