Keresés

Részletes keresés

insane666 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 26154

Ezzel a kiürült partyhordóval lehet kezdeni valamit? Kaptam.

insane666 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 26153

Tényleg teljesen rendben van, köszi. Azért megszeppentem egy rövid időre. :D

Előzmény: tombat (26150)
kardosur Creative Commons License 2019.02.11 0 1 26152

Az irány jó, szerencsére:)

De szépen és pontosan úgy fokolunk, hogy

lehetőleg legyen tele a mérőhenger. Ha jól átlátszik, nem fontos.
A sörből óvatosan keverjük ki a buborékot. Várjunk egy percet
A két ujjunkkal pörgessük meg fokolót, hogy a rátapadt buborékok is váljanak le.
Lehetőleg vízszintesen olvassuk le az értéket. A sörnél az alsó meniszkuszt, legalább is én azt szoktam.

Így néz ki ugyan az a sör pár perc különbséggel.

Előzmény: Kumeszka (26149)
novakszab Creative Commons License 2019.02.10 0 1 26151

Az 1200 meg az 1020 elég messze van egymástól...

Előzmény: Kumeszka (26147)
tombat Creative Commons License 2019.02.09 0 1 26150

Beleszagoltál a szén-dioxid paplanba. Semmi baja nincs.

Előzmény: insane666 (26145)
Kumeszka Creative Commons License 2019.02.09 0 0 26149

Kumeszka Creative Commons License 2019.02.09 0 0 26148

Igy néz ki:) 

Kumeszka Creative Commons License 2019.02.09 0 0 26147

Sziasztok! Belga buzasör a projekt es azt irja 1.052 az original gravity! Most 1.200 tart akkor jó iranyba haladok csak meg kell par nap ugye? :) 

Hank Evans Creative Commons License 2019.02.09 0 1 26146

Nyugodtan mozgasd, semmi baj nem lesz. Ha mégis parázol a robbanástól, ajánlom a csatos üvegeket, azok bitang erősek. Plusz rendelhető hozzá ilyen:

https://www.hobbybrauerversand.de/Bottle-manometer-MattMill

ezzel pontosan tudni fogod, milyen a nyomás a palackban.

Előzmény: insane666 (26144)
insane666 Creative Commons License 2019.02.08 0 1 26145

Más. Holnap lesz 2 hete, hogy erjed egy IPA. Holnap palackozom. Egy ideje már elég ritkán büffent. 1,012 a fajsúly, ennél szerintem már nemigen megy lejjebb... Kinyitottam, jó közelről megszagolva szúrós szag csapta meg az orrom. Nem ismerős a jelenség. Van miért aggódni?

A söri amúgy így néz ki:

insane666 Creative Commons License 2019.02.08 0 0 26144

Nyilván ha nem erjedt le rendesen, akkor van a legnagyobb esély a túlnyomásra.  Igazából arra voltam kíváncsi, ha minden szabályszerű, leerjedt rendesen, megfelelő a cukoradag, mennyi mozgatást bír ki biztonságban. Én például a cimboráimnak se merek vinni a táskámban, mert fosok hogy szétrobban.

Előzmény: Hank Evans (26143)
Hank Evans Creative Commons License 2019.02.08 0 1 26143

Ha rendesen leerjedt, az FG rendben van, nem változik két-három napon keresztül és nem adagolod túl a cukrot, akkor nem kell robbanástól tartani. Én egyébként üvegbe rakom a cukrot a palackozásnál ezzel:

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_23&products_id=845

és még nem volt probléma.

Előzmény: insane666 (26140)
novakszab Creative Commons License 2019.02.07 0 1 26142

csatos bizonyos nyomás felett kiengedi a tömítés mellett a feles c.o.-t

öreg_néne_b Creative Commons License 2019.02.07 0 0 26141

Adott mennyiségű cukorból adott mennyiségű gáz képződik, teljesen függetlenül attól, hogy hogyan juttattad bele.

insane666 Creative Commons License 2019.02.07 0 0 26140

Sziasztok,

Közvéleménykutatok, palackozás előtt ki hogy cukrozza a sörét? Sok helyen az üvegbeadagolós verziót olvasom, Greg Hughes a könyvében pedig kevés vízben való feloldást, és az egész sörlében való elkeverést ajánlja. Mint írja, kevesebb az esély a túlnyomásos robbanásra.

Őszinte leszek, én eléggé parázok a robbanástól, az első két főzetemet üvegbeadagolós technikával cukroztam, de minden palackot védőszemüveggel, szilikonkesztyűvel bontok fel. Na jó, nem, de majdnem. :D

Eddig egy sem robbant fel, viszont kaptam nemrég egy levendulás sört, ami gondolt egyet, és akkorát robbant, hogy az amúgy földön lévő üvegnek szemmagasságban is találtam szilánkját...

Szóval szerintetek melyik verzió a biztonságosabb, és mekkora alapja van a parámnak, hogy egyszer a kezemben robban fel az egyik?

