Ha van az embernek 500 ezer- 1 millio forintja mit tehet vele? Hisz azt mondják pénzből lehet pénzt csinálni. ez még kevés? ha ezzel is el lehet indulni mien uton tegye ezt az ember? Minden érdekel! befektetés, tőzsde, vállalkozás, mezőgazdaság...ami van minden szóba jöhet...
nem miliárdos akarok lenni csak a sajátmagam ura, és egy biztos anyagi hátteret...
jo lesz egy 5 éves terv is! :) vagy 10 éves.... minden épitőjelegü hsz-t várok!
Ha mazochista lennék, akkor azt kívánnám, hogy éljél ilyen mentalitású társadalomban. Csak sajna valószínűleg magammal tolnék ki, mivel én is itt élek.
Így azt kívánom, hogy egy ilyen ügylet előnytelen oldala után majd magad esetét is ez alapján itéled meg, és főleg a másik oldalt is mint megmentődet dicsérd.
Ezen kívánságomért pedig meg se haragudhatsz, hiszen a te állításod szerint az ilyen ember mindig maga tehet róla, azaz ez veled nem fordulhat elő, illetve ez esteben sem lehet majd okod panaszra, hiszen - saját szavaid szerint - jobban jársz majd, mint ha nem jön egy ilyen "megmentő".
Sőt, hogy csavarjak még egyet, ha egyszer egy kedves ember fegyverrel a kezében iratat alá veled egy - ingatlan - adásvételi szerződést, úgy gondolj arra hogy ő nem is volt annyira gonosz - hiszen akár agyon is lőhetett volna és éppen másképp is elvihette volna azt - de valahogy van egy érzetem, hogy nem fogod őt "megmentődnek" titulálni.
És mi előtt felhorkansz, hogy ez bűncselekmény, illetve hogy ez a szerződés a kényszer miatt érvénytelen lenne és nem ugyanarról van szó, úgy jelzem volt kor, amikor ez - jogilag - nem így minősült, és biza érvényesnek tekintették (sőt a nemzetközi jogban még ma is mindig kétesélyes egy ilyen dolog megitélése!).
Valahogy ezt ma már mégsem fogadjuk el normális és - jogilag - méltányolható módszernek. Találd ki miért.
Azt már csak hallkan teszem hozzá, hogy az árverési maffia az ingóságokra hajt, mivel alapvetően ott lehetséges a becsérték 25 % -án (azaz akár a piaci ár feléért is) lenyúlni dolgokat (illetve a költségek kisebbek /nincs átíratás/, valamint az adózásban több a kiskapu - ingóságok értékesítése). Ingatlanra nem nagyon mennek, mert egyrészt ez macerásabb, no meg itt kisebb a nyereség, hiszen ott az alsó limit 50 %.
Ezt hasonlítsuk <b>az eredeti beírrásomat ihlető hozzászóló által emlegetett 50-60 % -os értékhez</b>, illetve a te általad jelzett "megmentéshez" (<i>jobban jár mert nem 20 - 30 % -on veszik meg tőle</i>).
Két dolog levonható:
- Az 50 - 60 % nem nevezhető jaj de magasnak az árverés minimális értékéhez képest, azaz szó sincs "jobban jár a vevő" effektusról, ezt csak te szeretnéd így látattni (mégegyszer: az 50 - 60 % -os esetről beszélek!).
- Ha fenntartjuk azt, hogy az árverési maffia tevékenysége nem szerencsés, akkor bizony az ingatlanok esetében ti ezt - ha ilyen árarányt alkalmaztok - árverés nélkül teszitek.
Megjegyzés: Az ilyen ajánlatoknál ismereteim szerint - MLM -es ügynöki fogás egyik alappéldája - nem szoktak időt hagyni a korrekt átgondoláshoz (figyelem! még mindig az 50 - 60 % -os esetről beszélek, nem feltétlenül az általad említett öreg nénit kell idegondolni! - bár a részleteket ott sem ismerem), azaz igen gyakran direkt egy igen szűk (max 1-2 napos, ha nem azonnali) időintervallumot adnak meg, aminek oka gondolom kitalálható: Ne legyen esély más eladóval érdemileg tárgyalni.
