Rákérdeztem a sokat szidott CVC kikapcsolására egy helyi Pana szervízben. Kicsit hülyén néztek rám, halvány lila f...juk sem volt a dologgal kapcsolatban. Válasz: még senki nem kért ilyet, nem tudom.
Ha valaki többet tud, jelezzen a fórumon!
Egy JVC-nél már láttam ugyanezt a hibát, de az SOKKAL brutálisabban volt görbe, az tényleg csak a saját felvételeivel volt nézhető, ezen kívül:
1-Editálás során ide-oda tekergetve képpel a szalagot alul vagy fölül végig kicsipkézte
2-Insert funkciót 6 fejjel, azaz Flying erase head nélkül akarta megvalósítani, miáltal az inzertált képeken zöld-kék-lila-sárga foltok villództak, mivel nem tudta konkrétan letörölni a korábban ott lévő képkockákat. Azt CSAK 7 fejjel lehet
3-normál hangsávján (amin az AUDIO DUB funkció megy) tűrhetetlenül gyenge volt a hangja, és a normál sávon nem is szabályozható a rec hangerő.
Lehet, hogy a te gépeddel van ez a gond, mert az én 622-esemnél a saját pana tévén nézve egyáltalán nincs ilyen elhajlás vagy csik.
Ennek ellenére biztos, hogy a régi gépek jobbak voltak, érdemesebb lett volna a 12-es széria valamelyik darabját megvenni. A 612-est már sehol sem kapni, de a 712-es még beszerezhető (100 e). Én megpróbálom lecserélni a 622-est erre.
5let?
A babák helyzete nem aggaszt, azokat lehet adjustálni, ha szükséges.
A csík, amit én említettem, teljesen más, mint a kép tetejének elhajlása, ha nem megfelelô a tv beállítása. 3 videóval teszteltem le a csíkot, és természetesen a szervizbe is a tesztkazettával mentem, ahol jelentkezett a hiba. Scart-tal volt rákötve a tesztmonitorra. (na jó, tévére)
Teljesen biztos, hogy kidolgozás-hiba, a fejdob trágya kivitele miatt van, mert csak akkor húzza el azt a pár centit, ha FESZÜL a szalag a fejdobra, pause-nál relative fellazul, az elhúzódás kisimul. Amúgy a fejeknek olyan hangja van ahogy szántják a szalagot, hogy csak na. Azért szerintem a régi videók kisebb fejdob-zajjal mentek.
Szerintem a négy fej egy kissé túlzottan kilóg a fejdob síkjából, régebben ez kisebb volt. Tisztán látszik, hogy legalább 2-2 mmnyire a fej elôtt és után nem kopik a fejdob, mattabb a felülete, tehát ott sosem tud felfeküdni a szalag. Lehet, hogy így kevesebb a drop-out, de a szalagot jobban igénybe veszi, és meggyôzôdésem, hogy a képtorzulást is ez okozza.
Már a régebbi 600/650-es szériában is SuperDrive mechanika van, vagyis a szalagot nem fűzi le a fejről.
Az új mechanikában viszont már a szalagfelfűző "babák" alapja is műanyag, nem pedig fémöntvény, mint anno. Én inkább ettől félek hosszú távon, hogy meddig lesz pontos a fej és a szalag kapcsolata, mivel ezek állapota határozza meg a dolgot.
Pana szerelő? Én a jövő héten próbálok meg beszélni vele, ha összejön.
Sziasztok!
csikostaTTu baratunknak teljesen igaza van, nekem
3 tv-bol 2 rangatta a tetejet a kepnek es furcsa mod csak a gyari videokaziknal volt ez.Ha a tv-bol vettem fel nem, de musoros kaziknal igen.A mostani tv-nel meg semmi ilyet nem tapasztalok.A video (nv-hd650) es filmek termeszetesen ugyanazok.
Szvsz mindenkepp erdemes mas teveken is kiprobalni mielott foldhoz vagjuk a keszuleket!
Mielőtt kidobod:
Az általad leírt hibajelenség a TV készülék szinkron áramkörének hibás üzemmódját is jelentheti! A TV-k zöme úgy van beállítva, hogy antennajelre működik helyesen, vagyis stabil sorszinkron jeleket kap. Egy videó - bármilyen legyen is - mechanikus szerkezet, aminek a sorszinkron jelei ingadoznak! Egyes TV készülékeknek külön meg kell mondani, hogy ő most videót mutat, a szinkron áramkört ennek megfelelően át kell kapcsolnia! (Pl.: Videoton VCR gomb, vagy a Precision 2000 sorozatnál a 9-re végződő számú programhelyek.) Vagy a SCART csatlakozó autómatikus üzemmmódja is kapcsolja.
