Keresés

Részletes keresés

Construkt Creative Commons License 2024.11.18 0 0 5446

Az ilyen lineáris vektorterek viszont számtalanféle fizikai és technikai jelenség vizsgálatára alkalmazhatók. Mondjuk például függvények vagy jelek spektrumszerkezetének leírására, ahol általában végtelen sok dimenziójuk lehet, sőt nem is megszámlálhatóan végtelen, hanem kontinuum sok dimenziójuk. Például a véges hosszúságú jelek folytonos spektrumainak tárgyalásánál.

A spektrumok ilyen leírásánál a különböző frekvenciák különböző koordinátákat jelentenek.

Amelyek azért tekintendők mind külön dimenziónak, mert ortogonálisak egymásra, azaz minden két különböző frekvenciájú szinusz skalárszorzata mindig zérust ad.

"Akkor szerinted a hőmérsékletet is lehetne a 4. térdimenzió?"

Nem, egyrészt lásd az előző mondatot.

Másrészt egy ilyen 4 dimenziós mennyiség nem lenne valódi vektor, hisz a normája (a hossza) nem lenne invariáns a koordináta-rendszer elforgatására.

Legfeljebb a mátrixszámítás értelmében vett "sorvektor" vagy "oszlopvektor" lehetne, ami tetszőleges számokat tartalmazhat, de annak semmi köze a lineáris vektorterek valódi vektoraihoz.

Előzmény: Construkt (5445)
Construkt Creative Commons License 2024.11.18 0 0 5445

A matematikában viszont akárhány dimenziós terek is vannak.

Előzmény: Construkt (5444)
Construkt Creative Commons License 2024.11.18 0 0 5444

A fizikában nincs ilyen.

Előzmény: destrukt (5442)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.18 0 0 5443

Aki matekból szigorlatozott, annak nem lehet kérdés, hogy mit jelent egy vektortér dimenziója.

Legalábbis az én időmben nemhogy a hajszál híján jeleshez, hanem az elégségeshez is így volt.

Előzmény: destrukt (5442)
destrukt Creative Commons License 2024.11.18 0 0 5442

Akkor mi a fene az a 4 dimenziós tér?

Előzmény: Construkt (5440)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.11.18 0 3 5441

Asszem itt a "fizikai tér" és a "matematikai tér" összevissza kutyulásának az esete forog fenn.

A Minkowski-téridő egy speciális fajtájú négydimenziós "matematikai tér" és egyúttal egy "fizikai modell" is, amelynek egy háromdimenziós altere a "fizikai tér".

Ha tehát fizikázunk, akkor az idődimenzió nem számít "fizikai térdimenziónak" és a téridő nem a "fizikai tér" hanem annak egy kibővítése. Ha matekozunk, akkor meg minden dimenzió egyformán "matematikai kiterjedés" és az ezekből konstruált rendszer egy "matematikai tér". Ami olyan, amilyen, esetünkben négydimenziós, és különbözik az euklideszi geometriájú "matematikai tértől".

Persze, ez nem olyan hatalmas kutyulás, mint amire egyesek itt ezen a fórumon helyből képesek, hiszen aki érti egy picinykét ezt a témakört, az fejben automatice képes a distinkcióra a "tér" fogalmának a kettő használata között. (Meg mellesleg: a fizika az a matematikai egyenletekben van, és nem a megnevezésre használt szavakban. A szuperfizika az, ami a szemantikai zagyválásra alapul.)

Előzmény: Construkt (5440)
Construkt Creative Commons License 2024.11.18 0 3 5440

Úgy, hogy nem a 4. térdimenzió. Ez ismét csak a te hazugságod. Az előbb írtam le miért.

Úgy látom neked nem kell tettetned a bugyutaságot. Megy az magától is!

Előzmény: destrukt (5439)
destrukt Creative Commons License 2024.11.18 -2 0 5439

"Senki nem mondta, hogy pontosan ugyanolyan..."

Ha nem ugyanolyan, akkor hogyan lehet a 4. térdimenzió?

Akkor szerinted a hőmérsékletet is lehetne a 4. térdimenzió, hiszen az sem  ugyanolyan?