A beetetésről és félreinformálásról nem is beszélek (más nem fog ennyit se adni és hasonlók).
Megjegyzés megjegyzése: Talán nem ok nélkül szabályozták emiatt az ügynöki értékesítést és vezették be a 8 napon belüli kötelező pénzvisszafizetési kötelezettséget. Kár, hogy ez csak termékeknél áll elő és szolgáltatásoknál nem érvényes, pedig a módszer ott is hasonló.
Na ne már! Másutt ámíts másokat, és főleg ne fröcskölj be másokat a sját saraddal!
<b>Semmi közöm ahhoz, ha bárhonnan is kitiltottak.</b> Ha kitiltottak egyáltalán. De ha a kitiltásod igaz (lenne is), akkor meg érdemes lenne elgondolkoznod mi lehetett az oka! Egy biztos, nem én mert alapelvem, hogy mindenkit a tette minősít.
Apropó, úgy tűnik megint bemutatsz egy szép Royalgold féle féligazságot. Alias mismást.
Nem itélem el az ingatlanbefektetést, csak az e körüli hülyítést (túldicsérés, az ingatlanbefektetés kockázatainak elhallgatástá, bagatelizálását). Mellesleg ezt már leírtam, jeleztem, példát adtam rá, de szokás szerint a neked nem tetsző, az elképzeléseidbe nem illő tényeket "hanyagolod".
Igen én is ismerem a mondást nehogy már a tények tisztánlátása elhomályosítson téged (vagy bárkit is)...
sok esetben egyébként az eladó azért megy bele a 60%os árba, mert nem akar az árverési maffia áldozata lenni (és 30%os árat kapni az ingatlanáért). lehet, hogy furcsán hangzik, de egy ilyen ajánlattal is lehetsz "megmentő".
És most olyan, amiért nem fogsz szeretni: aki eljut oda, hogy az árverési maffia szerezheti meg az ingatlanát, az nyugodtan okolhatja önmagát is.
Igen van. Egy a piaci ár 50 -60 % -on eladott, vagy eladatott lakáson - mai árviszonyok mellett egy család minimum 2-3 milliót bukik, (de ez lehet akár 4-5 is!). Az annak a családnak a szó minden értelmében egy vagyon, illetve könnyen lehet, hogy a teljes tönkremenést jelenti.
A piócának meg egyszerűen csak egy jó "üzlet", sőt még lehet, hogy csak napi "unaloműző".
A társadalmi hatások felemlegetése manapság korszerűtlen, a morál, az etika pedig sokak szerint nem létezőnek tekintendő. Én nem ezt gondolom, így a ivánságomat fenntartom. (Ennek kifejtése hosszadalmas, röviden annyi: ezek tarják valahol normális mederben a gazdasági folyamatok működését, ugyanis nem lehet mindent jogilag szabályozni).
Félreértés ne essék: A hibákat mindenkinek magának kell állnia (főleg ha ennek lehetőségére korrekten felhívták a figyelmét), de más egy hiba önmagában és más ha valaki ezt tisztességtelenül kihasználva még rátesz pár lapáttal. Ugyanis a normál piaci ár 10-20 % -os mozgása, sőt több év távlatában ennél akár jóval nagyobb mozgása is rendben van. Az is Ok, ha valaki észreveszi, hogy egy lakás jelenlegi piaci ára átalakításokkal megnövelhető (mert pédául a nagylákásokat a piac diszkontálja, stb.). Csakhogy a kérdés és a reagálásom nem erre vonatkozott.
Visszakérdezhetek: Szerinted az úgynevezett árverési maffia is rendben levő dolog? Vagy azt már elitéled? Ugyanis az morálisan alig különbözik az általam kritizált hozzáállástól.
