A jelenlegi modern fizika több mint 100 éves. Ma már inkább gátja, mint segítője a tudomány fejlődésnek. Szükség van tehát egy új fizikára. De milyen is lesz ez az új fizika? Erre keressük a választ.
Gyula, nem akarlak bántani, mert van neked elég bajod.
Főleg az, hogy fordítva ülsz a lovon.
Mert mit csináltál? Felépítettél egy tetszetős elméletet (ami vagy igaz, vagy nem), és utólag akartad az ejtőkísérlettel alátámasztani.
Előbb kellett volna elvégezned az ejtőkísérletet, és ha téged igazol, azután kellet volna erre felépítened az elméletedet a bizonyítékok teljes tudatában. Ha meg nem téged igazol az ejtőkísérlet, akkor bele sem kellett volna kezdened az atom-misztikus elméletedbe.
De ezt elfuseráltad, és csak az maradt, hogy megszállottként ismételgesd a a fórumon végtelenségig a vélt igazadat.
Tudom, hogy te szereted a saját valagadat nyalni, de én nem szoktam.
Én azokról a fizikusokról beszéltem, akik bekerültek a szakmába, és már nem képesek újat alkotni, valamint azokról a diákokról akik be sem kerülhetnek, ha gondolkodni mernek. Mert gondolkodni annyi, mint kételkedni. Amit te itt csinálsz, ahhoz gondolkodásra egyáltalán nincs szükség.
Én nem fizikus hallgató voltam, tehát nem rólam van szó.
Nekem szerencsém volt, mert az a fizikatanár, akivel én vitába keveredtem a relativitáselmélet kapcsán, engem sohasem vizsgáztatott. Bár évekkel később azt ígérte, hogy megfolyt, ha olyasmit terjesztek róla, hogy ő nem szóról-szóra a hivatalos anyagot tanítja.
Új fizikát csakis az tudd alkotni, aki tisztán látja a régi fizika hibáit, és van elképzelése a hibák kijavítására. Ilyen ember nagyon kevés van. Vajon miért?
Először is azért, mert a "jól működő" oktató gépezet eleve kiszűri azokat a diákokat, akik meglátják a mai fizika hibáit. Ezek a diákok többnyire át sem mennek a vizsgákon, mert a tanár, aki a jelenlegi fizika elkötelezett híve, nem engedi át a rebellis fiatalt. Így a "kritikus" fiatal nem kerülhet a szakma közelébe, nem lesz belőle fizikus, így nem lesz elég ismerete, nem lesz kutatási lehetősége, nem lesz támogatottsága.
Másrészt azért is kevés az olyan ember, aki új fizikát képes alkotni, mert a jó kritikai érzék ritkán párosul alkotóképességgel. (Pl. vannak jó színikritikusok, akik kitűnően meglátják a mások által írt színdarabok hibáit, de ők maguk még egy egyfelvonásos darab megírására sem képesek).
Vagyis ahhoz, hogy új fizikát alkosson valaki, egyrészről elegendő mélységig ismerni kell a régi fizikát, annak hibáival, belső ellentmondásaival, és a tapasztalattal való ütközéseivel együtt. Másrészről meg kell lenni benne olyan szintű alkotóképességnek, ami képessé teszi egy ellentmondásmentes elmélet megalkotására, amely összhangban van a tapasztalati tényekkel.
Ilyen ember azonban nagyon kevés él a földön.
Ha bekerül a szakmába, akkor kiölik belőle az új iránti igényt.
Ha pedig nem kerül be, akkor nem fog elegendő ismerettel rendelkezni.
Ez a 22-es csapdája. Ezért képtelen megújulni a fizika.
Mondom: mivel neked csak hibás-hulladék személyes "elméleteid" voltak ezidáig, amikben nemcsak egy szakértő kutató, de egy értelmesebb gimnazista is elsőre észreveszi az elkövetett hibákat, természetes hogy mindenhonnan elhajtottak az hülyeségeiddel. De ez csak rád és a hibás kitalációidra érvényes, és nem általánosíthatsz a saját személyes kudarcaidból. Te nem értesz a fizikához, ezért hajtanak el mindenhonnan. Aki ért hozzá, és helyes új dolgot mutat be, azt nemhogy nem hajtják el, de még vállukra kapva hordozzák körbe tudományos konferenciákon és már dobják is neki a Nobel-díjat.
"Az újdonságok megjelenését senki nem gátolja, sőt ha olyan jó, akkor mindenki kezét-lábát törve igyekszik felcsatlakozni a dologra, hogy az ő nevét is összekössék az ígéretes új felfedezéssel."
