Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2019.04.17 0 0 510

Okos a természet!  Egy helyett kettőt hajt.

Előzmény: Zéró. (509)
Zéró. Creative Commons License 2019.04.15 0 0 509

Pár hete a már duzzadó rügyek kaptak kb -7 fokot.

De úgy néz ki megoldja.

diospyros Creative Commons License 2019.04.12 0 1 508

:) ! gratulálok!

vélemény, kritika? minden megállta a helyét?

(egy-két gyakoribb fajtát kifelejtettem, úhh készül a 02. rész, pl. a Sharonnal :)

próbáltam helyenként viccesre is csinálni...

https://www.facebook.com/pg/datolyaszilva/posts

A Hana Fuyuról ("téli virág") én is csak pár napja tudtam meg, hogy a

HANA = virág, FUYU: téli, de hát mégsem lehet úgy fordítani, hogy "virágtél"

nemtom miért így hívják, annyira nem késői, meg ugye keményen is édes fajta,

tehát elviekben nem annyira eltartható, mint a csersavas... idén végre meglátom!

(ha nem zabáljuk fel már a téli tárolás elején... :)

jó fajtaismertető, angolul (de akár ott a google fordító is :) :

https://www.growables.org/information/TropicalFruit/persimmonvarieties.htm

Előzmény: Ali-bá (507)
Ali-bá Creative Commons License 2019.04.12 0 0 507

Nagyon jó! 13-at eltaláltam.

Előzmény: diospyros (506)
diospyros Creative Commons License 2019.04.12 0 0 506
s189 Creative Commons License 2019.04.09 0 0 505

Szia. Datolyaszilva magot hogyan tudnék venni tőled?

Üdv

Előzmény: Diamond52 (475)
Ali-bá Creative Commons License 2019.04.06 0 0 504

Én ilyen zacskót tettem az olotásokra:

Előzmény: evodia2010 (498)
Gyula20 Creative Commons License 2019.04.05 0 0 503

Nálam nincs ilyen probléma, mármint , hogy lében lévő oltóvessző , hiszen sohasem teszek el oltóvesszőt, hanem egyszerűen vágok le és percek múlva oltom.

Szerintem ezzel a módszerrel is oltható szinte minden "háztájiban " előforduló gyümölcsfa.

Az tény , hogy az angol nyelves oltást sokat gyakoroltam .

Előzmény: Ali-bá (502)
Ali-bá Creative Commons License 2019.04.04 0 0 502

Igazad van, tényleg elég nehéz megvágni, főleg behasítani. Nem is annyira a megindult, lében lévő alanyt, mint inkább az oltóvesszőt. 10 oltásból kétszer is megszaladt a késem, pedig 50 éves gyakorlatom van már más gyümölcsfajoknál.

Előzmény: 123János (501)
123János Creative Commons License 2019.04.04 0 0 501

Kedves Gyula!

Nagyon ügyes vagy, hogy neked sikerült a datolyaszilva szemzés. Ettől még igaz, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy a T-szemzésnek nagyon kicsi az eredményessége, ha datolyaszilvát szeretnénk szaporítani. Nekem az angol nyelves oltás nem akar sikerülni, mert a kemény kákit nehéz vágni. Hagyományos gyümölcsöket én is angol nyelves párosítással oltom, általában szokott sikerülni.

Előzmény: Gyula20 (500)
Gyula20 Creative Commons License 2019.04.04 0 0 500

Üdv. János !

Az első datolyaszilva oltásaim T- szemzések voltak , három maradt meg emlékeim szerint, persze

nagyon sokféle próbálkozásaim voltak.

Problémás volt a vastag héj , szinte eltűnt a szem.

Két éve már szinte mindent,/ körte, barack / a datolyaszilvát is angol nyelvessel oltok , úgy látszik nálam ez jött be.

Előzmény: 123János (499)
123János Creative Commons License 2019.04.04 0 0 499

Minden féle oltással szaporítható a datolyaszilva kivéve a T-szemzés. Chip-szemzés nagyon eredményes lehet, nem sokkal tér el a T-szemzéstől. Nekem se mutatta senki, de annyi kép vagy videó van a neten. Angolul Chip budding, ha nem elégszel meg a magyar találatokkal. 

Előzmény: 55judit (497)
evodia2010 Creative Commons License 2019.04.04 0 0 498

Én mindig teszek rá zacskót, de nem teljesen hermetikusan, mert a sok párától be is rohadhat.

Ilyenkor mindig előfordul manapság már meleg idő és szél, kettőtől együtt beszáradhat a szem az oltócsapon.

