Természetesen nem a zsebükben akarok turkálni, nem az érdekel, hogy nyereséges-e a vállalkozás, s konkurencián sem töröm a fejem. Nincs Magyarországon túl sok Csörnyeföldjéhez hasonló adottságú terület, tehát a füge nagyüzemi termesztése valószínűleg nem fog elterjedni itthon. A szakdolgozatot olvasva képet kaptam az indulás nehézségeiről, de akkor még nagyon kicsi termést kellett elpasszolni. A saját 6 bokrom termésmennyiségéből tudom, hogy ősszel komoly gondot jelenthet a szakszerű, gyors leszedés, feldolgozás, illetve fogyasztás . Szerintem hosszú távon is csak a feldolgozott füge tud prosperálni, a nyers fogyasztású füge értékesítésének határt szab a sérülékenysége, nehéz szállíthatósága, rövid tárolhatósága, illetve a gyümölcs ismeretlensége.
Köszi, hogy feltetted! Ez a cikk ugyan említi a 2014-es esztendőt, de nem tér ki arra, hogy mekkora termést szüreteltek, illetve jelentett-e gondot az értékesítése.
Koszi.Nekem csak Babits van.Akarok meg mas fajtat is.Gyoroki lapost regen kilottem mar.Akkor barna fuge lesz torok vagy szentesi-Dm-nel van mindketto 1550-ert.
Az a gond, hogyí a fajtanevek nem egyértelműek. Például én Szentes mellett lakom, sőt hosszú évekig Szentesen is, mégsem ismerem a Judit által említett szentesi fügét, de a török barnát sem. Az ujjas óriás már egyértelmű, az van nekem is. Nagyon nagy szemű, finom, de rothadásra,penészedésre, ecetesedésre hajlamos nedves időben. Van barna fügém is, a legjobb fajta nálam, mert bőségesen , biztonsággal terem, nem romlik, nem penészedik, sőt hajlamos a fán megaszalódni.Ezen kívül szegedi fügém van, amit én neveztem el, mert Szegeden egy nagy bokorról szaporítottam. Nagyszemű, édes, kissé lapított gyümölcsei vannak, jó a termésbiztonsága. Sajnos a vége nyitott, ezért a hangyák hajlamosak meglepni, illetve a harlekin katicák is.
Nekem szentesi van ami több éves, de mostanra vissza lett barbár módon vágva. csak 2 nagyobb ág maradt. Egyrészt mert nem vagyok elégedett vele, másrészt már elvette az eprestől telesen a fényt és így az sem terem nem csak a füge.
Végülis terem, érik júliusban, másodszor pedig októberben, de az a terméshullám rendszerint megfázik és 1-2 szemet eszek csak belőle.
A török fügéből most van új csemetém. Csak annyit tudok összehasonlításképpen mondani egyenlőre, hogy az én szentesi fügém csúcshajtása most kezd kibomlani, és akkora a legfelső termése mint egy fél meggymag. A faluban lévő török fügét buszról láttam tegnap, már szép zöld leveles. Persze nem nagy levelekkel, de sokkal előrébb van mint az enyém. Pedig a balatoni hideg szelek pont telibe kapják. Nem volt takarva, nincs elfagyása. Kb. mell magasságig ér az egész.
Szentesi vagy torok barna fuge jott be nektek jobban?Mar ha van tapasztalatotok veluk.Ujjas orias?Lila fuge?Iz erdekelne es a termesbiztonsag es hogy botermo-e.Koszi.
en is vegigolvastam, stilusosan aszalt fuget ettem kozben :) talaltam benne kiprobalando otletet is, megpedig a levelek eltavolitasat osszel, az eretlen termes beerlelesenek segitesere.
Két éve lett telepítve a fügénk, egy ismerősöm bujtatta, áprilisban hoztam el tőle, akkor leszedtem az első terméseket, egyet hagytam az lehullott róla, de októberre a telepítés évében másodtermésekkel ajándékozott meg bennünket. tavaly a meleg szempontjából gyenge év ellenére mézédes terméseket hozott, kétszer!
