Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2023.07.25 -16 0 21792

ez a pergola

Előzmény: beeex (21790)
tomir74 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 21791

Nálam a Néró, Bonaparte, Narancsízű, Hamburi Muskotály, Casanova, Avatar és még 1-2 elvérzett, a Moldova néhány levele kissé lisztharmatos, de jól bírja.

A Bajkonur viszont hibátlan, tavasszal lefagyot az új hajtásai is mind termékenyek.

Dasunya, Lancelot, Valek és a maradék kb. 20-30 fajta jól/tűrhetően bírják.

Sajnos elutaztam két hétre és ez nem tett jót a szőlőnek...

Előzmény: Maci_P (21787)
beeex Creative Commons License 2023.07.25 0 0 21790

ilyesmire gondoltam:

Pár éve voltam Badacsonyban akkor még Szeremley borozóban, hatalmas, vagy 40 nmes terasz sűrűn befutva csemege szőlővel

beeex Creative Commons License 2023.07.25 0 0 21789

Igen, ilyen fajtát keresek, de nem ismerem egyáltalán a fajtákat, ha tudnál nevet mondani az jó lenne.

Nem függönyszerűen szeretném, hanem a tetejére, odáig csak a törzs menne fel. 2.8m magas a teraszom magassága, ott vannak a gerendrák, amikre befuttatnám

Előzmény: szervezkedő (21779)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.25 -16 0 21788

Hogyan metszed a pergolád? (Hány szemre?)

A vénuszt a rügy/hajtáskifordulás miatt nem ajánlottam...

Előzmény: Maci_P (21787)
Maci_P Creative Commons License 2023.07.25 0 0 21787

Nekem a pergolámon évek óta futnak a szőlők. A jó rezisztencia alap, mert egész más a mikroklím minden más művelésmódhoz képest. Mivel lakókörnyezetben van az ilyen, az ember nem fúj rá ki mindenfélét, csak kontaktszereket, azt is csak módjával... Ezért a zöldmunka nagyon fontos, de erős fertőzési években, mint az idei, benne van a pakliban, hogy felütik a fejüket a gombák, termésveszteséged lesz. A Moldova elvben egy strapabíró darab, de idén még az is kapott lisztharmatot, de egész jól viseli. Vénusz egész jól teljesít (de a sokszor emlegetett mellékrügyek is kidobódnak, hajtás kifordul miatt oda kell figyelni rá. Podarok Zaporozju is egész jó, de nőivarú, így egy Esther-t érdemes a közelébe tenni, az is bírja az ilyen művelést. Pölöskei Muskotály és még a Néró is jó lehet. Van 1-2 "ukrán" fajtám is így, na azok idén elvéreztek.

Előzmény: beeex (21777)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.25 -16 0 21786

Nem 15 éves...

1980-ban telepítettünk 2,4X90 centire egyes függönyt, amit a 2000-es évek elején állítottunk át.

https://glossar.wein.plus/pergola

A terasz árnyékolásához erre a müvelésmódra van szükség, nem a függönyre.

Előzmény: kavicsos64 (21785)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.25 -3 0 21785

Te hány éves is vagy ? Mert én már eléggé öreg ! Na felejtsük el egymást !

Előzmény: van_Persil (21784)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.25 -16 2 21784

Mucikám! Hidd el, hogy pontosan tudom, mi az a függöny,elöbb tudtam, mint te, az egyik legtahóbb müvelési mód, kizárólag löre termelésére alkalmas, nem véletlen, hogy 20 éve átálltunk róla a guyotra.

Az olvtársnak olyan müvelési mód kell, ahol a legrövidebb idön belül beárnyékolódik a terasza, erre pedig a függöny nem alkalmas, mivel a terasza fölött tavasszal nincs semmi, ami árnyékolna, de te ezt úgysem bírod felfogni, csak szajkózod a saját böszmeségedet.

Neki olyan kell, ami az olaszoknál van (pergola), ahol a fürtök fentröl csüngenek lefelé, fölöttük meg a levelek árnyékolnak.

Előzmény: kavicsos64 (21782)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.25 -2 0 21783

Génuai zamatos pl egy megfékezhetetlen fajta nem is túl érzékeny ,ez régi fajta . El lehet engedni eléggé hosszan erős növekedésű fajta . Nem túl finom ugyan ,nem is dekorativ ,viszont nagy szemek vannak rajta laza kis fürtökön . Kissé eperre emlékeztető ízű szőlője van . Még keresek ,másfélét ,fejből nem tudom de hasonló erősen növő fajta ami nekem van a Panónia kincse fajtához hasonló de szerintem jobb fajta ,csak itt a sok könyvben meg kell leljem mi a neve .

kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.25 -2 0 21782

Akkor te még ilyen művelést nem láttál ! 3 méterig biztos jó ,ugyanis az enyémet a kertben tegnap vagdaltam vissza mert már földön kúszott !

