Keresés

Részletes keresés

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.17 0 0 280

Köszönöm az infókat. Vasárnap nem hiszem, hogy élek a lehetőséggel. :-))

Nagyon jó, hogy szinte élőben jelentkezel be a helyszínekről!

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 279

Még egy kis kiegészítés. Ha valaki itt pecsételni szeretne, érdemes bemenni az Önkormányzatba - ott van 200 méterre  templomtól - és gyönyörű díszbélyegzőt adnak. Nekúnk spec maga a polgármester adta, aki nagyon érdeklődő és készséges volt.

Előzmény: Törölt nick (278)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 278

A tegnapi "vadászatunknak" még egy eredménye az Öskű-i kerektemplom. Ezt már vonatról rengetegszer láttam, nagyon tetszett, és most végre közelebbről is megszemlélhettem. Öskű honlapja szerint a műemlék zárva van, be kell jelentkezni. Mi egy órával előtte bejelentkeztünk, és mire odaértünk, már ott is volt a helyi történész, aki közel másfél órái előadásával lefoglalt minket a környékről, feltárásokról, stb.

Sajnos a lezárásnak valós oka van, bár hetente takarítják a területet, most is tele volt szeméttel - kannás bor, többszáz-ezer cigarettacsikk, stb, a helyi fiatalok teszik a dolgukat rendesen. A zárat is többször tönkretették, stb, ezért nem tartják nyítva. Elég szomorú, hogy egy ilyen helyet így tisztelnek meg.

Pár kép kivül és belül:

Előzmény: Törölt nick (277)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 277

Próbálom sorban:

Zámolyban két rom van, mindkettő a falun kívül.  Az első amit felkerestünk, az a tőle északra lévő úkereszteződésben található, az útról is látszik. A kereszteződésben van egy benzinkút, én ott kértem pecsétet, de van ott egy büfé is.

A második rom az Zámolytól délre kifelé található. Zámolyban sok bolt van, én egy virágboltban kértem pecsétet. A rom maga délre kifelé a falutól 1-2 kilóméterre található egy temetőben. Mondjuk én mindenhol fénykéezek is, gondolom ez is számíthat igazolásnak.

Monostorpáti romot én mindenképpen a faluból javaslom megközelíteni - ha kalandvágyad és sok időd van, onnan is nekifuthatsz ahonnan mi először :.). Nem lehetetlen, csak időt kell szánni rá, nekünk meg nem volt. Cinege köz-ön kell elindulni, majd lesz egy kanyar után egy elágazás, elindul be az erdőbe füldút is. A középsőn kell elindulni. Az elágazástól a hölgy állítása szerint 3.5 km-es az út, ami meglepett, mert térképen alíg egy kilométernek tűnik. A fákon vannak "jelzések". Túlzás annak nevezni, mert inkább csak fehér foltoknak hívnám, egyet egyet fujtak fehér festékkel egy egy fára. Néha van rom jelzés is. Viszont a hölgy elmondása szerint egyenesen eltéveszthetetlenül odavisz a romokhoz az út. Az utat karbantartják, fél évente teljesen lekaszálják, stb., több rendezvény is szokott lenni a romnál, főleg emiatt. Ha vasárnapig nem alakul agonyává az út mi is felmegyünk - nekem nem számít a sár különösen, de a feleségem kevésbé túlélő fajta ;-). Ha esetleg vasárnap du erre jársz, még haza is hozhatunk :-)

Azt monta elég sokan felkeresik a romot. Ha valami gond van, akkor szívesen segít a hölgy. A http://www.monostorapati.hu/intezmenyek.htm oldalon a Petőfi Sándor Művelődési Ház és könyvtárban a hölgynél lehet érdeklődni, nagyon készséges. Tud szállást, stb, ha ilyen kell, és fel is visz embereket a romhoz, ha van rá igény. Ez a Petőfi úton van, ami gyakorlatilag a főút.

Előzmény: Jesper Olsen (276)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.17 0 0 276

Örülök a "pezsgésnek" a fórumon, kíváncsian várom a beszámolókat (szerintem nem vagyok ezzel egyedül). Zámoly nálam is célkeresztben van (milyen igazolást szereztél?), Monostorapátinál még nem jártam.

