na en ezt (is) probalom itt megertetni, de nem igazan vevok az ervekre. Nekik az a fontos, hogy egy szuleszno eleg negy edas szuleshez, lefektetik a szulo not, rakapcsoljak a ctg-t aztan azt felugyeli a monitorjan es kesz.
Aki nem ker edat, az joval macerasabb eset ugye, ezert nezik nagyon rossz szemmel a dolgot. En a reszemrol megprobalok megint az utolso 15-30 percre (tolofajasokra) beerni a korhazba, aztan majd meglatjuk hogy tudok idoziteni...
es egyaltalan nem a hatbaszurastol valo felelem miatt, annyi helyen szurtak mar epp a hatam nem szamitana, hanem mert lassitja a suzlest, a babanak sem idealis es en sem akarok fektetve lenni, jarkalni szeretnek vajudas kozben, labdan ulni vagy barmi ami jolesik.
azert, mert jotekony hatasai is vannak, es egyertelmuen fajlomcsillapito hatasu. ez olyan, hogy az oxitocinnak, meg a csaszarnak is vannak negativ hatasai, de vannak olyan helyzetek, amikor az elonyei tobbet ernek, mint a hatranyai.
hogy penzt miert kernek erte nemely helyen, azt nem tudom. talan kulsos orvos csinalja.
Hozáfűzném, hogy szerintem valóban lehetne a 21. században alap (és nem kényelmi szolgáltatás) az érzéstelenítés, ha azt az éppen szenvedő igényli és nincs orvosi ellenjavallata. Nyilván aki nem igényli, az nem veszi igénybe.
Bocsánat, nem kívánok további parazsat szítani ebben a vitában, de van aki a hátbaszúrástól és van, aki a tartós, nagy fájdalomtól fél. És mindenkinek megvan a maga a joga a maga félelméhez. Én magam császárral szültem (nem passzióból, hanem téraránytalansági okokból), tehát mondhatni megúsztam a vajúdás nagy fájdalmait, de most a másodikat várván mégis félek.
oké-oké, nyilván minden kórházban más, én csak azt mondom, hogy ahol én szültem, ott is kérhető 24 órán keresztül, és elvileg nincs is akadálya, ha csak az nem, hogy csak egy (vagy két) anesztes van a kórházra, és nyilván nem a szülő nő élvez elsőbbséget, és egyébként is szeretik (nem, nem csak az én esetemből indulok ki, már előtte is hallottam ilyet susmorogni) elodázni a kérdést, míg késő nem lesz.
Egyébként én sem szeretnék senkit lebeszélni az edáról, tényleg kézcsók a feltalálójának, meg annak, aki behozta az országba, csak jó, hogy volt alkalmam megtudni (kár, hogy ilyen módszerrel), hogy lehet nélküle is:)
Azt érted "alap" alatt, hogy minden szüléshez automatikusan és ingyen kellene biztosítani a lehetőséget? Vagy az a véleményed, hogy neki sem kéne állni a szülésnek EDA nélkül?
Előbbiről azt gondolom, hogy az se nem meglepő, se nem kifogásolható, ha a kényelmi szolgáltatásokért pénzt kérnek a kórházak.
Utóbbival kapcsolatban szerintem érdemes lenne utánanézned az Interneten az epidurális érzéstelenítés hátrányainak is. Hozzáteszem, én ugyan EDA nélkül szültem mindkétszer, de elsősorban azért, mert annyira rettegek a hátbaszúrástól, hogy neki se álltam mérlegelni az előnyöket, hátrányokat.
Én ott szültem mindkettő lányomat; elsőt 2006-ban; akkor még lehetett volna kérni előre EDÁ-t, de fizetősen (25eFt volt talán), külön szerződéssel egy anesztessel, előre lefixálva, és csak olyan dokinál, aki ebbe belemegy. Nem kértem; lebeszélt a dokim; mindegy; simán ment minden.
Másodikat 2008-ban szültem; akkor már nem lehetett kérni így fizetősen sem, pedig jól jött volna (ez szülés közben derült csak ki, úgyhogy mindenképp elbuktam a témát).
A kettő között, 2007-ben volt egy vezetőváltás, és valószínűleg ennek folyománya volt, hogy megszűnt a szerződéses lehetőség. (meg dok minden más is, ami negatív irányba vitte el az osztályt, de ez hosszú...)
Most meg úgy állunk, hogy megint új a vezetés (eladták az osztályt, ugyebár); szerintem egy jobb, liberálisabb fickó vette át az osztályt.
A régi probléma, ami az volt, hogy nincs EDÁ-ra képzett anesztes állandóan elérhető közelségben, nem tudom, változni fog-e. EDÁ-t csak olyannal szabad beadatni, akinek nagy tapasztala van vele a szüléslevezetés közben, és az illető bármkor elérhető és végig jelen van a szülésnél.
