Ja, mindig elfelejtem a kend fixa ideáját.. Talán vehetnél egy lángszórót, kiélhetnéd a frusztrációidat, aztán kezdhetnénk tiszta lappal.. ? Én ugyan még nem éltem a kiskanalas akciók idején, de ha ügyes vagy találhatsz még ilyeneket..
Akkor igazán felhomályosíthatnál, bár megjegyzem én nem vontam le következtetéseket, Te viszont jól elmagyaráztad mivel foglalatoskodok éppen. Szóval akkor segícs megértenem, hogy ki is tekinthető zsidónak és mi is ez egyáltalán.
Mér is kéne kétnyelvünek lenni a táblának, ha meg ippeg azt akarják válasszanak olyan testületet, amelik az megszavazza, ha meg nem tudnak, akkor meg demokrácija van....
"a zsidok sem itt tamogatjak a vereiket hanem azt mondjak menjenek haza. aki meg itt marad az elobb utobb lemondhat zsidosagarol es magyar lesz. gondolom nincs ellenedre.!" Ez nem ilyen eccerű. Szerintem a sokszínűség erősíthet és gazdagíthat is minket. Létezik egy nagyfokú bizalmatlanság zsidók és nemzsidók között, ha ez mexünne, ha a közös magyarságunkat élnénk meg nap mint nap mint 1848-ban akkor, hej... Szoktam utalni annó élvonalbeli gépiparunkra járműgyártásunkra stb.
"Konkrét eset pikantériáját az adja, hogy a magyar zsidóság hivatalos fórumai vallási felekezetként azonosítják magukat, míg ugye teljesen evidens dolog, hogy rengeteg nem hívő zsidó polgártársunk volt és van is."
érdekes kérdés és menten beszarok a röhögéstől..... A nem hivő zsidó, ezek szerint nem zsidó, hanem magyar.....
Ebből persze következik, hogy minden mózesbe nem hívő magyar, az meg zsidó......
Van ugy egy marha törvény.
Egyébként nem igazán bevett szokás a kollektiv jogok biztositása érdekében hozott kisebbségi törvény.
Az emberi jogok elismerése, mindenki számára biztositja a jogokat és ha ezzel sokan egyszerre élnek, tekinthető valami koletktiv jognak , amelyet egyébként mi a francnak is kéne pikkelyezni, hisz az egyes emberek jogaiból öröklődik.....
Ugye a topik témája egyfajta feladvány. Ha bárki aki valamiféle kissebbséginek vallja magát alakíthat államilag támogatott kissebbségi önkormányzatot, viszont senki semmilyen módon nem regisztrálhatja vagy vonhatja kétségbe ha valaki kissebbséginek vallja magát akkor a rendszer potenciálisan lehetővé teszi megélhetési kissebbségiek feltűnését a színen. Most felejtsük el azt az esetet, hogy provokációról van szó, mert azt hamar körberöhögi az úri közvélemény (én is csak ironizáltam rajta). Mi van akkor ha nem ez a helyzet?
Konkrét eset pikantériáját az adja, hogy a magyar zsidóság hivatalos fórumai vallási felekezetként azonosítják magukat, míg ugye teljesen evidens dolog, hogy rengeteg nem hívő zsidó polgártársunk volt és van is. A kérdés az, hogy egységes állami szabályozás mellett meg tudja e akadályozni a mazsihisz, hogy magyar zsidók egy csoportja mondjuk alakítson egy másik zsidó szervezetet? Az azért látszik, hogy a maszihisz sem annyira egységes belül, mint amilyennek láccani szeretne.
Engem nem erdekel, hogy te minek tartod magad. Teged miert erdekel, hogy en minek?
Erted? Ha nem foglalkoznal annyit a ki kinek az ellensege, akkor nem erdekelne az se, hogy ki van velunk. Es akkor az ellensegem ellensege, meg annak a mittomenkije. Es akkor nem masznal bele, egy lehetetlen baromsagba, amibol persze, hogy nem erted mikent akar mas kimaradni.
A Magyarorszagon elok nem ellensegei az Izraelben eloknek. Sose voltak. Es forditva ugyanez igaz. Sot, a Nemetorszagban elok sem voltak ellensegei a Lengyelorszagban eloknek. Politikusok, erdekcsoportok azok, akik ezt az ellensegeskedest forszirozzak.
Sajnos rengeteg ember kapva kap ezen a "poterzesen". A "nemzettudaton" es persze, ha van nemzettudat, akkor van nemzethalal is. Es akkor van ellenseg. Es ha van ellenseg, akkor tudni kell, hogy ki melyik oldalon all.
