Nem is mondanivalóddal vagy problémameglátássaiddal van bajom, csak a jóízlésem tiltakozik az ellen, hogy egy mondatban szerepeljek a zsidó és zsinagógaégetéssel.
Engem ugyan nem kérdeztél, de én egyiket sem. Ha ettől teszik függővé magukat, nem érdemesek az életre.
S majd vigasztal az a tudat, hogy mindkettőből megmarad pont elég - azok, akik NEM hajlandóak bárminek is vallani magukat. És mégis továbbörökítik, amit érdemes.
Te mint 1 darab ember ezt így érzed. Viszont az elmúlt 100 évnek köszönhetően vannak zsidók nem is kevesen akik ellenségesek a magyar néppel, a magyar nemzettel, Magyarországgal szemben. És a zsidók országa, Izrael is az egy picit néha. Nem mindig néha és nem mindig picit. Valahogy ezt a sokidentitásos dolgot mi egyidentitásúak csak süket szövegnek érezzük és valahogy nem tudunk hinni annak aki esetleg a velünk ellenségesekkel vall közös identitást még ha ő maga nem is az. És kell sok fantázia hozzá, csak egy salamoni helyzetbe képzeld bele magadat, hogy választanod kell, az egyik ország a népével nemzetével elpusztul, de amelyiket te választod az megmarad. Ha izraelinek tekinted magad akkor megmarad az ország, a nép Izraelben, ha magyarnak akkor meg itt Magyarországon. De csak az egyik. Mindkettő kb. 15 milliós nép, nagyságrendileg ugyanakkora országban, 300000 fős átfedéssel, egy harmaduk a határokon kívül él. És nincs kibúvó, nincs időhúzás, az egyik marad. Melyiket tartanád meg?
Abszolúte egyetértek. Az lenne az emberiség kultúrális-társadalmi fejlődésének a netovábbja, ha ez a téma mindenkinél vagy totál értetlenséget, vagy mély ásítást váltana ki...
Én magyar vagyok, mert annak születtem. Igaz, hogy az apám félig tót, félig sváb; az anyám félig zsidó, félig szerb - de mindkettő magyar volt. Vajon melyik "kisebbséghez" tartoztak ők? Melyikhez tartoznék én? Melyikhez tartozom most, mint osztrák állampolgár? Hoppá, pardon, osztrák ÉS magyar állampolgár...
Nincs vallasom. Nem tartozom semmilyen nemzethez. Nem tartozom semmilyen etnikumhoz.
Magyarnak erzem magam. Fogalmam nincs mit jelent magyarnak erezni magam. De azert erzem.
Zsidonak erzem magam. Fogalmam nincs mit jelent zsidonak erezni magam. De azert erzem.
Izraelinek erzem magam. Fogalmam nincs mit jelent izraelinek erezni magam. De azert erzem.
Hanyok a MAZSIHISZ-tol.
Hanyok az izraeli magyrok szovetsegetol.
Nem erdekel, hogy ki minek tart. Nem akarom, hogy masokat erdekelje, hogy en minek tartom magamat. Nem akarom, hogy valamilyennek _kelljen_ tartanom magamat. Ez a hovatartozosdi csak a politikusok jateka. Igy aztan a zsidosag meghatarozasaval se lenne broblema, ha egyesek nem akarnak folyamatosan meghatarozni.
"Jobb helyeken ilyen badarság, hogy nemzetiségi törvény meg ha lyól tudom nincsen, mert egyébként az egy sértés és beavatkozás a magánéletbe. "
Ezzel tökéletesen egyet is értek. Csak attól félek, hogy jobboldali asztaltársainkat efelől nem fogod meggygőzni tudni, avagy azt fogják neked mondani, hogy a mi szomszédaink nem "jobb helyek" és éppen ezért ők ilyen badarságokhoz a maguk részéről továbbra is ragaszkodnak.
