Barnetto,biztos jó címre küldted,mert itt pár csepp esett,mire megfogtam az ernyőt/ami súlyos hiba volt/éppen sétálni indultunk,de nem jött több.Kiváncsi vagyok,holnapra csak keletre ígértek esőt,vajon ez annyira kelet-e.Esetleg árverésre bocsájtom az esőmérőnket,alig használt!
Szia Tozatu!
Eső megy. 19-én nálunk több esett, mm-re nem tudom, mert nincs olyan izém. De majd ha lesz családi állandó kertem..
Pesten vasárnap is, hétfőn du is kiadós zápor volt.
Sziasztok! Vasárnap olyan udvarias volt az időjárás, hogy megvárta, míg nagyjából megebédelünk kint a kertben, és csak a desszerthez kellett bemenekülni. Esett valamennyi kora reggel, és ma délután is. Olyan aranyat érő májusi jellege van az egésznek, minden friss, üde.
Sziasztok! Én úgy szoktam felmérni hogy mennyi eső esett, hogy megnézem milyen mélységben nedvesedett át a föld. Vagy egy telekszomszédom, aki meg barkácsolt valami mércét, épp ma mondta hogy a három nap alatt kb. 15 mm eső esett.
> hogyan méritek meg, hány mm volt?
- ha sáros a kert, és eső után 10 percig áll a víz akkor elég eső esett :) (fontosabbnak tartom, hogy elegendő vizet kapott-e föld, mint hány mm eső esett (bár az sokkkal egzaktabb))
> Van erre valami szabványos mérőce?
- emlékeim szerint veszel 1 m2 felületet (kialakítása mint pl. a kukoricadaráló teteje), és azt vezeted bele egy skálázott csőbe (ez persze csak akkor igaz, ha a pontos mértékegység mm/m2 (milliméter / négyzetméter :))
Azt nagyon megköszönném,ha hajtanád a felhőket.Ma reggelre mindössze 1 mm csöpögött össze.Kémeim jelentették,hogy Mezőtúron is hasonló esőtelenség volt./Pénteki kém/Hűvös az van időnként.
Hát, ez nagyon szomorú. Itt kiadós esők voltak, ma semmi. Most láttam a TV-ben, hogy Székesfehérvárott zuhog az eső, már itt is nagyon, nagyon borult. Űzöm felétek a felhőket.
Innen menekülnek az esőfelhők,mert 2nap alatt csepegett össze 0.5mm.Ma nekiálltam locsolni megint,a végén csepergett,de juszt is tovább locsoltam.Mi lesz a nyáron,ha már csontszáraz minden?
- Szombat, vasárnap Kaposvár környékén is -1 -2 fok körül lehetett (a tyúkok vize befagyott, de a kutyáé nem), de a szél miatt talán nem volt olyan veszélyes. Körtefánk már félig levirágzott, a tavaly ültetett kajszi virágai már múltkor elfagytak, a 'parasztbarack' teljes virágzásban (majd +5 +10 fok körül látszik csak, hogy barnul-e a szirma, de ez (teljes KO esetén) néha szokott 2. virágzást is produkálni), a meggy, cseresznye szintén teljes virágzásban (ezek -1, -2 fokig bírnák a hideget, de amióta a cseresznyének kipusztultak a közvetlen környékéről a meggyfák, nagyon a méhekre van utalva a termés, azok viszont ilyen szélben (meg hidegben) nem voltak láthatóak). Almafák még gondolkodnak a virágzáson, és ha hinni lehet a hét közepi előrejelzésnek (-5, -8 fok), akkor nem kellene elkapkodniuk (ilyen hidegben talán nem is fogják).
- Hétfő reggel is deres volt az árkok alja.
Nálunk akkor jobb volt a helyzet,-2 fok volt.Hó lepte a fákat.Nem lehet még eldönteni,hogy lesz-e őszi,vagy korai alma,éppen ezek virágzanak most teljesen.
Ma reggelre 3-4 cm-es hó volt. (Gy-M-S megye)
Az összes évelő lekonyult. A gyümifák siralmasak.
Hagymások fekszenek a földön. :-(((((
Estére egy kicsit jobb lett a helyzet.