Milyen TV-n néznéd? RF-en, vagy AV-n?
csíkos
Panasonic:
Bevallom, rábasztam, mert ennek a szemétnek is GÖRBE a képe.:((( Ezt asszem JITTER hibának nevezik, a kép felső harmadában egy kb 3 cm-es vízszintes csíkban elcsúszik jobbra a képtartalom kb 6-8 mm-t. Ezért ha a egy gyári kazin pl villanyoszlop, ajtófélfa stb elemek vannak, azok görbék. A görbület PAUSE állásnál kisimul, a kép tökéletes. Ezek szerint a hibát kizárólag a fejdob, és a fejek igénytelen, pontatlan kidolgozása okozza, hiszen ha nem feszül rá a szalag, csak hozzáér, a kép kiváló.
Ez baromi bosszantó, és egy idő után halálra idegesít, ráadásul tudod, hogy MINDEN felvételed görbe lesz a világ összes többi, jól működő videóján nézve. Így ugye máris nem lehet pl videókamerás felvételek arhiválására, vágására használni az amúgy hat fejes hifi sztereó videót.
Na, elvittem a Kalotaszeg utcai szervizbe, hátha meg lehet bütykölni. Szerelő barátunk sajnálkozva közli, hogy ez teljesen NORMÁLIS dolog. Mit jelent a VHS, kérdezi. Mondom, video home system. Na látja, ezért ha tökéletes képet akar, akkor BROADCAST készüléket kell vennie. Na ezen elvitatkoztunk pár percig, majd lazán közölte, hogy NYUGODTAN MEHET A KERMIBE, azaz bekaphatom akkor is neki lesz igaza, a VHS szabvány előírásait már régen hozzárontották a szemét termékekhez.
63 ezer forint volt ez a Panasonic videó, és ezt tudja. (CVC-t nem lehet manipulálni -lehet, hogy rögtön egy ötezressel kellett volna indítanom?)
Szóval SENKI NE VEGYEN PANASONICOT, AZ IS EGY RAKÁS SZAR, EGY FOSLÁDA SZEMÉT!
Azt hiszem, mégiscsak egy tízéves, németben szemétredobott 7 fejes hifit kellene vennem, az még hat évig videó lesz hangerőszinttel, sharpen potival, (vagy bildscharfen?) inserttel és audio dubbinggal...
Megint csalódtam ebben a szemét, rohadt világban. Ne vegyetek SEMMILYEN videót!
Gondoltam, hogy ezt fogod válaszolni hiszen szakmailag teljesen igazad van. A jó megoldás a CVC kikapcs. lenne, ha meg lehetne oldani elegáns úton. Ha megtudsz valamit a 622-es tuningjával kapcsolatban, akkor ne rejtsd el előlünk!
Jut eszembe, 28-29 collos tévében milyet érdemes venni minimum költségvetéssel, kb. 120e-ért? Egy alap Pana jó megoldás?!
Szerintem az nem baj ám, ha a mechanika brutál egyszerü szar. Csak kifogástalanul működjön. Ez szerintem rendesen, gyorsan és csendesen teszi a dolgát, és ha összehasonlítod a két mechanikát, akkor láthatod, hogy mennyi alkatrész felesleges tulképp a régebbiben. Szerintem egy 1.2-es vaslemez semmivel nem lesz gyengébb futóműalaplap, mint egy tízszer annyiba kerülô alumíniumöntvény. Azok a régi jó videók kifűzték a szalagot a csévéléskor, kattogtak, volt benne min. 3 motor, ékszíjhajtás, dörzskerék. Ezek tényleg hót primitív direkthajtásúak, pár fogaskerék, aztán annyi. Ha a szalagot nem gyűri akkor már tapsra van okunk.
Ugye, hogy szoftverbôl butítják a cuccost? Ma környékezek meg egy Pana szerelôt...drukkoljatok!
BUÉK!
Amint lesz egy kis időm, összegzem tapasztalataimat a 820-as Panasonic-kal kapcsolatban.
A hétvégén levettem a tetejét,...majd gyorsan visszaraktam.A 600-ashoz képest a mechanika:Trabant-Mercedes. / Nem akarom a Trabi tulajokat megsérteni!/. Az alaplapon szerepelnek azon funkció helyei, melyek a 825-ösben benne vannak / insert, a.dub, stb./ Vagyis: egy kaptafa, más előlap, szoftver engedélyezés>drágább gép.
A kazettafészekre ré van pecsételve a tipus.
"...nem kell mindent elhinni amit a Hertások mondanak"
Hat ezzel most mar en is igy vagyok, erre a 422-es Pana videora is azt mondtak, tok jo. Asszem januarban meghirdetem, aztan ha sikerul minimalis veszteseggel kiszallnom belole, korulnezek ujra. Legrosszabb esetben meg megtartom, de az a baj, hogy a regebben felvett filmeket annyira gyatran jatssza le, hogy egyszeruen nincs kedvem nezni.
