Konzola válogatja. Az izmosabbakon "fantasztikus" felhőeffekteket ígérnek, "dinamikusabb" játékmenettel, ami az esetek 99%-ában szebb látványt, de lebutított opciókat jelent.
A kicsiken nyilván le lesz egyszerűsítve jól az egész. Viszont meglepően jól sikerült pl. az Age of Empires átirata Nintendo DS-re, úgyhogy akár optimista is lehetnék. Persze alig hasonlít a PC-sre, körökre osztott stratégia lett belőle, de nagyon jó lett, eltalálták a hangulatot és a játékmenetet.
Ha elgondolom, hogy a teljes Civ 1-nek elég volt fél mega ram és 7 MHz, akkor talán nem lehetetlen egy 4 megás, 60+30 MHz-es procival rendelkező kézi konzolra (DS) átvinni a Civ 4 szabályrendszerét. A grafika természetesen egész más kérdés (na de kit érdekel a grafika a Civ esetében? :)). És biztos át kell írni majd Pythonról valami prociközelebbi kódba...
Szóval akár még jó is lehet az átirat, de fogadni mernék, hogy nem lesz benne ennyi opció - nem hiszem, hogy akad marketinges, aki meg merné kockáztatni egy túl sok gondolkodást igénylő játék kihozatalát PS3-ra vagy Xbox 360-ra.
Jaj, ez így egészen offra sikeredett, elnézést... :)
Valaki be tudna tenni egy linket, esetleg osszefoglalni roviden, hogy mi minden valtozott a CIV III - hoz kepest ? A grafikat lattam, hogy sokat javult ,de elsosorban a tartalni, funkcionalis ujdonsagokra lennek kivancsi.
Nekem a CIV - I - CIV III - okkal az volt a fo problemam, hogy a vege fele mindig vagy behozhatatlan elonnyel, vagy hatrannyal alltam, igy csak formasag volt altalaban a veg jatek. Ha pl erre lenne valami lehetoseg nagyon jo lenne, de mint mondtam minden uj infot szivesen vennek rola.
Mit szóltok az új Civ játékhoz amit kiadnak majd konzolra? Revolution néven fut... Nekem nagyon tetszik, de főleg azért, mert a PC-s játékok közt a kedvenceim közt tartom számon... Civ Revolution
Mo. aranykora az anjou Nagy Lajos, Luxembourg Zsigmond és Matias Rex idejére tehető... XIV-XV. század... azóta hanyatlás van... ja és az ország területe nem változott, maradtak az ezeréves határok... a meghódított területek önállóan kapcsolodtak... Bosznia is magyar királyi terület volt, a revizionisták mégse akarják(ták) visszafoglalni...
Mátyás idejében még volt tisztesség, becsület, felelőség, erkölcs. Mivel ma ezek nincsenek - szavak szintjén persze nagyon -, az a kor emiatt nyert sokkal pozitívabb szemlétetet.
Az meglehet, hogy kemény volt, viszont a hadiadót azt hadiadóra fordították és nem másra. Az országot pedig 1920-ban pusztították le, Mátyás idejében szerintem nagyobbak voltunk. Mind területileg, mint befolyásilag.
mátyás ilyen pozitív színben történő beállítása modern kori dolog. a kortársai teljesen másképpen értékelték, az évente többször rendszeresen kivetett hadiadói meg a többi adóteher emelése meg nagyjából lepusztította az országot, erről bővebben a töri fórumokban az ottani hozzáértőktől lehet olvasni. egyébként pont ez a probléma az unique building dologgal: nincs igazából magyar építészet, pláne olyan épülettípus ami magyar specialitás lenne...
Az aranykor a mondák világára utal, Mátyás pedig mesehős lett és ugye a Himnuszban is meg van említve, hogy Bécset is elfoglalta. Esetleg a gémes kút is lehet unique building, arról nem rémlik, hogy láttam máshol. Vagy tokaji borpince, szalámigyár, paprikaörlő. Csak kaják jutnak eszembe, mint hungarikum :-)
Egyetértek: ha aranykor, akkor Anjouk, vagyis Károly Róbert. Akkor viszont a meginduló aranyverés miatt lehet egy speckó forge a mali mint mintájára, ami, mondjuk, plusz commerce-t is ad. De én inkább az ország hagyományos mg-i jellege miatt inkább a granary-grocer környékén kampányolnék...
az a baj, hogy ha az aranykort a középkorra tesszük (ami logikus), akkor nincs épület ami szóba jöhetne (ezért írtam hogy legyen valami spec. stable és adjon +1 kaját, mert az még okés) mert nem nagyon volt akkoriban jellegzetes magyar építészet. ezen kívül a dualizmus kora jöhet szóba, de hát éppenséggel akkor sem tudnék túl sok mindent említeni.
ami eddig felmerült, azok nem magyar épületek vagy nem a kiváltani kívánt épületnek feleltethetőek meg.
1) a fürdő török 2) a végvár olasz 3) a boros pince grocer helyett nem ekvivalens a grocerrel 4) a csárda a granary helyett dettó
továbbra is a vévár mellett kampányolnék: a történelmünkben többnyire védekező játékosok voltunk és ha valaki külföldi megtekinti a magyarítást, rájöhet hogy nem keveset tettünk Európa védelméért...