Emiatt nem csinálják ott, szerintem, de mivel nagyon durva árak lettek ott (és hálát adok, hogy nekem már megvan a két gyerekem, mert nem tudnék többet ott szülni a dokimnál...), én is úgy gondolom, hogy előbb-utóbb meglesz az EDA lehetősége is.
anyabanya, gratula!!!!! :))))))) Noncsi, köszi a történetet, gyönyörű a babóca! :)))))
Kútvölgyi: én annyit tudok róla (barátnő által, két évvel ezelőtti info), hogy az eda akkor elérhető, ha előre megbeszéled, hogy kéred, ott helyben nem dönthetsz úgy, hogy nem bírod tovább és kéred, ha ezt előre nem vajaztad le. Tehát előre el kell döntened, hogy bírod-e majd a fájdalmat, vagy nem. Viszotn ebbe nem tudom, mennyiben kavart bele a mostani privatizációs kavarás, hogy most emiatt semmilyen anesztes nem vállalja a beadást sima szülésnél, vagy mi van... meg biztos függ attól, hogy mikor szülsz. azért ha már 400ezret fizetsz, legalábbis a lábadat csókolgassák annyiért, banyek...
az, hogy más helyeken mennyire alap vagy nem, ez azért többféleképp értelmezhető :) ha úgy érted, szülés közben bármikor eldönthetred, hogy akarod, akkor igen, az van több kórházban is elméletileg - aztán ahogy Nemlajos is mondja, ha sokáig húzzák az időt, végül esetleg közlik, hogy már nincs rá idő. Aztán az is van több helyen, hogy direkt edával szeretik a szüléseket, tehát maguktól felkínálják, és eldönheted. Olyan szerintem nincs, hogy hallgatólagosan is tök természetes, hogy rád kötik, ahogy beérsz a kórházba.
Gratulálok anyabanyának Johannához, és köszi Noncsi a történetet és a fotókat. Frissítettem az indexesbabak.uw.hu oldalt. (A szüléstörténetek oldalon a karakterkódolást állítsátok át UTF-8-ra, akkor jól látható minden.)
marmint a vicces-t ironikusan ertem. gondolom, neked nem az, keress szreintem egy korhazat ahol adnak. itt automatikusan adnanak, en ufo vagyok epp mint Quilla, hogy nem kerek, de szerintem boven tulelheto a szules nelkule (nekem) es nekem szuksegem van a fajdalomra meg a tudatra hogy "egyedul" csinaltam vegig ahhoz hogy tenyleg ugy erezzem, megsuzltem. De amikor itt ezt magyarazom, mindenki nez ram csodalkozva, aztan gondolom elkonyvelik magukban, hogy ezek a kelet-europaiak milyen mazochistak...
Noncsi, én 11 nappal vagyok a szülés után és 67 kg-ról lementem 58-ra. Az első néhány napban nagyon vízes volt mindkét lábam/lábfejem, de most már szinte nyoma sincs. Picit urgált a vérnyomásom, ami furcsa, mert nekem mindig stabilan 90/60 vagy 80/50, de a hétvégén a felső érték felkúszott 135-re, az alsóra nem emlékszem. Most már beállt és teljesen jól vagyok. Viszont a varratokat csak hétfőn szedik ki, valamiért most nem 5 nap után szedte ki a doki, hanem azt mondta, hogy 2 hét.
bocs a belepOFFért, de van kórház ahol "jár". nálunk (ÁEK) előadást is tartottak róla, 24 órán keresztül elérhető, a doki ajánlotta fel, mert én be voltam rezelve a hátba szúrástól és utólag nem bánom, hogy "rábeszélt". sőt. a másodiknál eleve kérni fogom, a több, mint 1 órás varrásból utána pedig semmit nem éreztem. bár lehet, hogy az indítás miatt más volt nálam, mintha spontán ment volna. mindenesetre innen 1 pont a kitalálónak :-)
Először is köszönöm a gratulációkat és az üdvözlő szavakat, nagyon aranyosak vagytok, és hatalmas gratula Sway-nek, LindaBrasilnak és Fantaghironak is! :) Ne haragudjatok hogy eddig nem jelentkeztem, de az a helyzet, az ember lánya akkor alszik, amikor tud. A szopizások időpontjai még nem nagyon álltak be, de már kezdünk hozzászokni a kevesebb alváshoz :)
