Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
A siófoki bácsitól ne várj emailt. :-))))) Nem is ő csinálta az oldalt.
Fel kell hívni telefonon. Amúgy nála a bimbósak vannak kirakva, illetve ami virágzik, úgy lehet válogatni.
De szerintem a nagy része már elvirágzott, nem tudom van-e még bimbós vagy virágzó töve. Most nem tudom mennyiért adja, én annó 2-3 ezerért vettem őket, és erős tövek voltak. Illetve most is azok. Egy volt, ami nem maradt meg, de az elég satnya volt, amikor elhoztam, csak a színe miatt hoztam el.
Ha messze van, inkább rendelj neten.
A Szászírisztől ősszel tudsz rendelni. Én csak lágyszárút rendeltem, azok rendben voltak.
Fásat onnan Szottyi vett, ő tud róla érdemben nyilatkozni.
Tavasszal a Tündérkertjétől lehet rendelni, de szerintem az meg idénre már későn van.
Nálam szinte az összes fás- és lágyszárú peónia élt hosszabb ideig cserépben. Szerintem 1-2 évig lehet cserépben tartani, de jó nagy cserép kell, ha lehet, be kell ásni a földbe, vagy a cserépnek árnyékolás kell. És nagy cserép kell, minőségi földdel. Én malteros vödröket vettem és jól kifúrkáltam az aljukat.
Viszont amióta kiültettem őket, azóta sokkal jobban fejlődnek.
Ami a virágzási időket illeti, általában ugyanazok a tövek kezdik a virágzást minden évben.
Ami a színeket illeti, az első pár évben változhatnak a virág színei és a forma is. Kb az 5-ik évtől már tuti a szín és a forma. Persze sárgából nem lesz piros. Nálam például az egyik tő az első évben rózsaszín volt, a következőben meg ciklámenes-bordós. Egy másik meg első évben sötét ciklámen, aztán meg hibátlan piros.
Új olvasója vagyok a fórumnak, tudna valaki segíteni nekem fás bazsarózsa beszerzésében? Írtam emailt Siófokra de semmi válasz. Aki volt már nála és vásárolt, megírná a tapasztalatait, mert annyira nincs hozzám közel, hogy csak leugorjak 1-2 növényért.
A másik beszerzési hely a szászék, onnan rendelt már valaki és mi a tapasztalat és mekkorák a küldött növények, mert az árak nem annyira mérsékeltek.
Baloldalt messze van az a tő amit siófokon vettem, ez volt a legdrágább és legnagyobb most virágzott először nagyon sok virág lett rajta. Nagyon szép halvány rózsaszín, kicsit csalódtam, mert én erősebb rózsaszínt szerettem volna , majd teszek fel képet milyen rózsaszínt szeretnék, egy hagyományos ami elég gyakori a kertekbe.
A kaporlevelű, mint más alapfajok érzékenyebbek, mint a nemesített változatok. Lehet, hogy jövőre virágozni fog, de lehet, hogy még évekig nem. Sajnos valakinél, nő, mint a gomba, valahol meg csak vegetál.
Nekem is van 2 db elvileg piros-fehér, de az egyik telt piros lett, a másik idén nyílik ki először, de szerintem az sem lesz tarka, hanem csak piros. :-((((
Kénytelen leszek én is rendelni egyet a Szász Sándortól.
Bármelyik, amit onnan rendeltem, mind megérte. És mind az lett, mint aminek vettem.
Szívesen elmennék Siófokra is, de be kellett látnom, hogy bár a fás szárúak között nagyon sok szépséges van, mégis a lágyszárúakkal sokkal egyszerűbb minden.
És már lágyszárúban is vannak egyre különlegesebbek. Nekem például ezek nagyon tetszenek:
Egy helyet tudok, ahol árulnak telt virágú tenuifoliát (elvileg) nem is vészes az ára. De csak majd az ősszel tudsz rendelni. Majd küldöm privibe a címet.
Egyelőre itthon próbálj meg beszerezni, mert külföldön valami oknál fogva a a telt virágút drágábban adják, mint a szimplát, pedig a szimpla az alapfaj.
Lassan-lassan én is fogok tudni képet felrakni.
Tegnap egy kertészetben láttam Highnoon ( sárga féltelt) fás peóniát, 2 nagy bimbóval és 4400,- volt.
Rajta volt a termelő neve is. Érdekes módon egy másik kertészetben ugyanezeket a növényeket 2 ezerrel drágábban adták. Hmmm.
Nálam még mindig csak 1 db rózsaszín nyílt ki a fások közül. A többi duzzadó bimbóban. (Kép a telómon van, majd ha talán most hétvégére több is nyílik akkor teszek fel együtt több képet.)
Múlt vasárnap a püspök lilámon pattant a bimbó - már látszott a színe, de nem nyílt ki.
Az a baj, hogy ugye nekem mind a telkünkön van, ahova csak hétvégente jutok le, és ha pont úgy kapja el a jó idő hogy hétközben kinyílik, hát bezony van mire kimegyek szombaton már el is hervadt szegény.
Szép egészséges növényeket árulnak, bár a férjem vette nekem ajándékba és párszor kellett telefonálnia miatta, hogy mi van már a rendeléssel. De alapvetően a növény rendben van. Karácsonyra jött, télen ki is virágzott a szobában. :P De mostmár jól van. :)
Tegnap előtt edzettem a kutyámmal, és képzeljétek egy lakótelepi ház előtt a kiskertben találtam Paeonia tenuifolia - t (ez a kapor levelű annak aki a latin nevet nem tudja :P ) a telt virágút. UHH!! Eddig is tetszett, a képeken, de így élőben. Még a férjem is elájult. :) Úgy kellett átugranom, mert majdnem ráléptem, de átvetődtem fölötte. :D :D Tudtok helyet ahol lehet venni ebből a fajtából? Elsősorban inkább itthon.. persze ha nincs akkor megyek külföldre, oszt rendelek onnan. :P