Keresés

Részletes keresés

de-guky Creative Commons License 2011.06.22 0 0 1488

Jól telelt, de még egy olyan igazi "hosszú szárú" levelet még nem nyomott ki magából.

Előzmény: petronika (1487)
petronika Creative Commons License 2011.06.22 0 0 1487

Igen, az egy szép virág lesz. A Trachy hogy van?

Előzmény: de-guky (1486)
de-guky Creative Commons License 2011.06.22 0 0 1486

Úgy gondolom, hogy az a középső kisebb szár áldott állapotban van.

sjohn Creative Commons License 2011.06.22 0 0 1485

Nem mondtad, hogy mi a bajuk.

32-es cserépbe fél liter víz kb., mint halttnak a puszi, ebben a melegben.

Úgy öntözd, hogy a cserép alján kifollyon a víz, természetesen ha van alatta edény, ne hagyd állni benne, mert a pangó vizet nem szeretik a növények!

A tűző napot sem szereti minden banán, és amelyik szereti, azt is csak pár napos szoktatás után szabad kitenni a déli napsugaraknak.

Előzmény: vadlovacska (1483)
vadlovacska Creative Commons License 2011.06.21 0 0 1484
Előzmény: vadlovacska (1483)
vadlovacska Creative Commons License 2011.06.21 0 0 1483

Sziasztok!

van 3 banánfám, ebből kettőnek úgy néz ki a levele mint a lenti linken. Kint van a kertben, át van ültetve és napi fél liter vizet kapnak fejenként.

Szerintetek mi lehet a gond? Napfény? Mennyi vizet kell adni akkor ha kb 40 cm magasak és 32 cm átmérőjű tartóban vannak?

paducs77 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 1482

Szia!

Nekem vannak ilyen magjaim. Nemrég rendeltem őket e-bayről. Még nem kezdtem el kicsíráztatni őket. Ha gondolod tudok adni magot, de megvárhatod, míg kicsíráztatom őket.

Üdv.

Előzmény: misarp (1479)
vanek úr Creative Commons License 2011.06.20 0 0 1481

Közben sikerült végig olvasni a fórumot, és a feltett kérdéseimre megtaláltam a hozzászólásaid között a választ. :-)

Előzmény: vanek úr (1477)
bodo.barna Creative Commons License 2011.06.18 0 0 1480
Előzmény: misarp (1479)
misarp Creative Commons License 2011.06.16 0 0 1479

Sziasztok.Ilyet honnann tudnák szerezni????(Ensete superbum)Ugy kell gondolom megrendelni...:)MIlyen árban van????Légyszi segítsetek....

marimama51 Creative Commons License 2011.06.16 0 0 1478

Az enyém is starkl-tól van,nincs vele semmi bajom,nagyon szépen nől.Tavaly tavasszal rizómáról indultak a sarjak,és őszre elérték a 3 méteres magasságot.A télen4 áltőrzs sikeresen áttelelt,most közel 3 méteres.Tápot én N.P.K.15-öt használok.

Előzmény: A77 (1473)
vanek úr Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1477

Köszi, hogy raktál fel képet a takarásról, -nem semmi.

bodo.barna hozzászólása alapján (#1476) , arra következtetek, hogy van vészfűtésed.

Látom, hogy a  takaráshoz "buborékos" fólia van feltéve. Fölülről szinte légmentesen van lezárva.

Ez így nem szokott "befülledni" , nem párásodik belülről ? Kell-e "szellőztetni, vagy csak tavasszal

van kibontva ?  -Bocs a sok kérdésért, de idén fogok először takarni, és addig is gyűjtöm az infót,

neked meg szemmel láthatóan nagyon impozáns példány díszíti a kertedet, ezért a tapasztalataid nekünk kincset érnek !

Citrus-liget : csak ámulok, és bámulok !  -bár már én is itt tartanék.....

Előzmény: petronika (1472)
bodo.barna Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1476

te mennyiért tudtál szerezni kültéri termosztátot? mert vhol utánaérdeklődtem és egy vagyon volt. viszont automatizálni akarom a vészfűtést, mert most télen azért fagyotak le a cikászom levelei, mert egy nagy hidegbetörésnél ki voltam feküdve jó lázasan és vhogy nem volt se erőm meg se kedvem kimászni az ágyból.... (viszont már nyomja az új leveleket hála Istennek...)

meg lehet "ellopom" a banános teleltetési ötleted, igaz fénykábellal és nem égővel megoldva, úgyhogy ehhez méginkább kellene egy autómata rendszer. nincs kedvem százezer köbméter szalmával szarakodni....
a favázam meg a fénykábel már megvan tavalyról.

Előzmény: petronika (1472)
bodo.barna Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1475

hát ezt én se értem... én egy eldugott, de viszonylag napos helyen tartottam pár darabot, de azok is visszafagytak, igaz nem kaptak valami komoly takarást. viszont tavasszal kiástam őket. a lényeg, hogy egy kis rizóma ott maradt. nem locsoltam és most vettem észre, hogy kibújt két hajtás... gondozás nélkül.
a többi meg növekszik rendesen. a törzsük már kb 30 cm-t nökedett 0-ról..
én két dologra tippelek: az egyik, az, hogy mellékhajtások lehetnek, amiknek hiába van viszonylag nagy gyökérrendszerük, alapjáraton nem nőnek. ezek lehet egy-két év után beindulnak, ezt még nem figyeltem meg.
a mások, pedig az hogy nagyon nem kedvező a talaj számukra /ph érték, tápanyag tartalom, szerkezet, stb.../
jah, meg van még egy. láttam már olyat, hogy dwarf cavendisht basjoo-ként árulnak. vki megveszi, és csalódik, aztán talán bele se kezd megint....

amúgy a gazdabolt online -nál láttam 20:20:20 -as műtrágyát... elvileg ilyennel tápolják a banánültetvényeket is asszen.

petronika Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1474

Nem tudom mi lehet a lassú növekedés oka, más fórumokon is többen panaszkodtak arról, hogy alig növekszik a basjoo, volt akinél szép lassan el is pusztult. 