Előzmény: Construkt (5438)
Construkt Creative Commons License 2024.11.18 0 2 5438

Senki nem mondta, hogy pontosan ugyanolyan, ezt csak te hazudod a szánkba.

Az időkoordináta más, mint a térkoordináták, mert ellenkező a szignatúrája.

Ezért aztán más a téridő vektorainak normája is, mint a tér vektoraié.

Amit te szintén nem értesz.

Ezért azt hiszed, hogy egy téridő intervallum ugyanazt jelenti, mint egy térintervallum.

De nem bírod elviselni, hogy ezt se érted, így aztán úgy segítesz magadon, hogy a saját félreértésedet hazudod a szánkba.

Egész könyvedet ezzel a módszerrel írtad.

A saját félreértéseidet hazudod a fizikusok szájába, aztán jól megszidod őket miattuk.

Végül nagy leleplező felfedezőnek képzeled magad.

Előzmény: destrukt (5437)
destrukt Creative Commons License 2024.11.18 -1 0 5437

Az óvodás viselkedéseddel még nem válaszoltad meg a kérdést.

Térben lehet mozogni minden irányban.

Ha az idő olyan, mint a tér (ez a 4. térdimenzió), akkor miért nem lehet a múltba utazni?

Erre válaszoljál, ha tudsz!

Nem áll jól neked, ha bugyutának tetteted magad. 

Előzmény: pk1 (5436)
pk1 Creative Commons License 2024.11.18 0 1 5436

Szóval a síkmagasságot (teret - a szerk.) mint egy síkbeli helyet képzelitek el. Kezdem megérteni az elképzelést. Én nem hiszek a fel-le irányú utazásban és a harmadik dimenziót sem fogadom el.  A síkban lehet utazgatni. előre is meg hátra is ,de nem lent és fent. Hogy érek én le hat méterre valahova a pincébe? tiszta hülyeség.

Előzmény: gyongyom bokretam (5430)
Construkt Creative Commons License 2024.11.17 0 2 5435

"De a bugyuta relativisták azt hiszik, hogy emiatt az idő is térré vált."

Ezt senki se hiszi.

Csak te hiszed azt, hogy valami "bugyuta relativisták" ezt hiszik.

De hallucinálsz, ilyen emberek nem léteznek.

Előzmény: destrukt (5431)
Construkt Creative Commons License 2024.11.17 0 2 5434

Mond, melyik szót, melyik állítást nem érted, Hadd segítsek!

Előzmény: destrukt (5428)
Construkt Creative Commons License 2024.11.17 0 2 5433

"Szóval a téridőt mint egy helyet képzelitek"

Nem!

Éppen azt írtam, hogy a téridő pontjai nem helyek, hanem események.

destrukt Creative Commons License 2024.11.17 -1 0 5432

"A térben lehet utazgatni. előre is meg hátra is ,de nem a multban és a jövőben."

Jól látod. De mivel a relatívok összekeverik a hely és idő adatokat, azt hiszik, hogy ezáltal tudnak utazni a múltba. 

Egyik nagy emberük, Kaku mester, már szereli az időgépet. 

És ezek még tudósnak merik nevezni magukat!     ;)

destrukt Creative Commons License 2024.11.17 -1 0 5431

"A TÉR az egy helyet jelől."

Így van. 

Ha ezen a helyen történt egy esemény, akkor megadható az esemény időpontja is. 

Például a Waterloi csata helye Waterloo, és időpontja: 1815

De a bugyuta relativisták azt hiszik, hogy emiatt az idő is térré vált.

Előzmény: gyongyom bokretam (5421)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.17 -1 0 5430

Szóval a téridőt mint egy helyet képzelitek el.Kezdem megérteni az elképzelést.Én nem hiszek az időutazásban és a negyedik dimenziót sem fogadom el.  A térben lehet utazgatni. előre is meg hátra is ,de nem a multban és a jövőben.Hogy érek én vissza hat órára valahova a multba ? tiszta hülyeség.

Előzmény: Construkt (5426)
Construkt Creative Commons License 2024.11.17 0 0 5429

De könnyű dolgunk van, mert a téridő pontjai nem helyeket jelölnek, hanem eseményeket.

Előzmény: gyongyom bokretam (5421)
destrukt Creative Commons License 2024.11.17 0 0 5428

Aki ezt a szövegedet elolvassa, elég könnyen el tudja dönteni, hogy ki a butácska.  