öregnéni elavult óriási házban lakik, nyugdíja a fűtésre sem elég. megkérdezi tőlünk, hogy szeretnénk-e megvenni a házát, úgy hogy ő még szeretne benne lakni egy darabig. Az összeg és a projekt jellege miatt csak vállalkozók tettek nála ajánlatot, de azok azonnal kirúgták volna a házból.
mi megmondtuk neki, mennyit tudunk rászánni, cserébe addig marad, ameddig jólesik (kb 1 évig). nincs sürgetés, nincs erőszakoskodás. Ő tanakodott egy kicsit, és rábólintott. Így megkapja a teljes összeget és teljes szabadságot, hogy mikor költözik ki.
Az ingatlant így sikerült kb 75-80%on megvenni. Ő boldog és nyugodt, mi is örülünk.
"Kívánom minden ilyen "bizniszelő" -nek (bár írhatnék e helyütt hiénát, keselyűt, vagy legegyszerűbben piocát is), hogy egyszer ő , vagy az ő szerettei (ha van egyáltalán a saját pénztárcáján kivül ilyen neki) kerüljenek a negatív oldalra"
Eddig nem akartam ilyet írni, de már nem tudom visszatartani: valami komoly problémád lehet neked. sajnállak.
olvastam én is ezeket a gondolatokat/könyveket, sőt át is beszéltem őket egy másik ingatlanos cimborámmal. Mindketten megegyeztünk benne, hogy ezek az 50-70%os ajánlatok az USAban simán működhetnek, míg nálunk nem igazán. Ott uis
1. óriási a munkaerő mobilitása (egyik hónapról a másikra költöznek 2-3000 kmre),
2. és borzasztóan ijesztő a hitelképesség elvesztése (mivel MINDENT hitelből vesznek).
Ezért akár ilyen üzletekbe is belemennek, mert a legvégén mégis csak jól jönnek ki belőle (az új munkahelyük szerinti lakóhelyen be tudnak rendezkedni a pénzből+továbbra is jó marad a hitelbesorolásuk).
Ahogy mondtam, hiba lenne ezt otthonra csont nélkül átültetni.
Ami viszont működhet azonos "nyereséggel", az a projektek észrevétele, "megcsinálása" (lásd az ingatlanozzunk topikban az egyik projektemet- egy borzasztó lakásból csináltam két kisebb csilivilit). Észrevenni egy ingatlanban a lehetőséget persze nem egyszerű, de nem is lehetetlen.
Nem akarok belekotyogni - bár tudom, hogy azt teszem -, de morális és etikai megfontolásokat mellőzve is (amiket személy szerint - bár egyesek szerint ez nem korszerű - mégsem tudok mellőzni) felmerül azon egyszerű kérdés, hogy mi lesz/van, ha egy ilyen "kényszereladó" rájön, hogy biza ezt a szerződést (feltünő értékaránytalanságra hivatkozva) akár meg is támadhatja a bíróságon. És ha áll, illetve bizonyítható amit írtok (valós ár 50-60 % -a), akkor meg is fogja nyerni.
Kívánom minden ilyen "bizniszelő" -nek (bár írhatnék e helyütt hiénát, keselyűt, vagy legegyszerűbben piocát is), hogy egyszer ő , vagy az ő szerettei (ha van egyáltalán a saját pénztárcáján kivül ilyen neki) kerüljenek a negatív oldalra.
Bocsánatot kérek mindenkitől hogy ide írom az ingatlanos bejegyzést csak Kilátó-t nem érném el máshol.
Bejegyzésed óta gondolkodom valamin. Summey ennél a 40 az 1-hez dologban vajon hogy vélekedhet a lakás eladók hitelképességéről?
Mindenképpen megfogom venni ezt a könyvet mert ennyi alapján jó gondolatokkal lehet megtűzdelve, de ezen a részen nagyon sokat gondolkodtam.
Minden szakirodalom úgy vélekedik hogy ha befektetés célú ingatlan vásárlásba fogsz akkor piaci árhoz képest 70%-os árnál magasabbért ne is vásárolj, tehát én a Summe által említett, a vevő által elfogadhatatlan ajánlatot az ár 50-60%-a közé sarcolom be.