Kanimani Creative Commons License 2019.02.06 0 0 26139

Akkor csobog. Erre akkor odafigyelek. Köszönöm

novakszab Creative Commons License 2019.02.06 0 0 26138

Komlószűréskor ha hűtve csobogtatod akkor nincs forró oxidáció. Szűrésnél malátaágyról lefejtést és a máslást értettem, az csobogásmentes? Ezek a fő felelősek a forró oxidációért.

Előzmény: Kanimani (26137)
Kanimani Creative Commons License 2019.02.06 0 0 26137

Miután elteszem erjedi, onnantól mindent csobogás mentesen csinálok. A komló leszűrése az utolsó fázis ahol még csobog a lé, pelenkás megoldással szűrők. Az oxidáció az ízét is nagyban befolyásolja? Nyilván negatív irányba?

insane666 Creative Commons License 2019.02.04 0 0 26136

Köszi szépen. Közben kiderült, hogy végig rossz malátamennyiséggel számoltam, szóval 66,9 az a 75. :/ Mentségemre legyen szólva, hogy BIAB módszerrel cefréztem (és áztatós máslással), de addig nem nyugszom, míg fel nem tornázom 70 fölé.

Nem akarok a vakvilágba kotyvasztani, tudni akarom mit miért csinálok szóval az érdekel az elmélet is nagyon, mi miért történik, fizika, kémia minden. Lesznek még kérdéseim, fogadjátok majd a lehető legnagyobb türelemmel. :D

Amúgy a latam féle képlet és e között 0,15% az eltérés, az annyira nem vészes.

Előzmény: m.gabor.90 (26131)
novakszab Creative Commons License 2019.02.04 0 0 26135

Szerintem oxidálódik a söröd, nekem az oxidáció miatt  volt sötét eleinte. Ha fazékban cefrézel óvatosan kavargasd, szűrésnél cső a csapra az edény aljáig, palackozás szintén csővel vagy palackozósegéddel

Előzmény: Kanimani (26133)
Kumeszka Creative Commons License 2019.02.04 0 0 26134

Sziasztok!

A csavaros üvegre is jó a sima korona zár vagy azokra valami speciális szükséges?

Köszönöm előre is!

Kanimani Creative Commons License 2019.02.04 0 0 26133

Sziasztok!

Miért van az, hogy bármilyen malátát használok, a söröm hasonlóan sötét színű lesz? Simán pilseniből ugyan olyan színüt főztem mint müncheniből és carahell-ből. Ízben is csak akkor tudok érezhető változást produkálni, ha erősen komlózok. Nyilván való, hogy valamit rosszul csinálok. Tud valaki mondani valamit, hogy vajon mit?

latam Creative Commons License 2019.02.04 0 0 26132

Igazad van, elnéztem az első képletet, a kettő közül tényleg az a jó. Mondjuk az én képletem is jó, de az már egy másik kérdés.

Előzmény: m.gabor.90 (26131)
m.gabor.90 Creative Commons License 2019.02.04 0 1 26131

Szia!

Az első képlet a jó. A sörlé és a fajsúly (sűrűség) szorzatából a sörlé tömegét kapod. Az extrakt (plato fok) jelentése kb. az, hogy egy lének mennyi a tömegszázalékos cukortartalma. Tehát a három érték szorzata a sörlevedben lévő cukor tizede gammban. Ha ezt elosztod a maláta tömegével (kg-ban mérve), akkor pont a kihozatalt kapod.

Ezt azért jó érteni, mert ezt használva könnyen tudsz OG-t állítani a végén. 

A 75% körüli érték azt jelenti, hogy jó a cefrézés, jó a máslás. Grat.

G

Előzmény: insane666 (26118)
HappyCarpenter Creative Commons License 2019.02.02 0 0 26130

Nem volt cold crash és végi 21-22 fokon tartottam, a szobámban. Épp ezért aggódok. Mert amúgy nagyon jó lett. Ha esetleg ebből le lehet vonni valamiféle következtetést:

OG:1,076

FG:1,014

Két hétig volt lezárva az erjesztőben, 1,014-nél megállt, nem ment lejjebb, akkor palackoztam. Adagoló kanállam mértem a cukrot palackonként, kb 3,7gr.

Tegnap telt el 2 hét, megbontottam és csak nyomokban van benne CO2.

Persze, várok még, felrázom az üvegeket hátha.... de jó lenne tudni mi történhetett. Netán kihalt az élesztő valamiért? Vagy mi? A palackok jól zárnak, azt ellenőriztem.

Előzmény: tombat (26129)
tombat Creative Commons License 2019.02.01 0 0 26129

Hány fokon volt a 2 hét alatt. Vidd melegebbre (legalább 20-22 °C) és várj vele még 1 vagy 2 hetet. Nekem is volt már, hogy lassabban történtek a dolgok. Esetleg rázd fel egy kicsit az üvegeket. Elég egyszer fejre állítani és vissza.

Szerintem jó lesz az. A cukor mennyisége jónak tűnik. Én is 7-8 g szoktam használni literenként.

Cold Crash volt? Akkor szokott még kissé belassulni...

Előzmény: HappyCarpenter (26128)
HappyCarpenter Creative Commons License 2019.02.01 0 0 26128

Hello Mindenki!

