Keresés

Részletes keresés

pobeda Creative Commons License 2017.05.30 0 0 52167

Kultúrtörténeti évfordulók május 30-án:
1786: Megszületett Fáy András író, a magyar reformkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb alakja. Nevéhez fűződik az első társadalmi regény, a Bélteky-ház
1849: Megszületett Fabinyi Rudolf vegyész. Ő volt az első, aki hazánkban a modern szerves kémiával foglalkozott. Farkas Gyulával közösen tüzelőanyag-cellát állítottak elő, amely későbbiekben az űrhajózásban vált fontossá. Eljárást szabadalmaztatott a fa száraz desztilliálására. Módosította a szerves anyagok molekulasúly-meghatározására szolgáló forráspont és fagyáspontcsökkenés-mérés módszerét. Elindítója és szerkesztője volt a Vegytani Lapoknak, amely az első magyar kémiai folyóirat volt. 
1952: Megszületett Kocsis Zoltán, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző és karmester.

tnsnames.ora Creative Commons License 2017.05.30 0 0 52166

Mik kerülnek elő....

Ha még emlékeztek Yuja Wang-ra, Petyus tuti emlékszik, hiszen annó ő hozta ide a topikba emlékeim szerint.

Akit Magyarország számára kvázi Kocsis Zoltán fedezett fel annó: meghívta Bartók II.zongoraversenyét játszani (a nekem szélsőséges tempóválasztásaival)

A rendszerint "morózus" Kocsis teljesen odavolt érte, az előzetes MÜPA-kisfilmben poénkodott azon, hogy szerencse, hogy a dicséretét Yuja nem hallja.

Ő az a hihetetlen vékony modell-alkatú lány, valami elképesztő technikai virtuózitással, jó csaj+pianista kombóban verhetetlen. :)

Ráadásul weboldalán kiválóan "akció-fotózott" jobbnál-jobb HD-videói vannak.

Na ő van 9 évesen az alábbi remek minőségű videón, abszolút felismerhetően.

Szerintem itt még nem érti a darabot (bár saját korának szintjén azért nem rossz), így ezért a zenei lényeget/üzenetet sem tud(hat)ja átadni.

Viszont feltűnő, hogy milyen természetesen, elegánsan, magabiztosan játszik, mondhatni teljesen hibátlanul (technikailag abszolút uralva a zongorát).

Érdekes lenne tudni mennyi gyakorlás van mögötte, hogy ilyen szinten tudja hozni: símán el tudom képzelni "zseni-feeling"-ből lazán, könnyedén.

Arról már nem is beszélve, hogy kívülről érzékelhetően is, így 9 évesen is már köröket ver idősebb, oktatásban képzettebb, tévébe került Virtuózokos pianistákra.

Nem véletlenül tart ott, ahol: mondom ezt úgy, hogy neki is vannak zeneileg rosszabb felvételei.

[9yo Yuja Wang]: Debussy Arabesque No 1 in E major

https://www.youtube.com/watch?v=uuDuIenxY1I

pobeda Creative Commons License 2017.05.29 0 0 52165

Lemaradt:
Libera: Walking in the Air.

pobeda Creative Commons License 2017.05.29 0 0 52164

Több változatban hallottam, de ezt kerestem. Nálunk volt egy kisfiú, akinek hasonlóan szép hangja volt.

https://www.youtube.com/watch?v=du2iqmXNQY4

pobeda Creative Commons License 2017.05.29 0 0 52163

Kultúrtörténeti évfordulók május 29-én:

1504: Megszületett Verancsics Antal történetíró. Jelentős irodalmi tevékenysége: magasztaló költeményeket, verseket, elégiákat, szónoklatokat, leveleket írt. Levelezett többek között Rotterdami Erasmusszal és Phillip Melanchtonnal is.

1846: Megszületett Gróf Apponyi Albert kultuszminiszter. Minisztersége alatt rendezték a néptanítók fizetését, szabályozták az állami és nem állami iskolák jogviszonyait, ingyenessé tették a népoktatást. Az első világháborút követő béketárgyalásokon a magyar küldöttség vezetője volt, három nyelven tartott beszédében megpróbált mindent, hogy ne vegyék el Magyarország területeit.

1917: Megszületett John F. Kennedy (JFK), az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke.

