Érden a riminyáki úton van egy kisállat felszerelés bolt, ahol árulnak moser gépet, azaz csak moserrel foglalkoznak (van többféle).Talán megérné felhívni őket, hogy melyik mennyibe kerül?
Elmegyek majd vmikor megnézem ezt a Moser-rex-et. De akkor ennek a mosernek is több típusa létezik. Talán ez a rex nem melegszik olyan gyorsan! Remélem!
Igen, nekem is sokan mondják, hogy az Oster a legjobb. Sajna nem túl olcsó. Nekem egy külfüldi (mondhatom profi kozmetikus) mondta, hogy ő már több mint 10 éve moser-rex-et használ és a legjobb az uszkárok nyírására, a kölykök nyírására is. Ennek a valakinek nagyon hiszek. Ő azt mondja náluk 80 euro, az nem drága legalábbis az Osterhez képest. És végülis én nekem egyelőre csak egy kutyára kéne.
De köszi szépen Spillo! Akkor lassan most már beszerzek egyet, elugrok a Szemeshez érdeklődni.
És Spillo, hogy vagytok? Mikor érkezik az új családtag?
Segítséget szeretnék kérni. A rossz idő miatt fáztak a kutyusaim, ezért megfürdettük őket. Fürdetés közben vettük észre, hogy tetüsek. Mivel lehetne kezelni? Ez a tetü emberre is átjöhet?
Spillo, tőled szeretnék valamit kérdezni. Szerinted hol lehet nálunk Moser-rex nyírógépet beszerezni? Szemesnél? Vagy? Egyáltalán hol érdemes? Esetleg van ahol olcsóbban adják, vagy sokkal drágábban?
azt nem írták...;) De itt elsösorban különbözö kutyákat ragadtak ki, az ö szokásaikat, életkörülményeiket vizsgálták (hol élnek, hogyan vannak táplálva...)
Hát amit meg a doki rágcsált, arról sem volt info...:D
Azért engem még mindig nem sikerült meggyözniük (maradok a száraznál, ha eddig bevált), de érdekesnek azért érdekes volt.
Amúgy meg le a kalappal mindenki elött, aki naponta föz (tud fözni) a kutyáinak, ki tudja számolni, hogy minbenböl a megfelelö arányban kapjanak...
Én naponta nézem a kakát, ami olyan egészséges, ahogy az a nagykönyvben le van írva. Akkor jön egy kis hasmars, ha az asztalról zsírosabb cucc kerül a bendöjükbe. Szoktam is a családdal perlekedni, mert mindenki elöszeretettel adná a falatkákat.
És persze "de hát én csak egy kicsit adok"... na jó, de ha mindenki csak "egy kicsit" ad is, az már azért öt embertöl jelentös mennyiség;)
Most erröl eszembe jutott, amit itt olvastam nemrég az egyik újságban:
felmérést végeztek kutyakaja ügyben. Legnagyobb megdöbbenésemre azt olvastam, hogy a házikoszton/maradékon tartott kutyák átlagos élettartama a leghosszabb. Aztán jönnek azok, akik kapnak ezt is+azt is, és végül a legrövidebb élettartam a csak kutyaeledelen tartott kutyusokra jellemzö. És persze a tartási körülményeket is nézték, szintén meglepödtem: nem azok a kutyák élnek tovább, amelyeket kertesházban, vagy kint tartanak, hanem a benti kutyusok.
Írták azt is, hogy a felmérést végzö állatorvos maga is tesztelte a kutyakaját (szárazról volt szó), és nem találta elég ízletesnek :DDD Mondjuk ezen nem csodálkozom, de szerintem azért ilyen alapon csak nem lehet eldönteni;)
Mindenesetre az én kutyusaim eddig végül is csak szárazat kaptak (persze néha "becsúszik egy-egy konzerv, és persze naponta egy minimális adag házikoszt is). Hát csak remélem, hogy jó sokáig élnek mindketten.
Ami meg az ízvilágukat illeti: azt a kutyakaját falják a legnagyobb örömmel, aminek a szagától szegény após gyomra rendszeresen felfordul :D (bár tán apósom túlérzékeny, mert én nem érzek semmit ;) )
Fira karácsonyra kapott bio-kutyakaját (tartósítószer, színezék, stb. mentes). Hát sajnos nem vált be. A széklete elszíneződött, megváltozott. Úgyhogy maradunk a zöldségnél, gyümölcsnél és a szokásos száraz tápnál.