Olyan ez a poterzes, mint a foci. Drukkolunk egy csapatnak. Mikor az veszit szomoruak vagyunk, mikor nyer orulunk. Es ennek mindenfele merteke letezik. Van aki mamoros boldogsagban uszik egy goltol es van aki szarra veri a masikat, csak mert a masik csapatnak drukkol: ELLENSEG!!! Es kozben eszre se vesszuk, hogy a bort mar csak es kizarolag a penzert rugjak. Szarnak a kozonsegre. Illetve nem egeszen, mert szukseguk van az unneplesre. Az a focista, aki ma azt nyilatkozza, hogy a szive is zold, annak holnap a szibe lila lesz egy kis loveert. Es mi a szurkolok az elso golja utan elfelejtjuk, hogy valaha ellenseg volt. Ma o az istenkiralycsaszar. Mire kell ez? Poterzes. Szuksegunk van valamire, amivel egyutterezhetunk, akikkel egyutt orulhetunk. A napi gondok mellett oly jo, amikor elmondhatjuk: Gyoztunk, Nagyok voltunk, A legjobbak vagyunk. Pedig nem mi, csupan a jatekosok voltak jobbak, ok gyoztek, ok voltak nagyok. Koztuk azok is, akiket ket hete meg kurvaanyaztunk, mert a masik csapatban jatszott. U A ANYAD!
Ilyen ez a nemzeti erzes. "S nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára." Nagyok voltunk. Erős nemzet! Egy lofaszt MI voltunk nagyok. Csak azok a katonak, akiket a kiraly kivezenyelt, hogy, mert ujabb birtokokat akart maganak. Nem a nemzetnek, csak maganak.
De most kicsik vagyunk. Nagy Magyarorszah menyorszag, kis....
Elarulok valamit: Nem vagy kicsi! Pont akkor vagy, mint amekkora lennel, ha az egesz vilag Magyarorszag lenne. Csak akkor nem az orszagod feltened, hanem a keruletet/varost/telepulest ahol laksz.
Á-sok, Á-sok bugyiba pisalok...
"Melyiket tartanád meg?" Erre nincs valasz, mert ilyen hulyesegeken egyszeruen nem gondolkozok. Nem foglalkoztat.
az egyeterteseket, amik vannak, nem akarom hangsulyozni, de en ugy gondolom hogy a romaniai magyarok hagyomanyosan inkabb gazdagabbak mint a tobbsegi nemzet. tortenelmi stb stb okoknal fogva. magyarorszagi munkat, lehetosegeket, rokonsagokat ideertve.
az eletstrategiaikat elfogadom, szerintem boldoguljanak ott es ha itt akarnak elni jojjenek ide.
vegul is jo megoldas, vagy teljesen jo megoldas nincs. nem a segitseg ellen vagyok, de a pontos helyzetfelmeres az alap.
a zsidok sem itt tamogatjak a vereiket hanem azt mondjak menjenek haza. aki meg itt marad az elobb utobb lemondhat zsidosagarol es magyar lesz. gondolom nincs ellenedre.!
meeg olyan is van hogy az atultetett fa halalosan jol erzi magat. jobban mint eredeti helyen. termeszetesen olyan is van hogy nem erzi magat jol.
a vilag sokszinu!
es altalaban mindig azt vesszuk eszre ami rossz. hiszen az hangosabb. az aki kikerult valahova es tokre jol erzi magat es beilleszkedik az nem ujsag es nem tema. az nem olyan mint amikor a postas megharapja a kutyat.!
az innen izraelbe kikerult zsidok is teljesen mas kornyezetbe, idegen kornyezetbe jutottak es tobbseguk megis jol erzi magat, el mint hal a vizben.!
sok embert visszavisz a termeszet nyugdijas koraban a szulofoldre sokat meg nem visz vissza. sok embert meg nyugdijas koraban visz el a termeszet szulofoldjerol.
ilyen a termeszet. a vilag sokszinu es sokfele dolgok vannak.
nem tudom mennyiben adsz igazan igazat igy irom a valaszomat.
ha valaki idejon hozzank akkor orulunk, befogadjuk es egyetlen elvarasunk hogy tisztesseges ember legyen. ha magyar akar lenni akkor ebben segitunk es elfogadjuk magyarnak hibas vagy tokeletes kiejtessel. egyetlen szempontunk a tisztesseg. ha itt akar elni es meg akarja tartani regebbi identitasat elfogadjuk.
tehat mi ilyenek vagyunk. remelem egyetertesz. masokat akkor miert is gondoljuk hogy masfelek?
Most tekintsünk el a szélsőségektől. Pusztán a józan paraszti ész mentén és az élhető élethez való jog (igény) okán, mihez kezdjenek magukkal azok a "külföldre" került magyar százezrek akik egyszerre ellenséges környezetbe kerültek, nyelvhasználatukat megélhetési lehetőségeiket korlátozták stb stb.? Például románosodjanak el? Hogyan? Vagy akkor mi legyen velük? Vesztesek voltunk had kinlódjanak? Ez nem pusztán "nemzetesdi" kérdése, hanem sokszázezer ember mindennap megélt problémája. Ezt nem lehet a csurkisták és az anticsurkisták szemüvegén keresztül nézni, vagy odautalni az "erre érzékeny jobbosoknak"*.