Előzmény: van_Persil (21780)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.25 -16 1 21781

Pl. a moldova. Elég nagyok a levelei, de kellöen szellös tud lenni, a fürtjei elég szépek tudnak lenni, ha nem a nyári rezidenciára szánod, akkor sztem a megfelelö választás, de nyaralóhoz nem a legjobb, mert relatív késön érö típus.

van_Persil Creative Commons License 2023.07.25 -16 1 21780

A függönynek semmi értelme teraszon, mert felülröl nem árnyékol...

Előzmény: kavicsos64 (21778)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.25 0 0 21779

Szerintem is ne legyen érzékeny (rezisztens) és valami erősebb növekedési eréjű fajtát válassz. Vedd figyelembe, mekkora lugast szeretnél, ennek megfelelően hatarozd meg a darabszámot. Ha egy tőkére nagy felületet szánsz, az gyakorlatilag egy túlterhelt növény lesz, ami rontja a termés minőségét, a növény kondiciojat, a vesszők beérését.

kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 21778

Szinte bármelyik lehet ami a színre illatra vagy fürtméretre megfelel ,de leginkább valami olyat válasz ami bió módon is elvan kilós fürtnél nagyobb ne legyen . Ha jót akarsz a függöny műveléssel egy gömbvas vagy vízvezetéken vezetve alakítod ki . Lefelé nő nem kell kötözni csak az összekötő kapaszkodókat levagdalni, a fürtök is fent lesznek . Érdemes a vaskosabb héjú fajtákból nézni ne nagyon egye a darázs .

beeex Creative Commons License 2023.07.24 0 0 21777

Tanácsot szeretnék kéri, a teraszomat csemege szőlővel szereteném befuttatni, hogy árnyékot adjon.

Milyen fajták alkalmasak erre? Ami gyorsan és sűrűn befut nagy felületet?

Láttam párszor itthon fantsztikus sűrű szőlő lugast, de sajnos nem kérdeztem milyen fajta

Köszönöm

van_Persil Creative Commons License 2023.07.24 -16 0 21776

A mai adag! (Levendulás, narancsos tök. A recept módosításával akár kajszinak is meg tudnánk csinálni!)

:-))))

a recept módosításával akár kechup is lehetne... a Heinz-et kivéve az összesben van sütötök, nem is kevés...

Előzmény: szervezkedő (21775)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.24 0 0 21775

Van egy lekvárfőzője anyának és van egy főzője apának is!

A mai adag! (Levendulás, narancsos tök. A recept módosításával akár kajszinak is meg tudnánk csinálni!)

Előzmény: van_Persil (21774)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.24 -16 0 21774

meg van lekvárkészítö berendezésetek, ha nem tévedek...

Előzmény: szervezkedő (21773)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.24 0 0 21773

Off lekvár:

Nejem szerint a titok a jó fajta kiválasztása. Érett legyen és édes. Nálunk max. 10deka cukor megy bele, ha nagyon musz. Sztívia növény levelével szokott még csalni, ha édesíteni szeretne. Piacon egy néni szokta frissen árulni.

Előzmény: kavicsos64 (21770)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.24 -17 1 21772

Eddig azuzt mondtad, hogy tünetes és valószínü késön kezdted a védekezést...

100 literben 5 kiló, nem 100 l-hez, (elég sokat emel a térfogaton) de arányaiban igen. Ugyanúgy kell használni, mint a thiovitot, 25° felett perzselhet, ezért én csak hajnalban (napfölkeltétöl, legyen az bármikor) permetezek, nálam a terepviszonyok miatt nem játszik az éjszakai/esti permetezés. Az arányok nem az én fejemböl pattantak ki, hanem -mint írtam- tudományos kisérlet zajlott ezirányban Badacsonyban, én is ott hallottam egy szakmai elöadáson a Dr. Majer János, a kisérlet vezetöje maga mondta.

Én nem kényszerítek senkit arra, hogy a fenti arányban használja, mindig elmondom a 25 fokot is, neked kell tudnod, hogy van-e magnézium problémád, akarsz-e ellene ilyen módon védekezni. Esetleg, ha aggódsz, akkor csak egy töltettel/fél töltettel csinálj próbaképp, aztán nézd meg, mi történik. De az idei érdemi hatásról már lecsúsztál, mert egy kezelés önmagában nem ér túl sokat. Ami fontos még, a keserüsó utolsóként kell kerüljön a permetlébe, célszerü törzsoldatként bekeverni, úgy jobban/könnyebben/gyorsabban fel lehet oldani.

