Keresés

Részletes keresés

max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -4 0 2726

A középkorban lett feltalálva a börtön. Korábban szinte mindenért halálbüntetés járt, enyhe bűnökért meg pénzbüntetés.

Előzmény: Zellem Estelen (2724)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -4 0 2725

Értelmetlenek ateista, materialista szemmel nézve. Hívő számára értelmesek.

Előzmény: Elminster Aumar (2723)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.03.04 -2 0 2724

Persze amikkel ellentétben...

De más népeknél minek is kellett volna írni, faragni?

Meg volt a szokásjog, a tradíció.

Pl:

A hunok TÖRZSI RENDBEN éltek, volt fejedelmük és fejedelmi udvaruk. A fejedelmet SANYJUJ-nak hívták, később KAGÁN-nak. Az egyes területeket különböző VEZÉR-eknek osztották ki. Írásrendszerük nem volt. Törvényeket, szabályokat, ítéleteket, szokásjogot szóban közöltek a vezérek.

Ilyen volt pl.: „oda lősz, ahová én, különben kivégezlek”, vagy: „aki a csatában hátramarad, annak le kell vágni a fejét”!

Erre mondták a kínaiak: „A hunok tilalmai egyszerűek és könnyen végrehajthatók!”

A XIONGNU-TÖRVÉNYEK pl. a következők voltak:

- aki békés időben több mint fél singre (31 cm) kihúzza a kardját a hüvelyből, halálra ítélik,

- aki lop, annak összes vagyonát elkobozzák,

- kihágásokért járó büntetés: a bokacsont zúzása (fataligát toltak át a lábon) vagy: - az arc késsel való megbélyegzése.

- Komoly bűnökért halál jár!"

És gondolom, nem volt gond a memóriával, simán megjegyezték.

Előzmény: Zellem Estelen (2714)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2723

Vicces, hogy éppen a legősibb és örökérvényű szabályokat nevezed "értelmetlennek".

Pedig ezek azok, amik "nem újak". Mindig is megvoltak mióta feleszmélt az ember. (Hogy értsed is: nem Isten mondta Mózesnek!)

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2721)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -4 0 2722

A racionális viselkedés: igenis lopj, de vigyázz, más ne lophasson tőled. Annak semmi értelme, hogy én nem lopok, ha lehetőségem van rá. Miért ne lopnék? Ha lopok, több vagyonom lesz, jobban fogok élni.

Előzmény: fhrfl (2711)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -2 0 2721

Valójában a "ne lopj" szabály, de minden más is, pl. a 10-parancsolat legtöbb pontja teljesen irracionális.

Az első 4 parancsolat nyilván más, azok Istent érintik. De a többi 6?

Mondjuk az 5. parancsolat, hogy tisztelt szüleidet értelmetlen? Mi racionális ok van erre, ha már az ember felnőtt? Tulajdonképpen csak 1: nehogy kitagadjon a szülő az öröklésből. Más nincs. Mármint materialista világnézettel.

Aztén a 8. hogy "ne lopj", mi értelme? Semmi.

Meg a 6. "ne ölj" és a 7. "ne paráználkodj" is értelmetlen. Nem?

Előzmény: Elminster Aumar (2709)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2720

A normális ember nem eszi meg a ragadozó állatokat. Ez egy természeti törvény , Még tiltás sem kell hozzá.

Előzmény: gyongyom bokretam (2717)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -2 0 2719

Isten semmilyennapista.

Előzmény: híg ember (2697)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -2 0 2718

Zsidó mint nemzetiség vagy mint vallás?

Nyilván itt csak vallásként van szó erről, s csak hívőről.

Persze van sok zsidó, aki vallásos, azonban nem tartja a vallást teljesen vagy egyáltalán.

Ez a "szekuláris zsidó", aki nem tér át más vallásra, formailag tagja a zsidó vallásnak, de nem tartja be a szabályokat, vagy csak részben. 

Kb. mint mondjuk egy átlag magyar katolikus: Húsvétkor, Karácsonykor ünnepel, esküvőt akar a templomban, temetést pappal, gyereket keresztel, de egyébként nem hisz, vagy hisz úgy általában, de nem egyházias módon. Szóval a vallás csak amolyan hagyománnyá vált nála.

