Keresés

Részletes keresés

mistermekkmester Creative Commons License 2015.02.18 0 0 8534

Jaaa...☺

Előzmény: sanyi27 (8533)
sanyi27 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 8533

köszönöm, de előbb inkább házat építenék :) nagyjából 1 év múlva lesz hova beépíteni, ha egyáltalán ez a megoldás lesz. 

Előzmény: mistermekkmester (8532)
mistermekkmester Creative Commons License 2015.02.18 0 0 8532

Egy hasonló van nekem is csak pvc lemez a külseje, belseje ua, ha èrdekel, akk fèláron tièd lehet....

Előzmény: sanyi27 (8531)
sanyi27 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 8531

hangcsillapítóval kiegészítve? :) http://ventilatoraruhaz.unas.hu/spd/HACS002/Kor-keresztmetszetu-hangcsillapito-NA125

Hány dB -lel csillapíthatja a venti zaját? Találtam egy, táblázatot, https://www.airtradecentre.com/HU/HU/documentation/C06.010.1-SAR-K%C3%B6r-keresztmetszet%C5%B1-hangcsillap%C3%ADt%C3%B3

de ehhez jó lenne tudni, hogy milyen frekvenciájú zajt kelt a ventilátor...

Előzmény: mistermekkmester (8530)
mistermekkmester Creative Commons License 2015.02.18 0 0 8530

Ez a venti kicsit hangos lesz neked , szerintem..

A többire nem tudok èrdemben reagálni.☺.

Előzmény: sanyi27 (8529)
sanyi27 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 8529

Sziasztok!

Fűtés rendszer tervezésén töröm a fejem leendő AE házunkhoz. A kandalló kályha egy biztos pont. Illetve az is ,hogy nem akarok a házba központi szellőztetőt és a szobákat becsövezni. Minél minimalistább gépészet a cél, nincs is külön gépészeti helyiség. A kályhás fórumban már jól körbejárták a témát, hogy a kályhának az a jó ha a ház légteréből szívja az égéshez szükséges meleg levegőt, nem pedig külső hideg betápról üzemel. A kérdésem az ,hogy a fenti paramétereket tekintve milyen takarékos meleg levegő befújásos megoldások léteznek. Én arra gondoltam, hogy a ház kályhával ellentétes oldalán (ahova egyébként sem biztosan jutna elég meleg a kályhától) a hálóban vezetném be friss levegőt egy csőventivel ( http://ventilatoraruhaz.unas.hu/spd/527644/Helios-RRK-125-muanyag-hazas-csoventilator ) amit egy fűtőbetéttel ( http://ventilatoraruhaz.unas.hu/CVAMPI-100-Elektromos-futo-kalorifer-beepitett-pul ) melegítenék elő. A háló mellett van egy gardrób ahova telepíthetném a ventit és a betétet, majd onnan pár méter csővön tolnám be a hálóba, hogy mégse ott zúgjon a venti. Magamtól ennyire futotta, ha a kérdés megválaszolásához szükséges alaprajz a házról akkor az az adatlapomon linkelt blogunkon megtekinthető.

köszi előre is az infókat.

mistermekkmester Creative Commons License 2015.02.17 0 0 8528

Szifon kèrdèst jól látod ☺igen, szifonon keresztül kell elvezetni.

Előzmény: Aws (8527)
Aws Creative Commons License 2015.02.17 0 0 8527

Közben rájöttem, hogy nekem 100-as csőcsonk fog kelleni, így hagyom a pvc csövet.

Más: a hőcserélőből elvezetett kondenzvíznek van valami szifonja? Mert ha nincs akkor a levegő arra is áramlani fog valamennyire...

Előzmény: mistermekkmester (8526)
mistermekkmester Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8526

A fehér légtechnikai csőnél sajnos így van... Sztem nem fog rámenni ,csak ha csinálsz vmi közdarabot a kettő közé, pl 110-es csőből

Előzmény: Aws (8525)
Aws Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8525

Sziasztok, ma néztem az obi-ban 100-as PVC csövet, amire majd 100-as flexi alucsövet kellene ráhúzni. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy ennek a belseje 100-as, a külseje asszem 104mm. Ez az összes ilyen (fehér) csőnél így van, vagy csak az obi szerzett egy speciálisat? A 104-esre egyáltalán rá lehet húzni a NA100-as alucsövet???

zsebacsi88 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8524

en is erre gondoltam, de mivel szamadtokkal nem tudtam alatamasztani inkabb kitoroltem a kommentem ezen reszet.