Van aki már adott hasonló kaját a kutyusának? Van másnak is tapasztalata erről?
Ez igaz Daisydaisy! Ha valaki valóban csak egy hobbi uszkárt akar és később nem gondolja meg magát és nem akar mégis kölyköket a kutyájának (akit nem tenyésztési célból vett), akkor azoknak valóban jó egy olyan kutya, aki mondjuk nem a legjobban sikeredett. De akkor is fontos lenne, hogy minden kutyát nyilván tartsanak, akármilyen is. Nem könnyű dolgok ezek.
Pár napja mondta nekem egy lány: VAgy egy fél éves shitzuja, akinek egy év múlva már kölyköket akar. Pontosan azt mondta, hogy jövő karácsonyra már kiskutyákat szeretne a fa alá. Én mondtam neki, hogy az még nagyon korai lenne, minimum a 3. tüzelés és két éves kor alatt nem nagyon kéne. De nem, meg se hallotta, amit mondtam neki. Neki állítólag azt mondta vmi nagy okos, hogy 1 éves kor után már bátran lehet. És amúgy a kiskutya törzskönyv nélküli, olcsón vett. Valszeg nem egy odafigyelő, gondos kennelből származó.
Mert ugyanis egy jó uszkár kennelben is előjöhetnek kevésbé jó kutyák, simán. Egy átnőtt, vagy picinek maradt kutya, vagy akiket jobb ha a gazdi még sem visz kiállításra, mert fölösleges lenne erőltetni. Ezeket a kutyákat sokszor ezért esetleg olcsóbban adják. VAgy pl sokszor keverik a fekete és fehér színt. Ezt a fehér uszkárok javítása miatt. Így előjönnek a vegyes almok, ahol fekete és fehér is van. Általában a feketék itt már nem igazi feketék lesznek (kékek, fakóbbak), mert már túl sok a fehér ős a tkben. Ezeket a fekete kutyákat már nem szabadna tovább tenyészteni. És akkor ezeket a kölyköket el szokták adni sokkal olcsóbban, tk nélkül. Élő példát is tudok erre. Nekem is majdnem egy ilyen "nem igazi" feket uszkárom lett volna.
Jól láttad a fehér nyakkendőjét, az okokat alább olvashatod..
Egyetértek veled abban amit írtál a tenyésztésről, mindamellett úgy gondolom, hogy aki nem tenyésztési célból vásárol kutyust annak a "selejtes" uszkáregyedek is kitűnő társai lehetnek. A felelősség azokat terheli akik kimondottan tenyésztési célból vásárolnak nem "tenyészképes" kutyákat.
Nálunk a kis toy családtagnak érkezett, és épp az elaltatástól mentettem meg, a kis fehér nyakkendője miatt.:-(( Holott az anyukája meg az apukája (az én laikus szememmel) gyönyörű, látszólag hibátlan fekete toy uszi.
De irigylem azokat akik értenek hozzá és szakértői szemmel tudják nézni a kutyusokat, én a könyv szerinti paramétereket ismerem és a centivel a kezemben figyelem hogy megmarad e 28 cm alatt ....????? :-))))))))))))))))))))
Láttam a topicban gyönyörű fekete-fehér uszit, nekem mint laikusnak, nagyon tetszett. Extravagáns, gyönyörű, és meglepő::)))) Irigylésre méltó selejtek!Hallottam, hogy vannak törekvések a harlekin uszkárok elfogadtatására, de ez biztos hosszú menet lesz.