Ez csakis akkor van így, ha az "újdonság" beleillik az elfogadott paradigmába. Persze ha beleillik, akkor nem is valódi újdonság, hanem az elfogadott téves elméletek turbózása.
Ha azonban valódi újdonság kerül eléjük, akkor mindenki "kezét-lábát összetörve" igyekszik megakadályozni a megjelenését. Sajnos ez a valóság.
Nagyon szép lenne, ha úgy lenne, ahogy írod, de ez sajnos csak utópia. Te sem hiszed el.
"A neves szaklapokban meg sem jelenhet olyan cikk ami valódi újdonságot tartalmaz, mert előzetesen azok bírálják el, akik ellenérdekeltek."
Hát, ebből egy szó sem igaz. Szerintem te összekevered az újdonságokat a hibás ostobaságokkal. Az utóbbi megjelenését gátolja a szaklektoráció (már ha működik, mert azért van arra is példa, hogy eszelős baromságok is néha átcsúszhatnak). Az újdonságok megjelenését senki nem gátolja, sőt ha olyan jó, akkor mindenki kezét-lábát törve igyekszik felcsatlakozni a dologra, hogy az ő nevét is összekössék az ígéretes új felfedezéssel.
Nemcsak, hogy a fizikához nem értesz még gimnáziumi szinten se, de a tudományos élet működéséről is csak konteós tévképzeteid vannak. Pont, mint egy hozzánemértő outsider laikusnak.
Akkor arra hivatkozott volna, hogy ezt nem érdemes kutatni, mert szerinte nem jó amit mondok, és nincs is rá pénz.
De nem ezt mondta, hanem azt, amit írtam.
És még azt is, hogy neki megvan a saját kutatási területe, és egyébként is ő már öreg ehhez. (Akkoriban 60 éves volt). Látszott rajta, mennyire fél az újtól.
Megkerestem egy fiatalabb tanárt kollégáját is, de őrajta meg az látszott, hogy a tanszék-vezetőtől tart. Mindenki félt.
"Szerintem félt, hogy olyan eredményt adna a kísérlet, amely nem illik bele a fősodorba, és nem tudna vele mit kezdeni. Nyugdíj előtt minek kockáztatna."
Inkább nem akarta kidobni az ablakon az amúgy is kevéske pénzt, hogy nyilvánvaló butaságot kutasson. Plusz az egész szakma rajta röhögne, hogy mit kutat.
Sokkal többen látják a mai fizika hibáit, mint azt te gondolnád.
" A világ többi része pedig használja a modern fizikát."
Mivel jelenleg ez van, mást nem is tudnának használni. De valójában a modern fizika nagy részét semmire sem használják a gyakorlatban. Ha majd lesz jobb, akkor azt fogják használni.
"Aki benne van, az nem teheti, mert eleve úgy van nevelve, hogy ne lássa a hibáit. De nem is érdeke megtenni. Nem érdeke kockára tenni szakmai hírnevét, jól fizető állását."
Ez nem konteó, hanem ez a szomorú valóság. Van olyan fizikus ismerősöm, akit kirúgtak az állásából, mert új dolgokat kezdett írogatni.
De van saját tapasztalatom is. Az egyik egyetem fizika tanszékének vezetőjét próbáltam rávenni olyan kísérletekre, amiket még senki nem csinált a világon. Azt mondta, nem segít benne. Csak olyan kísérleteket végez, amit az USA-ban, meg Japánban is csinálnak, mert így összehasonlíthatók az eredmények. Egyedi kísérletekbe kockázatos belekezdeni. Szerintem félt, hogy olyan eredményt adna a kísérlet, amely nem illik bele a fősodorba, és nem tudna vele mit kezdeni. Nyugdíj előtt minek kockáztatna.
Ez a szomorú mai valóság. De nem csak idehaza van így.
A neves szaklapokban meg sem jelenhet olyan cikk ami valódi újdonságot tartalmaz, mert előzetesen azok bírálják el, akik ellenérdekeltek.
Így aztán a világ a mai elavult fizikát használja, mert nem engedik, hogy az elfogadottat bárki is megkérdőjelezze. Ezzel persze a fejlődést gátolják meg. Van aki tudatlanul, van aki tudatosan.
Javaslom olvasd el Kuhn könyvét. Egészen másként fogod látni a dolgokat.
"Igen, szerintem a modern fizika alapjaiban hibás. Ezt már sokan látják."
Igen, de mind itt van a gumiszobában. A világ többi része pedig használja a modern fizikát. Vagy tudósként/mérnökként/szakemberként, vagy csak a vívmányait élvezi a gyakorlatban.