Az arányok azaz hogy negyvenből egy eladó elfogad mondjuk egy 50%-os árajánlatot még el is tudom képzelni, ennek ellenére akinek ma lakása van, az ma hitelképes akár munkaviszony nélkül is, adott mondjuk egy lakás ami 10 millióról indul, pár hét/hónap után az eladónak sűrgős lesz és végül teszem azt, 5,8 millióért eladja. Mostani elgondolásom szerint túl a 40:1-es atányon is iszonyat szerencse kell hozzá mert hitelt is kaphatna ekkorát a lakásra.
Természetesen itt most bontsuk külön kategóriába a hitelt vehetne fel rá és a már jelzálog alatt lévőt, mert akinek jelzálog van rajta és sürgős a pénzhez jutás ott hamarosan időszerű az ingatlan erárverezése.
Az árverésen vásárlás és a mostani, jó árialkudása pedig jelen esetben nem azonos műfaj.
Arra lennék tehát kiváncsi hogy ha megtaláltuk azt a bizonyos nagyon megszorult eladót, akkor hogyan aakíthatnánk úgy a történéseket hogy hitel helyett inkább a mi ajánlatunkért végleg szabaduljon meg az ingatlantól.
Sőt szintén láttam ilyen embert, aki hasonlóképp üzletelt... - ingatlanban.
Néhány ilyen ötlet a szakirodalomban is előfordul, pl. Robert Allen: Passzív jövedelemforrások vagy Dawson-Summey "hétvégi milliomos" könyvei. Ezeknek a módszereknek is az a lényege, hogy lényegesen többért adják el az ingatlant, mint amennyiért nem sokkal korábban vették (vagy nem is vették meg, csak a foglalót tették le) - tehát nem a szó klasszikus értelmében vett "befektetésből", hanem az üzletelésből származik a haszon.
(Az egyik módszer pl. olyan alacsony árakat ajánlani a kiszemelt ingatlanokért, amelyeket 40-ből 39 eladó nem fogad el. A maradék egy eladó azonban úgy meg van szorulva, hogy belemegy az üzletbe, ezáltal pedig jelentős haszon keletkezhet. Summey-ék egyik könyvében még az is szerepel, hogy egyes "tanítványaiknak" egyszerűen nem volt pofájuk alkalmazni ezt az eljárást.)
Az ingatlan-árverésnél is ebből keletkezik a haszon (amennyiben sikerül elcsípni egy ingatlant a maffia mellett), ha ez egy összehasonlíthatatlanul jobb formája is az üzletelésnek.
Azonban ha a "befektetés" fogalmat az eredeti, klasszikus értelmében tekintjük, akkor szerintem szükségképpen igaza van directrixnek, hiszen meglévő ingatlanokon általában csak viszonylag lassan szokott bekövetkezni jelentős értéknövekedés (ha egyáltalán bekövetkezik).
Bocs, nem szoktam befektetési tanácsokat adni. Azon egyszerű okból, hogy nem feladatom, másrészt mert ahhoz szorosabb kapcsolat kellene (ha változnak az alapok és már a korábban mondottak nem állnak, tudjak jelezni).
Max elmondom, hogy mit mérlegeljen még (ha van olyan amit úgy látom nem vett figyelembe). Nem mondom, hogy ezt vegyen, vagy azt tegyen, a döntést mindenkinek magának kell meghoznia, a saját mérlegelése alapján.
Royalgold -ban ami nem tetszik, az az hogy
- Valótlant állít egyes befektetésekről (esetlegesen megrémítve azokat akiknek pedig lehet, hogy az megfelelőbb lenne), míg más befektetésről nem mondja el azok nagyon sok aspektusát, aminek mérlegelése nélkül pedig könnyen rossz döntés hozható. És még jó eset, ha csak tudatlanságból és nem szándékosan teszi (magam részéről nem hiszem, hogy tudatlanságból tenné).
- Az, hogy kinek mi a jó döntés nem csak a befektetés tárgyától függ, hanem a befektetőtől is függ. Enélkül könnyen rosszra fordulhat a "jó tanács" Royalgold -ot ez az aspektus nem érdekli. Engem igen, mert látom a döntés mögötte levő ember sorost is (egy rosszra fodult döntés esetleges következményei).
