Nem bizony, ahogy a Sigma sem 300 felett. Ha az uj Nikon valoban lesz olyan jo amit a grafikon sugall akkor vegre betom egy piaci rest, ami pl a Canonnal a 100-400IS.- jelenti - idealis repulonapra, vadra, madarra valo amator objektiv lesz. Ha megall 1500-1800 dollar kozott, vinni fogjak mint a cukrot.
Nékem sem a nagytele hiányzik legjobban, hanem hogy ne legyek off, egy D800 kellene már lassan. Ötszázezernél húztam meg a vonalat, remélem előbb-utóbb összejön.
Nikont nem fogok venni- a régi nem tetszett tudásra, az új pedig megfizethetetlen. Mivel a fixek ebben a tartományban kilőve (4 van, csak azok rövidebbek, szóval nem utálom én őket), és nem tudunk 1.5-2.0 millát elkölteni telére így marad valami más. A Sigma legalább 3 év garit ad. Remélem nem kell tesztelni az ügyfélszolgálatukat :-)
Van 80-400 OS, és az teljesen jó nyitva 400mm-en is. De jövő héten 120-400-as tesztképet is tudok majd lőni... ha hozza a 80-400 szintjét akkor elégedett leszek. Közel sem ilyen mint a tesztfotón. Szerencsére :-)
Az MTF ábrája alapján 400-on büntet... :) Akinek kell (DX 24MP ....) az megveszi. :) Kicsit átalakulni látom (énis ) a piacot. A Tamron/Sigma nagyon jó obikat csinál,egyre tanácsosabb onnan váalsztani. Aki pedig tényleg jól megél ebből,az megengedheti a prémium árú Nikkor bátyókat.
Lens Construction 21 Elements in 15 Groups 20 lencse 12 csoportban
APO Tele Converter 1.4X MF 2X MF 1.4X MF 2X MF
Angle of View 20.4º - 6.2º 30.1° - 6.1°
Number of Diaphragm Blades 9 9
Mininum Aperture f22
Minimum Focusing Distance 150 cm / 59.1 in 175 cm
Filter Size (mm) 77 77
Maximum Magnifications 1:4.2 1:4
Dimensions (Diameter x Length) 92.5 x 203.5 mm 95.5x203mm
Weight 1750g 1570 g
A Nikon megcsinálta azt, amit a Sigma 4.5 éve.
A Sigma 275 ezer... a Nikon meg legalább 600e lesz.
A Sigma HSM motoros, és 4 Fé-t ígér a stabi. A Nikon AF-S motoros és 4 Fé-t ígérnek a VR esetén.
A Nikon állványtalpa szerintem lehetetlenül kicsi lett a majd több mint 1.5 kg-os obihoz... a Sigmát kézben fogva lehet cipelni a talpnál fogva. (újjaknak kialakított vájatok).
Megnéztem, érdekes.Nem rossz, de nem is éreztem ellenállahatatlan késztetést hogy vegyek egyet.Nyilván tényleg számottevő lehet a javulás. Az azért furcsa, hogy az új karcsúbbnak tünik, a méretek szerint mégis kövérebb. Az állványcsatlakoztatás az gyenge, vagy így fényképen gyengének tünik.
Nem tudtam előkeresni, de úgy emlékszem a 4/280 Leica megoldása még ennél is spécibb. Szóval egy nagy tele állványcsatlakozójának minél közelebb kell lennie az optikai tengelyhez, és ezenkívül kellően hosszúnak és robosztosnak is kell lennie. (És annak is kell látszani! :)
Nem én vagyok a Tamron tanácsadója de a helyükben biztos kijönnék egy 4.0-5.6/400 - 560mm VR (VC) verzióval. :)
A régi 80-400 17 objektívelemet tartalmaz 11 csoportban (3db ED), az új pedig 20-at 12 csoportban (4db ED). Az új tartalmaz egy Super ED elemet is, ez eddig csak a 200/2-ben és még egy másik nagytelében volt. Erre gondoltam, amikor új optikai konstrukciót mondtam.
Mintha azt írtad volna, hogy nem annyira tudsz jenkiül, ezért csak bátortalanul linkelek:
Azt szerintem irreális várni, hogy az új 80-400 azt tudja 1,4-es konverterrel, mint amit a 300/4 AF-S tud konverter nélkül. Egyébként én sem tervezek ilyen obit venni, csak gondoltam, ez a Canon 100-400-nak már méltó Nikon verziója lehet. A Nikonnál nem volt ugye olyan jól sikerült és megfizethető darab, mint a Canon fenti obija, s a nikonos madarasok mindenféle más verzióban voltak kénytelenek gondolkodni. Ezért gondoltam, hogy most sok nikonos megörül majd, de nem nagyon látom a lelkesedést. Valószínűleg az ára miatt van. A nyugati fórumokon is emiatt vannak kiakadva.
