Nekem vannak ilyen magjaim. Nemrég rendeltem őket e-bayről. Még nem kezdtem el kicsíráztatni őket. Ha gondolod tudok adni magot, de megvárhatod, míg kicsíráztatom őket.
Az enyém is starkl-tól van,nincs vele semmi bajom,nagyon szépen nől.Tavaly tavasszal rizómáról indultak a sarjak,és őszre elérték a 3 méteres magasságot.A télen4 áltőrzs sikeresen áttelelt,most közel 3 méteres.Tápot én N.P.K.15-öt használok.
te mennyiért tudtál szerezni kültéri termosztátot? mert vhol utánaérdeklődtem és egy vagyon volt. viszont automatizálni akarom a vészfűtést, mert most télen azért fagyotak le a cikászom levelei, mert egy nagy hidegbetörésnél ki voltam feküdve jó lázasan és vhogy nem volt se erőm meg se kedvem kimászni az ágyból.... (viszont már nyomja az új leveleket hála Istennek...)
meg lehet "ellopom" a banános teleltetési ötleted, igaz fénykábellal és nem égővel megoldva, úgyhogy ehhez méginkább kellene egy autómata rendszer. nincs kedvem százezer köbméter szalmával szarakodni.... a favázam meg a fénykábel már megvan tavalyról.
hát ezt én se értem... én egy eldugott, de viszonylag napos helyen tartottam pár darabot, de azok is visszafagytak, igaz nem kaptak valami komoly takarást. viszont tavasszal kiástam őket. a lényeg, hogy egy kis rizóma ott maradt. nem locsoltam és most vettem észre, hogy kibújt két hajtás... gondozás nélkül. a többi meg növekszik rendesen. a törzsük már kb 30 cm-t nökedett 0-ról.. én két dologra tippelek: az egyik, az, hogy mellékhajtások lehetnek, amiknek hiába van viszonylag nagy gyökérrendszerük, alapjáraton nem nőnek. ezek lehet egy-két év után beindulnak, ezt még nem figyeltem meg. a mások, pedig az hogy nagyon nem kedvező a talaj számukra /ph érték, tápanyag tartalom, szerkezet, stb.../ jah, meg van még egy. láttam már olyat, hogy dwarf cavendisht basjoo-ként árulnak. vki megveszi, és csalódik, aztán talán bele se kezd megint....
amúgy a gazdabolt online -nál láttam 20:20:20 -as műtrágyát... elvileg ilyennel tápolják a banánültetvényeket is asszen.
Nem tudom mi lehet a lassú növekedés oka, más fórumokon is többen panaszkodtak arról, hogy alig növekszik a basjoo, volt akinél szép lassan el is pusztult.
Nálam minden nap kapnak egy nagy vödör vizet, és 2-3 hetente tápoldatot.
Ez valami szuper gyors növésű fajta lehet, nekem a starkl-os tavaly kb. 1-1,2 méteresre nőt (visszafagyott gyökértől indulva) , idén sem húzott még bele. Egy máshonnan rendelt musa b. pedig alig nő, szinte semmit.
Én is ezt gondoltam, ezért régebben mindig eltávolítottam a sarjakat, és csak 1 nagy törzset hagytam meg. 3 éve már meghagyom a sarjakat is, és nem látok különbséget a nagyobb törzsek növekedésében, ugyanolyan gyorsan fejlődnek, mint sarjak nélkül. Szerintem így több törzzsel, banánliget szerűen sokkal mutatósabb is, mint egymagában.
Régen 60 cm magasan vágtam el a törzseket, 2 éve már 160 cm-nél, tavaly pedig 3 méter magas törzseket teleltettem át. Március elején kezdett el fejlődni, de már korábban, a takarás alatt is nőtt egy kicsit.
A nagy törzsek most 2 évesek, a kisebbek tavaly bújtak ki. Így nézett ki idén április elsején:
Ez pedig egy tavaly augusztusi kép, akkor 1.5 évesek voltak a nagy törzsek, hihetetlen intenzitással képesek fejlődni:
Minden probléma nélkül át lehet ültetni, én már többször megtettem nagyobb csoporttal is. Célszerű tavasszal elvégezni, mielőtt beindul a növekedése, és lehetőleg nagy földlabdával kell kiásni a rizómákat.
Szia petronika! Lenne egy kérdésem hozzád, a képen látható banánfával kapcsolatban. Télen mekkorára vágtad vissza? A másik kérdésem pedig, hogy mikor kezdett el újra nőni, és mennyi idő alatt lett ekkora? Előre is köszi!
Ez tök jó, hogy ilyen hamar elkezdi. Nálam semmi jele a virágnak(szerencsére), nagyon szomorú lennék, ha a 3,5 m-es törzsű banánok elkezdenének virágozni, mert utána ugye már nem hoznak levelet, így feleslegesen teleltettem volna át ilyen nagy törzzsel őket. Bár lehet, hogy mégis elkezdik majd, tavaly is majdnem 2 hónappal később jött a virága, mint nálad.