Ma már általában a saját távírányítóval opciózzák ki. A mechanika az tökugyanaz mindegyik modellnél, itt aki azt mondja, hogy a 60ezres és a 120 ezres között van e téren különbség az téved.
Én idáig csak egy Daewoo video szervízmenüjét láttam, de a TV-ből kiindulva nem minden típusban ugyanaz a software verziószáma, ami eredményezhet minimális eltérést.
Ami tutti, hogy pár funkció biztosan előcsalható lenne /elvben/, a kérdés csak az, hogy a valóságban is tudnád e müködtetni e a saját tartozékaival /távszab, stb/.
pl. ehez nem is kell szervízmenü. A mostani Pana videokon csak úgy tudod /Jog kivéve/ kockázni a képet előre ha az egyik gombot pár mp-ig nyomva tartod, utána elindul magától.
A régebbi kiviteleken ez nem így volt hanem egy külön gomb szolgálta erre amit a Pause állásban nyomkodott az ember akkor lehetett kockánként léptetni az anyagot.
Az utóbbi megoldás természetesen müködik az újaknál is csak kell egy olyan távszab /Pana video, Tv/ amin megtalálható az a "léptető" gomb.
Van egy érzésem, hogy a CVC is kapcsolható, csak mivel a készüléken erre nincs külön gomb így ha ki/be akarod kapcsolni akkor ismételten vissza kell lépni "menübe".
De ugye van olyan szerviztávirányító, amivel minden létező funkci előcsalható pl.egy videóból is? Pl előre-hátra lejátszás, jog, stb.
Tuti hogy van, de max a szakszervizeseknek van tudomása róla, és nemigen beszélhetnek róla. Hiszen a mechanika tudja, mivel a legcsúcsabb csúcs S-VHS-ben is ugyanez a mechanika van.
A CVC szerintem is kár, hogy automata, van egy ismerösöm akinek egy 600 van és azt mondja, hogy jobb, hogy kapcsolható.
Nekem is az bajom, hogy a Sharpness a max-on van és némelyik kazettám olyan szörös lesz tőle, hogy nézhetetlen.
Azt, hogy szervízkód létezik e azt nem tudom /biztos/. Én nekem a Daewoo volt meg és ott hangolásra vonatkozó paramétereket meg az automata felvételi jelszint hattárát lehetett beállítani /ha jól emlékszem/.
Egyébként a TV-ből kindulva nem mindig ugyanaz a szevíz menü. Pl. kéthangszorós mono-ból nem lehet sztereot gyártani /Sony/.
rita55
Ha egy kék háttéret látsz és azokon a pici ikonokat, akkor nyugodtan kereshetsz egy LG leírást mivel ugyanaz.
csibesz
A 820-ról írhatnál pár sort, hogy mik a benyomásaid.
Most már nagyon kell egy második video és mindenképpen egy olcsóbb SVHS mellett teszem le a voksomat.
Az AIWA-Sony dologhoz csak annyit, nem kell mindent elhinni amit a Hertások mondanak, ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem lehet igaz, de mindenképpen fentartásokkal kell fogadni.
Nahát, a holdon vásárolta, ráadásul már indult is a holdkomp, így nem volt ideje elkérni a használatit? És távja van? Mert anélkül kissé bajos lesz kihozni belőle a play és rec-en kívül bármit is!
Ha van távja, akkor nyomd meg a MENÜ gombot rajta, és várd meg, mi történik. Ha angol szöveget látsz, keress egy szótárt. Ha Oroszt, akkor egy ukránt.
Nem próbáltál a menübe belépni?
Apukámtól kaptam karácsonyra egy 6fejes, AIWA FX-71-es videomagnót. Nem tudom, honnan szerezte, de nincs hozzá leírás, és nem tudom működtetni. Azaz nyilván be tudom kapcsolni, és lejátszani is sikerült vele, sőt, a REC gombot is megtaláltam, de biztos vagyok benne, hogy sokkal több mindent ki lehet hozni belőle.
Van valakinek közületek leírása? Vagy tudnátok adni egy linket, ahol találok mondjuk pdf.-ben használati utasítást? Nem baj, ha németül vagy angolul van, persze a magyar lenne a legjobb. Sajna az AIWA.COM-on és hasonszőrű oldalakon nem adnak leírást. Vagy, ha tudtok egy jó boltot, szervízt, ahol árulnak ilyen típusú videót, és esetleg ott fénymásolnának nekem :) Ja, és az a fura, hogy egyáltalán ilyet még csak nem is láttam sehol, hogy FX-71, csak az én videómon. Talán FX-7100-as lenne a megfelelője??
IGEN, IGEN, IGEN! A CVC az a legnagyobb baja a Panának! Én is gyűlölöm, mint az állat!
