Léteznek a gyári rádiók helyére beépíthető, a gyárinál olcsóbb, nagyobb tudású és egyszerűbb kezelésű készülékek. Vajon miben jobbak, miben rosszabbak?
Na, lehet, hogy mégis találtam egy autó specifikus változatot. Persze azért jól körbe kell járni a dolgot, hogy valóban megfelelő-e? A forgalmazóval le lehet levelezni. Igaz, hogy ez esetben még egy ún. Lead kábelre is szükség van. valószínű adnak, vagy lehet tőlük külön venni.
Annyit még hozzátennék az előzőekhez, hogy amennyiben kormánytávirányító adapter is beszerelésre kerül - bár nem tudom, hogy ehhez az évjárathoz kapható-e -, akkor az előzőekben általam jelzett kábelek egy része helyett mások szükségesek.
Amire gondoltam, röviden, de érthetően – ha sikerül? A kocsiból kiszerelt rádió eredeti csatlakozói, amik a rádiófészekben vannak, nem kompatibilisek a vásárolt fejegység kábelcsatlakozóival.
A hirdetés képes része szépen szemlélteti a rádiódhoz kapott 2 kábelköteget, s annak bekötését. Az egyik a hangszók bekötésére, a másik a táp és egyéb szolgáltatási funkciókhoz való. (az RCA kábelekről itt most nincs szó!)
A kormánytáv nem tudom, hogy volt megoldva eredetileg, de ahhoz szükséges egy kormány- távirányító interface (adapter). Mivel ehhez a korai évjáratú kocsihoz nem valószínű, hogy kapható autó specifikus (utána kellene kutakodni!), ezért valószínű, hogy egy ún. univerzálissal lehetne megoldani (én a KIA-hoz olyat használok).
Ugyanakkor a rádió leírásában csak egy vezeték van erre a célra (SteeringWheel Control). A jellemzően Key1 és Key2 vezetékek szolgálnak erre a feladatra. Bár lehetséges, hogy az említett eggyel is megoldható. PRÓBA!?
A képen az általam ismert/javasolt bekötés látható.
Még mindig tartom az előző álláspontomat, de ha más megoldás tetszik, akkor a kérdésre az alábbiakkal tudok szolgálni, már amit kiderítettem a gyári rádióval kapcsolatban.
A készülék hátsó csatlakozóaljazatai és értelmezésük:
Az autóban gyárilag "Radio Navigation System MCD" volt.
Ennek a hátulján volt négy csati bekötve:
Kettő ISO csati és kettő ismeretlen (számomra). Leírás alapján, rövidítésekből arra gondolok, hogy a gyári fejről a műszerfalra is kitette az órát, rádiócsatornák nevét, stb. Gondolom ezek a csatlakozók vitték ezeket az adatokat.
Most nekem a Reakosound 7157g típusú kínai fejbe kellene még az a szál, amivel a kormányról vezérelhetem a rádiót. (a fejegység elvileg tudja!)
Nem könnyű a dolog – legalábbis számomra –, ugyanis egyrészt nem ismerem a Volkswagen rádiókat, másrészt egy 2005-ös Sharan-ról lévén szó, még kevesebbet tudok.
A képen látható rádió van a kocsiban?
Először is, a rádión (aminek a pontos típus megjelölése talán segítene?) feltüntetett bekötési séma helyett inkább használhatóbb (egyszerűbb) a kocsi kábelkötegeinek csatlakozó kialakítása. Már csak azért is, mert a rádióhoz kapott kábelek bekötése egy közbeiktatott ISO csatlakozón keresztül történik.
A linkek az elképzelhető ISO csatlakozó elérési helyeit tartalmazzák. Mivel az évjárat számomra nem egyértelmű, ezért a képeken (amennyire lehetséges) össze kell hasonlítani a kocsi és az ISO csatlakozásokat, hogy kompatibilisek-e egymással, esetleg rákérdezni a forgalmazóra (ez utóbbi azért is jó, mert, ha esetleg nem illeszkednek egymáshoz, akkor csere/visszavétel esetén hivatkozni lehet a helytelen tájékoztatásra is).
A hirdetésben szereplő kábelek ábráját mellékelem.
Az ISO csatlakozóhoz feltétlenül be kell szerezni az ISO-UNI 550050 és 550051-es kábelkötegeket, amelyeket össze kell kötni (forrasztás vagy gyorscsatlakozó) a rádióhoz kapott csatlakozó huzalvégekkel.
ISO-UNI hangszóró csatlakozó kábel (550050 és 550051)
Adott egy gyári Sharan rádió. Tetején van bekötés rövidítve. Meg tudnád mondani, hogy a 2. iso csatlakozói mit jelölnek? (A hangszórók tiszták) Át kellene kötnöm egy Reakosound 7157g-re. ( Kormányvezérlés, tolatókamera)
Illetve az iso csatlakozók alatti 3 pici csati mi lenne? Abból csak a középső 6 volt bekötve.
Tapasztalatom nincs, de a videókon látható a fejegység bemutatása, s találhatók kérdések, válaszok, hozzászólások, rejtett kód (1234), továbbá a beszereléssel kapcsolatos infók (tolató kamera is). A beszerelés azonban eléggé „barkács” megoldású! Néhol Androidosnak van feltüntetve, de szerintem WinCE operációs rendszerű.
Ilyen árfekvésű készülék esetén azonban vannak kompromisszumok: szolgáltatás, felbontás stb.
Hogy honnan telepíthető, az jórészt készülékfüggő. Az azonban általában megoldható, hogy a rendszer a belső tárhelyen, míg a térképek SD kártyán legyenek. A gyorsaság szempontjából kedvezőbb, ha minden a belső tárhelyen van. Térképből csupán annyit célszerű feltölteni, amennyire szükség van!
Nincs APK fájl, mert nem a navi rendszert küldtem, mint ahogy e-mail-ben is jeleztem, csupán a 2018. év térképállományt.
Tehát, nehogy töröld a rendszert, hanem egy SD kártyára felmásolni a küldötteket, egy kétablakos Total Commanaderrel átmásolni. Az egyik ablakban a belső tárhely gyökerében levő IGO mappán belül kiválasztani a „contect” almappát, megnyitni és értelemszerűen bemásolni a fájlokat.
Először azonban lementeni onnan a jelenlegi fájlokat/mappákat.
Jól látom, hogy nincs benne APK fájl?Jó hozzá amit tegnap küldtél? Illetve elég csak telepítés előtt uninstallálni az IGO-t vagy le kell szedni a belső tárhelyről az egész IGO mappát?
Még azt szeretném kérdezni mivel első körben azt szerettem volna, hogy sd kártyán legyen a térképállomány ne a belső tárhelyen, de ez valamiért nem sikerült. Egyáltalán megoldható?
Az-az: Sd kártyán az IGO teljes map, onnan indítani az APK telepítést.