Nagyon egyszerü ez, kedves drzyx, Majd lesz egy csurkista zsido nemzetiseg és egy nem csurkista zsido nemzetiég, és az érintettek az izlésüknek és baráti körüknek megfelelő listákat fogják aláirni. :-))
a dolog nem ironia. a jaszladanyi onkormanyzat sem ironia. nem tudom hogy neveddel kapcsolatban miert vetemednek inszinuaciora, amikor jol tudod hogy lenyeges elteres nezo es allaspontjainkban nincs. egyszeruen nincs. mind a ketten az igazsagra vagyunk/lennenk kihegyezve. pillanatnyi partszimpatiaink esetlegesek es a legcsekelyebb mertekben sem hagyjuk hogy eltorzitsak latas es nezomodjainkat.
abszolut mindegy hogy ilyen szempontbol antifaszistak vagy fasisztak tenykednek. tolem a zsidok is csinalhatnak fasiszta szervezetet, akaar azert hogy kieeljek 'osztoneiket' akaar figyelemfelkeltes, provokacio celjabol.
valahogy ugy erzem hogyha tarsadalmunkban nem lenne valami alapvetoen 'rossz' erzes, akkor nem reagalna egyik feel sem ilyen eelesen a 'dolgokra', felvetesekre, kerdesekre. de viszont igy reagal. tehat valami tokre rossz. es egy picit szeretem a meerce, lakmusz, stb stb szerepet jatszani. ha megnezed a 'balos' reakciokat akkor meglehetos sikerrel.! tudod hany ember ignoral? tisztaban vagy azzal, hogy engem a nudlit nem eero alfredoot a forum mondjuk 90%-a egyszeruen ignoralja? es en ugy veelem hogy ennyire hulye, akarmilyen korulmeny fennforgasa eseten, NEM LEHETEK!
Okay, még ha a magyar kisebbségről nem is szól - de nemzetiségi törvény. Még akkor is, ha Haider nem tartja magát hozzá - ami így megint nem is igaz, merthogy az alkotmány 25%-nál írja elő a kétnyelvű táblákat, de néhány éve az Alkotmánybíróság egy ítéletében ezt 10%-ra módosította, és EZT az ítéletet nem hajlandó végrehajtani a bohóc. Ami persze hülyeség, mert ne ássa alá az Alkotmánybíróság döntéseit, és különben is mit fáj neki (vagy bárki másnak) néhány tábla???? Egyáltalán nem értem, mit kell ilyen pitiáner marhaságokon fennakadni.
Burgenlandban még háromnyelvű gimnázium (német, horvát, magyar) is van. Ismerem az igazgatóját. Burgenlandi horvát, aki Zsivkovicsnak írja a nevét, és majdnem úgy beszél magyarul, mint én. Átjár oda nem egy magyar gyerek is.
Nemtom, nem is azért irtam, mert elképzelésem lenne róla. Ezt a műfajt iróniának hívják de biztos hallottál róla már te is. Mindenféle népcsoportban vannak mindenféle nagyon rafinált emberek és választások előtt vagyunk. Amúgy ha neked jólesik ilyen plasztikusan kifejezned magad én igazán nem szeretnélek korlátozni ebben, csak arra kérlek ne az én hozzászólásomra reagálva és ne az én nickemel egy kontextusban.
keresedet tiszteletben tartva, amugy mi lenne az ertelme egy ilyen miep/jobbik altal letrehozando/letrehozott zsido kisebbsegnek? mi lenne a celja? ha ezt elmagyarazod, akkor meeg inkabb igyekezni fogok kivansagodat tiszteletben tartani.
ja, csak arra szeretnenek jogot nyerni hogy ilyen alapon letrehozott zsido kisebbseg esetleg izraelt es a mazsihiszt ekeezze a demokrataban, mondjuk? vagy meegis mi lehetne egy mogottes szandek.
tetelezzuk fel hogy ironizalo soraidat komolyan vettem, mar csak azert is mert magam is gondolkodtam rola.
szerinted amugy a demokrataban tapasztalhato zsido/izrael ellenesseg olyan nagymertekben kulonbozik a zsinagoga egetesektol, felgyujtasoktol?
persze igazad lenne ha szerte europaban nem fordulnanak elo kulonbozo eegetesek es robbantasok. ha ilyenek nem lennenek akkor valoszinuleg tenyleg csak egy beteg elme, beteg kepzetei reflektaltak volna soraidra.
de, ugye, tudjuk hogy ez nem igy van.
elnezest hogy komolyan vettelek es komolyan vettem az altalad felvetett temat.
tehat on dof. mire alapitananak ezek a korok (mint jaszladanyban MAAR megtortent) zsido nemzetisegi kisebbseget? mi lenne egy ilyen alapitas celja?