Előzmény: Construkt (5426)
destrukt Creative Commons License 2024.11.17 0 0 5427

Ne ez az, amiért egész biztosan nem adnának Nobelt.

Előzmény: gyongyom bokretam (5425)
Construkt Creative Commons License 2024.11.17 0 0 5426

"Azt mondjátok, hogy: tér=téridő=éter."

Már ez rossz..

Ezt csak te hazudtad a szánkba, mert reménytelen távolságban vagy attól, hogy megértsed, amit mondtunk, amit Einstein, s főleg pedig az általános relativitáselmélet mond.

Te itt csak a saját ostoba szövegeiddel vitatkozol.

Pedig én pontosan leírtam, hogy a tér a téridő egyik altere. De mint minden altér, ez sem abszolút létező, hanem pusztán egy adott referencia-rendszer szerinti létező. Pontosan ugyanolyan értelemben, ahogy a 3 dimenziós tér egyik altere, mondjuk az egydimenziós magasság, ami nem  abszolút értelemben létező, hanem csak egy referencia-rendszer szerint. Ez a referencia-rendszer határozza meg, hogy melyik síkra merőleges koordinátát nevezzük "magasságnak".

Butácska csak te vagy, aki ilyen bugyuta egyenlőségeket fabrikálva képzeled diszkreditálni a fizikát.

Előzmény: destrukt (5414)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.17 0 0 5425

Ha ezt senki nem tudja , a te titkod, a könyvedbe benne van , észlelhető , bizonyitható, illetve bizonyitottad, akkor tied a Nobel DIJ.

Előzmény: destrukt (5424)
destrukt Creative Commons License 2024.11.17 0 0 5424

Megírtam, hogy miért.

De annyit mondhatok, hogy könnyen észlelhető, mindenütt megmutatkozik, és kísérletileg bizonyítható.

Előzmény: gyongyom bokretam (5423)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.17 0 0 5423

Te sem vagy hajlandó megmondani , hogy minek a hulláma a fény ,mert az a könyvedben rejlő titok. Mi a kémiai összetevője ? Mivel lehet észlelni?  Hol mutatkozik meg? Mivel bizonyitható?

Előzmény: destrukt (5420)
destrukt Creative Commons License 2024.11.17 0 0 5422

"A világ összes egyetemén oktatják, és évente többezer ember megtanulja..."

Hát ez elég nagy baj. Ezért hanyatlik a tudomány. 

Értelmes dolgokat is taníthatnának. 

Előzmény: Elminster Aumar (5419)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.17 0 0 5421

A TÉR az egy helyet jelől. Az éter valamilyen anyagot vagy erőt a térben. Ha a téridő szerintetek helyet jelől, akkor legyetek szivesek ecsetelni. Nem lesz könnyű dolgotok.

Előzmény: destrukt (5414)
destrukt Creative Commons License 2024.11.17 0 0 5420

Amíg a fogalmakkal sem vagy tisztában, addig mit akarsz a matematikával?

Azt hiszed, hogy a matematika megmondja, hogy minek a hulláma a fény?

Dehogy mondja. Csak összezavar. 

Előzmény: Elminster Aumar (5418)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.11.17 0 2 5419

"Az a helyzet, hogy nem tudják megvédeni a hőn imádott relativitáselméletüket"

Megvédi az magát! A világ összes egyetemén oktatják, és évente többezer ember megtanulja, megérti, és a gyakorlati munkájában haszonnal alkalmazza.

Előzmény: destrukt (5417)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.11.17 0 2 5418

"Én éppen azon dolgozom, hogy kitisztuljon a kép."

Mivel a matematikai alapokhoz semmit sem értesz, ezért nem is tudsz semmit dolgozni a kép kitisztulásán. Magad se látod a képet, csak a tudatlanság ködében tapogatózol vakegérként.

Előzmény: destrukt (5416)
destrukt Creative Commons License 2024.11.17 -2 0 5417

Az a helyzet, hogy nem tudják megvédeni a hőn imádott relativitáselméletüket, ezért ködösítenek és hazudoznak. 

Előzmény: gyongyom bokretam (5412)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!