A történet: ápr. 4-én vasárnap hajnalban fél 3-kor a szokásos módon kimentem pisilni. Valahogy olyan fura érzésem volt, mintha nem csak pisiltem volna, de mivel semmi nem volt körülttem vizes, visszafeküdtem. Fél óra múlva megint ki kellett mennem, na akkor már elúsztattam a folyósótól a fürdőig a padlót, úgyhogy irány a kórház. A felvételnél kiderült, hogy bő 1 ujjnyira vagyok csak nyitva, ami már hetek óta megvan, de ömlött belőlem a magzatvíz, irány a szülőszoba. Ott rámkötötték a ctg-t, de sajna fájás éppenhogy, inkább csak méhösszehúzódások. Apa is ott volt és nagyon sokat segített. Várunk, de nem tágulok sajna, így lekerültem az osztályra, ha valami beindul szóljak. A nővérek csak nevettek, mert unatkoztam a szülőszobán. :) Kicsike görcseim voltak egész éjjel, de egyébként semmi. Hétfőn reggel 7-kor újra szülőszoba, infúzió és indítás, mert még mindig nagyon folyik a magzatvíz. Kaptam beöntést előtte, amitől rettenetesen féltem, de tényleg nem kellett volna, nagyon ügyesen csinálták. Most már legalább ezt is tudom milyen. Olyan 11 körül elkezdtek jönni a komolyabb fájások, de tágulás semmi. Majd az ijedség... ahogy erősödtek a fájások, a picúr szívhangja minden fájásnál nagyon leesett. Infúzió, injekció de fél 1-re sem javult a helyzet, a babóca nagyon messze volt a szülőcsatornától, tágulás nincs, a magzatvíz elfolyik... Ezeket a manuális vizsgálatokat kihagytam volna, amíg keresték bennem a baba fejét. Irány a műtő, nem várunk tovább. 3/4-ed kettőkor már bent feküdtem a műtőben, gerincbe kaptam az érzéstelenítést, hogy lássam a babámat amikor megszületik. 2-kor született meg, szegénykémnek kétszer volt a nyakára tekeredve a köldökzsinór, és csinált a drága egy 6 cm-es valódi köldökzsinórcsomót is. Esélye nem volt így spontán megszületni, és a doki szerint szerencsém is volt hogy nem tágultam és nem ékelődött be. Megmutták miután kikerült a helyecskéjéről, és apa elkísérte a vizsgálatokra. 3230 gramm és 50 cm. Utána engem is odatoltak, és jópár percig nézegttük egymást, nagyon jó volt. :) Este is odahozták az örzőbe egy kicsit, reggel is, és akkor már próbáltunk szopizni is. A műtét egyébként nagyon jó hangulatban telt, le a kalappal a szülésznők, a többi segítő és a doki előtt. Végig mondták mit csinálnak, és megnevettetniük is sikerült műtét közben. Itt nálunk nem lehet sem orvost sem szülésznőt választani, de maximálisan meg voltam elégedve. A doki végig nagyon aranyos volt az első pillanattól a hétfői varratszedésig. A szülés utáni napok nem tartoznak a kellemes kategóriába, de már elmúlt, itthon vagyunk, és minden rendben. :) Nem sárgultunk be, de mivel a tejem csak péntek éjjel jött meg, így csak szombaton engedtek haza minket, amikor már elkezdett a súlya felfele menni. Azóta is szopizik rendesen, remélem sokáig így is marad. A vizesedésem az kicsit katasztrófális lett a műtét után, de ez is állítólag normális 2-3 hét mire lemegy. Nekem most kezd. Az osztályon is nagyon meg voltam elégedve mind a csecsemős nővérekkel, mind az ápolókkal, nagyon segítőkészek voltak mindig. Akadt egy-két kivétel, de a többiek kompenzálták őket. Nem így képzeltem el a dolgot, de a lényeg hogy mindketten rendben vagyunk. :)
Valamiert itt felenk azt hiszik, hogy nem, ezert itt en vagyok a total ufo, hogy elore szoltam (es meg fogok is, nehogy automatizaljanak :D) hogy en koszonom de nem kerek :) A dokim is nezett mint az uregi nyul, noverke ismerosom is, hogy nem vagyok ep :DDD Aztan nemsokara majd a szulesznot is sokkolom a 'nagy hirrel' :o)))
igen, utólag én is azt mondom, nagy butaság volt tőlem eleve úgy bemenni, hogy edát szeretnék. A másodiknál már nem is hozom szóba:) Semmi bajom az edával, csak éppen szerencsére túlélhető volt bőven nélküle is.
Kedves fórumozók! Szült esetleg valaki a Kútvölgyi kórházban? Tegnap hallottam szülésfelkészítőn, hogy a kórházban nincs lehetőség epidurális érzéstelenítésre, amitől egy kicsit elkeseredtem, mert rugalmas, jól felszerelt kórháznak gondoltam, ahol figyelembe veszik az ezirányú kérdéseket is. Én azt gondoltam, hogy így a XXI. században már alap az epidurális érzéstelenítést alkalmazni szülésnél...
A tájékoztatót tartó szülésznő szerint ez csak a privatizálást követően, július 1-től lesz elérhető (400 000 Ft/szülés, terhesgondozás nélkül).
Van valakinek tapasztalata a kórházzal kapcsolatban?