1920: Megszületett Harsányi János magyar származású amerikai közgazdász. A játékelmélet, azon belül a nem teljes információs játékok kutatója volt. 

1953: Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa elsőként a világon felértek a Mount Everest csúcsára.

pobeda Creative Commons License 2017.05.28 0 0 52162

Kultúrtörténeti évfordulók május 28-án: 

Nemzetközi Gyermeknap
1872: Megszületett Horger Antal nyelvész
1908: Megszületett Ian Fleming brit író
1923: Megszületett Ligeti György zeneszerző

gézamalac Creative Commons License 2017.05.27 0 0 52161

Persze, megállapításom kizárólag az ottlétre vonatkozott. Ki mihez kezd vele, ü dóga.

Előzmény: pobeda (52159)
pobeda Creative Commons License 2017.05.27 0 0 52160

Mechanikus narancs, a Leon, a profi és A bárányok hallgatnak csak néhány azok közül a filmek közül, melyben a gonosztevő teljes átéléssel hallgat vagy játszik komolyzenét. De miért?
http://fidelio.hu/klasszikus/2017/05/27/hollywood_pszichopatai_imadjak_a_klasszikus_zenet/

pobeda Creative Commons License 2017.05.27 0 0 52159

Akinek van szeme hozzá.

Előzmény: gézamalac (52158)
gézamalac Creative Commons License 2017.05.26 0 0 52158

Minél többet van valaki, géppel a kezében, odakint, annál gyakrabban lesz jókor jó helyen.

Előzmény: pobeda (52156)
PETYUS Creative Commons License 2017.05.26 0 0 52157

A virtuózokban a tubás fiú hatalmasat muzsikált. Egy Dvorák csellóversenyből játszott egy tételt, de úgy ...

... és bemutatták a barátnőjét is, akit én már ismertem a jutyúbról:
https://youtu.be/cCZhhJSWEiI

pobeda Creative Commons License 2017.05.26 0 0 52156

Kultúrtörténeti évfordulók május 26-án:
1926: Megszületett Miles Davis afroamerikai jazztrombitás, zeneszerző

1980: Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós megkezdte egyhetes útját a világűrbe a Szojuz 36 fedélzetén.

1986: Az Európai Unio hivatalos zászlója lett a kék háttérben 12 arany csillaggal díszített lobogó.

__________________________________________________________________________-

Denis Cherim művész számára a fényképezés olyan, mint az íróknak a szavak, zenészeknek a hangok, rajtuk keresztül fejezi ki az érzelmeit. A #CoincidenceProject című sorozatában például  „véletleneket” láttat,

http://manzardcafe.blog.hu/2017/05/26/veletlen_projekt_avagy_jokor_jo_helyen?ajanlo=1

pobeda Creative Commons License 2017.05.26 0 0 52155

Köszi.

Előzmény: gézamalac (52154)
gézamalac Creative Commons License 2017.05.25 0 0 52154

Ha szabad belekontárkodni kicsit:

Előzmény: pobeda (52150)
pobeda Creative Commons License 2017.05.25 0 0 52153

Kultúrtörténeti évfordulók május 25-én:

1928: Megszületett Hidas Frigyes zeneszerző.
1931: Megszületett Irwin Winkler amerikai rendező, producer, író (A lovakat lelövik, ugye?).
1939: Megszületett Sir Ian McKellen angol színész
1977: Bemutatják a Csillagok Háborúja című filmet
1963: Afrika napja
2001: Nemzetközi törölköző nap. Douglas Adams emlékére minden év május 25-én nemzetközi törölköző-napot tartanak szerte a világon. Ilyenkor a rajongók törölközővel a nyakukban közlekednek a városban, és különböző rendezvényeket tartanak. A törölköző viselése Adams Galaxis Útikalauz Stopposoknak című művéből ered, ahol minden belevaló stoppos tudja hol a törölközője.