Nálam minden nap kapnak egy nagy vödör vizet, és 2-3 hetente tápoldatot. 

Előzmény: A77 (1473)
A77 Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1473

Ez valami szuper gyors növésű fajta lehet, nekem a starkl-os  tavaly kb. 1-1,2 méteresre nőt (visszafagyott gyökértől indulva) , idén sem húzott még bele. Egy máshonnan rendelt musa b. pedig alig nő, szinte semmit.

Előzmény: petronika (1467)
petronika Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1472

Köszi, itt egy kép a takarásról, még a termése is egész jó állapotban maradt alatta.

Előzmény: vanek úr (1469)
petronika Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1471

De komoly, hogy már itt tart!

Előzmény: Citrus-liget (1470)
Citrus-liget Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1470

Sziasztok! A m.basjoo banánom két levél után elkezdte nyomni a virágot, sőt már az első 4sor termés is megjelent

vanek úr Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1469

Megnyugtató, hogy át lehet ültetni.

Három méter magas szárakkal teleltetted, ez nem semmi.

Ezekhez a szárakhoz, már valamiféle "házat" kell építeni. -gondolom

De a fényképek alapján nagyon megérte ! Gratula !

A takarásról esetleg nem készült fénykép ?

Előzmény: petronika (1466)
petronika Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1468

Én is ezt gondoltam, ezért régebben mindig eltávolítottam a sarjakat, és csak 1 nagy törzset hagytam meg. 3 éve már meghagyom a sarjakat is, és nem látok különbséget a nagyobb törzsek növekedésében, ugyanolyan gyorsan fejlődnek, mint sarjak nélkül. Szerintem így több törzzsel, banánliget szerűen sokkal mutatósabb is, mint egymagában.

Előzmény: A77 (1465)
petronika Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1467

Régen 60 cm magasan vágtam el a törzseket, 2 éve már 160 cm-nél, tavaly pedig 3 méter magas törzseket teleltettem át. Március elején kezdett el fejlődni, de már korábban, a takarás alatt is nőtt egy kicsit.

A nagy törzsek most 2 évesek, a kisebbek tavaly bújtak ki. Így nézett ki idén április elsején:

Ez pedig egy tavaly augusztusi kép, akkor 1.5 évesek voltak a nagy törzsek, hihetetlen intenzitással képesek fejlődni:

Előzmény: Engelhart (1464)
petronika Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1466

Minden probléma nélkül át lehet ültetni, én már többször  megtettem nagyobb csoporttal is. Célszerű tavasszal elvégezni, mielőtt beindul a növekedése, és lehetőleg nagy földlabdával kell kiásni a rizómákat. 

Előzmény: vanek úr (1463)
A77 Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1465

A túl nagy sarjak nem hátráltatják az anyatő növekedését?   Az anyatő alig hozott eddig   4-5 új levelet míg a nagyobb sarjak már lassan utolérik.

Engelhart Creative Commons License 2011.06.12 0 0 1464

Szia petronika! Lenne egy kérdésem hozzád, a képen látható banánfával kapcsolatban. Télen mekkorára vágtad vissza? A másik kérdésem pedig, hogy mikor kezdett el újra nőni, és mennyi idő alatt lett ekkora? Előre is köszi!

Előzmény: petronika (1462)
vanek úr Creative Commons License 2011.06.12 0 0 1463

Szia petronika !

Most már itt teszem fel a banános kérdéseket, és nem a másik fórumot offolom.

Úgy fogom leválasztani a sarjakat, ahogy neked bevált, és köszönöm, hogy megosztottad.

Nagyon impozáns a basjoo, bár már az enyém is itt tartana...

Még annyi lenne a kérdésem, hogy szerinted / szerintetek át lehet késöbb ültetni egy ilyen növényt ?

Konkrétan : most be lett ültetve, de elképzelhető, hogy talán 2 év múlva, mikor kialakul a kert hátsó része (szalonnasütő stb.)

akkor inkább ott mutatna jobban ( liget szerűen meg pláne )

Előzmény: petronika (1462)
petronika Creative Commons License 2011.06.12 0 0 1462

Egyelőre semmi, ugyanúgy néz ki most is, lehet, hogy nem fog sarjakat hozni. :-(

A basjoo szépen nő, bár sok levelét le kellett már vágnom, mert a vihar cafatokra tépte.

Pont most tettem fel a pálmás fórumra is a képet, az egész növény majdnem 6 m magas:

Előzmény: bodo.barna (1454)
petronika Creative Commons License 2011.06.12 0 0 1461

Ez tök jó, hogy ilyen hamar elkezdi. Nálam semmi jele a virágnak(szerencsére), nagyon szomorú lennék, ha a 3,5 m-es törzsű banánok elkezdenének virágozni, mert utána ugye már nem hoznak levelet, így feleslegesen teleltettem volna át ilyen nagy törzzsel őket. Bár lehet, hogy mégis elkezdik majd, tavaly is majdnem 2 hónappal később jött a virága, mint nálad.

Előzmény: kojonó (1453)
de-guky Creative Commons License 2011.06.10 0 0 1460

Napégés. Olyan gyorsan nő a levél, hogy nincs ideje alkalmazkodni a Naphoz.

Előzmény: A77 (1459)
A77 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 1459

Most meg ilyen érdekes formát mutat a levél, mintha megperzselödött volna. Mitől lehet ez?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!