Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Esetleg ha van van egy fűtetlen melléképület, ahol nem zár túl jól az ajtó, és ki tud majd menni, ott lenne a legjobb helyen. Pár nap múlva enyhül az idő, akkor valahol egy fal tövében, védett helyen, avarban is valószínűleg megmaradna. A melegben sincs jó helyen, nem talál kaját. Esetleg ki lehet próbálni, nem ennének-e napraforgómagot, pitypanggal egy család. Vagy valami egyéb maggal, esetleg átnedvesítve meg lehetne próbálkozni. A lakásban is minél hűvösebb hely kellene most nekik.
Ez gyors volt köszönöm! :) Amúgy eszembe jutott mert hasonlít a kinti piros verzióra a hátán lévő minta. Akkor mit tudunk velük tenni? Ha kihordom megfagynak ebben a hidegben? Várjak míg enyhül az idő?
Rhyparochromus vulgaris, közönséges díszesbodobács.
Teljesen ártalmatlan, elsősorban földön heverő magokkal táplálkozó poloska. Néha a növényeken is szívogatják a magokat, pitypang fújókákon pl. gyakran lehet látni.
Érdekes, hogy bement a lakásba, én még ezt a fajt télre behúzódva nem találtam.
Kérlek segítsetek megfejteni milyen rovar ez? Kb. 1 cm hosszú. Jönnek mennek a lakásban is. Nem túl félénkek. Jobbára a szobákban vannak jelen. Multkor a párnám alatt találtam egyet...Brr. Para volt. Van egy fél éves kisfiam. Nagyon félek, nehogy megcsípje.
Segítséget szeretnék kérni. A lányom új szerkrényén lettem figyelmes apró, fehér bogárakra (?), nagyon kicsik mint egy porszem. Talán a virágokon lévő levéltetvekhez tudnám hasonlítani. Mi lehet ez, ma próbálok még digitális fényképezőgéppel is fotót készíteni. Köszönöm a segítséget!
Én is szoktam a kertben Aphodiusokat találni (szerintem dictinctust) az ágyásokban. Évek óta csak komposzttal vannak trágyázva, a közelben még macskaszart sem szoktam látni. Persze ha éppen valahol van, azon is megjelennek, zömmel Onthophagusok társaságában.
Nem tudom, hogy ezek az említett faj rajzolatának változatosságából adódnak, vagy más Aphodiusokkal együtt bújtak elő. A nemzetségben viszonylag biztos vagyok. Nem szükségszerű, hogy a bogarakat trágyában találjuk meg. Lehet, hogy régebben volt ott, amiben a lárvák fejlődtek, de már eltűnt. A bábállapotot valószínűleg a talajban töltik a néhai kupac közelében.
Az Aphodius fimetarius szárnyfedője élénk barnásvörös. A képeden levőé elég fakó, sötétebb mintázattal. Akkor már inkább Aphodius distinctus. De a felbontás miatt ez csak tipp.