Mi manapsag a legjobb ar/teljesitmenyu valasztas otthonra, amator szintre,
gyakorolgatni, stb. egy valamilyen elektromos billentyus hangszerben gondolkodva ?
Az FP-30 csak a fejhallgató kimenetein küld ki hangot, szóval mindenképp azokat kell használni. Ha a PC-n a mic-be dugod, ott általában lehet erősíteni a hangon. A zaj lehet földhurok is, de a kábel is lehet rossz.
"Érdemes venni usb-jack kábelt?" mi(lyen)re gondolsz? ha arra/olyanra ami tkp. egy hangkártya (az USB megy a PC-be, a jack a hangszerbe), akkor meg lehet próbálni, de vsz. hasonló eredménye lesz mintha az alaplapi hangkártya linein/jack-jét használod
Usb-jack kábel nem létezik. Az usb-n kizárólag digitális, kódolt adat továbbítható, akkor is ha az audio jel átvitel, de ilyenre nem alkalmas a hangszered. Az csak egyszerű számítógépes összeköttetésre jó jelen esetben e hangszeren. A füles kimenet rajta egy digitálisból analóggá alakított hangfrekvenciás jelet ad. A laptopodon csak olyan formályú csatlakozóaljzattal kompatibilis (mégpedig bemeneti értelemben).
Ezen a windowsban kell a hangbeálltás/felvétel résznél a jelszintet jól belőni a hangszerhez, miközben azon is kb. 80%-ig tolod vagy tovább, még kellően erős nem lesz a jel, de még nem torz.
Zajt mondjuk a sz.gép is tetemesen előidézhet a jelen, mivel nem egy hifi kategória ez a része, de pl. egy audio rögzítő szoftverben, mint az ingyenesWavosaur, van vizuális jelszint mérő is, ami már üresjáratban is mutatja mekkora a zaj az input csatornán, mikor még nem játszol a hangszeren.
Azóta haladtam annyit, hogy egy kb 6 mm-es gumiszőnyeget raktam a zongora lába alá. A kopogás persze ugyanúgy megvan, de arra gondoltam, hogy már így kevésbé viszi át a rezgést a parkettára. Ezután szerencsére pont találkoztam a szomszéddal, és megbeszéltem vele, hogy kb fél percre menjen már be a szobájába a falhoz, én pedig bementem a saját lakásomba, és nyomogattam a billentyűket. Az eredmény biztató volt, semmit nem észlelt a kopogásból. :) Szóval azóta már bátrabban játszom.
T0to, nem tudom a válaszodból biztosra kivenni, hogy csak szarkasztikusan poénkodsz a problémámon, vagy tényleg komolyan gondolod, de ha valóban van rá megoldásod, szívesen meghallgatom! :) Bár gondolom a billentyűk alá ragasztottál egy szigetelő szivacsos csíkot, viszont azt még nem tudom, hogy szét merném-e ennyire szedni, hogy ezt megcsináljam.
A Rolandoknak csak a prémium kategóriában nem annyira döngős a kalapácszaja, de ha hullámkartont raksz 1-2 rétegben a talpa alá, az is sokat számít és semmibe se kerül. Persze a lényeg hogy a levegőn átadódóan is, éjjel ez mennyire tud átjutni. Ha a szomszéd nem is tartózkodik a fal túloldalán vagy elnyomja a kopogást pl. a TV hangja odaát, akkor nincs sok tennivaló, de ha álmatlan harkálynak gondol esténként, akkor tedd át máshová távolabbra a hangszert!
Voltam két hete kipróbálni a YDP-163 zongorát, majd visszaülve a Roland RP102-höz arra jutottam, hogy valóban jobban tetszik a Roland hangzásban és billentyűzetben is. Fejhallgatóval voltam másodjára kipróbálni, így jobban össze tudtam hasonlítani a hangjukat is.