Valószínűleg a Nikonnak is nagyon kell kapaszkodnia, mert nagyon jön fel a Tamron, és félár alatt elég jó dolgokat is kínál.
Még gyűjtöm a tapasztalatokat, de egy 100.000 alatt itthon újonan vett Tamron 70-300VC objektívvel a 300-as végén második próbaként készült sorozatból már eladtam egy másfél méteres nagyítást. (csak 12 Mpixelből) A vevő nagyon örült, és én pedig azt gondoltam magamban, na jó, ha nem is olyan mint amit egy 30milliós középformátumú felszereléssel csinálhattam volna, de azért mondjuk, hogy jó.
Én várok a Nikontól néhány olyan objektívet, amit a bajonett szűk torka miatt sokan lehetetlennek gondolnak, de szerintem nem lehetetlen.
Én azt kérdezem, miért nem űbereli a Nikon fényerőben (és természetesen élességben is) a harmincéves 1.4/85 és 2/135 objektíveket. Áljunk már elő egy 1.2/120mm-es darabbal, hogy ámuljak egy kicsit.
Ennyire azért nem mélyedtem bele, mert közvetlenül nem vagyok érdekelt benne, és szinte sohasem szoktam frissen megjelent új cuccot megvenni. Ennek két oka is van, az egyik természetesen az ár, ami majd lassan lejjebb kúszik, a másik hogy bármi gond van, azt tapasztalják meg mások. Bár optikánál nem szoktak nagy hibák előfordulni, de azért az esetenként akadnak meglepetések.
Amit én olvastam, hogy több ED tag van benne, a teljes áttervezéről szó sem esettt. Lehet hogy Te mást néztél, linkeld ide a forrást. Én nagyon ráérek majd használtan megvenni, ha 2-3 év múlva majd kell nekem egyáltalán ilyen. Szóval az áttervezés egy dolog, a lényeg az élesség. Irtózatos magas a követelmény, mert ez az objektív akkor poénos, ha x1.4 konverterrel is magas, nagyon magas mércét üt meg. Ha mondjuk 400x1.4 azaz 8/540mm objektívkét rajzolna olyat mint most egy AFS 4/300mm konverter nélkül, akkor megemelem a kalapom, és megnézem lehet-e még a padláson pár garast összesöpörni. Bár már öreg róka vagyok, pontosan tudom mihez, mikor milyen lencse kell, és cipelni sem szeretek felesleges dolgokat.
Én nem számitok arra hogy a közeljövöben elárasztanak új optikákkal. Szerintem a mostani "csúcs" optikák alkalmasak arra, hogy szépen rajzoljanak erre a szenzorra.
Elég érdekes stratégia lenne úgy egy vázat piacra dobni, hogy nincsenek hozzá való optikák.
Vèlemènyem szerint egy 80-400as obi nem is nagyon nevezhetö profinak. Túl nagy a tartománya ahhoz hogy mindenhol szèpen rajzoljon.
AkiD800-at vesz nem hinnèm hogy ilyenre vágyik.
Igencsak öngyilkosság lenne ennyi pénzért. Fx-en 36, dx-en 24 megát kell kirajzolnia. Nyílván ezeket figyelembe vették. Jönnek az új üvegek, sajnos a mostani árazás, ami nem tetszik.
Mit értesz ezen: "Enyhe ráncfelvarrások látszanak rajta."? Mert az optikai konstrukció teljesen új, s ez az egyik legfontosabb. A tele állás MTF ábrája is szép. Állványcsatit persze nem tudjuk és lehet optikai hibája is.
Viszont a legújabb fejlesztések (1,8-as G-s obik) mind nagyon jók, s a 80-400G még drága is hozzá (2600 dodó induló ár rémlik, ez nálunk kb. 650e Ft). Nem nagyon tudom elhinni, hogy a Nikon ennyiért sz*r objektívet dob piacra. És van itt egy 36MP-es váz is, mostmár ehhez kell objektíveket tervezni. Nagyon meglepődnék, ha a nép fél év múlva ennek az obinak a minőségére és nem az árára panaszkodna.
Úgy látszik, mégis van új 80-400 zoom. Enyhe ráncfelvarrások látszanak rajta. Ami szerintem fontos lenne, azt nem látom (attól még lehet). Egy 400mm-es objektívnél már nagyon fontos az állvány csatlakoztatás. Valami olyasmi mint amit esetenként a Leica szokott kínálni. Lekapható verzióban ez nem lehet igazán spéci. Azt írják hogy az új ED üvegek javítják az objektívet a fókusztávolság rövidebb végén. Szép szép, ez alapkövetelmény, de az igazi öröm az ha egy ilyen bjektív a hosszabbik végén olyan minőségben konverterezhető mint a 4/300 AFS Nikkor. Meglátjuk.