Sajnos nem csak a fürdőben van a probléma, de ott a legnagyobb, ott már penészedik a fal. A többi helyiségben az ablakokon a gumin jelenik meg a penész. Lehet, hogy inkább egy párátlanító gépet kellene beszereznem, mint egy ventillátort a fürdőbe. Igaz, hogy jóval drágább, de tudnám más helyiségekben is használni. Már csak egy jól bevált típust kellene találnom, ami tényleg összeszedi a párát, de nem dübörög egész nap a fülünkbe.
Én meg azt kérdezem mi a cél? Csak a fürdőben van probléma, máshol nem szoktatok penészedni?
Ettől függően kell lépni: nekünk valamilyen ok miatt soha nem penészedett a fürdő, viszont az összes többi - 4 - helyiség igen.
Megengedhettük magunknak - és legyünk őszinték, nem volt más megoldás - vettünk egy Limodor LF/M 40/100-as radiális ventilátort a fürdőbe, hogy az egész lakásból átszívja a levegőt és kifújja a fürdőn keresztül. Itt adott volt már eleve egy 100mm-es furat a falon, így adott volt, hogy ide megy a Limodor, és hát itt képződik ugye a legtöbb pára.
Meg vettünk egy párátlanítót is ruhaszárításhoz, meg ha kell a szobákban lejjebb vinni a páratartalmat.
Mivel "légtömörré" tettem a lakást nyáron - egy ajtó aljának megtoldásával és gumirozásával - így most a Limodor megy csak 40m3/óra állásban folyamatosan és fürdés után felkapcsoljuk 100m3/órára.
Még a légtömör terület túloldalán történik a ruhaszárítás a páramentesítő bekapcsolt állapota mellett.
Kb. 65-70 körül volt a ventilátor mindennel ami kell, 40 volt az Aldi-s páramentesítő.
Van egy félasztmás és egy por és pollenallergiás a családban, nagyon nem volt mit vacillálni, hogy kipengessük-e vagy sem a több, mint 110000,- Ft-ot.
Szerintem jobban jársz, ha veszel egy "normális" párátlanítót. Nem jössz ki vele drágábban (sőt)mint ha egy ventit beszerelsz, ráadásul bontanod sem kell.. a párátlanító pedig akár mozgatható is!
Ha biztosra akarsz menni akkor keress radiális ventilátort. Hasonló vents ventillátor talán 125-ös van egy rokon nyaralójában a fürdőben ami kb 2x3-as, mentségére legyen mondva, hogy egymás után sokan lefürödtünk, de látszata nem nagyon volt (folyt a víz a falakon), hogy megy a venti csak a hangja nem is kicsi, pedig a háznak a nyílászárói olyanok mintha nem is lennének tehát van bőven levegő beáramlás.
A fürdőszoba fürdés után nagyon párás, és sajnos már penészedik is, ezért úgy döntöttem beépítek valami elszívó ventilátort.
Tudtok ajánlani valami jól bevált típust ami megfelel egy 3*3-as fürdőszobába? Vents 100STH-t néztem ki, ennek 41m3/h a légszállítása. Nem tudom ez elegendő-e nekem, vagy keressek nagyobbat?
Ragaszd fel a jelenlegi hóemberes fóliákat az üveg aljára és kiderül, hogy mennyire csapódik le kevesebb pára rajta, mint a mellette levő üvegfelületen. Vérmes hőszigetelés javulást nem lehet vele elérni, de a páralecsapódás csökkentésére akár megfelelhet. A melegebb érzet és a ténylegesen melegebb hőmérséklet között nem egyenes az arányosság.
A Tesa-s rétegfóliát próbáltam: felejtsd el!!! Gány az egész felrakás és ha leakarnád szedni, akkor ott marad a ragasztóréteg, ami borzalmasan nehéz eltávolítani...
Egy szezon után elenged a szélén a ragasztóról, behullámosodik ennek következtében. Stb.