Pár napja érkezett meg, ennyi használat után nincs bajom vele, kivéve egyet. Ilyen problémával nem számoltam eddig. Azt szeretném kérdezni, hogy nektek a digitális zongora mennyire kopog egy billentyű leütésnél? Albérletben lakom, a szoba sarkában van a zongora, és fejhallgatóval használom, de sokszor nem tudom magam átadni az élménynek, mert arra gondolok, hogy vajon a leütés okozta kopogás, dübögés mennyire hallatszik át a szomszédba? Alsó szomszédom nincs, csak a mellettem lévő lakásban laknak. Igazából maga a zaj nem hangos, viszont érzem, hogy beleremeg a zongora talpa is, így gondolom át tudja adni a parkettának a rezgést, ami már hallatszódhat esetleg a szomszédban. Ugye bútorozott kivitel, emiatt is erősödik fel a koppanás. Van itt esetleg olyan személy, akit zavart ez a probléma, és talált rá megoldást? Arra gondoltam, hogy vennék alá olyan gumiszőnyeg féleséget, amit pl. mosógépek alá is szoktak tenni, ez hátha megfogná egy kicsit rezgést. Ha ez megvan, akkor a következő lépés az lesz, hogy megkérdezem a szomszédot, mennyire hallja. Ha jobban beleélem magam a zongorázásba, akkor elég erősen le tud koppanni a billentyűzet.
Olvastam róla, hogy ez úgymond normális, de hátha tud valaki megoldást rá, amivel enyhíthető ez a tünet.
20 éve is voltak dig.zongorák, ott is fenn állt jóval kevesebb választék mellett az első hangszer kérdése. Namost összehasonlításilag kb. olyasmi a különbség ma, mint egy oled TV meg a régi képcsövesek között, hogy legyen elképzelésünk. Tehát rosszul ma már nem igen lehet annyira választani. ;)
Lehet hogy volna értelme kipróbálni az YDP-163-at (és a teljesség kedvéért esetleg a Kawai ES-110-et is) ezek után... Legalább tudod, hogy mit tudnál elérni még egy kis gyűjtögetéssel, és tudsz ebből a szempontból informáltabb döntést hozni.
Köszönöm szépen a válaszokat Neked és djuice-nak is. Ma voltam kipróbálni mind a két hangszert (Roland RP102 és Yamaha YDP 143).
Először a Roland (PHA 4 Standard) eléggé furcsa volt a szintetizátorom után, nem nagyon éreztem át a billentyűket. De nyilván, eddig is ezzel szenvedtem, ha egy igazi zongora elé kerültem. Aztán kipróbáltam a Yamaha-t is (GHS), aminek persze a szintetizátor után jobban bejött a billentyű lenyomása, egyszerűbbnek éreztem, játszani is könnyebb volt rajta. De végül arra jutottam, hogy nem azt kell elvárnom így az első zongora vásárlásomnál, hogy a zongora igazodjon hozzám, hanem inkább én alkalmazkodjak egy nyilvánvalóan jobb, valósághűbb mechanikához. Azaz a Roland mellett döntök, amit 2 hét múlva végre használhatok is.
Hangzásban talán egy picit jobban bejött a Yamahának a hangja, a Roland világos, fémes hangjával szemben. De mivel nagyrészt fejhallgatóval fogom használni, ezért laptoppal összekötve igazából bármilyen hangot tudok neki varázsolni. De szerintem meg fogok barátkozni a Roland gyári hangjával is.
Összefoglalva lehet úgy tűnik, hogy a Yamaha felé húz a szívem, közben mégis a Rolandot veszem, de kezdőként nem tudok teljesen szakmailag dönteni, és a Yamaha megvételével lehet azt érezném 2-3 hónap múlva, hogy mégis csak a Roland lett volna jó döntés. Mélyebben utánaolvasva is a Rolandot látom jobbnak.
Pár hét múlva ha megérkezik, és ha használtam is jó pár napot, megírom a laikus véleményem, hogy mennyire érzem jó/rossz döntésnek.