Egy idős üzletember ismerősöm, aféle selfmade man, az egyik autómárka hazai forgalmazójának társtulajdonosa, a következő képpen kereste meg a vagyonkáját. Autókat vett és adott, fiatalon kezdte, először csak egyet-egyet utána már lett annyi pénze, hogy egyszerre többet is megvásárolt -jól lealkudta mert megvolt hozzá a képessége és szakmai ismerete, majd bámulatos kereskedekmi vénájának köszönhetően pár százalékkal drágábban eladta. Nem sokat állt nála a verda. Kicsit kipofozta, cserélt rajta ezt azt és kapcsolatai keresztül eladta. Felhajtó ember volt, ha kellet valakinek egy kocsi hozzá fordultak. Mondhátnaám hogy jó befektető volt, "autó befektető". De ez nem igaz, kereskedő Ő, méghozzá születet tehetség.
Befektető akkor lett belőlle, amikor megunta a kupeckedést, és megdrágult az adás-vétel költsége is, ezért úgy döntött ingatlant vesz és beviszi egy cégbe apportként telephelynek, bemutató teremenek, irodának helyet adva. Azóta nem fürkészi a használt verdákat, nem lesi izgatottan az alkalmat, nem kápráztatja el ismeretségi körét sales tehetségével, mert már megtalálta azt az eszközt ami helyette végzi ezt a munkát.
Ma ki nem csúsztat? Mindenki félti amit összerakott, én is olyan voltam évekig hogy ha összeraktam valamit ami jól müködött üzletileg akkor örömömben elsőre mindig meséltem, egészen addig amíg a jóakarók elnem kezdték a bokámat rugdosni hogy hallgassak, mert aki hallja holnap megcsinálja.
Soha senkiből nem fogsz tudni érdemi információt kihúzni, hogy is várhatod el, hol élsz? Mindenki elakarná venni, persze hogy nem mondja el kereken. Én sem adnám oda senkinek az infókat ma már.
Ez az egyik.
A másik, te befektetési tanácsot adsz.
Ezzel szemben Royal befektető.
Az az bárkit megkérdezzel, nyelvtanilag is, társadalmilag is, kasztilag is....egyik a másiknak csak a személyzete. egy cseppel sem több.
Ha visszaolvasol, akkor láthatod, ez egy észerű dolog (és részben általam - bár másképp értelmezve - is javalt) dolog, ha például a várható törlesztés kisebb, mint (például) az albérleti díj (és mondjuk önerő nélkül is tud lépni).
Még akkor is abszolút érthető, ha voltak más vagyontárgyai (fedezet), ami hátteret ad számára.
A lényeg, legyen tudatában annak mit vállal és mit kockázatat, és nem utolsó sorban, hogy megéri-e a dolog.
Mellesleg ezt hívom úgy, hogy disztingváltan - illetve mindkét oldlat azonos súllyal bemutatva - lehet csak bármit mondani, és főleg tanácsolni. Ez utóbbit nem látom
Royalgoldnál. Más befektetést lehúz, az ingatlanbefektetéseket mint szerinte "igazi és egyetlen jó befektetést" pedig egyoldalúan mutatja be.
Kár, hogy megint csak részben fogod fel, vagy - szándékosan nem - akarod megérteni a mások által feléd jelzetteket, írtakat. (Értsd úgy tűnik nálad már szokás a lényegi válaz elmismásolása, a csúsztatás). Különben nem tudnád az 1 millió Ft -ra vonatkozó kérdést félreérteni.
Üldözési mániám van? Lehet. De van egy sokkal egyszerűbb magyarázat. Nem szeretem, ha hülyére veszik az embereket, mint ahogy te másokkal teszed.
Cseszegetlek? Lehet. De lehet, hogy talán másoknak feltűnik, hogy a kérdésekre - úgy tűnik - nincsenek valós és érdemi válaszaid. És talán óvatosabbak lesznek, Veled.