Lehet, hogy semmit sem ér, nem próbáltam még. :-) Az ötlet igazából onnan jött, amikor tavaly az asszony karácsonyi ablakfóliákat (hóemberes figura, meg ilyesmi) tett fel az üvegre. Ott, ahol az üveg "csupaszon" maradt, érezhetően hidegebb volt a felület, mint ahol fólia borította az üveglapot. Most is fel vannak rakva, csak nekem nincs megfelelő eszközöm a pontos mérésre, a 3 ezer Ft-os infra hőmérőm erre alkalmatlan. :-)
Az egyik kép forrása: http://www.ablak-muanyagablak.hu/hoszigetelt-uveg-szerkezet.html Itt 0°C külső -, és 20°C belső hőmérsékletet feltételezve, az alu távtartós üvegen úgy RH55%, a nemesacél távtartós üvegen pedig RH60% felett jelentkezik páralecsapódás.
Aztán ott vannak a termoplasztikus távtartók, ahol végképp elfelejtheted ezt a problémát. De ennek inkább ott van jelentősége, ahol piszkosul hidegek a téli hónapok, vagy pedig teljesen hőhídmentesek a ház szerkezeti elemei. Egy passzívháznál például gond nélkül lehet akár 60% feletti a páratartalom, ott nem kell aggódni a páralecsapódástól.
A kókányolás nem sok teret enged, köszönhetően az alumínium kiváló hővezető-képességének. Ami némi előrelépést jelenthetne, az egy plusz üvegréteg, vagy "rétegfólia" az ablakszárny belső felületére. Aztán van spec fólia is az üvegre arany áron: pl. LLumar Enerlogic Én ezekre nem igazán költenék, de ahogy korábban már írtam is, egy egyszerű öntapadós ablakfóliát korábban ki akartam próbálni, keskeny csíkban felragasztva az üveg alsó sávjába.
Azóta gondolkozom a 3219 és 3124-es hsz-on, főleg az ábrákon. Honnan szedted őket?
Ha ennyire adott a fizikai törvények által a kb. -4°C-os határhőmérséklet (nálam is az általad linkelt képek megfelelnek a műanyag ablakainknak), akkor van-e vajon bármiféle lehetőségünk javítani - azaz eltolni lefelé - ezt a hőmérséklethatárt azáltal, hogy valamit kóklerizálunk az ablakszárnyban lévő üveg alatti kitöltetlen részen? Vagy maga az alu távtartó vezeti át a hideget és így lehetetlen javítani a helyzeten?
De mikor nagy a páratartalom pl. fürdés után 80% lehet hallani ahogy a gyűjtőtartályba csepeg le a víz.... Nekem viszonylag rossz a fülem, de hallom! :)
Igen mis is így szoktuk csinálni. Fürdés közben a fali elszívó ventillátor megy, utánna csukott ajtónál a párátlanító gép kb. 1-1.5 óráig. Szoktuk használni még járólap felmosása után, nagyobb főzéskor, és teregetéskor is.
Amúgy is érdemes a "páraforrás" mellett célzottan üzemeltetni, mert a magas páratartalommal tud a leghatékonyabban dolgozni. Mi zuhanyzás után csukjuk rá a fürdőszobaajtót, és ott megy 3-3,5 órát este, csukott ajtónál. Valamint teregetés után szoktuk abban a helységben zúgatni. Így jelentősen csökkent az egész lakásban a páratartalom, és a gépnek sem kell egész nap tekernie.
Nekem Midea MDDG-20DEN3 van, és zárt ajtó mellett érdemes üzemeltetni mert azért elég hangos. Viszonyítani nem tudom mert másikat még nem hallottam. Két szintes házban az alsó szinten használva este lehet aludni a felső szinten, oda már nem ér el a hangja.
neztem midea paratlanitot a 20sat, youtubon lattam egy ket filmecsket es eleg hangosnak tunt...valaki mar dolgozott trotec 75os es midea geppel? viszonyitas?