Segítsetek egy kicsit. A palackozáskor 3,7gr cukrot tettem üvegenként (0,5l) és két hét után alig van benne CO2. Épp csak szisszen egy halványat, hab szinte semmi, alig szénsavas.
Arra gondoltam, hogy felnyitom az üvegeket és teszek még cukrot. Van ennek még értelme? Mi lehet a gond? Főzőházas recept Belga Golden Strong Ale, kb.: 8% alkohol.

Előre is köszi ha valakinek van tippje.

tucsok13 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 26127

OFF

Elnézést az off-ért, segítségeteket szeretném kérni egy ötlet megfuttatásában.

Ahogyan már említettem a férjem főz sört, hobbiként indult, de nagyon komolyan veszi, elvégezte az egyetem sörfőző mester képzését, most fog diplomázni. Véget ér a suli nemsoká, látom rajta, hogy szeretné tovább vinni a dolgot. Főállásként nem jöhet szóba, nem érné meg ott hagyni az állását, de hobbinál azért ez régen több.

Kiindulva abból mennyire nehéz volt nekem anno ismeretséget szerezni egy házi sörfőzőhöz akihez elmehetett első alkalommal próbálkozni, többször adtunk lehetőséget ismerősöknek-ismeretleneknek a becsatlakozásra, és ebből nagyon jó barátságok, kapcsolatok alakultak ki. Most felmerült bennem annak a lehetősége, hogy ha már amúgy is gyakorlatilag fenn tölt a sörfőzőben egész szombatokat, és egyre gyakrabban csatlakoznak idegenek is megnézni, hogy mi-hogy működik, arra gondoltam mi lenne, ha ezt a vonalat tovább gondolva egy fél napos (9-től 3-ig), kis létszámú sörfőző-sörkóstoló gyakorlatot tartana szombatonként.

Nagyon jó helyen lakunk, közel Bp-hez, a sörfőzde nem a lakásban van, hanem egy külön helyiségben, tehát nem mászkálna át rajtunk senki.

Nagyon elvetemült ötlet? Mennyire láttok benne fantáziát, üzletet? Lenne rá érdeklődés? Én vállalkozóként-tanácsadóként dolgozom, így emiatt nem kellene külön céget csinálni rá, van márkanevünk, logonk, weboldalunk ami egyelőre csak a logot mutatja (poénból csináltattuk csak), van oktatási gyakorlata is még legénykorából az egyetemről.. gyakorlatilag 2 nap alatt bírnánk összehozni a dolgot technikailag működő weboldallal, face hirdetéssel, stb.

A neten van hasonló, de az csoportos- ez kifejezetten kis létszámú, 1-2 fős lenne, kb hasonló áron.

Minden ötletet, tanácsot elfogadok, kérlek ne szedjetek ízekre az offért, Ti nálam sokkal jobban ismeritek a sörfőzőket, azért kérdezlek Titeket. Mik lehetnek a buktatók, mire figyeljünk, stb. Nem reklámozni akarok, mivel nincs mit reklámozni egyelőre, csak érdekelne hogy mit gondoltok erről.

Köszönöm előre is a tanácsokat!

ON

Tótikám Creative Commons License 2019.01.29 0 0 26126

Narziss könyvében olvastam a Latam által nagyon precízen leírt számítást.Később a sörtervező programok keresgélése közben találtam a komló forralás előtti mérést és számolást. .Kérdés mire szeretnék használni az eredményt.Saját statisztika,vagy a sörtervező program részére.Nem számol sem térfogat növekedést sem egyéb veszteséget. Ez nem pontos (házi körülmények között a főzőházi sem) viszont meg van lehetőség a komló forralás előtt megbecsülni, kalkulálni a végeredményt. Nagy eltérés esetén újra számolhatjuk az IBU-t vagy esetleg forralási idő növelése komló nélkül. Főzési folyamat végig kísérésére lehet hasznos a menet  közbeni mérés és számolás.Néhány főzés után a tervezőbe előre be irt értéket finomíthatjuk.Ez nem a valós főzőházi kihozatal számítása de otthoni használatra hasznos lehet a végeredmény szempontjából.

latam Creative Commons License 2019.01.28 0 1 26125

1. igen
2. A Plato fok a szárazanyag tömegszázalékát adja meg. Ehhez a sörlé tömegével kell számolni, de te a sörlé térfogatát adod meg, nem méred le a súlyát (vagyis tömegét). A 0,96-os korrekciós tényező alakítja át a térfogatot tömeggé. Nyilván ez a korrekciós tényező csak 1,041 fajsúlynál lesz pontos (1/0,96), ha a többi fajsúly értéknél is pontos korrekciót szeretnénk, akkor egy függvénnyel (-0,0035*Plato fok + 0,9974) kell helyettesíteni a 0,96-ot.
3. Ha a maláta nedvességtartalmát is figyelembe veszed a számításnál, akkor jóval pontosabb lesz a képlet. Ehhez 4%-os nedvességtartalmat feltételezve a kapott eredményt meg kell szorozni 1,04-el.

Előzmény: insane666 (26124)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!