Remélem "nem csapjátok el a gyomrotokat" a sok szép látnivalóval. :-))

Előzmény: Törölt nick (275)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 275

Volt kudarcunk is sajnos ezen a napon, méghozzá Monostorapátiban. Itt is meg akartuk keresni a romot, de nem jött össze. Ennek fő oka, hogy nem a falu felől közelítettük, hanem a főuton haladva Kapolcs felől egyszercsak ki van rakva egy templom/műemlék jel, és be balra. A Faragó féle Bakony térképen jelőli is a S rom jelzést, ami innen indul, felmegy a romhoz, és onnan bemegy Monostorapátiba.

Sajnos ez a jelzés leginkább a térképen szerepel csak. Elindultunk az erdőben, de bizony eltünik a jelzés, ha kettőt találtunk. Rengeteg kereszteződés, lekerített terület, stb. És mivel időre kellett továbbmennünk, nem keresgéltünk tovább. Ha van még pár óránk, továbbmegyünk, mert meglett volna, szinte a cél előtt adtuk fel, néhány megkopott jelzés fellelhető.

Beértünk Monostorapátiba, megkerestük a helyi művház vezetőjét, elmondta, hogy merre induljunk fel a faluból, ebből az irányból egyértelmű az út. Ezt az utat karban is tartják, ápolják, ő is visz fel embereket, túrákat szerveznek, stb, a másik irányból nagyobb kihívás megtalálni :-) El is kísért egy darabig, megmutatta merre hogyan, de időhiány miatt vasárnapra tervezzük be eme rom felkeresését, amikor itt jövünk visszafelé.

A mai nap volt még több templom és romkeresés is, ami sikeresen zárult, de majd fokozatosan adagolom a topikra, nem szeretném agyonrongálni az olvasókat :-)

Előzmény: Törölt nick (274)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 274

A héten egyébként igyekszünk elég sok régi templomromot meglátogatni a Balaton felvidéken, Veszprém megyében, és Zalában. Ehy kirívó példa a mai napból Zámoly, ahol két templomrom is található. Vitatott a származásuk és a koruk, de Zámoly története c. könyv szerint mindkettő Román kori.

Az első az un.Kerekszenttamási kerek templomrom, mely Zámolytól északra található a Csákvár felké menő útkereszteződésnél.

A másik rom Zámolytól délre található a falun kívüli temetőben, de közvetlenül az út mentén. Itt is már csak egy fal áll, az alapja látszik még.

Előzmény: Törölt nick (273)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 273

Jók a képek :-)

Ém kb 3 órája mentem át Nagyvázsonyon :-)én is lekesedtem ezért a romért anno, amit te is beraktál.

A Szent Jakab romot meglátogattam, mert az még itt nekem hiányzott - na meg a Felsőcsepelyi-t is még meg kell néznem. Egy temető közepén van, gyakorlkatilag már csak egy faltöredék, amit erőssen magáévá tett közben a természet.

Előzmény: Törölt nick (272)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 272

Nem hiszem hogy újat mutatok most Nektek,de én először láttam ezt a pálos kolostorromot Nagyvázsonyban és nagyon megragadott romjaiban is,kb egy órát sétálgattam körülötte ,benne, lenyűgöző lehetett eredeti pompájában.

Ha nem robbantják fel a török elől menekülve akkor lehet hogy mindenki jobban járt volna...ezen gondolkoztam,mert a törökök legfeljebb ha istállónak,lakhelynek használták volna,de akkor is állna,javítsatok ki ha tévedek.

néhány kő az egykori templomból,szinte az összeset elhordták a falu lakói építkezéseikhez az évszázadok folyamán.

És így nézhetett ki:

Reventlow Creative Commons License 2011.03.15 0 0 271

Nagyon szépen köszönöm szavaidat :)

Igen, a picasa albumaim között van Szászkézdről is, ha erre gondolsz. Tavaly nyáron voltam Nagyszeben környékén én is, és teljesen megerősíthetem szavaid: Sok - és tényleg sok - erődtemplom mellett mentünk el idő hiányában, melyek sehol sem szerepelnek, mint látnivaló. És nem csoda, mert elhagyatott helyeken, méltatlan környezetben, ronosan állnak. Pedig néha talán szebbek (ha ez a szó jó ide), mint a kirakatban állók. Amelyeket persze élmény bejárni, de ez a rossz szájíz valahogy ott volt végig

Előzmény: Edka2 (263)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.14 0 0 270

Illetve pár OFFtopic kép is a helyről, a közelben található Római sírról. Remélem erről is jobb képeket tudok csinálni a héten.