A zsidóknál tök ugyanez van, csak ott a vallás egyben nemzeti kérdés is, így kevesen szakítanak nyíltan a vallással. Mert ez amolayn árulásnak tűnik. Lásd Soros bácsit, ő maga mondta interjúban "csak azért mondom magamat zsidónak, mert létezik antiszemitizmus".

Előzmény: elterito (2694)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.03.04 -2 0 2717

Honnan veszed ezt az ostobaságot, hogy a zsidók kutyát esznek?Gondolod, hogy ha a disznót sem eszik meg . Majd kutyát esznek a kedvedért? Különben elég furcsa dolgok vannak , amin én is csodálkozom. Valami ehetetlen konzerveket árúlnak különböző boltokban.

Előzmény: híg ember (2703)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -2 0 2716

Persze. Egyetlen zsidó szabály se hatályos.

Előzmény: elterito (2691)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -2 0 2715

De, ezek mind zsidó szabályok.

Előzmény: híg ember (2687)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2714

És persze van igényesebb elődje is a két kőtáblának, akikkel ellentétben létezik is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hammurapi_t%C3%B6rv%C3%A9nyoszlopa

Előzmény: elterito (2713)
elterito Creative Commons License 2024.03.04 0 0 2713

Szeretnék olvasni azokról az értelmes népekről (elég régi legyen), melyeknek ez a felismerés ment magától is annyira, hogy nem is cselekedték, mert értelmesek voltak. 

Néprajzzal foglalkozó könyvekben olvashatsz ilyet.

Két jól ismert példa az eszkimók (inuitok, yupikok)

és a busmanok (szanok)

Előzmény: fhrfl (2711)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2712

A Mózes könyve árulja el legjobban, mennyire izzadtságszagú kitaláció az istenük.

Ott még teknőnyi vért spriccelt szét Mózes a főhős megnyerésére.

Azán meg a szamár adásvételétől, az özvegy dughatóságáig mindent beleírtak:-)

És persze kiderül, mi a kedvenc színe, és melyik állat szőre a legkedvesebb számára, és mi a kedvenc virágja;-)

fhrfl Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2711

A "ne lopj!" szabályt például a letelepedés és a magántulajdon kialakulása hozta létre. Igazán szánalmas az a nép, akinek egy Isten kell, hogy megmondja nekik: ne lopjon. Vagy, hogy ne öljön. Az értelmes népeknek ez a felismerés megy saját erőből is. "

Szeretnék olvasni azokról az értelmes népekről (elég régi legyen), melyeknek ez a felismerés ment magától is annyira, hogy nem is cselekedték, mert értelmesek voltak. 

Zellem Estelen Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2710

Amúgy így világlik ki az a probléma, hogy mindent a fejükbe vett mitológiából képeznek le.

El sem tudják képzelni, míg ott a zsidó szerzők vergődtek miféle istent kreáljanak, a Föld felületén más kultúrák már kész kitalációkkal bírtak.

Mondjuk, aki a Noé család leszármazottjának hiszi az emberiséget, az más gyermeteg ostobaságra is képes.

Előzmény: elterito (2708)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.03.04 0 0 2709

"Ez az előírás, vagy akár erkölcsi szabály, nem onnan eredetezhető, és az emberiség nagy részére nem a Biblia alapján hat."

Tudod, van ez a bon-mot, hogy valaki előadásán a hátsó sorban felállt egy fickó és megállapította, hogy ami az ismertetett dologból helyes, az nem új, ami új az viszont nem helyes. Dettó ugyanez a bibliás törvények esete. Ami örökérvényű együttélési szabály, az Jahvetól meg a héber megmondóemberektől független ősi igazság, viszont a többi "szabály" amit bemesél a Biblia, az baromság.

A "ne lopj!" szabályt például a letelepedés és a magántulajdon kialakulása hozta létre. Igazán szánalmas az a nép, akinek egy Isten kell, hogy megmondja nekik: ne lopjon. Vagy, hogy ne öljön. Az értelmes népeknek ez a felismerés megy saját erőből is.