Előzmény: Gyula20 (488)
55judit Creative Commons License 2019.04.04 0 0 497

Eddig csak T szemzést gyakoroltam. A datolyaszilvánál lehetne ezt alkalmazni? van a hűtőben egy kis ágvég a Nikitáról, azzal próbálkoznék a Rosseyankába.

Előzmény: Ali-bá (496)
Ali-bá Creative Commons License 2019.04.04 0 0 496

Ennek én is örülök, mert tegnap oltottam Nikitát.

Előzmény: 123János (495)
123János Creative Commons License 2019.04.04 0 0 495

Meg leszel a Nikitával elégedve, mert éretten olvadóan lágy a húsa, de nem folyik szét mint sok fajta. 

Van benne tartalom nem csak víz, íz és aroma. Nem véletlenül írják minden fajta leírásban, hogy a Nikita's Gift egy jól sikerült fajta.

Előzmény: 55judit (494)
55judit Creative Commons License 2019.04.04 0 0 494

Köszönöm hogy ezt leírtad. Remélem a Nikita valóban ízletesebb mint a Rosseyanka, mert az nagy  csalódás. Bár tavaly csak 2 szem termett, idén hátha jobban tetszik majd. Leírásod alapján egy kicsit a Nikita is csalódás, mert azt gondoltam levesesebb. Ha annak is kásás az állaga, nem fog tetszeni sajnos. kár keményen is édes, akár puhára kell érlelni, azt szeretem ha van egy kis leve. :)

Előzmény: 123János (493)
123János Creative Commons License 2019.04.03 0 0 493

Russian Beauty = Rosseyanka. Ezek az ukrán hibridek Rosseyanka vagy Nikita's Gift sűrű hús a jellemzőjük. Éretten nem folynak szét mint a Rojo brillante. Nikita már többször termett, éretten szép piros,  nagyon aromás kiváló ízű. Rosseyanka nincsen saját fám, de tavaly kaptam néhány gyümölcsöt.

Rosseyanka kerek egészen lapos, legalább 30%-al kisebb mint a Nikita. Éretten a húsa narancssárga ,

íz nem annyira finom mint a Nikita, de nekem nem volt vele bajom. Ha lehetőség van a választásra, akkor mindenképpen a Nikita a nyerő, mert az ország nagy részén elég nagy biztonsággal ültethető.

Több fajta kákit volt szerencsém már kóstolni, fajták közül a Nikitát tartom az egyik legjobb fajtának.

Előzmény: Camrom2 (492)
Camrom2 Creative Commons License 2019.04.03 0 0 492

Helló,

A Rooseyanka az ugyanaz?

Előzmény: 55judit (489)
55judit Creative Commons License 2019.04.03 0 0 491

Én szívesen kicserélném valami másra.

Előzmény: Gyula20 (490)
Gyula20 Creative Commons License 2019.04.03 0 0 490

Az enyém még nem termet , majd meglátjuk.

Helyem van bőven , elfér.

Előzmény: 55judit (489)
55judit Creative Commons License 2019.04.03 0 0 489

Tavaly kóstolhattam először a Russian Beauty termésemet. Nem ízlett. Kásás, semmi leve, az íze sem valami finom. Ha tudom előre, biztos nem ültetek ilyet. Kaptam. Ahhoz már nagy hogy kiássam. Az új Nikitám levágott csúcsát hűtőbe tettem, csak sajnos nem tudok oltani. :)

Előzmény: Gyula20 (488)
Gyula20 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 488

A múlt évben csak egyszer oltottam datolyaszilvát.

Ma oltottam 6 db-ot. Mind angol nyelves és Lótusba.

Én azt gondolom , hogy ez a nagyon meleg nem igazán kedvező az oltásoknak , ráadásul állandó szél van , hamar kiszáradhatnak.

Ma úgy oltottam , hogy tettem az oltásokra egy-egy zacskót és a zacskó aljába egy kis szivacsot

tele vízzel.

Hát ez is egy kísérlet lesz.

Kinti fákba oltottam , három Nikitát és három Russian Beauty-t.

Oltóvesszőt csak oltás előtt vágok , más fákkal is ezt teszem.

Általában bejön.

Előzmény: diospyros (487)
diospyros Creative Commons License 2019.04.02 0 0 487

Későbbi oltások (ápr/május) hogy sikerültek, ha voltak?

Ismrősömnek a tavaszkezdeti (márciusi) oltásai nem sikerültek. Azt olvastam, hogy 20-25 fok körüli nappali hőmérséklet kell, akkor sikeres az oltás. (És persze jól begyökereseddett alany, öntözés.

Párásítás? Árnyékolás?)