ettol fuggetlenul, ha tervezel szelloztetot, szerintem ejtsd meg a mutatvanyt

Előzmény: szocske_ (8523)
szocske_ Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8523

hát nyilván ha már hőcserélő is lenne, akkor mélyebbre lenne ásva az az árok, mint feltétlenül szükséges...

de vszínűleg nem lesz, mert a klímásban közben felvilágosítottak,hogy egy ekkora csövön a klíma által megmozgatott levegőnek csak töredékét tudnám ésszerű költségek mellett áthajtani, így hiába növelnék mondjuk jó esetben 10 fokot a talajhőcserélővel, ez a klímán átmenő teljes legtömeg átlaghőmérsékletén alig javítana, így nem igazán lenne észlelhető hatásfok-növekedés.

Előzmény: zsebacsi88 (8522)
zsebacsi88 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8522

jo melyre tervezed rakni a vizcsovet:) mi 80 cm-re szoktuk tenni, 60 a fagyhatar Magyarorszagon ugy tudom.

Előzmény: szocske_ (8517)
zsebacsi88 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8521

nem rossz gondolat, de egy altalanos haztartasban nappal ures a haz, ejjel pedig mindenki ott van es alszanak. a noveny pedig ejjel nem termel oxigent, sot, mar mar inkabb szendioxidot termel o is a sotet szakaszban

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/biologia-10-evfolyam/a-novenyek-eletmukodesei/a-novenyek-gazcsereje-es-a-fotoszintezis

szoval ejjel, amikor tenyleg szukseg lenne a hazban a friss levegore, pont akkor nem lesz kicserelve a levego

mellesleg ahogy az elottem szolok is irtak, a hazban felhalmozhato novenyek oxigen termelese csekely az altalunk elhasznalthoz kepest

Előzmény: otapi (8516)
mistermekkmester Creative Commons License 2015.02.16 0 1 8520

Azèrt a vízcső miatt nem kène ám olyan sokat ásni, 5 db 1.2 m árok is elèg lenne, aztán összefúrni öket, így szoktuk, nem szeretünk ásni...👌☺😉

Előzmény: szocske_ (8517)
topikolos Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8519

Ez Kömkel írása.

Előzmény: zsebacsi88 (8512)
halaloszto Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8518

a növény hasznos. magában is növeli a páratartalmat, meg a csökkentett szellőzéssel is. Viszont az oxigén termelése elhanyagolható. 

Előzmény: otapi (8516)
szocske_ Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8517

Sziasztok!

Részben off kérdésem lenne, amit a klímásban is feltettem, de talán vannak itt is olyanok, akik erről hasznos véleményeket/ötleteket tudnának adni:

Van egy ásott kutam, így a locsolás mellett házi vízműre kötném a wc öblítést.

Hogy a cső a kúttól eljusson a fürdőszobáig, kell ásnom egy kb. 30 méter hosszú árkot a kerten keresztül.

Felmerült bennem, hogy ha már úgyis végig lesz ásva a kert, érdemes lenne fél méterrel mélyebb árkot ásni, betenni egy 200-250 mm-es szennyvíz csövet, talajregiszter funkcióval, ezt azonban nem a nemlétező szellőztető rendszerem bemenőjére kötném, hanem a klíma kültéri hőcserélő szívó oldalán jönne fel, természetesen nem légmentesen zárt kapcsolatra gondolok.

A 2 méter mélyen vezetett csőnek köszönhetően téli mínuszokban lényegesen melegebb, nyári kánikulában lényegesen hidegebb levegő érkezne a csőből a kültéri hőcserélőre.
Ha szellőztető rendszereknél érdemes talajregisztert építeni, talán itt is segítene.
Szerintetek vajon van-e ennek értelme, érnék-e el vele értékelhető hatásfok-növekedést?

Csak emiatt nyilván nem ásnám végig a kertet, de mivel a vízvezeték miatt végig lesz ásva, talán megérné fél méterrel mélyebbre ásni és kifizetni a 30 méter vastag csövet. A cső maga egyszeri 10-20 ezres tétel, ennyit nekem megérne kísérletképpen is.
Ami esetleg jelentős többletköltség lenne, hogy szükség lenne egy combosabb ventilátorra, ami a csövön elősegítené a levegő áramlását, és ennek persze folyamatos áramfogyasztása is lenne...

otapi Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8516

G4-es szűrőt használok, nálunk is befeketedtek 1-2 hónap alatt és közben por is van a lakásban.