Foeniculum V Creative Commons License 2017.05.24 0 0 52152

Jaj, ez már tegnap is nagyon tetszett a fb-on :) csak azért nem raktam be ide, mert nálad láttam :)

Előzmény: pobeda (52150)
pobeda Creative Commons License 2017.05.24 0 0 52151

Kultúrtörténeti évfordulók május 24-én:
1686: Megszületett Daniel Gabriel Fahrenheit német fizikus
1870: Megszületett Illyés Géza orvos, az urológiai diagnosztika és sebészet, valamint a belgyógyászati műttéttan területén elért eredményei, az általa bevezetett megoldások és érzéstelenítési eljárások nemzetközi hírnevet hoztak számára. Jelentősek a húgyvezeték radiológiai vizsgálatával kapcsolatos kutatásai is. Ő volt az urológia első egyetemi tanára, kezdeményezésére vezették be a Budapesti Egyetemen az urológiai szakvizsgát.
1903: Megszületett Aram Iljics Hacsaturján szovjet-örmény zeneszerző (Spartacus balett).
1905: Megszületett Mihail Alekszandrovics Solohov szovjet-orosz regényíró
1918: Bemutatták Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára című dalművét.
1941: Megszületett Bob Dylan amerikai énekes

pobeda Creative Commons License 2017.05.23 0 0 52150

pobeda Creative Commons License 2017.05.23 0 0 52149

Kultúrtörténeti évfordulók május 23-án:
1707: Megszületett Carl von Linné svéd természettudós. Megalkotta a modern tudományos rendszerezés alapelveit, a rendszerezés kategóriáit, amelyeket taxonoknak nevezett el. Mellette kidolgozta a modern tudományos nevezéktant, az élőlényekre alkalmazta a kettős elnevezést tudományos névként. Lényegében napjainkban is az ő elveit és eljárását használják a biológiában.

1861: Megszületett Rippl-Rónai József festő-és grafikusművész
1904: Megszületett Palotai Boris írónő, költő
1927: Megszületett Ancsel Éva költő, filozófus.
1987: Bartókról nevezték el a Magyar Rádió URH-n adott harmadik műsorát.

pobeda Creative Commons License 2017.05.22 0 0 52148

Megrajzolták a legjelentősebb amerikai road-trip könyek útvonalát Google térképen - Steinbeck és Mark Twain hőseinek útját is követheti!

http://fidelio.hu/konyv/2017/05/22/kovesse_kerouac_es_a_tobbi_amerikai_utazo_utjat/

pobeda Creative Commons License 2017.05.22 0 0 52147

Kultúrtörténeti évfordulók május 22-én:
1813: Megszületett Richard Wagner német zeneszerző
1859: Megszületett Sir Arthur Conan Doyle skót író
1924: Megszületett Charles Aznavour, örmény származású, francia színész, zeneszerző.
1927: Megszületett Oláh György magyar származású amerikai kémikus
1989: Magyarországon megkezdi adását a Calypso Rádió

pobeda Creative Commons License 2017.05.22 0 0 52146

Kultúrtörténeti évfordulók május 21-én:
1471: Megszületett Albrecht Dürer német festő
1844: Bécsben megkapta orvosdoktori diplomáját Semmelweis Ignác Fülöp orvos, az "anyák megmentője
1860: Megszületett William Einthoven holland fiziológus az elektrokardiográf feltalálója
1863: Megszületett Winkler Lajos kémikus, számos analitikai kémiai eljárás kidolgozása fűződik a nevéhez, nemzetközi szinten is jelentős a vízben oldott oxigén jodometriás meghatározására napjainkban is alkalmazott módszere, valamint a gázok oldhatósága és viszkozitása közötti, róla elnevezett összefüggés felismerése. A gyógyszerkémia egyik iskolateremtő alakja volt.

1878: Megszületett Glenn Curtiss amerikai feltaláló a hidroplán megalkotója.

1902: Megszületett Breuer Marcell Lajos világhírű magyar építész, a Bauhaus mestere, a csővázas szék alkotója

1927: Charles Lindbergh amerikai repülős egyhuzamban átrepülte az Atlanti-óceánt.

1933: Megszületett Maurice André francia komolyzenei trombitás.

1935: Megszületett Karátson Gábor, Kossuth-díjas író, műfordító, festő és filozófus, művészetpedagógus.

pobeda Creative Commons License 2017.05.22 0 0 52145

Simon Rattle: "Amikor először vezényeltem Puccinit, rájöttem, mi hiányzott az életemből"

http://fidelio.hu/klasszikus/2017/05/22/simon_rattle_amikor_eloszor_vezenyeltem_puccinit_rajottem_mi_hianyzott_az_eletembol/

pobeda Creative Commons License 2017.05.20 0 0 52144

Kultúrtörténeti évfordulók május 20-án:

1498: Vasco da Gama portugál hajós felfedezte a tengeri utat Indiába Afrika megkerülésével.

