erre a megoldasra en is gondoltam, de 2 gondom van vele:
1) uveggyapot szigeteles van a tetoterben, es bar le van fedve, de nem bizom benne, hogy egy egy szello nem keveri fel es nem akarom behuzni a lakasba.
2) nyaron olyan borzalmasan meleg van a padlasterben (50+ fok) a sikpala + bitumenes felujito lemez miatt, hogy csoda, hogy nem pukkannak el fenn az elektronikak.
sajnos ez is egy kompromisszum, amivel egyutt kell eljek :( ha egyszer uj hazat epithetnek.....
Jó neked... Nálam 1 èv használat után a g4 szűrő csak kicsit szürkült meg, igaz, h a padlástèrből szívatom a levegőt... Szellős a padlás, nincs fólia stb.
az elozoleg felrakott 2 kepbol a sokkal feketebb sajnos az elszivott levego szuroje, a kinti nekunk nem veszes.
szoktam figyelni, hogy a szomszed kemenye odaver-e a beszivasi pontokhoz, de elvetve.
g4+f5 szuropaplanokat hasznalok mindket oldalon. mi azt vettuk eszre, hogy radikalisan csokkent a por mennyisege a lakasban a szellozo beuzemelese utan.
Nekem talán sikerült a füstszűrés.. Beüzemeltem egy aktívszenes szűrőt, a hengeres fajtát, amiben már bőven van szén. 240m3/h változat, én max a felével használom. Természetesen most is képes akkora füst lenni kinnt, hogy benntre is jut, de az idő 90%ban teljesen jól megszűri. Persze kérdés meddig.. A következőnek majd még nagyobbat veszek, az már teljesen elég lesz.
Először kinntre akartam tenni, a beszívási ponthoz, jobban elfér, de aztán utánaolvasva nem szeretik a magas páratartalmat, hamar eltömődnek tőle. Így a hőcserélő után került, amikor már szárított/felmelegített levegő van. Eddig működik, csak még szépíteni kell, mert most ideiglenes tákolmány van. :)
Milyen szűrőt használsz friss levegő oldalon? Nálam g4,+egy autó pollenszűrő, de vastagon áll a por rövid időn belül a bútorokon. Lehet, h le cserèlem egy hepa 10 v 13 szűrőre, idegesít a por...
Nálam is állandóan brutál koszosak! Szerencsére csak mindig az egyik fele! :-) Jó lenne egy nyomáskülönbség kapcsoló bele, sajnos mindig sokáig húzom a cserét!
Mar csak egy kerdes. A fodem mindenhol homogen, ugyanaz az anyag (egyforma homersekletu)? Mert mar nem tudok mire gondolni, hogy mi okozza, ha minden tuti. Lehet, hogy az anemosztatok es a gerinc osszekoteset Sonoflexal kellett volna csinalni, akkor meg a csovek hovezetokepessege altal okozott lehulest a csoben is kizarhatnank. Ezzel mar az osszes tolteny kilove, nincs mas otlet.:(
Figyelj, mindent saját kezűleg csináltam, illesztèsek vagy ragasztva+ öntapadós aluszalaggal tekerve, vagy gumigyűrűsen csatlakoznak, tuti hibátlan. Hőszigetelès is full egyenletes mindenhol, visszacsapó is jól zár, ez is tuti. Amugy most nèztem, 1 es anemosztátnál a szobába 21,4°c a 3 asban 20.8°c , ès az 1 anemosztátnál 19.8 °c van... Mostmár vègkèpp nem èrtem :/
Azert szogezzunk le valamit! Ha a visszacsapod tokeletesen zar, a gerinc es a leagazasok csovei jol vannak illesztve es legmentesen zarva a toldasoknal, a szigeteles is elegseges szerinted, akkor ott valami mas bibi van, mert a felsoroltakbol akkor valami nem igaz. Ha jo a szigeteles a csoveken es nincs lejtes, ami elosegitene az aramlast, akkor abszolutt nem szabadna eszreveheto aramlasnak lenni. Viszont, ha gyengebb a szigeteles valamelyik csoszakaszon, akkor valoban lehulhet annyira a levego a csoben, hogy miutan elindul az aramlas, akkor tenyleg erezheto, de viszont akkor nem csekely az az aramlas. Nalam odakell tenni a kezemet az anemosztathoz, hogy erezzem a homersekletkulonbseget pedig nalam a kinti levego vandorol olyankor befele es nem a csovekben levo hul le annyira egy zart korben mint nalad.
