Régóta van egy fügebokrom,4-5 évente visszafagy,aug-ban kezd érni.Tavaly kivételesen már június végén lehetett szedni.Úgy néz ki idén is.
Mellé vettem pár éve jégfügét,azt hittem az már júliusban terem.Tavaly az összes tavaszi füge elsárgult rajta amikor dió nagyságúak voltak.Most a meggy méretűek egy része megállt a növésben,és sárgul.A többi dió nagyságú.Kb.2 héttel előrébb tart,mint a másik.Remélem nem fognak érés előtt megint lepotyogni,mert akkor marad a biztosan termő régi.Ősszel már eleget terem egy is.
egyebkent masodtermes meg lehet rajta. lehet hogy beerik, lehet hogy nem. idojaras, mikroklima, noveny fuggo. lehet ebben az evben nem erik be, lehet hogy jovore igen. lehet jovore lesz elsotermesed is :D
nalam is van egy ismerostol kapott, ami nala hoz termest de sosem tud beerni. gondoltam kiprobalom magamnal is hogyan mukodik. egyelore termest sem hozott. kap meg 2 evet, aztan kiveszem :)
Ez az okfejtés számomra kissé eröltetettnek tűnik.Nem azért dobálja el a füge az első terméseit, mert belerokkanna a felnevelésükbe, sokkal inkább a változékony, nedves, hideg tavaszi idő az oka. Az egyes fügefajták hidegtűrése sem egyforma, ezért van az, hogy nálam a gádorosi kertben a barnafüge nem potyogtat, míg a szegedi és az ujjaslevelű óriás alig nevel első kötést.Mivel a magyarországi klíma nem igazán a füge igényeinek kedvez, ezért dönthet úgy némelyik fajta tavasszal, hogy a már megindult termésnevelést megszakítva csak a vegetatív részek túlélésére, fejlesztésére koncentrál.
Szerintem még van esélye, főleg mert a füge dugványozással gyökér nélkül is szaporítható csaknem egész évben. Viszont könnyebb dolga van, ha kisebb vesszőt kell életben tartania. Szegény gyökérnek nagy feladat a megeredés is magában, nem még másfél méteres szárat is zöldbe indítani. Egy darabig csak örül hogy él, de biztosan hajtani fog. Én ültetéskor megsegítettem volna azzal, hogy alaposan visszavágom. Ha gondolod, sosem késő. :) Ettől még nevelhetsz belőle fát ha az a célod, és lehet, ha könnyebb a megindulása, nagyobbat is nő mintha erőlködik.
Március elején ültettem el egy kb 1,5 méteres füge "suhángot", amit egy nagy fügefa gyökeréről választottak le és volt némi saját gyökere is. Eddig még nem mozdult, pedig megkaparva a törzsét zöld. meddig reménykedjek abban, hogy kihajt? A többi fügém már leveles, de azok konténeresek.
Attól függ, hogy merre laksz. Ha olyan tájegységben és olyan területen van van a fügéd, ahol télen elfagyhat ,ott érdemes meghagyni azt a sarjat is . Hat-nyolc szálból álló bokrot érdemes nevelni. Ha jó esélyed van arra , hogy nem lesz sohasem hidegebb -15°C-nál és nem fog elfagyni sohasem , akkor lehet fát is nevelni belőle és eltávolítható a sarj.
Tavaly vásároltam egy füge bokrot, amin volt termés. Elültettem, majd a termése beérett, bár igaz, elég későn.
Most tele van ugyan levelekkel, de nincs rajta termés!!! :-( Azt nem tudom, milyen fajta, de olyan a leveleinek az alakja, mint az ujjas fügének, a termése zöld, halovány piros beütésekkel.