Maximális tisztelettel kérlek, hogy a süket magyar kissebségi törvényeken ironizáló soraimra se reflektál zsinagóga és zsidóégetéseket, mert egyrészt a te izlésvilágodat minősíti, másrészt semmi kedvem ilyen kontextusban viszontlátni a nickemet.
van/volt erdelyi roman zsido csalad is? vagy felvideki szlovak zsido csalad? vagy a magyar zsido csaladok magyar zsido csaladok voltak a magyar kiralysag teruleten? esetleg zsido magyarok? de soha nem szlovak, szerb, ruten, roman zsidok?
viszont voltak, valoszinuleg voltak neemet es osztrak zsidok. ezek mik voltak magyarorszagon? neemet es osztrak zsidok?
ha valaki cionista az milyen alapon szamitja magat magyarnak? egy cionistanak mi koze van magyarorszaghoz?
a nemzetiseg vallalasanak ugyeben, azt mondtak hogy JOGOS a feelelem a holocaust utan hogy a zsidosag nem kivan kulon nemzetisegkent megjelenni.
1., szerintem sokkal tobb koze van ennek ahhoz hogy a zsidosag nem akar zsidosagkent megjelenni ez viszont egyeseknek (pl. mazsihisz, cionistak) egyaltalan nem jo hogy kiderul. igy marad az az allapot amikor barki barmit mondhat.
2., a svabok ugyanilyen rossz emlekezettel gondolhatnak onazonossagukra es megsem merult fel hogy ne nyilvanitanak magukat nemzetisegkent es erre meeg ne aldoznanak ANYAGILAG is. nem kapnak hanem koltenek!.
(drzyx... a nemet iskolakba jarnak es jarhatnak nem svabok is. voltakeppen nemetul tanulni, nemetul jol megtanulni az emberek onerdeket is szolgalhatja. nemetorszag nagy orszag, a deutsche schule megelhetesunket is megalapozhatja... ennek a nemzetisegi erzeshez sok koze nem kell hogy legyen. ha amerikai/angol iskola van/lenne akkor oda jarnanak. es sulyos szazezreket fizetnenek. ez szimplan tekintheto egy beruhazasnak is. ja es hogy ezt miert is tamogatja barmelyik allam? rossz lelkiismeretbol? kis quislingek kinevelese??? vegul is egy adott iskolaban vegzett ember az iskola ertekeit nagy valoszinuseggel vallani fogja. legyen ez zsido, nemet, angol vagy francia iskola...)
Nem kerem, az osztrak alkotmany 7 §-a csak az 1955-os allamszerzodesben foglaltak szellemeben csak a szloven es a horvat kisebbsegi jogokat szavatolja. Magyar kisebbsegrol nem esik benne szo. Az 1976-os kisebbsegi torveny (Volksgruppengesetz a kisebbsegek jogallasarol) helyzeterol Helsinkinek koszonheto, mint ahogy a "nesze semmi fogd meg jol" kisebbsegi tanacsok megalakitasarol hozott 1977-es torveny. Burgenlandban a mai napig nincs az elemi iskolakban magyarnyelvu oktatas. Aztan a helysegnevtablak ugye meg egy kabare, ahol foszerepet jatszhat egy Karinthiaban regnalo bohoc, aki hereli ki az osztrak torvenykezest. Napokban jelentette ki, hogy tobb tobbnyelvu helysegnevtabla nem lesz es basta..... 28 eve nem tudnak/akarnak a torvenynek ervenyt szerezni.
Mint látjuk nem mindegy a zsidó vallás és zsidó etnikai eredet. Nem feltétlen vág egybe.
Ki mondta neked az ellenkezőjét? mert akkor nagyon megvezetett, honnan akarod a zsidó etnikai erdetet kibogozni? a székelyföldi szombatosok II. József türelmi rendelete idején jórészt áttértek a zsidó vallásra, őket 44-ben ugyanúgy elvittek, ugyanakkor a történelem folyamán több millió kikersztelkedett közülük, nem szólva Jézusról, meg a 12 apostolról, milyen zsidó etnikai ereedetet tetszik itten kutatni, és hogyan? fejkörmérettel vagy genetikai táblázattal, vagy mivel?