Bizzunk benne. Amint irtam, nagy hidegben nalam is van enyhe legmozgas, de az nem eszreveheto. Mivel annyira kis mennyiseg, hogy nincs zavaro hatasa, ha bent vagyunk a szobaban. Kint viszont lathato, ahogyan a paras levego lassacskan aramlik kifele.
Hát lehet... Most pillanatnyilag konvektoros a fütès, de már megvannak a radiátorok, kondis kazánnal, ha már nem kell fűteni akk indul a csere. Remèlem könnyebb lesz az egyforma hőfokot tartani, ès megszűnik ez a fránya jelensèg :-)
Egyik oldalról èrtem ,h mit mondasz a másikról nem... Az egèsz vizszintes rendszer minimálisat lejt a rekup felè (esetleges kondenz miatt),tehát a 1 3 lebukásnál levő könyökök vannak a legmagasabban ( pár cm lejtèsről beszèlek) , tehát a legelső Y elág van a legalacsonyabban a vegeihez kèpest. Vagyis a 3 astól "lefelè" kell mennie a meleg levegőnek az Y-ig, onnan meg felfelè az 1-ig... Ez azèrt furi egy kicsit, nem?...
Akkor megis ugy van, ahogyan felteteleztem. Ha nem egyforma a homerseklet, akkor indul meg a legaramlat. Szerintem egy pici lejtes is van az 1-es agban a szoba fele, vagy a cso szigetelese nem egyezik a tobbi cso szigetelesevel. Igy lassan elindul a legaramlat. Ha van lehetoseged, akkor tegyel fel az egyes anemosztathoz az egyenes reszre (vizszintes) egy gatat a cso also felkorebe. Szerintem az segitene. De tudod en is csak talalgatok.:))
Megvolt a teszt... :-/ Csak kicsit lettem okosabb. Ha a 2,3 anemosztátokat bedugom, akk nincs hideg levegő beáramlás az 1-esen. Ha füstgéppel befújok a visszacsapó elé, nem áramlik be egyik anemosztáthoz sem, tehát visszacsapó hiba kizárva. Viszont... Ha az 1 anemosztátos helységben min 1°C-al v többel hidegebb van, mint a 3-asban akk áramlás van... Csak akk nincs, ha full egyforma a két szoba hőfoka, v az 1 ben van melegebb... Na ilyenkor mi van??? :-)
nem konkretan ennel a tipusnal, de pl a recair mozgozsalus rendszerenel ugy mukodik, hogy felcsereli a hocsereloben a jaratokat bizonyos idonkent, es a lecsapodott parat visszaszaritja a bejovo levego a lakasba.
folyamatos valtogatasnal nem gyulik ossze annyi kondenzviz, hogy le tudjon csorogni a HCS falan ezert nekem sincs kondenz viz elvezetesem (hogy ez jo otlet vagy sem abba ne menjunk bele, mert szerintem nem, de ha mukodik a dolog akkor igy egyszerubb az elet)
nekem a gyari 2.5cm uveggyapot van csak fenn a csoveken, az idomokon meg semmi de igy is por szaraz az egesz belul. visszacsopogest nem tapasztaltam 2 szezonban sem.
50% megfelelo erteknek tunik.
probald meg akkor leszigetelni a csoveket meg jobban, ha szerinted ez lehet a gond.
Nekem külön van,nem cső a csőben. A 8454 hsz ben van egy skicc h hogyan néz ki. de ha rányomsz a nevemre akk a hsz-eimet megtalálod ebben a topikban. Leírtam régebben h miből hogyan van...
Ha van rá affinitásod csinálj egyet, èn is magamnak csináltam, ha mindent meg kellett vna venni is, akk se került vna egy százasba a rekup... 20.5-21 fok belső, -5 ès 0 közötti külső hőmèrsèkletnèl tud 16-18 fokot csinálni... Szellőztess napi több órát csak 0 foknál,majd meglátod...
Tudom hogy hőveszteséggel jár, de a napi 4-5x szellőztetés is. A hővisszanyerős szellőzés meg olyan árban lenne, hogy abból jó pár évig el tudok fűteni.
Mert gondolom nem duplázza meg a fűtésszámlát a központi sima szellőztető....