Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
szívesen beszállnék, csak időm nincs túl sok. október közepéig semmi. de azért ha küldesz valami playlist szerűt a zoukman(kukac)vipmail.hu-ra, akkor megnézném...
volt egy hihetetlenül kis jelet adó piezzo húrláb a Kentucky-hoz amikor megvettem, de használhatatlan volt (mint utólag kiderült, el volt törve), aztán amikor bátyámnak szíves segítségetekkel megvettük az ő Kentuckyját, akkor kicseréltem a két húrlábat, és ezzel most elvagyok. A Fishman itt van nálam, de sajnos még nem volt időm tesztelgetni meg kiagyalni hogy mit és hogyan használjak belőle. Az oktáv mandolinhoz az AKG C411-et használom, első körben azt fogom kipróbálni, hogy a Fishman mikrofon része hogy szólna azon, mert akkor kiválthatnám az AKG-t (kondis miki, fantomtáp kell neki, jobb lenne valami kényelmesebb megoldás)
Erre valo a forum. Vagyunk vagy egy tucat. Gaz lenne ha mi nem probalnank egymast segiteni. Egyebkent tenyleg igen baratsagos szokott itt a forumon lenni a legkor.
Akkor ugy kene szervezni hogy nalam talalkozzunk. Van par mandolin a hazban. Tobbet meg tudsz hallgatni. Nekem is van 4 meg a mandola, meg az oktav. Apamnak is van 2 s ha jol tudom mind a ketto itthon van. Talan ide tudunk csoditeni par kollegat is hangszerestul :)
Nagyon köszi, hogy így elfoglalkoztok velem! Szedegetem befelé az infókat, hallgatgatok zenéket, p.ez a Révészes dolog ez igen erős volt, köszi ezt is. A megbeszélt míting érdekes lesz, mert még életemben nem beszéltem mandolinossal. Hallani is csak egyszer hallottam mást élőben a sajátomon kívül.
Ezt a nicknevemet majd lecserélem, mert elég idegesítő, fogalmam sincs, hogy jutott eszembe, valamiért a régi nickem nem akart működni .
Ha megcsinalja valaki es csak fotot/videot/hanganyagot kell kuldjek akkor nalam van hely boven. De max http://levente.littvay.hu/mandolin/ vagy hasonlo helyre lehetne tenni. (Illetve biztos lehet maskent is csak nem ertek hozza. mandolin.hu mar foglalt sajnos. mandolinok?) De lehet hogy a vazzen jobb otthona lenne.
A mandolint ajanlottam, de csak azutan hogy az igenyeket rendesen attanulmanyoztam. Az azonnal latszott hogy nem egy kezdo zenesznek kell. Szoval nem az volt a kiindulasi alap hogy a Stagg-nal mindenkeppen jobb. :)
Szerintem ez a hangszer pont olyan amit keresel. De mar meg is beszeltuk hogy par heten belul talalkozunk. Nekem pont az volt a hianyossaga a hangszernek amire te azt mondtad hogy neked az nem kell. Bar szep a hangja az alja nem oblesen csattan mint ahogy a bluegrassben szeretjuk :) A hangereje nem tartja az utemet a banjokkal bar mikrofonozva hozza a szintet. Egy jo gitarnal is hangosabb. A Fullertonnak, ami lett helyette a B hangszerem, kevesbe szep a hangja de ut az alja es nagyot szol. :)
Szoval foleg elektroakusztikus hangzasra es studio felvetelekre ajanlom, foleg hogy pont az oblos hang volt feltuntetve hogy "ilyet ne"... igy tenyleg tudom ajanlani.
Pickupben nem vagyok jo. Az Erno Schertler Basik-ot ajanlott. Nekem viszont a basikkal semmi tapasztalatom nincs. Egyszer hallottam es akkor azt sikerult megallapitani hogy nem egy Dyn-M (mondjuk 1/5-ebe kerul). De hogy egy piezohoz kepest milyen a hangja illetve hogy mennire gerjed azt tenyleg nem tudom. Viszont ki lehet majd probalni.
TheRover - te most milyen hurlabat pickupot hasznalsz? Azt a Fishmant amit az Inch kuldott? Arra emlekszem hogy volt neked valami pickup azelott is de nem emlekszem mi volt.