.... kezdesz hasonlítani az olyanokra akik üldőzési mániában szenvednek. :DDD
Azt hogy 1 millából hogyan lett 10? kérdésedre nem vagy kiváncsi arra is, hogy milyen alsóneműt hordok?? :)))
Az nem volt eléggé kielégítő, hogy egy ingatlan jelzlogát használtam fel az induló tőkémnek. Mi kell még? :))))
valószínű,hogy kissebbségi mániába vagy üldözési vagy a fene se tudja, hogy miben szenvedhetsz mert ez már valamilyen problémás dolog lehet nálad ...hallod -e :)))
Tőlem azt cseszegetsz akit akarsz az állandó negatív feltételezéseiddel.
Én a többiekkel szépen elcsevegek addig te meg nyugodtan próbálkozz így tovább....
A 151. -es bejegyzésen kivül, illetve egy másik hozzászóláson kivül (ahol olyan érzetem van, hogy kicsit gúnyt űzől - igazságtalanul - Fülig St. ... -ből (Nostradamus -nak titulálva, illetve őhozzá hasonlítva őt), sehol (ismétlem sehol) sem emlitesz mást csak babakötvényt, ingatlanbefektetést, és áradozol, mint sikeres ingatlanbefektető.
Jah egy helyen még elárulod, hogy 80 eFT/havi keresettel és egy lakással indultál.
Miért is látnám, hogy más befektetést is "(el)ismersz" ingatlanbefektetésen kivül?
Hiszen az itteni majd félszáz hozzászólásod közül lényegében szinte alig van más témájú? Más befektetésekkel foglalkozó lényegében pedig egy sincs (ami annak tűnik is kiderül, hogy a hozzászólásod szerint kalákába állva ingatlant kéne venni).
Ellenben az első cikkben amire ragáltam igenis alaptalanul, hamisan és egyoldalúan lehúzol minden más befektetést.
Miért is van, hogy továbbra sem árultad el, hogy 1 millióból hogyan lett hirtelen 10 miullió befektethető pénz?
Miért is van, hogy a mindezidáig nem igazoltad, hogy az értékpapírbefektetésnél elveszítesz mindent kijelentésed mire is alapozod? (Azért ezt emelem ki, mert ez az egyik legnagyobb hazugság amit leírtál, ugyanakkor egyben tökéletesen mutatja a mentalitásodat - csúsztatás).
Hol is látom, hogy figyelembe vennéd a befektetőt is nemcsak a te oldaladat?
A szöveged ügynökszöveg (fogalmazhatnék erősebben is, de nem akarok).
Ez nem zárja ki, hogy esetleg sikeres is lehetsz (sok MLM tag is igen jól keres ilyen szövegekkel), de a te "tuti" módszered a valóságban, másoknak nem biztos, hogy sikert hoz, ellenben keményen benne van a bukás, mint általában a csak félig értett dolgokban sokszor megtörténik.
Az ingatlanbefektetések általam való lehúzásáról pedig annyit, hoyg ez úgy hülyeség, ahogy van. Ha a végét is olvastad volna annak amit írtam (mint ezek szerint nem tettél meg!), akkor ezt te is látnád. Ez egyben téged is minősít.
A te szavaiddal élve: ENNYI.
A véleményemet ezek után is fenntartom: Óvakodjék a vevő (Tőled)!
1. olvass vissza a fórum beírásaiba és sokmindenre megkapod a választ.
2. a viszonteladású ingatlanjaim felújítási ideje max. 2 hónap.
Egy ingatlanomat sem kellett 1 hónapnál tovább árulnom.
Azt, hogy mennyiért vettem????? Mit számít ha a profit rajta kb 1-2 millió...
Ha vissza olvasol akkor azt is láthatod, hogy
1. nem az ingatlanbefektetést tartom a legjobbnak, de ezt könnyebben megértik az átlag emberek.
2.és a papír portfóliós befektetések is nagyon jók mint írtam( tehát nem lehúztam mint te az ingatlanozást) csupán nem annyira kézzelfoghatób érték az embereknek mint az ingatlan.