Előzmény: kavicsos64 (21771)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 21771

Az fél kiló 10 liter vízben ? 1 decit szoktam tenni 10 literhez ! ez már volt 3 szor semmi tünetet nem produkált ! Én bele teszem de ha lesül ?

Előzmény: van_Persil (21768)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 21770

Itt kérdeztem de nem mondtál semmit, közben a lekvár megfőtt ! Várom mert még lesz vagy 40 kiló ! Pontosan írd le miként készítsem ! Utálom a cukrot ,még a kávéba se szeretem ! Mi több olyan cukor ellenes vagyok életemben egy közepes tortát még nem ettem meg összesen ! Meg lehet vele kergetni ! Te nem láttál még sivatagot, itt kimenne minden ha nem öntöznék olyan vékony és könnyű talaj van ! Jelenleg nemrég volt 17 mm eső ma kapáltam és száraz a föld a kapa is alig megy bele ,kapálógépeznem kell hogy haladjon is a dolog !

Előzmény: szervezkedő (21769)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.24 -2 0 21769

Az elmúlt napi hozzászólásokból látszik mindenki nagyon más szemüvegen keresztül nézi a világot.

Van egy alapvető törekvés az egészséges termés előállítására, kevesebb növényvédőszer alkalmazásával, majd ezután fél kiló fehér halál (cukor)+ tartósítószerekkel csináltok lekvárt.

Cukormentesen is lehet kajszi lekvárt készíteni érett gyümölcsből, hőkezeléssel pedig teljesen ki lehet váltani a tartósítószert.

A feltett fotókkal kapcsolatban:

Gyakorlatilag egy szőlő labirintus látható rajta. Szinte a földről indulnak a hajtások és olyan sortavot csináltál hogy akár minden masodikat kivághatnád hogy ne árnyékolja be önmagát+ mozogjon a levegő benne. Az mint egy szauna, olyan lehet.

Csepegteto cső: olcsó, egyszerű, bármikor tudsz vele locsolni, de egy kertész öntöz. Az öntözés, tudomány, ami során nagy játékosnak kell lenni a tápanyagpótlas témában. Biztos szükség van rá? Nálam a sivatagban elél a szőlő víz nélkül.

Permetezés: valaki ajanlotta reggel ezzel, este azzal. Amikor valami melót csináltok, pillanatra gondoljatok arra ezt magyobb meretben hogy csinálhatja más.

50hektáron egy traktoros reggel 3 és este is 3hektar szőlőt fúj le.

Így lehet tartani a 10napos fordulókat és még belefér egy kis pihi/eső nap is. Ugye ha minden ellen külön védekezne az ember, akkor sokkal nagyobb erőt, eszközt igényelne. Tehát ami keverhető azt össze kell keverni és egybe fújni. Szerintem! 

Aki fegyemezett módon 10naponket vedekezett a kötődés utánig, annak idén is sok es szép termése lesz.

van_Persil Creative Commons License 2023.07.24 -16 0 21768

Régen fújták a rezet (nem a trombitarezet) meg a ként, de pont, hogy nem volt meg a termés, vagy ha igen, akkor csak sz.r minöségben. Nálunk volt 12°-os hárslevelü, meg amikor már 15,5-ös volt a rizling, akkor tapsoltunk örömünkben. Ma ge azzal küzdünk, hogy nehogy túl magas legyen az alkohol, mert a 19°-ot mindig eléri... (Ráadásul akkoriban nem törödtek azzal, hogy a réz felhalmozódik a talajban. Ezért próbáltak mindenféle rézpótlókat elöállítani: cineb, metiram és társai)

A magnézimuhiányhoz: én már sokszor leírtam itt: a badacsonyi kutató a Dr. Majer János vezetésével végzett kisérletet különbözö kijuttatási módokkal, különbözö töménységgel és az lett a kisérlet vége, hogy kizárólag az 5%-os keserüsó oldat 3x permetezve kijuttatva hoz megfelelö eredményt. ehhez jön az én tapasztalatom: virágzás után/kötödéskor kell kezdeni, a másodikat zöldborsó nagyságnál, a harmadikat most, fürtzáródáskor. Amióta így csinálom, nincs még véletlenül se se kocsánybénulásom, se levéltünete a magnéziumhiánynak. A kimosódás nem a téli, hanem a kora nyári csapadéknak köszönhetö, pláne, ha még fel is van lazítva a talaj.