Pickup egyebkent ami nekem nagyon bejott az a K&K mandolin pickupje. Bar itt az elhelyezesen sok mulik. Haveromnak ez van a mandolinjaba, de ugy volt kimodellezve hogy hova kell rakni egy teszthangszeren aminek leveheto hatat csinalt a master. Lasd itt:
http://jazzmando.com/new/archives/000773.shtml
De a vegeredmeny az valami piszkosul jol szol (bar itt a mandolin is milla felett van meg igy az alacsony dollarral is).
(A hegeda meg nem szazas. De jo lesz kis idovel. Ideje van rendesen :)
En jatszottam mar McIntyre Featherrel amivel a Kentuckym jott. Az valami botrany volt. Aztan megtudtam hogy egy nagyon jo hangu mandolinban is az van. Elhelyezes. Sokat szamit. Az Inchnek volt Seymour Duncanje. Az sem volt az igazi ha jol remlik.
ha valakinek van egy csipetnyi tárhelye, egyszer csinálhatnánk egy bemutatótermet, ahová mindenki feltehetne egy-két fotót a hangszeréről, pár mondat kíséretével meg 1-2 linkkel, emil-címmel, mit szóltok? fender-gitárosoknak van pl. ilyen: a vazze-n például netalántán? :-)
Szia! szimpik a zenék amiket beszúrtál, a klipetek meg látom, nagyon friss (és aktuálpolitikai, hihi) Fura ez az itthoni dolog, mert tényleg van egy kör, amin belül egyikünk vesz a másiktól, upgrade-el, meg ilyesmi. vagy néha behoz külföldről egyet-egyet, de sztem többségünk aztán megmarad a választottjánál. Jelen pillanatban kis körünkben azt hiszem csak levil egyik hangszere van eladósorban, gondolom azt már biztosan ajánlotta Neked. Én egy Kentucky márkájú, ovál lyukas A-mandolint gyűrök 3 éve, nagyon szeretem. levil ajánlotta a Kentucky-kat (inch-nek és neki is volt/van), mert tömör hangszereket is gyártanak, és használtan viszonylag sok eséllyel bele lehet ütközni. Én a neten vettem, a német ebay-en, úgyhogy zsákbamacska volt, sok levelezés, fotóküldés, kérdezgetés után megjött, volt egy szép S-alak a nyakában, amit még le kellett csiszoltatnom egy hangszerésszel, azóta kifogástalan. a netes vásárlás veszélyes, de azért ki lehet fogni kis szerencsével. Amilyen olcsón az ebay-en látok néha hangszereket, olyan áron szinte sosincs egyetlen hangszerboltban sem. Előfordul, hogy az eladó nincs is annyira tisztában egy használt mandolin árával, nem tudja, mennyit lehet kérni érte. jelenleg egy piezzo húrlábat használok, amit így dob és általában hangosabb zenekar mellé neked is ajánlanék. A hangszer valamivel 50 alatt volt, a piezzos húrláb megvolt hozzá, és plusz 20 rugó volt a hangszerész, így kb. 70ből jött ki nekem. Az adatlapomon vannak linkek, a myspace-emen a "Szombat reggel" ezen szól, a gitarest.vazze.hu-n pedig az "Öreg-hegy". nagyjából így szól a piezzo: http://www.youtube.com/watch?v=B_hXnk4RPc8
Szia, köszi levil, jól összefoglaltad, remélem, majd 1-2 hét múlva össze is tudunk futni. Csak kinti referenciák vannak az rm50-ről, amik azért többnyire pozitívak. Nem gondoltam, hogy ennyire nehéz mandolint találni - a stagg/johnson vonalon kívül.
...fél éve mandolinozom (előtte gitároztam, de azt is 16 éve..) így némileg alulművelt vagyok e téren. Levil-t találtam meg a stageshopsosok segítségével, neki elmondtam: lehetőleg tömör (all solid, vagy hogy hívják) hangszerre vágyom, ami nem recseg-zörög (mint a stagg) és nincs bödön hangja a mély húroknál. Rock zenekarban használom egyébként.