Több fámat át kell oltanom, mert a 2018-as -18 fok elvitte őket,

és lótuszról hajtottak ki... :(

A nyugalomban lévő oltóvesszők már megvannak az épen maradt fákról :)

Előzmény: Gyula20 (486)
Gyula20 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 486

Szia Ali-bá !

A múlt évben oltottam március 28-án , ez volt a csúcs oltásom datolyaszilvánál.

Emlékeim szerint hét oltásból öt megmaradt és nőt vagy két métert.

Az idén még nem oltottam datolyaszilvát , de ha nem fog ilyen nagyon sütni a nap

a héten még oltok.

Az oltások nagy része angol nyelves volt.

A múlt évben oltottam pár lapos barackot szilvába , kettő megmaradt és már rendesen virágzik.

Előzmény: Ali-bá (479)
diospyros Creative Commons License 2019.04.02 0 0 485

felvágva pár nap almás érlelés mellett nem rohad még, de a vágási felületeket evéskor lehet, hogy éles késsel vékonyan le kell szeletelni, mert az gusztustalanra fonnyadhat...

ha nem vágjuk ketté, csak egy darabot vágunk ki belőle kóstolónak, akkor 1 db és kisebb vágási felületünk lesz... az íz abból is érezhető.

Előzmény: Amita13 (483)
diospyros Creative Commons License 2019.04.02 0 0 484

nem látszik a magosság :) 

le kell szedni egy-kettőt a fáról, és megnézni.

ha magosak, akkor az egész fán valószínűleg azok.

van persze olyan, amiben kevesebb mag van.

ezért azt lehet tenni, hogy megvárjuk amíg narancssárga lesz a gyümölcs

(azt látjuk kívülről is :) és akkor szedjük le, akkor már nincs nagy

jelentősége, ha csak pl. 3 mag van benne, ugyanúgy keményen is édes.

Előzmény: Amita13 (483)
Amita13 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 483

Egyet áruljatok el. A magmennyiség valahogy látszik? Mármint az egész gyümölcsön. Vagy blindre leszeded, és ha sokmagos, akkor szerencse, ha meg nem, akkor vágva kell utóérlelni? Egyáltalán, felvágva érik még, vagy rothad?

Előzmény: diospyros (481)
123János Creative Commons License 2019.04.01 0 0 482

Azt hiszem még várok vele 10-14 napot, mert minél melegebb van, minél nagyobbak az alany hajtásai annál könnyebben erednek az oltások. Az árnyékolás is fontos, mert tavaly csak azok az oltásaim sikerültek amelyek legalább a nap egy részében árnyékban voltak.

Előzmény: Ali-bá (479)
diospyros Creative Commons License 2019.04.01 0 0 481

termőhelyi adottság is, érdekes. nekem 2 helyen van Tipo,

ugyanúgy citromsárgán szüretelve az egyikben (nyugati) maradt csersav,

a naposabb termőhelyiben meg nem... szín ugyanaz volt...

az biztos, hogy túl korán leszedni nem jó, de ha már kezd narancssárgává válni,

vagy min. enyhe narancssárga, utána tapasztalatom szerint nincs nagy különbség -utóérlelés után.

érdekes, hogy a "keményen is édes" Jiro is csersavas, tehát ez a megnevezés kicsit félrevezető,

nincs arról szó, hogy zölden, citromsárgán édes lenne, sőt fanyar!

legalábbis nálam ilyen volt. de ha elért egy kellemes narancsásrga színt. akkor már lehetett rá mondani: "keményen is KICSIT édes". azaz ezt is utóérlelve jobb enni. keményen kicsit olyan, mint a bolti, csersavmentesített Rojo, ropogós édeskés alma... nem annyira jó, szerintem.

viszont a magos Tipo kákik már szinte zölden sem voltak csersavasak, döbbenet! ahogy (azt hiszem 123János írta) min. 4-5 mag esetén, kevesebb maggal egyre rosszabb volt.

a pl. 5 magos zöld káki belül sárga volt, és édes! (természetesen ropogós, tehát ha valaki a szaftos-édest szereti, utóérlelni kell.) ugyanakkor egy kis lédússág is jelen volt a gyümölcsben, kevésbé volt ropogós - beporzás és 5 magossá válás estén.

még egy érdekesség: néhány Topo a jégverés miatt megsérült egyik évben. a hangyák ott kikezdték. erre a dupla stresszre azzal regált, hogy belül sárgává és édeskéssé vált (kényszerérés), miközben kívül zöld volt... vígan eszegettük augusztus végén!!! (persze nem volt első osztályú, de ehetővé vált...)

Előzmény: 123János (478)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!