Meghálálja a déli, napos fekvést. Még most időben telepítenéd át!
A barna füge nálam is hasonló állapotban van, tehát bő első termés ígérkezik.
Érdekes, hogy itt is csak kétszer aratjuk a füge termését, ezt a közeli fenyőnek a rovására írom, illetve, arra, hogy a másodtermés már árnyékban érik be,mert októberre a füge-bokor árnyékba kerül a dél felől közeli fal(5 méter) illetve a nap alacsonyabb járása miatt.
Tényleg jó iromány! Köszönöm szépen! Kissé megszenvedtem a lementéssel. Már most rögtön átolvastam belőle elég sokat, de később részletesebben is nekiállok.
Addig is megpróbálok utánajárni, hol tudom beszerezni az alábbi fajtákat:
*Az ujjas óriás jó példa a füge könnyű mutálódására. Bár ez a fajta is számos kedvező tulajdonsággal bír: nagyméretű és nagyon jó ízű gyümölcsöket hoz, termésmennyisége kiegyenlítetten nagy, megfigyeléseink szerint azonban csak a Kerkateskándon talált egyed rendelkezik ezekkel a kiemelkedő tulajdonságokkal.
Nagyon jó szakdolgozat. Részben ismertem a benne leírtakat, a korlátozottan téltűrő topikból, de így is sok hasznos tartalmaz. Egy különleges adottságú termőhelyen megvalósult nagyüzemi fügetermesztés kezdeti lépései. Érdekes lenne a 2014-es év tapasztalatairól hallani. Vannak viszont olyan megállapításai, ami a saját gyakorlati tapasztalataimmal nem egyezik. Például nálam jól elkülöníthetően három hullámban érik a füge egy enyhe tél után, ő viszont következetesen két hullámról beszél.
A -2 fokot 2m magasságba jósolták, talaj szinten akkor több is lehet.
Szerintem a levelük lehullhat. A terméssel nem tudom történhetne-e valami, de lehet. Nem kell téli takarást csinálnod. Egyszerűbb ha leszúrsz a füge mellé egy kis karót, körbetekered éjszakára a fügét nagy törölközővel, vagy duplán hajtott lepedővel, pléddel (vagy amit kiengednek vinni a lakásból), a védelem tetejét pedig összekötöd a rúd végénél. Vagy ha kicsi, egy ruhacsipesszel összefogod.
Ha a fügét le lehet takarni egy vödörrel éjszakára, az is megvédi, mert a talajból jön fel annyi meleg.
Ezeket a takarásokat reggel könnyen leveszed, és többször ismételhető.
Nézem az időjárás előrejelzést és vasárnapra ill. hétfőre mínusz két fokot mondanak itt nálunk Nógrádban. Ma kaptam meg és ültettem ki 50cm-es fügecsemetéket. Kis levélkék vannak rajtuk, az egyiken terméskezdemények is.
Szerintetek érdemes fagy ellen védeni őket, vagy ez a mínusz két fok még nem vészes? Eléggé védett helyre kerültek, de ha mégis annyi lenne éppen ott, és gondot okozna, az nagyon nem tetszene. Mivel még eléggé kicsik, a téli szalmás fagyvédelmet könnyen meg tudom csinálni, de nem szeretnék feleslegesen dolgozni.
Nálam már minden fügebokor hozza az első terméshullám terméskezdeményeit. Van persze fajtánként eltérés, a barnafüge indít a legnagyobb tömeggel.Minden terméskezdemény borsó vagy annál nagyobb méretű.
sztem inkabb most ultetsd at, hiszen ott ahol van, ugysem kap eleg fenyt, minel hamarabb elkerul mashova, annal jobb lesz neki. probald meg foldlabdaval kivenni, de ha nem sikerul csak szabadgyokerrel, azt is tul fogja elni. melyebbre is teheted, semmi baja nem lesz tole.