Inkább ír kocsmazene hangzást keresek, mint bluegrasst.
Hangszedőstül (egy basik-prot néztem ki) plusz egy RM50-et a tengerentúlról. kb.70ezrem van e célra , ez tán elég lesz ezekre. De fogalmam sincs, hogy jól gondolom-e.... bármilyen tippet szívesen veszek.
Egy RM-75 van az orszagban de a Pisti nem hiszem hogy megvalna tolle. Tovabba annak nagyon mely oblos bluegrass hangja van. Nem az amit keresel. (tobbieknek: nehany napja mi mar beszeltunk telefonon). Az RM-50 nem tudom ilyen-e.
Azt nem hiszem hogy van az orszagban RM-50. Arrol tudnank. De a tobbiek esetleg tudnak mondani par szot arrol hogy milyen mandolinokat erdemes nezegetni. (tobbieknek: nem kezdo zeneszrol van szo bar a mandolin eleg uj kiserlet ha jol ertettem)
En mar ajanlottam az Orpheum M30osamt. Azert is tudom ajanlani mert ennek tobb az ele mint az oble vagyis olyasmilyen ami szerintem neked kell. Bar az nem 35-40, de azert elerheto.
Nem linkeled be a videokat amiket nekem kuldtel? Az iranyelvnek igen jo volt. Az alapjan itt jol meg tudnank ragni hogy szerintunk milyen pickupot keress, milyen mandolinba gondolkozz. (Meg tok jo a notatok :) a tobbieknek is tetszene :)
Sziasztok, Rover RM50-es mandolint vennék, illetve ha vannak róla információk, írjatok ide. Kb. ez fér bele a keretbe, és erről már a neten jókat is írnak. Oké, az ebay-en van, de ha lenne valakinek itthon, és el akarná adni, szóljon ide, mert aku. hangszert azért csak jó kipróbálni.
Hasonló árfekvésű (kb. 35-40ezer) egyéb gyártmányú mandolin és érdekel, pickup nélkül, lehetőleg all solid vagy legalább a rezgőlap ne legyen rétegelt. hívhatsz is: 30-2057042
Na azt a Blue Highway CD-t szombaton vásároltam meg és azzal a mozdulattal dedikáltattam is a koncerten a bandával (OFF @ Johnny Keenan Banjo Festival, Longford, Írország ON). Amúgy nem a kedvencem tőlük, túl visszafogott tempójú, de mindenképp minőségi anyag. Megvettem a mandolinos fickó (Shawn Lane) szóló lemezét is, na az pl. jobban bejön, meg az előző, gospeles Blue Highway lemez is. A banda pedig élőbenis nagyon kemény. Nagyon korrekt énekek, hangszeres tudás.
természetesen eljutott, bocs hogy nem jeleztem vissza, csak aznap szinte a Mikulás jött meg, előerősítőt, gitárhúrt, új gitártokot meg egyebeket vágtak a fejemhez, azt sem tudtam mihez kapjak :-) az egészből úgy tűnik, hogy a mikrofon lenne érdekes. Csak nem a gyári rögzítő van rajta, hanem egy nagyon rövid egyedi megoldás, amivel csak a kávára lehet erősíteni a mikrofont. Ez f-lyukas hangszernél jó (gondolom, azon volt korábban), viszont az enyémnél a káváról nem ér oda az ovális hanglyukhoz, a fedlapot meg ugye nem szívesen fúrnám meg... Most valami fedlap belsejére ragasztós megoldáson gondolkozom, de egyedül nem állok neki, pedig a hangjára már nagyon kíváncsi vagyok. Ha van valami újság, szólok!
Én is el vagyok havazva, sok a munka. A mandó nagyon jól szól, imádom, de persze mindig van valami, ami közbe szól. Jelenleg, hogy alakítottunk egy akusztikus zenekart, ahol rám, mint gitárosra van szükség, így nap mint nap a gitárt kapom a kezeim közé és nem a mandolint. :S Persze azt is előveszem néha, de most a gitárra kell koncentrálnom, hogy megfeleljek.
Nos, a húr kérdés egyelőre még fennáll. Mennyiért vesztegeted? Megéri ez nekem postaköltséggel?