Itt most biztos meg leszek kövezve érte, de nemrég újragondoltam a ház friss levegő ellátását. Annak idején amikor telepítettem kiszámoltam emberre, m3-rre meg funkcióra a levegő szükségletet ahogy kell.

Most viszont átértelmezem az egészet. Mert hogy mire kell a szellőzés egy lakásban?

- Elsődlegesen a lakók által elfogyasztott O2 pótlása és a felesleges CO2 eltávolítása

- A vizesblokk használata miatt keletkező plusz pára eltávolítása (ezt nem is olyan fontos azonnal, mint nálunk kiderült)

- WC bűz eltávolítás

- Tűzhely szellőzésének biztosítása (O2 pótlása + füst/bűz elszívása)

Az utóbbi háromhoz elég a használatkor bekapcsolni a szellőzőt (villanykapcsolóra és szagelszívóra kötve) és csak az elsőhöz kell napi 24 órás állandó szellőzés.

És akkor itt jön a "csavar": O2-t pótolni és felesleges CO2-őt eltávolítani anélkül is lehet hogy a kültérből bármilyen (neadj isten füstös) levegőt beszívnánk. A megoldás triviális: elég csak néhány szobanövényt berakni és már készül is CO2-ből az O2, és még a levegő is szűrve van egy kissé :)

1-2 hónapja már így megy nálunk: 2-3 zöldike és anyósnyelv minden helyiségbe és a szellőző csak a WC kapcsolóra meg szagelszívókor indul be - illetve a "biztonság" kedvéért napi egyszer dél körül is beindul 45 percre, ennyi idő alatt cserélődik ki a ház teljes levegő mennyisége.

A páratartalom csak 10%-ot ugrott fel az eddigi 35%-ről, de az pont jó. Eddig bevált az új rendszer :) Kint sokszor füstös a levegő, bent semmit nem érezni belőle - persze, hacsak nem akarom használni a tűzhelyet (de mondjuk hétköznap nem főzünk otthon).

Előzmény: mistermekkmester (8500)
mistermekkmester Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8515

👍👌☺

Előzmény: zsebacsi88 (8514)
zsebacsi88 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8514

nyilvan a nev miatt:)

Előzmény: mistermekkmester (8513)
mistermekkmester Creative Commons License 2015.02.16 0 0 8513

Ááá, csak nèvrokon... ☺☺☺De mièrt kèrded?

Előzmény: zsebacsi88 (8512)
zsebacsi88 Creative Commons License 2015.02.15 0 0 8512

off:

neked van ehhez kozod?:)

Mennyezetfűtés házilag

A házilagos falfűtés poszt ban ígértem, hogy régi házrészen lévő szobákban mennyezetfűtés lesz. Mivel édeskettesben kergetőzünk párommal a házban, így eddig nem volt létszükséglet ezeknek a szobáknak a befejezése. (más kérdés, hogy se időm, se anyagi forrás nem jutott[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: mistermekkmester (8508)
zsebacsi88 Creative Commons License 2015.02.15 0 0 8511

latom nem csak en voltam fiatal a 90-es evekben !! ;)

Előzmény: epitkezes1 (8510)
epitkezes1 Creative Commons License 2015.02.14 0 1 8510

magzar billentzuyet ruley ! :D

Előzmény: zsebacsi88 (8509)
zsebacsi88 Creative Commons License 2015.02.14 0 0 8509

bocs, en meg a regi iskolabol jovok, ahol nem volt ekezet a billentyuzeteken:D sorry.

minden ujevi fogadalmam resze, hogy atszokok magzar billentzuyetre, de  aztan elmarad.

Előzmény: mistermekkmester (8508)
mistermekkmester Creative Commons License 2015.02.14 0 0 8508

Jahh, mit tesz egy ékezet... :-)

Előzmény: davidabc (8507)
davidabc Creative Commons License 2015.02.14 0 1 8507

> Csinált már vki autó fűtő radiátorból utófűtőt? Ha igen, èrdekelnènek a rèszletek...

en meg nem de tudok ilyen radiatorokat ha kell

->

Én még nem, de tudok ilyen radiátorokat [szerezni], ha kell.

Előzmény: mistermekkmester (8506)
mistermekkmester Creative Commons License 2015.02.14 0 0 8506

Úgy az egèszet... :-) Mi az, h :" èn meg nem tudok ilyen radiátorokat ha kell".  Valahogy nem tudom èrtelmezni.

Előzmény: zsebacsi88 (8505)
zsebacsi88 Creative Commons License 2015.02.14 0 0 8505

konkretan melyik reszet?:)

Előzmény: mistermekkmester (8504)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!