Pause üzemmódban nem műxik, így akkor életlen a kép. Amint elindul a play, fél másodpercen belül felnyomja a Sharpness-t maximumra. Ennyi, amit az a szar csinál. Na ettôl kontúros, zajosszélű szemét lesz a kép. Kikapcsolni NEM LEHET. Ez a kedves szolgáltatás automatikusan jár, ha akarod, ha nem.
Ilyen szar videókben nem lehet utólagosan menübôl elôhozni letiltott funkciókat, mint ahogyan a Sony videókameráknál csinálják nagyon sokan? De jó lenne egy CVC on/off menüpont!!!! Meggyôzôdésem, hogy minden videóban az AGY a lehetô létezô maximális funkciókat tudja, csak ahogy megy lefelé a modellpalettán, úgy sorra tiltják le azokat. Pl a JOG/Shuttle, Jet rewind on-off, biztosan igazam van, kellene ember aki esetleg tudná az okosságot. Egy baj van: Nemigen láttam semmiféle belsô csatlakozási pontokat, ahol egy szervizprogram számtógéprôl megindíthatná ezt. Vagy szerintetek a Pana servicében van olyan speciális TÁVSZAB amin keresztül bele lehet menni az AGYBA is? Ilyenrôl már hallottam...
Infot, infot plíz!
Nálam ezt a tipust a gyerek használja,ezen nézi a mesefilmjeit,mivel másra nemigen használható.Nagy ívben kerülni ezt a tipust!
820-as Panasonicot tesztelgettem az este. Tapasztalat,hogy megköveteli a jó minőségű szalagokat.Csak azt a roh... CVC-t lehetne kikapcsolni!Ha valaki rájön,hogyan lehet,kérem jelezze sürgősen! A régi 600-ban még kézzel lehetett kapcsolni,soha nem használtam.
A gondolat nem rossz, azt kell kideríteni, hogy a hasonszôrű csúcsmodell bír-e rakni indexjeleket bárhová. A kezelési könyvük asszem közös, de lehet, hogy az S-VHS ET-nek már másik könyve van, majd megnézem. Félek, hogy ez csak a régebbi széria jelenleg is kapható, UTOLSÓ 7 fejes típusánál lehetséges, ami 189KHUF körül mozog...
A 10 mp. belemutogatás az itt is van, INTRO JET SCAN néven fut.
A TV-m LOEWE -illetve belsejére nézve Philips-. KITŰNÔ képe van, tényleg le a kalappal!
Panánál azt vettem észre, hogy sokat dobna a dolgon, ha az állandóan működô CVC képjavítót ki lehetne kapcsolni...sajnos ez lehetetlen. Képkeresés funkció után egy fél másodpercig olyan szép, bársonyos, tulajdonképpen életlenebb a kép, aztán bevadul a CVC, és a régi videók képélesítô potmétereinek SHARP állásáig meg sem áll. Ekkor ugye a konturok élesednek, nô a képzaj, kell a francnak. De ugye kikapcsolni, SOHA! Az SLV-1000-es Sonymon van ilyen kapcsoló, egyszer Sharpra raktam, aztán mindjárt nyomtam is vissza a Normal-ra! Nadehát annak a távján van kb 97 gomb, LCD, JOG, nem is 60-ba került.
Ebbôl pl. jobb sokkal a Philips, ott van vagy 3-4 képbeállítási funkció!
Vásároltam egy olyan videót, ami tudja a show view szolgáltatást, de nem találok ilyen kódokat a neten.
Az írott sajtóban csak a Telehold közöl kódokat.
Ha tudtok olyan címet, ahol megtalálható, írjátok meg.
Érdemes lenne ezt a Panát egy, az ő szériájához tartozó, de nagytudású Pana távirányítójával összehozni. Jó tíz éve az akkori Philipsem csak auto indexet tudott, de a nagy testvére távijával lehetett kézileg is indexet rakni vagy törölni, és tudott egy intro-funkciót, ami abból állt, hogy nekiállt gyorstekerni és minden indexjelnél megállt, lejátszott 10 másodpercet aztán továbbtekert. Szóval a magnóm agyában benne volt, csak a távimon nem volt gomb a funkcióhoz...
LC
(Milyen TV-d van, aminek jobb a tunere? Mer' nekem elég ócska TV-m va', ezér' jó tuner kellene a leendő videómba.)
(Még mindig: Chroma Pro - gagyi, nem gagyi?)
Köszönöm szépen a felvilágosítást, a 7végén megpróbálkozom a beszerzéssel. Fogalmam sincs egyébként, milyen kábellel kell a TV-re csatlakozni, annyit tudok csak, hogy valamilyen Blaupunkt TV-je van. Megpróbálom majd magam rábízni valamilyen szimpatikus Keravill eladóra és a tanácsaira, persze figyelemmel a te általad mondottakra is!