Tavasszal szeretnék én is még egy selejtet Mogyi mellé, még akkor is aranyos, ha rossz::)), imádom ezt a tündéri genetikai hulladékot!!!!!::)))))
Goldhunter! Írtam neked emilt, nem válaszoltál. De most már tudom, hogy tk. nélküli a lányzó. Így mégsem tudok kant hozzá. De, ha nincs szűrve a szuka, ne fedeztesse az ismerősöd. Annyi beteg, rossz párosításokból származó kutya van. Egyesek csak azért fedeztetik a kis pici aranyos szukájukat, mert egyszer kell és hát milyen jó dolog lehet ez, babázni. Utálom az ilyeneket. Ezek az emberek nem is gondolják, hogy egy-egy tenyésztő mennyit fáradozik azon, hogy egészséges, jó idegrendszerű és a standardhoz egyező kutyákat sikerüljön összehoznia. És sokan nem is sejtik, hogy ez mekkora munka. Az uszkártenyésztés több mint száz évre nyúlik vissza. A fajtának múltja van, mondhatni "történelme" és fontos lenne, hogy ezt ne tegyük tönkre. Valamikor Magyarországon kiemelkedő uszkárállomány volt (ezt már én is csak az idősebbektől tudom). Ez sajnos mára kicsit, leromlott. Reménykedem benne, hogy egyszer majd újra kicsit közelebb kerülünk a tophoz. Ha nem is lesz olyan sok uszkár mint régen, de legalább az a kevés legyen jó minőségű. Ezért lenne fontos, hogy aki uszkár mellett dönt, akkor az ne sajnálja rá a pénzt azt mondva, hogy "engem nem érdekel a törzskönyv, meg hogy hogy néz ki, nekem csak uszkár kell..." Ha már ezt a fajtát választja, akkor a fajta becsületét is vegye meg. Kevés tenyésztő van Magyarországon. De azért van egy-kettő akiktől lehet nagyon jó egészséges, jó temperamantumú szép kuyát venni. Lehet, hogy néha kell egy kicsit várni, hónapokat, vagy egy évet. De azt hiszem, ha valaki komolyan gondolja, akkor az nem lehet akadály. Pár éve nekem is az volt a fontos, hogy egy jó helyről egészséges kutyát vegyek, egy becsületes, gondos tenyésztőtől. 8-9 hónapot kellett várnom, mire haza vihettem Pannit. Utólag látom, hogy nagyon jól döntöttem és jó, hogy nem vettem meg az első uszkárt az első telefon után.
Tévé... :)) Érdekes dolog ez. Az első fehér törpémet egyáltalán nem érdekelte a tévé. A mostani fekete közepem gyakran figyeli a tévét. És valóban az állatos műsorokat szeretni a legjobban, de leges legjobban azokat a műsorokat amiben kuyák vagy uszkárok vannak. Megvan nekem videón egy-két uszkár klubkiállítás, amikor azt néztem, nagyon cuppant a képernyőre. Sőt még eleinte, ha a szg-en is uszkárokat (főleg feketéket) nézegettem, azokat is megszagolgatta.
Sziasztok! Mostanában csak "csendes szemlélődő"-ként olvasgatok. :-) Szóval a leírtak alapján akkor most a 4 "selejtes" és egy nem selejt uszinkkal kívánok minden kedves fórumozó társamnak:
Én is imádom!!! Olyan okos, csak nagyon kajla és sokat harapdál.
Valahol azt hallottam, hogy már Mo-on is törzskönyveztetni szeretnék a többszínű uszikat is, állítólag folyamatban van ennek a legalizálása. Ti hallottatok erről?
Nálam nem fontos a törzskönyv, de hallottam pár ember szájából hogy az ilyen kutyák milyen "selejtesek"...jujjjjjjjjjjjjj :-((((((((((((
Sziasztok!Még mindig keresek közép fekete kant fedezésre,de nincs törzskönyve a uszicsajcsinak,ezért adnának belőle csak kölyköt... én,csak kozmetikusa vagyok és jóbarátjuk,de régebben tenyésztettem és értek hozzá,szerintem nagyon csinos és biztos van olyan kan ,aki örülne egy jó kis szukának egy-két körre..(nem hiszem,hogy sorban állnak a szukák minden kannál ,mert van benne tapasztalatom,nem kell ,hogy törzskönyve legyen,csak szép legyen)
Én is így jutottam kutyához annak idején. Valami nem stimmelt a törzskönyvvel=nyuvasszuk ki. Életem egyik legjobb vására volt. Replay farmer helyett kutyát vettem. (atyavilág 14 évvel ezelőtt 5000 ért lehetett még márkás farmert venni)))