Előzmény: Törölt nick (269)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.14 0 0 269

Köszönjük!

2009 januárjában a Hévíz környéki kéktúrázásból szedem elő az Egregyen található Szent Magdolna Árpád kori templom lépeit. nem túl jókl a képek, de a héten megint emgyünk arra, igyekszem jobbakat csinálni:

Előzmény: László67 (267)
László67 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 268

...A teljes képanyag egyébként itt megtekinthető:  

Előzmény: László67 (267)
László67 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 267

Tegnap kirándultunk egy jót, megtekintettük - többek között - az isaszegi és a hévízgyörki román-kori templomot.

Jesper Olsen nemrégiben bemutatta ezeket, én néhány fotómmal "gazdagítanám" a topik képanyagát...   :-)

Isaszeg, Öregtemplom

Hévízgyörk, Szent Márton-Templom

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.12 0 0 266

Örülök, hogy újra itt jársz. Azt hiszem, sok érdekes dolgot tudhatunk meg Tőled, pl. mint amit a hévízgyörki templommal kapcsolatban írtál.

Előzmény: Edka2 (265)
Edka2 Creative Commons License 2011.03.11 0 0 265

Nekem ez az első és a legkedvesebb templomom, én tártam föl, de a felúításban is résztvettem, az újraszentelés előtti este még a tetőcserepek vágtam flex-szel, az építészhallgató fiúk meg rohantak felrakni :-)) Nagy és szép összefogás volt. Az ásatás előtt nem volt fedele, fák nőttek a hajóban, vagy másfél méter vastag sitt volt a belsejében. A keresztelőmedence összetört darabjai meg a torony alatt a földből kerültek elő, egy törökkori kemence oldalfalát rakták ki belőle... Innen datálódik a keresztelőmedencés szenvedély is...:-))) (Óh régi szép idők, 1985-86-ban volt.)

Előzmény: Jesper Olsen (239)
Edka2 Creative Commons License 2011.03.11 0 0 264

Kedves Hobo Bobo nincs közelebbi képed a 4. fotóról??? Olyan keresztelőmedencés érzésem van, amiben a virágok vannak. Innen csak írott adatom van keresztelőmedencéről, de még nem találtam rá... Hátha most :-)))

Előzmény: Törölt nick (227)
Edka2 Creative Commons License 2011.03.11 0 0 263

A szászkézdi Giskard is te vagy a picasa weblapon? Nagyon szép az a fotó! Tavaly nyáron voltam gyűjteni Erdélyben és csodákat láttam, de szívfájdító volt látni milyen pusztulásnak indultak a középkori templomok, különösen Szászföldön.

Előzmény: Reventlow (183)
Edka2 Creative Commons License 2011.03.11 0 0 262

Öööö, hogy is mondjam csak... én magam vagyok az, én írtam a könyvet.Úgy tudom a pesti Magyar u.-i könyvesboltban kapható, ill. a szentendrei múzeumban. Sajna már nekem is csak 2-3 darabom van.

Régen voltam itt a fórumon, bocs, hogy csak most válaszolok.

Igen, köszönöm az adatot, a nagybörzsönyit ismertem, már csak a méreteit kell becserkésznem. Legutóbb késő este jártam arra, és nem tudtam már bemenni.

Előzmény: Jesper Olsen (181)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.04 0 0 261

Nem érkezett megfejtés, ezért elárulom a "nagy titkot": a képen a budajenői temetőben álló kápolna látható. Nincs messze Budapesttől, egy kiruccanást megér. Az épület egyébként

Árpád-kori eredetű, a XII. századi templom romjaira épült feltételezhetően a XIII-XIV. század fordulóján. Falában XII. századi dombormű található, falazata bizánci stílusjegyeket hordoz.

A külső falban ilyen "érdekességek" láthatók:

Belülről is szép, de én sajnos csak fényképen láttam. Remélem ide is el/bejutok még!