1799: Megszületett Honore de Balzac francia regényíró

1806: Megszületett John Stuart Mill angol filozófus, Minden tudomány számára általános egységes metodológiát akart alkotni. Elképzeléseit a Deduktív és induktív logika rendszere című művében fejtette ki, eszerint az induktív logika szabályainak megfelelően, a tapasztalatok elemzésével következtet általános törvényszerűségekre. 

1875: Megszületett Navratil Ákos közgazdász, Heller Farkas mellett a két világháború közötti közgazdaságtan kiemelkedő jelentőségű képviselője volt, a gazdaság interdiszciplináris vizsgálata terén iskolateremtő elméleti munkát fejtett ki.

1936: Megszületett Orbán Ottó költő, esszéíró, műfordító
1944: Megszületett Joe Cocker angol rock-és bluesénekes

pobeda Creative Commons License 2017.05.19 0 0 52143

Kultúrtörténeti évfordulók május 19-én:
1762: Megszületett Johann Gottlieb Fichte német filozófus, a német idealizmus megalapítója és egyik legfontosabb képviselője.
1871: Megszületett Ligeti Miklós szobrász (városligeti Anonymus szobor).
1896: Megszületett Várkonyi Nándor író, szerkesztő, kultúrtörténész, Írt verseket, elbeszéléseket, műfordításokkal is foglalkozott, munkásságának gerincét azonban irodalom-és művelődéstörténeti esszéi és tanulmányai alkotják. Legjelentősebb műve a Szíria oszlopai volt

pobeda Creative Commons License 2017.05.18 0 0 52142

Kultúrtörténeti évfordulók május 18-án:
1822: Megszületett Bókay János orvos, sebész, szemészorvos, gyermekgyógyász, egyetemi tanár, a korszerű magyar gyermekorvoslás megteremtője.
1830: Megszületett Goldmark Károly magyar-osztrák zeneszerző
1883: Megszületett Walter Gropius német építész

1896: Megszületett Munkácsi Márton világhírű fotográfus, aki először fotózta a divatmodelleket szabadban.

1897: Megszületett Frank Capra olasz származású, amerikai filmrendező (Az élet csodaszép , A csodatevő asszony).

1959: Megszületett Galla Miklós humorista, zenész
1971: Megszületett Lackfi János író, költő, műfordító
1976: Megszületett Grecsó Krisztán író, költő

1978: Múzeumok Nemzetközi Napja

pobeda Creative Commons License 2017.05.17 0 0 52141

Kultúrtörténeti évfordulók május 17-én:
1543: Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók.
1907: Megszületett Dsida Jenő erdélyi magyar költő
1943: Megszületett Kóbor János, Kossuth-díjas énekes, zeneszerző és gitáros, az Omega együttes volt tagja.
1970: Thor Heyerdahl norvég utazó vitorlás nádcsónakkal indult az óceán átszelésére.

pobeda Creative Commons License 2017.05.16 0 0 52140
pobeda Creative Commons License 2017.05.15 0 0 52139

Kultúrtörténeti évfordulók május 15-én
1358: Ismeretlen szerző megkezdte a Képes Krónika írását.

1567: Megszületett Claudio Monteverdi itáliai barokk zeneszerző
1720: Megszületett Hell Miksa csillagász, Felfedezte a földrajzi szélességmérés új módszerét, amelyet napjainkban Horrebow-Talcott-eljárásnak neveznek.Nevéhez fűződik az egyik első csillagászati évkönyv kiadása. 
1891: Megszületett Mihail Bulgakov orosz író
1915: Megszületett Paul Samuelson amerikai közgazdász

1953: Megszületett Mike Oldfield angol zenész.
1994: A "család" nemzetközi napja

pobeda Creative Commons License 2017.05.15 0 0 52138

Emmanuel Macront, a frissen megválasztott francia elnököt a Classique News kérdezte kultúrpolitikáról, illetve személyes zenei kedvenceiről.

http://fidelio.hu/klasszikus/2017/05/15/vegre_kulturarol_kerdeztek_egy_politikust/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!