Az ideális állapot az lenne, ha azok a kissebbségben élő közösségek amelyek állami támogatásra szorulnak minden további nélkül bátran felvállalnák, hogy ők egy kissebbség és megkapnák amit akarnak (pláne ha lenne is miből). Ez a mostani konkrét sztori meg lehet még bármi. Nagy a skála a csurkista provokációtól az animazsihiszos zsidó közösségig.
Persze hogy úgy van ahogy mondod, viszont amit én mondtam a gyökértelenségről, azt a természet találta ki, nem én. A természet nyugdíjas korában temérdek embert visszaviszi a szülőföldjére.
nem akarok valaszolni, inkabb gyujtogetnem, mert keszitettem egy valaszt nesinek de nem akart irni. marmint lenne egy jo valaszom de nem jon a kerdes...
egy butasagra/hulyesegre... marmint hogy ne tudnank megtanulni egy nyelvet. en meg azt mondom hogy meg tudunk. sokan kozulunk meg tudnak tanulni egy nyelvet.
"a romaniai magyarok se lennenek ennyire magyarok ha ez nem jelentene nekik elonyt, tobbletet a romaniai romanokkal szemben. "
Ez a kijelentésed, hogy finom legyek sehogyan sem állja meg a helyét! Sem gazdasági sem pedig kultúrális szempontból.
A magyarok élesen elütnek, mind kultúrális szempontból, mind pedig mentalitás szempontjából a román nemzettől. Nagyon sok hátrányuk származott abból a magyaroknak Romániában a magyarságuk miatt. Mi nem tudunk megtanulni semilyen nyelvet -még ha azon náció között élünk is - a tipikus magyar akcentus nélkül.
Valóban dolgozhatnak, Magyarországon, vagy bárhol, tényleg előny a nyelv ismerete. Bárki dolgozhat szerintem bárhol, minden kötöttség nélkül.... Én pl. segítettem kitölteni egy román embernek a magyarországi munkavállalási vízumkérelmét... Ja és beszélgettem egy román emberrel (mondanom sem kell magyarul), akinek a testvére ide nősült és itt él...
és ugyanez elmondható a délvidéki magyarságról is, nagyon sokan már a 60-as évek óta 'jugoszláv' vendégmunkások Németo-ban, Franciao-ban, ott telepedtek le, vagy a megtakarításukbók Dalmáciában az Adria partján vettek egy panziót, most ők micsodák és miért azok amik? csak mert nem maradtak meg a délvidéken nyomorogni (bár korábban ott sem nyomorogtak, ment a mezőgazdaság), most gyökértelen horvátországi magyarok vagy már horvátok? rengetegen vallották magukat 'jugoszlávnák' a nemzetiségi összeírásoknál, főként a magyarok, a vegyes családok, kényelmes kategória volt, most velük mi legyen?
persze ha szambavesszuk a posszibilis millioit (es esetleg schillingben, euroban) akkor lehet hogy eleeg sokan cserelnenek vele. ugyan mar. az emberek tobbsege a sajat anyagi erdekeit nezi. es ha nem is mindig de nagyon sokszor. a romaniai magyarok se lennenek ennyire magyarok ha ez nem jelentene nekik elonyt, tobbletet a romaniai romanokkal szemben.
hiszen johetnek ide dolgozni, penzt keresni. igy azert konnyebb magyarnak maradni. ha franciaorszagban boldogulnak akkor valoszinuleg sokkal megertobbek lennenek a franciakkal, francia kulturaval szemben.
es a roman nyelv ehhez meeg segitseget is nyujt. franciaorszag, spanyolorszag, olaszorszag. erdekes hogy vagy keet millio roman van ezekben az orszagokban. koztuk rengeteg magyar!
es ezt egyaltalan nem tartom elitelendonek es nem tartom jo szovegnek a gyokereket emlegetni. franciaorszagban a demokratikus viszonyok miatt sokkal konnyebb gyokereket ereszteni. nekik erdekes modon nem olyan fontos hogy ki mikor lett francia.!
ugy gondolom hogy keetfele ervenyes identitas van. az egyik amit az ember vallal es ezt akkor szokta vallalni ha kellemes, ha altalanosan elfogadott.
ki ne vallalna peldaul magyarorszagon egy hollandiai szarmazast es kit bantana ha ezert hollandnak tartanak es neveznek?