Előzmény: Jesper Olsen (203)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.04 0 0 260

A beszámolóm ezen részében felvetettem egy kérdést, de eddig még nem talált visszhangra. Szerintetek melyek lehetnek Magyarország legfestőibb fekvésű, románkori részleteket (is) tartalmazó templom/romj/ai?

Előzmény: Jesper Olsen (252)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.04 0 0 259

Örülök, hogy ránk találtál. Remélem, hogy a ritkább frissülés ellenére is tetszik a fórumunk.

Előzmény: hoppaaa (258)
hoppaaa Creative Commons License 2011.02.27 0 0 258

Most fedeztem fel az oldalt, gyorsan beteszem a kedvenceim közé.

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.26 0 0 257

Kellemes kis túra lehetett!

Én is beraknék pár képet, most az ócsai templomról. Talán még nem volt.

Előzmény: Jesper Olsen (255)
László67 Creative Commons License 2011.02.26 0 0 256

Szépek a képek!

- Érdekes így téli fotókon látni azokat a helyeket, ahol nyáron jártam...   :-)

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.02.26 0 0 255

Innen jelöletlen úton értünk át Köveskál szélére, ahol viszonylag hamar sikerült lestoppolni egy autót. A körzeti védőnő hamar átvitt bennünket Zánkára. Itt a református templomot néztük meg – sajnos csak kívülről. Az egyhajós templom a 12. században épült, belül félköríves, kívül egyeneszáródású szentéllyel. Tornyát a 13. században építették. Középkori részletei: 12. századi ülőfülkék, déli kapuzat, osztott ikerablakok. Kulcsot keresve a parókiára is eljutottunk, de sajnos hiába csengettünk. Ide még vissza kell térni. Néhány külső kép azért itt is készült.

Az egyik osztott ikerablak

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.02.26 0 0 254

Utunkat a Balaton-felvidéki Kék túraúton folytattuk, a falu határában megnéztük a Kőhátat, a környék jellegzetes kőtengereinek egyikét. A Horváth-tanyánál észak felé fordultunk (újból élvezhettük a szembeszelet – viszont besétálva a Káli-medence közepére nagyon szép látvány tárult szemünk elé: Badacsony, Gulács, Tóti-hegy, Szent György-hegy, Csobánc, …, Hegyestű és az apróbb-nagyobb települések. A hidegnek köszönhetően gond nélkül értük el a sóstókáli templomromot, a közelben birkanyáj legelészett. Csapadékos időben valószínűleg nehezebb száraz lábbal megközelíteni ezt a helyet. Sajnos elég gazdátlanul árválkodik a templomrom, melyről néhány fotót készítettem.

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.02.26 0 0 253

Innen Kővágóörs felé mentünk tovább az erdei turistaúton. A falu központjában, egy kisebb dombon két templom áll szoros közelségben. Közülük a katolikust szokták „dactemplom”-nak nevezni (mivel ez épült később). A másik templom az evangélikusoké, ennek van román vonatkozása. Az egyhajós, nyugati tornyú templom, a 13. század első harmadában épült. Egyeneszáródású szentélyét később elbontották. Töredékes falfestményei a 13-14. századból származnak. – Sajnos ez utóbbiakat nem láttam, csak kívülről néztük meg az épületet. Két fotót készítettem.

Románkori résablakok

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.02.26 0 0 252

Innen a – ritkán felfestett – sárga jelzésen lehet eljutni a Révfülöp határában álló, csodaszép ecsérpusztai romhoz. Számomra érdekes volt, hogy a két mellékhajó mennyire keskeny. Egyet tudok érteni Ludwig Emil véleményével, aki szerint „az ország egyik legfestőibb fekvésű és formájú templomromja, a maga idejében a környék katedrálisa lehetett”. (Arról lehetne esetleg párbeszédet folytatnunk, hogy még mely templomok/romok érdemelhetnék ki a „legfestőibb fekvésű” címet.) Részleteket László67 már írt, így ismét csak néhány kép.

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.02.26 0 0 251

A kétnapos síszünet első napján nekiindultunk újabb románkori emlékeket felfedezni. Vonattal érkeztünk Révfülöpre, ahol az állomás közelében, a sínek mellett találhatók a fülöpi templom romjai. Korábban László67 már írt róla, így csak 1-2 képet mellékelek.

Benéz a jelen a múlt ablakán...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!