"Aki benne van, az nem teheti, mert eleve úgy van nevelve, hogy ne lássa a hibáit. De nem is érdeke megtenni. Nem érdeke kockára tenni szakmai hírnevét, jól fizető állását."
Ez egy buta konteó buta és/vagy tanulatlan embereknek.
Valamikor régen, amikor elkezdtem ide írogatni, azt gondoltam, hogy az újszerű gondolataimat lehetséges itt a tudományos fórumon ismertetni. Abban ringattam magam, hogy az itteni értelmes vitában majd kikristályosodnak ezek a gondolatok.
De többen leírták, és magam is tapasztaltam, hogy ez a fórum nem alkalmas erre. A hozzád hasonló értetlen emberek miatt. Akik nem megérteni akarják az újdonságokat, hanem kigúnyolni, mint ahogyan te is teszed. Ezért kell a könyv.
"Én nem vagyok elméleti fizikus, és nem is képzelem magam annak. Nem írok és nem dumálok új könyvről, ami majd megreformálja a fizikát..."
Ez érthető. Eleve nincs meg benned az új iránti igény. És nincs meg benned az az egészséges önbizalom sem, ami azt súgná neked, hogy te is képes lehetsz új dolgok felismerésére.
Abban azonban tévedsz, hogy én megreformálni akarom a modern fizikát. Ezt a fizikát nem lehet megreformálni. Ez egy gondosan felépített kártyavár, amelyből ha egyet lapot kihúzol, nyomban összedől az egész. Ezt pontosan tudják a modern fizikusok is. Ezt a fizikát nem lehet megreformálni, csak alapjaiból újjáépíteni. Ez forradalmi változás, nem pedig reform.
"...mert szerinted hibás a fizika. Lehet, hogy az, de nem te fogod kijavítani."
Igen, szerintem a modern fizika alapjaiban hibás. Ezt már sokan látják. Hogy én fogom-e kijavítani, vagy valaki más, azt nem tudom. De egyet látnod kellene. Belülről senki sem tudja kijavítani. Aki benne van, az nem teheti, mert eleve úgy van nevelve, hogy ne lássa a hibáit. De nem is érdeke megtenni. Nem érdeke kockára tenni szakmai hírnevét, jól fizető állását. Ezért csakis külső ember lehet az (vagy még nagyon fiatal szakmabeli) aki új alapokra helyezi a mai hibás fizikát. Van erről egy nagyon jó könyv, Samuel Kuhn könyve: A tudományos forradalmak szerkezete. Ebben szépen le van írva, hogy szakmán belülről lehetetlen megreformálni a fizikát.
Lehet, hogy nem én leszek az aki lerakja az új fizika alapjait, de az is lehet, hogy az én könyvem hatására lép majd a színre az a személy, aki valóban képes lesz erre. Nem lehet tudni. Ezért kell megírnom a "mesekönyvemet".
Én nem vagyok elméleti fizikus, és nem is képzelem magam annak. Nem írok és nem dumálok új könyvről, ami majd megreformálja a fizikát, mert szerinted hibás a fizika. Lehet, hogy az, de nem te fogod kijavítani. Írjad csak a mesekönyvedet, hívd magad szuperfizikusnak, és szedd rendesen a dilibogyóidat. :-)
Na most már kibújt a szög a zsákból. Mindenféle bizonyítás nélkül írsz egy mesekönyvet, ami arról szól, hogy te hogy képzeled el a világot. Hát remek. Van képed fizikakönyvnek nevezni, hahaha. :-D
"Például: lehetséges-e a fénysebesség feletti utazás. Ezt miféle matekból vezeted le? Semmilyenből. Ezt fizikai elvek döntik el. "
Nincsenek szavak, hogy ez mekkora butaság, eddig ez a mondat az Új fizika fórum legalja, pedig erős a mezőny.
Először ezt a matek rögeszmédet kell elfelejtened.
"Igenis ki kell hozzá dolgozni a képleteket, le kell őket vezetni szépen."
Miből kell levezetni a képleteket? Nem fizikai elvekből?
És nem kell először megkeresni a helyes fizikai elveket? Dehogynem. Számolni csak ezután lehet.
A buta embereknek a matek valami csodaszer. De neked lehetne annyi eszed informatikus létedre, hogy a képletek nem a semmiből keletkeznek, hanem bizonyos kiinduló feltevésekből.
Úgy látom, te az a fajta vagy, aki az iskolában bemagolta a képleteket, és fogalma sem volt, hogy mi van a képletek mögött. A matek, a matek a fontos.
Ez egy butaság. A fizikai elvek a fontosak.
Például: lehetséges-e a fénysebesség feletti utazás. Ezt miféle matekból vezeted le? Semmilyenből. Ezt fizikai elvek döntik el.