Viszont az, hogy "én vagyok a ti istenetek és ne legyen más istenetek rajtam kívül", na az a hamis bemesélés csimborasszója. Az adott isten önjelölt papjai kiválóan megéltek ebből a hitetésből. (Pl. az áldozatnak hozott állatok "vágóhídi hulladék" részeit elégették az istenüknek az oltáron, a színhúst meg a vesepecsenyét pedig jóízűen befalták, és a kidagadó hasukat simogatva nagyokat böfögtek elégedetten.)

Előzmény: Zellem Estelen (2706)
elterito Creative Commons License 2024.03.04 0 0 2708

Ez ennyire nem érthető egy hívő számára?

Én ezzel  annyira  tisztában  vagyok mintha

tegnap  olvastam  volna a  nagylexikonban.

Az más kérdés hogy a hülyefundik ezt nem

tudják.  De huhú még mennyi mindent nem

tudnak ők.

Előzmény: Zellem Estelen (2706)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2707

Borzasztó érdekes annak a találgatása, hogy egy mitológiai főhősnek mi lehet a kedvenc napja…

Az éjszakai melót azt nem pontozta a szerzők szerint.

;-)

„Jehovanáliát” sem tartottak, mondjuk a szaturnáliák v. a bacchanáliák példájára.

:-9

Előzmény: elterito (2700)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2706

Azért illene hátradőlni néha, és elgondolkozni!

Van az a tenger ember a Sártekén, és vajon azért nem lopnak nagyrészt, mert egy ókori mitológiai műben szerepelt a tiltás?

Ugye nem?

Ez az előírás, vagy akár erkölcsi szabály, nem onnan eredetezhető, és az emberiség nagy részére nem a Biblia alapján hat.

Ez ennyire nem érthető egy hívő számára?

Előzmény: elterito (2691)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2705

Azért csak megáldotta a hetednapot. Tán még meg is szentelte...

Előzmény: elterito (2700)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2704

Régebben megkíséreltem a párbeszédet folytatni veled, de beláttam, hogy sehová sem vezet, csak a billentyűim kopnak a klaviatúrán.

Ha néha írok feléd, csak viccként, vagy manipulatív céllal, még a felém írt hsz-eidet sem méltatom válaszra...

Előzmény: Zellem Estelen (2702)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2703

A zsidókról köztudományú volt, hogy szombatoltak s nem ettek kutyát...

Előzmény: fhrfl (2699)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.03.04 -2 0 2702

Ész érvekre ne számíts!

:-P

Még az egyenes kérdéseket sem képes érdemben megválaszolni.

Jó, számomra annak az elképzelése is nehézkes, miféle folyamat során vélhet valaki valóságosnak egy képtelenség halmazt.

Miként vetkezi le a józan eszét.

Régebben megkíséreltem a párbeszédet vele, de hamar felismertem, hogy sehová sem vezet, csak a billentyűim kopnak a klaviatúrán.

Ha néha írok felé, csak viccként, vagy manipulatív céllal, még a felém írt h.sz.-t sem méltatom válaszra.

Nem tartom elképzelhetetlennek, valami gyomorpanasz, vagy allergia miatt vega lett, és ehhez tűzött bigott bibliai felépítményt.

Hihetetlen módon egysíkú a gondolkozása, de te talán jobban tudhatod, ez mennyire a fundik ismérve.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2666)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2701

Ígyhát teljesen irreleváns, amit mondtál, híg...

Előzmény: elterito (2698)
elterito Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2700

"Hanem? Elsőnapista...?"

Isten nem elsőnapista.

De nem is másodiknapista.

Se nem harmadiknapista.

Negyediknapista? Az sem.

Akkor valószínűleg ötödiknapista. Nem

Hát talán hatodiknapista? Á.

Na jó, akkor kizárásos alapon hetednapista.

Nem talált. Sehanyadiknapista.

Előzmény: híg ember (2697)
fhrfl Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2699

Szerintem se, csak valahogy mégis csinálták. Szóval nem értem, hogy miért pont a kutyaevést jelölted ki a bűnök közül. 

Előzmény: híg ember (2693)
elterito Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2698

Egy árva szóval nem mondtam hogy a vasárnapolós zsidó feltűnést kelt vasárnapolós közegben. Mit akartál ezzel a semmivel közölni híg híg?

Előzmény: híg ember (2696)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2697

Hanem? Elsőnapista...?

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2523)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!