Nem kívánom tovább ragozni. Aki belevág az ingatlanbefektetésbe azt mindenki kénye kedve szerint és tudásához alakítva fogja csinálni. Ha segítség kell akkor segítünk és nem lebeszéljük a másikat.
Jó akkor talán ejts néhány szót hogy lett az 1 millió (és értékpapír esetében tutira elveszthető befektetésből) hirtelen 10 millió befektethető pénz.
Hitelből? Vagy 1 millióból talán mégse ingatlanba kellene fogni befektetni és ez csak arra volt jó, hogy ezen csúsztatással átusztasd a szót kedvenc ez-a-tuti-befektetés-minden-máson-csak-vesztíhetsz témára: (alias szírénének)
Vagy gondolom egyszerűen csak megkukulsz és "áhhh kár a szót vesztegetni" hozzáállással hallgatsz.
Ha már itt tartunk, számoljunk (ingatlan kontra más például általad semmire sem tartott értékpapír jellegű befektetések):
Kezdő költségek:
Ingatlannál ugye ügyvéd elengedhetetlen, ez minimum 0,5-1 % (ingatlan vételárára vetítve). Mivel egy bróker megbízás (értékpapír, befektetési alap, stb.) is ilyen nagyságrendű, így itt még nincs nagy eltérés.
Ugyebár ingatlannál fennáll az illetékfizetés amit te legánsan 4-6 % közé teszel, de egy normálisabb lakás (Budapest, angyváros) esetében ez inkább 5-6 %.
Ez ugyebár értékpapírnál nincs.
Eladás esetén adózol. Ingatlannál (SZJA esetében) ez 25 %, de (jelenlegi szabályozás szerint) 15 év után ez eltűnik, ugyanakkor már 5 év után évente is lineárisan csökken (apropó, az időtáv mintha nem jelenne meg nálad), igaz más ingatlan vásárlásába való beforgatással időben és részben eltolható.
Értékpapírnál ügylettől függően 20-25 %.
Adóügyileg túl nagy eltérés nincs, de míg ingatlannál az esetleges veszteség a te bajod (más évekre nem viheted át, más jövedelmedet nem csökkenti), értékpapírnál azonban elhatárolhatod, és csak az összevont nyereséged adózik.
Ingatlannál az időközi bérleti díj bevétel, de adózol is utána.
Értékpapírnál osztalékkal lehet számolni, ami szintén adóköteles.
Ingatlannál a mindent vagy semmi elvét kell követned (mert a pénz megosztása nehézkes), addig értékpapírnál diverzifikálhatsz.
Ingatlannál a pénzzé tétel nehézkes (nem igazán likvid, vagy ez esteben erős diszkont léphet fel), addig ez értékpapírok estében ez csak "ujjgyakorlat".
Mielőtt kiáltanád, hoyg cégen keresztül kell csinálni, nézzük meg a céges oldalt:
Ugyebár ingatlanforgalmazásra kell szakosodnod (főtevékenység!), mert enélkül az illetékkedvezmény ugrott, ráadásul tudomásom szerint ez csak egy átmeneti mentességet ad, ha az időhatárt túlléped, akkor ez nem él.
Céget kell alapítanod és fenntartanod (csak annak aki ebben nem jártas: alapítás minimum egyszeri 50-100 eFt, fenntartás 15-20 eFt, de ez már havonta, illetve végelszámolás megint egyszeri 50-100 eFt).
Cég esetében a társasági adó 16+4 %, plusz ha kiveszed, akkor osztalékadó (ez minimum 25 %).
Hol is tartunk?
Magánszemély: ügyvéd 1 % + illeték 5 (de inkább 6) % + nyereség 25 % -a,
Cég esetében: ügyvéd 1 % + illeték 2 % (időkorláttal!) + céges költség évi 250 (de inkább átlag 300) eFt + (a nyereségre) 20 % (Tao) + (kivett osztalékra) 25 %.
