Csak volt, vagy ma is az ? Nem tudom, évek óta nem beszéltem azzal a híres versenyhorgászal aki maga is részese volt eme dolgoknak, valamint nagyjából azóta horgászújságot sem veszek, nem tudom, megy-e még a Pó-n a harcsa...
Morgás2 Az ilyen "harcsahalászlé" meg "pontyhalászlé" meg hasonló dolgokkal meg az a bajom, hogy valszeg ugyanazt a lét kapod, csak más halszeletet raknak bele...viszont az ár nem ezt tükrözi. Arról nem is beszélve, hogy a tisztán harcsából készült halászlé valszeg nem lenne nem egy gasztronómiai csoda, tetszik, nem tetszik, a ponty az bizony kell bele. (Ja, és a HALÁSZLÉ az a BAJAI, a szegedi az csak halmártás :-))) )
Hmm, harcsa... Nekem hoztak már ki "harcsát" pakson a halászcsárdában, amin pikkelytokok voltak...és a pincér még nekiált vitatkozni... Az ilyen folyómenti harcsazabálásokkal az a gond, hogy a folyókban a hosszú életciklusu harcsa igen tekintélyes mennyiséget gyűjt magába a szennyezésekből, nehézfémek miegyéb... Meg nagy divat volt pecás berkekben a Pó-n folytatott harcsahorgászatok rentábilissá tétele oly módon, hogy az ott fogott óriási harcsákat hazahozták és eladták vendéglőknek. Ezzel csak az a gond, hogy a Pó talán a legszennyezettebb folyó európában, nomeg az, hogy ezeket a halakat mindenféle hűtés nélkül, általában a vontatott csónak trepnije alatt hozták haza...
Azzal a felhívással fordulok T. Haltársakhoz, hogy a magyarországi halfogyasztási statisztika javítása, nem utolsósorban az egészséges étrend megvalósítása, népszerűsítése érdekében alkalmanként tartsunk HALHETET !
Ez azt jelentené hogy ebédre vagy vacsorára (életvitel szerint választható) az akcióhoz csatlakozó Haltárs egy héten keresztül, hétfőtől vasárnapig kizárólag (valamilyen, célszerűen minél változatosabb) halételt eszik. A másik főétkezésnél persze bármit. (Ha ez a bármi sajt, az illető jogosult széles körben hangoztatni, hogy abszolút egészségesen táplálkozik.)
Azt nem tudom, konkrétan az milyen harcsából készült, arra emlékszem, hogy nagyon finom volt, tehát a Kispesti Halásztanyát bátorkodom ajánlani.
Mennyiségileg: Csak a hallal és némi nokedlivel jóllaktam, a nokedli nagyrészét visszavitettem. Szóval, aki itt nem lakik jól egy fogással, annak extra gyomormérete van. Negatívum: Olcsónak semmiképp sem nevezhető hely.
Tegnapi ígéretem szerint ma, egy önkiszolgáló (viszonylag olcsó) váci étteremből vittem haza rántott filézett harcsát, hasábburgonyával. Azt nem állítom, hogy ez a halgasztronómia csúcs lett volna, de ha azt veszem, hogy 760 Ft -ért két halszeletet és bőséges mennyiségű burgonyát kaptam, aminek a felét eltettem vacsorára, akkor jó vételnek nevezhető.
akkor az igazi az a harcsapaprikas, ha folyami vagy szurkeharcsabol keszul. en az afrikaiert nem igazan rajongok. szegeden van 1-2 jo hely, ahol nagyon finomat lehet enni. ilyen volt valamikor 7-8 eve a csepp a tengerben. a varos taban nevu reszen van a nagy viztorony mellett.
aztan ott van a kiskorossy halaszcsarda. nagyon hangulatos. ha tobben vagytok, erdemes bogracsban rendelni a halaszlevet. kettotoknek annyit hoznak ki, hogy nem tudod megenni. es nem utolso sorban nagyon finom a filezett ponty! na es az elmaradhatatlan harcsapaprikas turoscsuszaval. csak vigyazz, ha nem vagy nagyetku, vagy halaszle vagy masik fogas ;)
A zacskóját ugyan nem láttam, de sem szálkamentes, sem semleges ízű nem volt a nevezett helyen. Nem állítom,hogy finomabbat nem ettem az életben, de könnyű ebédnek elmegy.
Látom én leszek itt a "halügyeletes" de inkább szomorú vagyok, hogy egyáltalán nem pörög a topic. :-(
Nos megvolt a vizit a Kispesti Halásztanyán, ahol tényleg bőséges a halételek kínálata, csak halászléből nyolcat számoltam meg az étlapon. De én inkább a "Harcsapaprikás tojásos nokedlivel" c. költeményt választottam azon alapos oknál fogva, hogy harcsához ritkán van szerencsém.
A lényeg: finom volt. Most jön a de: A nettó tömeg ngyobb részét tette ki a tojásos nokedli, ami ugye csak körítés a főszereplő nemes hal mellett. Na most ha ehhez hozzáteszem, hogy 1550 Ft -t fizettem (csak ezért, a leöblítésre szánt zöldveltelini pluszba jött), hát kicsit sok.
Amúgy a hely hangulatos, a dekoráción látszik, hogy halcentrikus. Az árak azonban el vannak szállva, lazacot kaphatsz kétezer körül (inkább felett) ...
Holnap veszek sülthalat ebédre a váci piacon. Mintegy kettőszáznyolcvanért ...
Ha a Citibank felől mégy be, balra egy kör alakú kőépületben (sárga) előtte asztalok a helybeni fogyasztáshoz. Szóval nem arról van szó, hogy gazdasszonyok árulják, ezt folyamatosan sütik a nyitvatartási időben 14 vagy 13 óráig.
Heckelni nem szoktam, sem számítógépet, sem piacot, bocs. :-))