Előzmény: kavicsos64 (21766)
IsKol Creative Commons License 2023.07.24 0 0 21767

Hogy mi vitte el a termésedet 2 évvel ezelőtt, azt nem tudom megmondani. (az enyémet egy szarházi)

A képeid alapján nem láttam semmi problematikusat, van egy pár levélen hiánytünet meg egy pár levélen beszáradt foltok - főleg az alsó idősebb leveleken.

Én most peronosz-érzékeny időszakomat élem (tavaly a feketerothadás volt de a lisztharmattól állandóan fosok), tehát megnézném a beteg levelek fonákját van-e rajta fehéres gomba gyep. 

Ha van akkor rezet neki (21 nap az évi-je), de ha nincs akkor vagy jól védekeztél vagy nem peronosz ;-)

Feketerothadás? Bár nem látni tipikus levéltünetet, a foltos vesszők szerint lehet az is (ha a foltok besüppedősek) de lehet lisztharmat is bár mint mondtam túl fényesek a leveleid hogy egy apró poros felületet is látni lehetne rajtuk.

Csak levéltünetet találtál vagy van elszáradt fürt/fürtrész/bogyó? Ha van, könnyen "lejön" a fürtről (P/LH/SzR) vagy igencsak ragaszkodik (fekterothadás)?

Hogyan állapítom meg, hogy sikerült a fertőzést megállítani...

- nem terjed tovább

- eltűnnek gombatelepek

Előzmény: taormina001 (21764)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 21766

Az de a legkorszerűbb rézféleség ! Régen is csak a ként és a rezet fújták és a termések megvoltak ! A fürtöket vitte el azt írtad ! A fürtöket nem csak a gomba viszi le hanem pl nekem rendszeresen a magnézium hiány miatti fürt kocsány bénulás miatt potyog le ,jelenleg is ezzel küzdök épp ! A keserűsó pl nem túl jó erre pedig sokan szeretik alacsony a dózisa ,itt már a 16 tőkére egy kilót rá permeteztem és szinte nem is mutat hatást . De az is meglehet nem tudom már után pótolni sokkal korábban kellett volna kezdenem de még én is csak nemrégiben olvastam erről és keztem a témában nyomozni ,pedig 20kiló mezőgazdasági újság jár évente ezekkel a hiány tünetekkel még se foglalkozik szinte senki sem ! A kialakulását pl én a sok téli csapadékhoz kötöm ,kimossa a földből valami úton módon ! Érdemes lenne a szerves szenet is pótolni erre felém a Bükkábrányi lignit ,a Dunántúlon az Ajkai erőmű környékén valami erőművi kormot vagy mit használnak erre ezt nemrég láttam hogy szórták ,de gondolom a többi erőműnél is van ilyesmi lehetőség ! Nemrégiben a kén pótlást is írták ez felel az egészségért a növényekben ,pótlásra szorul a kindioxid hiánya miatt ami egyre kisebb a levegőben ,a szennyezés csökkenése miatt . Ha ezek rendben lesznek a betegségek is vissza szorulnak ,de nem egyik percről a másikra hanem ,vagy látható módon hanem évek alatt és rendszeres pótlás hoz csak javulást az ügyben . Sajnos már megtanultam semmi sem történik napok alatt ,leginkább csak évek alatt látható egy egy gondos pótlás eredménye .

Előzmény: taormina001 (21765)
taormina001 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21765

Tegnapelött fújtam Topast. Cuproxan nincs, de az amúgyis rezes, nem?

Jövö héten terveznék még egy kör Thiovit Jet-et.

Előzmény: kavicsos64 (21759)
taormina001 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21764

Jó, de akkor mi? Bármi is ez, két  évvel ezelött a teljes termésemet elvitte. Akkor mondta valaki, hogy a foltos vesszök a lisztharmat végstádiumát jelzik. (egyébként Laca a napokban is utalt erre). A leveleken akkor sem volt semmi, viszont a vesszök ilyen foltosak voltak, a termést meg mind megette a fene.

Alább írtam, hogy épp ez a problémám, hogy a szölö betegségeit nem tudom egyértelmüen azonosítani, mint a tafrinát vagy a virágmoniliát. A valóság valahogy mindig egész más, mint a képeken és filmeken.

Szerinted akkor milyen betegség ez? És mi az ellenszere?
És ha megtaláltam az ellenszert, hogyan állapítom meg, hogy megállította-e a fertözést, vagy még mindig terjed?

Előzmény: IsKol (21760)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.23 -16 0 21763

Ma reggel nálunk olyan harmat (nem lisz-, hanem igazi) volt, mintha esett volna az esö, kész szerencse, hogy ma nem akartam permetezni, viszont az ilyen idönek tapsol a lisztharmat...

Előzmény: IsKol (21762)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!