a masik identitas amit masok mondanak rolad. hiszen te embernek erzed magad de a szomszedod esetleg meegis ciganynak tart es faluszerte ezt es ennek foleg arnyoldalait regeeli. hogy hogyan kefeeled meg a gyerekeidet. mert a ciganyok ilyenek. es ehhez meeg igaznak sem kell lennie a kefeelesnek. vagy nem csak te/ciganyok csinaljak hanem barki masnal (genetikai dolgok vagy szokasok miatt) elofordulhat.
az osztrakok is allampolgarsagtol fuggetlenul hivhatnak/tarthatnak magyarnak. es ez vagy jo vagy nem jo rank nezvest.
ha valaszra kenyszeritenel, persze eszed agaban sincs, akkor azt mondanam hogy a legfontosabb hogy ember vagy. ki is hagytal egy szempontot. peldaul azt, feltetelezem, hogy ferfi vagy. azt hiszem a ferfisagunk sokkal fontosabb az utana jovo dolgoknal. hiszen az hogy ferfiak vagyunk (persze ha nok vagyunk ugyanugy) sokkal nagyobb mertekben befolyasolja dolgainkat, eletunket, magatartasunkat mint a tobbi dolog. ha erzekeltetni akarnam akkor templomba egy heten egyszer megyunk viszont kefelni ha kepesek vagyunk ra akaar 8/10x is hajlandoak vagyunk!
Egy kiásott és más földbe ültetett fa - úgy mint én, csak te előnyt reméltél a magyar állampolgárságod megtartásával. Nem cserélnék veled, minnél öregebb leszel, annál gyökértelenebb.
ertelek de vegul is a velemenyedre voltam kivancsi. szerintem akkor is valaszoltal volna, mert tul sarkosnak erezted a velemenyt ha nem neked cimzem. es akkor is ugyanezt mondtad volna es oszinten megmondva egyet kell veled ertenem.
ezek a dolgok csak mint lehetsegessegek merulnek fel magyarorszagon. csak mint gondolatkiserletek. realitasuk nagyon kicsiny es ilyeten forman felvetesuk esetleg celzatos is lehetne. egyet kell ertenem veled bar talan te meg elhiszed hogy nem errol van szo.
a problema meg letezik es talan jobb is ha megbeszeljuk. hiszen, latod, nekem is ki kellett ilyen dolgokat mondanom!
De én különben is minden "nemzetesdit" utálok, és gyanakodva nézek.
A mostani kezdeményezés csak egy fokkal jobb legitimitásu (bár ez is büzlik), mint amikor valaki saját vallási jogainak megsértéseként nyujtott be panaszt az Alkotmánybíróságoz egy választás szombatra való helyezése miatt.
Szóval alapvetően nem helyeslem, ha olyan a törvényi szabályozás, hogy valaki potenciális haszonra tehet szert (természetesen mások rovására), annak révén, ha valaminek vallja magát*.
Valami ilyesmire gyanakszom a jelen kisérlet kapcsán is, és amellett azt is látni vélem, hogy ebből a szélsőjobb már megint fegyvert fog magának kovácsolni, és azt fogja mondani, hogy: "Nicsak, nicsak, ugy van a hogy mondtuk, *ezek* most bizonyitoták be magakról, hogy ök nem magyarok, és nem is akranak azok lenni"
------------------*
Hogy valaki meg minek tekinti magát, az az ő belügye. Ha meg akármilyen okok miatt közösségeket akar, arra ott az egyesületi törvény adta szervezősdés lehetőség, amelynek révén az érdektelenek molesztálása nélkül is kiélheti a benne lévő ösztöneit.
"En en vagyok magamnak, s neked en Te vagyok, s te en vagy magadnak, ket kulon hatalom. S ketten mi vagyunk. De csak ha vallalom." /Kis nyelvtan/ Igy helyesebb
ha a nem csurkista zsidosag (esetleg hivjuk oket az egyszeruseg kedveert gyalogosoknak) kovetkezetes akkor nem lesz nem csurkista nemzetisegkent szereplo zsidosag. csakis a csurkista nemzetisegkent szereplo zsidosag lesz es valoszinuleg listat is hajlando lesz onmagarol kesziteni.
persze ez megnyitja a lehetoseget hogy tobbfele nem csurkista zsidosag lesz.
lesz bacsfista zsidosag es albertista zsidosag. lesz hajderista es (mondjuk) semjenista zsidosag. sok sok zsidosagunk lesz.!
tenyleg a ciganyoknal az olah cigany nem kulonbozik annyira a romugro ciganytol hogy kulon nemzetisegkent szerepeltesse onmagat? es ha AZ a kulonbseg nem olyan nagy azert mszp-ista es fidesz-ista ciganysagrol nyugodtan beszelhetunk. valoszinuleg genetikai (jellegu) tenyezok is megkulonboztetik oket, mint erre a jobboldal legnagyobb vezeralakja is ramutatott.!