Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Nálam nincs ilyen probléma, mármint , hogy lében lévő oltóvessző , hiszen sohasem teszek el oltóvesszőt, hanem egyszerűen vágok le és percek múlva oltom.
Szerintem ezzel a módszerrel is oltható szinte minden "háztájiban " előforduló gyümölcsfa.
Az tény , hogy az angol nyelves oltást sokat gyakoroltam .
Igazad van, tényleg elég nehéz megvágni, főleg behasítani. Nem is annyira a megindult, lében lévő alanyt, mint inkább az oltóvesszőt. 10 oltásból kétszer is megszaladt a késem, pedig 50 éves gyakorlatom van már más gyümölcsfajoknál.
Nagyon ügyes vagy, hogy neked sikerült a datolyaszilva szemzés. Ettől még igaz, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy a T-szemzésnek nagyon kicsi az eredményessége, ha datolyaszilvát szeretnénk szaporítani. Nekem az angol nyelves oltás nem akar sikerülni, mert a kemény kákit nehéz vágni. Hagyományos gyümölcsöket én is angol nyelves párosítással oltom, általában szokott sikerülni.
Minden féle oltással szaporítható a datolyaszilva kivéve a T-szemzés. Chip-szemzés nagyon eredményes lehet, nem sokkal tér el a T-szemzéstől. Nekem se mutatta senki, de annyi kép vagy videó van a neten. Angolul Chip budding, ha nem elégszel meg a magyar találatokkal.
Eddig csak T szemzést gyakoroltam. A datolyaszilvánál lehetne ezt alkalmazni? van a hűtőben egy kis ágvég a Nikitáról, azzal próbálkoznék a Rosseyankába.
Köszönöm hogy ezt leírtad. Remélem a Nikita valóban ízletesebb mint a Rosseyanka, mert az nagy csalódás. Bár tavaly csak 2 szem termett, idén hátha jobban tetszik majd. Leírásod alapján egy kicsit a Nikita is csalódás, mert azt gondoltam levesesebb. Ha annak is kásás az állaga, nem fog tetszeni sajnos. kár keményen is édes, akár puhára kell érlelni, azt szeretem ha van egy kis leve. :)
Russian Beauty = Rosseyanka. Ezek az ukrán hibridek Rosseyanka vagy Nikita's Gift sűrű hús a jellemzőjük. Éretten nem folynak szét mint a Rojo brillante. Nikita már többször termett, éretten szép piros, nagyon aromás kiváló ízű. Rosseyanka nincsen saját fám, de tavaly kaptam néhány gyümölcsöt.
Rosseyanka kerek egészen lapos, legalább 30%-al kisebb mint a Nikita. Éretten a húsa narancssárga ,
íz nem annyira finom mint a Nikita, de nekem nem volt vele bajom. Ha lehetőség van a választásra, akkor mindenképpen a Nikita a nyerő, mert az ország nagy részén elég nagy biztonsággal ültethető.
Több fajta kákit volt szerencsém már kóstolni, fajták közül a Nikitát tartom az egyik legjobb fajtának.
Tavaly kóstolhattam először a Russian Beauty termésemet. Nem ízlett. Kásás, semmi leve, az íze sem valami finom. Ha tudom előre, biztos nem ültetek ilyet. Kaptam. Ahhoz már nagy hogy kiássam. Az új Nikitám levágott csúcsát hűtőbe tettem, csak sajnos nem tudok oltani. :)
Későbbi oltások (ápr/május) hogy sikerültek, ha voltak?
Ismrősömnek a tavaszkezdeti (márciusi) oltásai nem sikerültek. Azt olvastam, hogy 20-25 fok körüli nappali hőmérséklet kell, akkor sikeres az oltás. (És persze jól begyökereseddett alany, öntözés.
Párásítás? Árnyékolás?)
Több fámat át kell oltanom, mert a 2018-as -18 fok elvitte őket,
és lótuszról hajtottak ki... :(
A nyugalomban lévő oltóvesszők már megvannak az épen maradt fákról :)
felvágva pár nap almás érlelés mellett nem rohad még, de a vágási felületeket evéskor lehet, hogy éles késsel vékonyan le kell szeletelni, mert az gusztustalanra fonnyadhat...
ha nem vágjuk ketté, csak egy darabot vágunk ki belőle kóstolónak, akkor 1 db és kisebb vágási felületünk lesz... az íz abból is érezhető.
Egyet áruljatok el. A magmennyiség valahogy látszik? Mármint az egész gyümölcsön. Vagy blindre leszeded, és ha sokmagos, akkor szerencse, ha meg nem, akkor vágva kell utóérlelni? Egyáltalán, felvágva érik még, vagy rothad?
Azt hiszem még várok vele 10-14 napot, mert minél melegebb van, minél nagyobbak az alany hajtásai annál könnyebben erednek az oltások. Az árnyékolás is fontos, mert tavaly csak azok az oltásaim sikerültek amelyek legalább a nap egy részében árnyékban voltak.
termőhelyi adottság is, érdekes. nekem 2 helyen van Tipo,
ugyanúgy citromsárgán szüretelve az egyikben (nyugati) maradt csersav,
a naposabb termőhelyiben meg nem... szín ugyanaz volt...
az biztos, hogy túl korán leszedni nem jó, de ha már kezd narancssárgává válni,
vagy min. enyhe narancssárga, utána tapasztalatom szerint nincs nagy különbség -utóérlelés után.
érdekes, hogy a "keményen is édes" Jiro is csersavas, tehát ez a megnevezés kicsit félrevezető,
nincs arról szó, hogy zölden, citromsárgán édes lenne, sőt fanyar!
legalábbis nálam ilyen volt. de ha elért egy kellemes narancsásrga színt. akkor már lehetett rá mondani: "keményen is KICSIT édes". azaz ezt is utóérlelve jobb enni. keményen kicsit olyan, mint a bolti, csersavmentesített Rojo, ropogós édeskés alma... nem annyira jó, szerintem.
viszont a magos Tipo kákik már szinte zölden sem voltak csersavasak, döbbenet! ahogy (azt hiszem 123János írta) min. 4-5 mag esetén, kevesebb maggal egyre rosszabb volt.
a pl. 5 magos zöld káki belül sárga volt, és édes! (természetesen ropogós, tehát ha valaki a szaftos-édest szereti, utóérlelni kell.) ugyanakkor egy kis lédússág is jelen volt a gyümölcsben, kevésbé volt ropogós - beporzás és 5 magossá válás estén.
még egy érdekesség: néhány Topo a jégverés miatt megsérült egyik évben. a hangyák ott kikezdték. erre a dupla stresszre azzal regált, hogy belül sárgává és édeskéssé vált (kényszerérés), miközben kívül zöld volt... vígan eszegettük augusztus végén!!! (persze nem volt első osztályú, de ehetővé vált...)