Eddig a végvár volt a szimpatikus nekem, de a Stable jobb 5let. Lovas témában mindig is ott voltunk a szeren, ez tényleg jellemző ránk, magyarokra.
Vagy valami promót, vagy még plusz tapasztalatot adhatna a lovas egységeknek, és így lehetne jobb a magyar lovas íjász mint a többi, meg a huszárnak is adna pluszt a commandó mellé.
azért ne csináljuk már azt, hogy nekünk legyen a legtáposabb épületünk... pláne a vár nem túl jó ötlet, mert azokat külföldi építőmesterek külföldi tervek alapján építették (mármint ha a török időszak védelmi funkciót ellátó várairól beszélünk). szerintem jobb a stable, adjon +1 kaját ("nyereg alatt puhított lóhús") oszt jónapot.
Egy ideje figyelemmel követtem itt az UB körüli fejlményeket. Sztem is a várat kellene vhogy felhasználni, esetleg adhatna -20-25% fenntartást a városnak és minden a városban gyártott egységnek City garrison promót. Ettől lennének a jó kis várvédő katonák. Muszály jól feltuningolni az UB-t mert ha jól tudom, csak az Economicsic van hatása a várnak. Lehetne a Stable is alapja a magyar UB-nak, de erre nincs ötletem :D
Nagyon helyzetfüggő, hogy mit érdemes az elején csinálni...Én általában 2 worker 1 settlerrel kezdek, felfedezem azokat a technológiákat amik a főváros körüli erőforrások feldolgozásához kellenek, aztán bronze working, és ha van bronz, akkor egy gyors rushsal lerohanni a legközelebbi szomszédot...persze ha nincs senki elérhető közelségeben, akkor marad a terjeszkedés saját erőből, de az elején két főváros spot nagyon meg tudja dobni a játékot.
A legfontosabb a terület, minél több területed van, annál több a nyersanyagod, és az ennivalód. Persze vigyázni kell, hogy túl sok városod ne legyen, de más fórumokon azt olvastam, a 60%os aranyszabály általában működik, és én is ezt tapasztaltam, azaz addig érdemes terjeszkedni, amíg 60%-os kutatás mellett van bevételed, utána infrastruktúra fejlesztés, majd megint terjeszkedés.
Sztem az őskorban nagyon az elején úgy tudsz az élre törni, ha minél nagyobb területet népesítesz be. Nekem is hasonló problémám van, csak én inkább az ókorban maradok le, és mindig nagyjából a Consitution, Astronomy, Education tájékán érem utól a többieket.
Kérdés: van valakinek valamilyen őskori nyerő taktikája??? Sajnos én a kezdésnél mindig eléggé lemaradok, s bár onnantól folyamatosan egyre feljebb kerülök, de nem elég jól, ahhoz képest, ha az őskorban is sikeres lettem volna...
ez jó :-) de legyen -3 health is egyúttal. na de komolyra fordítva, sztem legyen vár helyett végvár, +100 defense puskapor előtt és generáljon +1 kultúrát is...
A kémek lehetnek, azzal nem foglalkoztam. Sok apróság változott a 3-hoz képest, még nem nagyon tudom sokszor, hogy hova kapjak. Minden városomban legalább 2-3 katona van, és minden tekintetben (kivétel ezexerint a kémkedés lehet) verem a hollandusokat. Induláskor egy nagy szigetre kerültünk, én a közepére, ők egy földnyelvre, amit hegyek választottak el, így nem tudtak terjeszkedni. Addig én szépen belaktam az egész nagy szigetet, így területben akkora vagyok, mint a második meg a harmadik együtt. Pontban olyan 1500-2000 pont körüli előnyöm van, és az advisor szerint katonailag is én vagyok a legerősebb (az összes egységem a városokban van, nem nagyon akartam háborúzni).
Lehet, hogy valamelyik konkurens civ nyomja rád a kémeket ezerrel (van olyan opció, hogy lázítsd fel a várost a kémmel). Ha katonailag gyengébbek, akkor még nagyobb a valószínűsége. Ez ellen egyrészt a kémkedés-csúszka állításával tudsz tenni (az ellenfélnek többe kerül minden kém-akció a területeden), illetve azzal, hogy szerzel boldogság-okozó nyersanyagokat vagy épületeket. (Ha nagyon boldogtalan a nép, akkor érdemes akár olyan áron is luxuscikkeket cserélni, hogy odaadod érte az egyetlen tehened vagy más, egészséget generáló nyersanyagod.)
Ja és azt ajánlom, hogy az államvallásodat terjeszd el minden városodban, mert egyes civicek és épületek is csak akkor fejtik ki hatásukat, ha az államvallást is gyakorolják a városodban.
És határmenti városokról van szó? Ugyanis ezt azért nem értem, mert írtad, hogy 100%-os római lakosság van minden városban. Ebben az esetben csak úgy tudnám ezt elképzelni, hogy a határmenti városaid gyengék kultúrában, a szomszédod pedig erős, és emiatt akarnának átállni.