Élnék a lehetőséggel:) És előre is köszönöm! Ha van ég helyed, cserébe küldök Balaton melléki fajtákat! Bízom benne hogy amit tegnap dugványoztam balkon ládába megered:)
Többen is érdeklődtek nálam barna füge szaporítóanyag témában. Gyökeres vesszőt nem tudok küldeni, de dugványnak valót nagyon szívesen és persze ingyen küldök bárkinek(persze az ésszerűség határán belül) késő ősszel, lombhullás után, vagy korán tavasszal rügyfakadás előtt. A kora tavaszi egyszerűbb, mert nem kell télire vermelni a vesszőket, de annyiból lutri, hogy egy keményebb tél akár tövig is fagyaszthatja a bokraimat. Azt javaslom, hogy amikor aktuális lesz, akkor privátban keressetek meg, hogy a postacímet megkapjam. Címem:cycas5546@ gmail. com
Nem mint tudója, csak mint kedvelője:-)) Japán vérfüvem és kék csenkeszem természetesen van, mindkettő gyönyörű, hálás és teljesen télálló növény. Tűző napot szeretik, a kék csenkesz szárazságtűrő, a japán vérfű meghálálja az öntözést, ezért a tó partján van mindkét kertben. A kék csenkesz a sziklakert legmagasabb pontján, a vízesés eredésénél van ugyan, de a látvány csalós, mert teljesen le van szigetelve a vízesés, s a csenkesz a sziklakert legszárazabb pontján van.A vérfüvet minden tavasszal tövig visszavágom, a kék csenkeszt csak két három évente.Mindkettő tőosztással szaporítható, illetve a kék csenkesz magvetéssel is. A vérfű nagyon nehezen hoz kalászt, nálam bár évek óta van, idén hoz először néhány virágot. Medvecsenkeszem nincs, de hasonló igénye van , mint a kék csenkesznek.
Szia Laci! Te mint a diszfuvek minden tudoja mi a tapasztalatod az alabbi novenyekkel kapcsolatban:japan verfu,medvetalpfu es kek csenkesz.Koszi.Gondolom,hogy van mindegyikbol neked.
Ez csodálatos! Nyáron megnézem a termését annak amiről hajtást kaptam. Ha nem ilyen, akkor szeretnék vesszőt kérni tőled, természetesen más különlegességet én is tudok adni cserébe.
Nem tudom, hogy pontosan honnan származik eredetileg. Nekem egy szentesi kertész adta 1979-ben.Vesszőt tudok róla küldeni- természetesen ingyen-de szerintem már idén elkéstünk vele.
Én csak úgy ismerem, hogy barna füge.Rendkívül jó fajta. Rendkívül bőtermő, közepes nagyságú, mézédes, nem esetesedik, nem romlik,penészedik nedves időben sem. Ha nem szedem le időben, akkor sem potyog, hanem megaszalódik a fán. Nekem ez a fajta szokott három hullámban érni évente, ha nem fagy vissza a hajtásrendszere télen.
Az én ismeretlen nevű barna fügémnek nagyon ilyen a levele. Ennek mi a neve? Gyönyörű. Remélem ilyenné válik az enyém is. Ahonnan az enyém származik, szintén tele van fügével, és azt hiszem ilyen kerekek mint a tieid.
Apropó!! A temése tökéletes! Zöldes aranybarna mrgérve, gyerek csuklónyi, mézéde, bel rózsaszínes , barnàs😊 és nagyon bő termő. Egy bokron aminek a felső koronájának a kerülete kb. 2m 40-50 kg ot hoz le, és 2x beérik. Jelenleg pinpong labda nagysaguak mar a termesek, és 20 db. körül volt rajta.
Szia! Kb. 20-25 cm van a földben, de a föld fett is kb ugyan annyi. Több némelyiken mint 3 nódusz, és a levélkezdeményeket és a rügyeket is meghagytam. Vágj vissza 3 nóduszra őket?
Sziasztok! Ma egy barátom bokráról metszettem 20 vesszőt ami éppen most kezd életre kelni. A falunkban a leszebb bokor, ami minden évben dugog van gyümölcsel. A fajta sajnos ismeretlen. Az alsó kinövő új hajtásokat metszettem le. Általános virágföld plusz 20-30% perlit mixbe dugtam le őket, nódusz alatt 1 cm re ferden vágva. Jó Iszapos állagba. Két 10 literes balkonba cserépbe elosztva. Mi a véleményetek megered??
Így állnak most a fügéim a gádorosi kertben.Az első képen az ujjas levelű óriás van, az első kötések nagy részét elrúgja. A második a szegedi füge, ez eleve nagyon kevés első termést hoz, azokat viszont megneveli. A harmadik képen a barna füge, minden ága dugig van terméssel, s ezeket meg is neveli. Ezért mondtam, hogy az első terméshullám mennyisége elsősorban fajtakérdés.
A füge alapvetően jól bírja a szárazságot. Nem szükséges öntözni, főleg ilyenkor tavasszal nem, mivel most még van elég nedvesség a talajban, s a hűvös idő, illetve a levélzet hiánya miatt a párologtatás is kisebb, mint nyáron. Aszályos nyári, illetve száraz kora őszi hónapokban viszont meghálálja a füge az öntözést, nagyobb méretű és több termést nevel. Túlöntözni viszont csak a dézsás fügét lehet, ahol a dézsa alatti tálkában pangó víz miatt a földlabda levegőtlen, savanyodik, a gyökérzet " megfullad", a füge elpusztul. Szabadföldi fügénél hasonló csak belvizes területen képzelhető el.