Nagy felismerést tettem ma reggel (-11,8°C volt), ott volt pára ablakon, ahol alatta közvetlenül nincs radiátor rész!!!
Viszont látványosan nem lett nagyobb a kicsapódott pára mennyisége az üvegeken, mint -5°C-on... ez jó hír.
Egyébként teljes mértékben meg vagyok elégedve a Limodor 40/100-as ventilátorával! Kár, hogy hetente kell tisztítani a szűrőét annyira koszos lesz ennyi idő alatt.
Akkor ez van, mondjuk ha ez a 100 kamrás 8 üveges ablakon lenne akkor idegesítene, de nekünk a lényeg az volt, hogy használható és esztétikus ablakaink legyenek így az árra mentünk rá.
Elég sok üzletben kapható egyszerű öntapadós ablakfólia (nem a méregdrága LLumar-ra gondolok). Arra gondoltam, hogy egy 5-10 centis csíkot felragasztok az üveg alsó sávjára, hátha az segít a páralecsapódás megelőzésében. De mondom: amióta jelentősen mérséklődött ez a probléma, azóta különösebben nem foglalkoztat ez a kérdés.
Amitől tavaly óta javult a helyzet: - új építésű a ház, így az első fűtésszezon (ami tavaly volt) teljesen kiszárította a falakat (bár előtte közel egy évig hagytuk száradni, úgyhogy nem tudom, mennyi nedvesség maradhatott benn) - nagyobb teljesítményű, hatékonyabb páraelszívót vettem - a ruhaszárítást a fürdőszobában végzem, páramentesítő géppel - a higrométerekkel a páratartalom kontrollált, a szobákat pedig legfeljebb 21,5 fokig fűtöm - jól szigetelt padlásfeljárót építettem be
Ezzel egyelőre sikerül kordában tartani a páralecsapódást. Most épp -5 fok van kint, a lakásban 20,5 fok, 45-50%-os páratartalommal. A legtöbb ablakon redőny van, ami nagy segítség: ott még most is "szárazak" az üvegek. Van 3 db 60x60-as kisablakom, azoknál az alsó két sarokban már megjelent 1-1 "háromszög" formájában a pára. Illetve van egy kétszárnyú erkélyajtóm, ahol szintén nincs felszerelve redőny (ráadásul sajnos a küszöb alatt sincs megfelelően leszigetelve PUR habbal, de ennek már csak jövőre fogok nekiállni). Nos, itt már nem csak az üvegek alsó sarkaiban, hanem az alsó sávban végig látható egy kb. fél centi széles páralecsapódás. De ez is csak most jelentkezett, -2, -3 fokig még nem volt semmi gond.
Én korábban azon ötleteltem, hogy egy keskeny sávban leragasztom öntapadós fóliával. De most már közel sem olyan vészes a helyzet, mint tavaly volt, úgyhogy letettem róla.
Én már gondolkodtam, hogy valamivel ki kellene tölteni ott a hézagot... persze a nem mozgó levegőnél nincs jobb szigetelő. Tehát lehet, hogy ez így jó ahogy van?
Ezt én is tapasztaltam. Ma reggelre nálam is megjelent az alsó szegletben a pára fél centi szélességben. 52% páratartalom és kinti kb. -5C Azért ez nem olyan gáz, mint az ablakonfolyós-felmosóronggyal takarítós jelenség:)
A -7 fok az már elég kemény. Ha kétrétregű üvegezésű ablakaid vannak, alumínium távtartóval, akkor -4, -5 fok alatti hőmérsékleten szinte elkerülhetetlen a páralecsapódás az alsó sávban. (Lásd: 3214-es hsz-em, a "távtartós" grafikonnal kiegészítve) Viszont nagyjából -4 fokig még kordában tartható (lásd: 3219-es hsz-em). Én -2 fokra ébredtem, és egyelőre "szárazak" az ablaküvegek.