Egészen pontosan 1990-ben szűnt meg a nyugat-berlini megszállás, a városrész addigi nemzetközi jogilag városállamnak minősülő státuszával segyütt, mivel az egységes Németország már szignálni tudta szignálni a békét.
Biztos az én ismereteim hiányosak, de úgy tudom, hogy a Németországban állomásozó francia, brit és amerikai csapatok már régóta (legkésőbb Ny-Németo. NATO tagsága óta) nem megszálló csapatok, hanem államközi szerződés alapján állomásozó szövetségesek.
Szerintem is. A NSDAP-ot váklasztották, amni után puccsot követettb el. Az MDZMP-t senki, pontosabban a Kreml és a Kpaccnaya Armuya. A Fideszt választották és a MSDAP nyomvonalán mozog. Ha zavargások törnek ki felgyújtják a parlamentet?:)
Harminchárom évig hallgattam az 1956-ról szóló mocskos hazudozást. A Kádár rendszer alapja az eltiport forradalom volt.
Ennyi idő egy férfi életének kb. a fele. Ezzel együtt (vagy ennek ellenére) a világ nem áll meg, meg kell élni benne: munkahely, család, szomorúság és szórakozás. Részem volt/van benne.
Miért ne? Minél koncentráltabb a pártstruktúra, annál belterjesebbé válik. Csak egymást győzködik a dolgaik helyességéről és előbb-utóbb ez világossá válik a tagok előtt is. Emeszempé-szindróma.
1968 -sima megszállás. 1956 - csak oroszokban bíztak, harci helyzetben, Volgográdból, anno Sztálingrádból
Végül is tökmindegy - mármint nekünk: az oroszok is a szovjet birodalom tagjai voltak. És azért kevesebb kárpátaljai magyar volt a megszálló csapatok állományában, mint ferdeszemű.
Az első támadás ('56 október 23-án éjjel) résztvevői az itt állomásozó kontigensből (Ceglédről, Esztergomból, Hajmáskérről, Tatáról stb.) érkeztek, volt közöttük kárpátaljai is, sokuk beszélt magyarul. A második roham (november 4-én hajnalban) résztvevői tudatosan az ország mélyéről lettek idehozva (közben vonták ki a fraternizálókat), sokuk még oroszul sem tudott rendesen és tilos volt a magyarokkal kommunikálniuk. Sok "ferdeszemű" és roppant kulturálatlan volt közöttük.
Egyiküket sem szeretem. A szocik és a fidesz mellett is közömbösen elmegyek. Egyik sem az én világom (a Fidesz '90 körül még szimpatikus volt). Igazán komoly negativ érzelmem nem a Fidesz, hanem kifejezetten Viktor és szűk csapata iránt van.
Persze tudjuk, hogy ma a Fidesz=Viktor. Remélem, hogy ez nem tart örökké.
44-45-ben közép-ázsiai csapatokat vetettek be a harcok után, megszálló aakulaatokként, ők követték el a rengeteg erőszakot. A frontkatona örült hogy túlélte, köldték tovább. 56-ban oroszokat, Volgográd teröletről.
ps. minden alkalommal szovjetet írok és nem oroszt. Az a nyomorult, idehajtott (orosz vagy más) kiskatona is áldozat volt.
Bizony, ne keverjük össze a kettőt! Olyan ferdeszemű mongol, üzbég, stb. kiskatona volt itt a nagy szovjetunió nevében, hogy csak na! Semmi közük az oroszokhoz, annál inkább a szovjet birodalomhoz.