Mi baj van Koestlerrel? Alapjaiban szedték szét érvelését, vagy csak kényelmetlen, hogy rámutat arra a képtelenségre, miszerint az askenázi zsidóság a német területek nyugat-keleti vándorlása következtében fejlődött fel olyan mértékűre, hogy a II.VH. szörnyű pusztítása ellenére ma is a világ zsidóságának 70%-át adja.
lehet, hogy te nem értesz egyet, de alkotmányosan ez következik a jelenlegi jogszabályokból, ami nem jelenti, hogy nem lehet másképp is megoldani
de az egész rendszer módosításra szorul, mert láthatóan széles tömegek képviselete nem megoldott az 5%-os küszöb miatt, rengeteg az elveszett szavazat, amit a nagy pártok benyelnek, ugyanakkor ésszerűtlen és fenntarthatatlan a túlduzzasztott önkormányzati rendzser is, nem szólva arról, hogy kész példák vannak arra, hogy a kisebbségi önkormányzatokat minden további nélkül át lehet venni, Jászladány, a román kisebbségi önkormányzat körüli herce-hurca, a z örmények balhéi stb
Nem azért mert én állítom, hanem ha logikusan gondolkodsz nem feltételezel mást a Dalmáciában a magyarokkal együtt harcoló zsidó vallású csapatokról mint kazár eredetet.
Hol van a Palesztínából betelepült és esetleg a K.M.-ben a városok pusztulása után itt továbbélő és nem továbbálló zsidókra valamilyen bizonyíték?
>>De akárki is az, a zsidók, azok zsidók és kész. A kazárok a XIII. sz-ra eltűntek, utána már aligha telepedhettek bárhova is. Arról most nem is beszélnék, hogy a XII. sz-ra valamennyien megkeresztelkedtek.
Ha azt állítod, hogy a kazárok a XII.szd.-re megkeresztelkedtek, akkor gondolom velük együtt a többi zsidó is. Vagy ha nem miért nem?
Mint látjuk nem mindegy a zsidó vallás és zsidó etnikai eredet. Nem feltétlen vág egybe.
Én nemtom, hogy Ausztria jobb helynek tekinthető-e, de nemzetiségi törvény van itt is. Sőt. Az állami alaptörvényben foglaltatnak benne a szlovén, horvát és magyar nemzetiségi jogok, méghozzá olyan részletekig, hogy hány százalék önmagát anyanyelve alapján nemzetiséginek valló lakosságtól kötelező kétnyelvű helységtáblákat kirakni...
Zsidó hitszervezet is van, rengeteg állami támogatást zsebel be (mint oly sok más hitközség), de zsidókra mint nemzetiségre vonatkozó törvény vagy rendelet nincs. Az osztrák zsidók maguk se tekintik magukat nemzetiségnek.
Osztap, osztap ne csúsztass, bevetted a kádári és azóta is hangoztatott maszlagot, nem olyan kevés a magyarországi kisebbségek létszáma, csak az elmúlt 50 év alatt asszimilálódtak, biztos, hogy meghaladják a 10%-ot, különösen a cigánysággal együtt, csak elfogadták, hogy jobb nekik, ha néptáncolnak időnként, egyébként meg a származásuk tudatának megtartása mellett asszimilálódnak, kimaradt nálunk egy generáció, épp a kisebbségi oktatás hiánya miatt, nagyon sok német származású járatja gyerekeit most német iskolába, a nagymama még bezséli a svábot, a szülők már nem, az unoka meg az irodalmit tanulja
ugyanígy a lakosságcsere miatt rejtőzködtek a szlovákok, akár 200.000-en is lehetnek, vagy többen, de jórészt asszimilálódtak, ugyanígy a sokácok, bunyevácok, szerbek, horvátok stb.
Nem is szólva arról, hogy az Országgyűlés már számolatlan ideje mulasztásos alkotmánysértésben van, mert az Alkotmánybíróság határozata alapján a kisebbségek parlamenti képviselete megoldatlan. Ezzel szemben Romániában, Horvátországban alkotmányos alapon is van valamennyi kisebbségnek parlamenti képviselete, ami persze nem jelenti azt, hogy ők a példakép, de jogilag hivatkozási alapjuk van velünk szemben
Ennél a pontnál azért nem árt megjegyezni, hogy a honfoglalás kori említések minden bizonnyal mózeshítű kazárokról szólnak és nem népi eredet szempontjából zsidóknak tekinthetőkről. Pl. Johannes Cinnamus írja későbről, hogy a magyar hadsereggel zsidó csapatok is harcoltak 1154-ben Dalmáciában.
Maga Koestler is megjegyzi, hogy a római időkben kevés számú "igazi" zsidó élhetett a K.M-ben. A középkori magyarországi zsidóságot jórészt pedig a több, különböző időpontban beköltöző kazárok leszármazottainak tekinti.