Azaz 1 millió Ft esetén a céget felejtsd el, mert helyből buksz, ráadásul az adózás sem téged pártol. Ingatlannál eleve hitelt kell felvenned. Ha ez mondjuk 4 millió Ft (5 milliós ingatlan, ami még vidéken is csak fenntartással igaz!), akkor
- A kezdeti 1 milliós saját rész lecsökken azonnal 350 eFt -Tal (ügyvéd + illeték + hitelfelvételi költségek);
- Lesz egy havi 40 eFt -os törlesztési kötelezettséged (amihez az ingatlannak önmagában bruttó 50-55 eFt -ot kellene termelnie (10-11 % -os ráta!), vagy neked kell állnod - fix költség, illetve deviza alapú hitel esetén árfolyamváltozási kockázatok!).
Ahhoz, hogy pozitivan szállj ki az ingatlannak bérleti díjként, vagy értéknövekedésként nagyságrendileg:
- 1 éves időtáv esetén (ami igen rövid) évi 19 % -ot;
- 2 éves időtáv esetén évi 16 % -ot;
- 3 év, vagy a feletti időtáv esetén évi 14 % kell hoznia. Hááát. Azért nagyon meg kell válogatni azt az ingatlant ami ezt hozni fogja.
Számolhatunk magasabb ingatlanárral, de a helyzet lényegesen nem változik.
És mint mondtam, ez a nullszaldó 1 millió Ft os saját erővel vett 5 millió Ft -os ingatlanra számolva.
Ha a saját pénzed több, akkor a hitel kiesik, de bejön a máshol kockázatmentesen megszerezhető pénz alternatíva költsége.
Jelen esetben (5 millió Ft -os ingatlanra nézve):
Ahhoz, hogy pozitivan szállj ki az ingatlannak bérleti díjként, vagy értéknövekedésként nagyságrendileg:
- 1 éves időtáv esetén (ami igen rövid) évi 14 % -ot;
- 2 éves időtáv esetén évi 10-11 % -ot;
- 3 év, vagy a feletti időtáv esetén évi 9-10 % kell hoznia. Ez már jobb, és ez egyes esetekben ténylegesen is realizálható (például bérleti díjakon keresztül) de azért még ez esetben is csak azt mondhatod, hogy lényegében ezt a pénzt máshol is megszerezhetted volna kockázatmentesen...
És még anyit
A most arattam 2 millió Ft -otról pedig annyit, ez önmagában semmit sem jelent. Két másik adat ismerete nélkül:
- Mennyi idő alatt (ugyebár nem egy nap alatt!);
- És mekkora induló befektetéssel.
Sőt mivel említetted, hogy cégen keresztül csinálod, úgy az sem lényegtelen, hogy ez már adózott hozam, vagy még adózás előtti (100 Ft adózás előtti pénzből, miután kiveszed lesz Kb.: 50-60 Ft - összes nyereségtől, cég saját tőkéjétől, illetve esetleges személyes jövedelmeidtől függően).
És még mielőtt rámsütöd, hogy elfogult és ingatlanbefektetés ellenes vagyok, ez nem igaz (ez is egy szín a befektetések palettáján, de nem a legszebb és főleg nem az "egyetlen igazi").
Érdemes ingatlanba fektetni, de nem mindig és nem mindenkinek (kontra teáltalad hallatott szirénhangok):
- Erősen javalt annak aki albérletben lakik, de van saját tőkéje és nem okozna számára gondot a hitelfelvétel, illetve a törlesztés sem (albérleti díj helyett saját ingatlanját törleszti);
- De tilos annak aki nem ért az ingatlanokhoz, akinek csak kevés megtakarítása van, akinek megtakaírtása van, akinek bármikor kellhet a pénz, aki nem tud elvislni egy 10-20 % -os bukást (akár pszichikalilag, akár pénzügyileg - lásd idősek);
- Megfontolandó lehet annak akinek elég pénzze van ahhoz, hoyg ebből is portfoliót alakítson ki és/vagy több más befektetés mellett erre is tud pénzt (és időt) szánni.
Nálad a disztingválást nem látom, csak az ügynöki (MLM -es) megijesztő hamis szöveget, és a portékád szédelgésszerű feldicsérését.