én nem várok, de igazából - legalábbis digitális hangszernél - ez gyakorlatilag nem emelné a költségeket, tekintve hogy a jel belül digitális
csak valamiért az az irány terjedt el, hogy ehelyett pld. PENDRIVE-ra tudsz audiót rögzíteni, biztos a kényelem miatt
a MIDI meg pont a másik, hogy erőltetik az USB-t, holott milyen jó lenne a hagyományos optocsatolós MIDI, már csak a hangmodulokhoz csatlakozás miatt is
de gondolom ezzel meg úgy vannak, hogy akinek master bill. kell, az vegyen azt
Amúgy MIDI jel esetében van aki komoly visszalépésnek tartja a zongora oldali USB csatlakozót -- leginkább, mert úgy nehéz földhurok ellen védekezni. Nem a legegyszerűbb összekötöm a PC-vel a zongorát esetben válik kritikussá a dolog...
Alapvetően csak MIDI jel jön ki az USB csatolókon (to host a PC-felé) a hangszerekből.
Vannak olyan billentyűsök (jellemzően szintetizátorok pld. Roland SH-201), amik az USB-n MIDI mellett a hangot IS kiküldik, de ilyenkor az logikailag egy külön hangkártyaként látszódik a PC-n/tableten a MIDI csatlakozás mellett.
Az FP-30 USB-jén (mint gondolom a legtöbb digitális zongoráén) csak MIDI jön.
Az usb csati a hangszereken kizárólag számítógépes összeköttetésre lett kitalálva, arra működik.
Fel kell tenni a drivert a hangszerhez (vagy pl. a windows fel is ismerheti hozzácsatlakoztatáskor a hangszert), a midi szerkesztő program beállításaiban meg megadni neki mint interface és onnantól működnie kell.
Gondolom a Kawai KDP110/CL36, Roland F140R már nagyon fölélő árban.
Ki lehet még fogni KDP90-et hasonló árban, még az lehet érdekes.
Pár hónapja egész jó áron is lehet RP102-t kapni... tipikusan a kipróbálós helyek drágábbak...
Leginkább úgy tudsz jól dönteni, ha kipróbálod amit ki tudsz személyesen (a KDP90-et lehet hogy már nem lehet bemutatóteremben kipróbálni).
A helyedben legalább az RP102-t és az YDP143-at kipróbálnám személyesen a döntés előtt.
Egy dolog, hogy mi mit irogatunk (általában azért talán nem hülyeségeket), de van egy csomó szubjektív tényező, szóval elsősorban a saját ujjaidnak és fülednek higyjél :)
Szerintem jól járhatsz a Rolanddal, kezdőknek is a jobbik választás!
Pesten a Roland Zenegalériában, Budapest Zongoraszalonban, Tajtiék Hangszerplázájában érdeklődj! (Utóbbiban hozzáértő eladót is találsz, aki zenész és sok kérdés ben tud segíteni.)
Már jó pár éve egy Yamaha PSR-E313 szintetizátoron szoktam magam szórakoztatására, hobbiból játszani. Most jutottam el arra a szintre, hogy tovább szeretnék lépni. Szeretném megtanulni a pedál használatot, valamint a zongora billentyűk lenyomását is megszokni. Ugyanis ha alkalomadtán egy igazi zongora elé kerültem, mindig gondot okozott az a fajta kifinomultabb játszás, amit már szintetizátoron kitanultam (nem csoda).
A hetekben elkezdtem nézegetni a digitális zongorákat. Először tudatlanul egy Sencor márkájú felé húzott a szívem, megnyerő bútorozott külseje, és viszonylag kedvező ára miatt. Ezután gondoltam, mégiscsak valami ismertebb márka felé kellene elindulnom, így rátaláltam a Yamaha YDP-143 típusra, ami hamar a szívemhez is nőtt. Majd a napokban rátaláltam szerencsére erre a fórum témára, ahol visszaolvasva több okból kifolyólag sem ajánlottátok ezt a típust, helyette inkább a Roland FP-30 zongorát preferálták sokan a 200-250 ezer Ft körüli árkategóriában. Itt kezdtem gondban lenni, mivel valamiért nekem a bútorozott kivitelű digitális zongorák megnyerőbbek, ez pedig állvánnyal sem hozta számomra azt a megjelenést. Végül tegnapelőtt keresgetve sikerült egy picit túllépve az árkeretet, de megtalálni az eddig számomra tökéletes zongorát, a Roland RP-102 típust. :)
A kérdésem az lenne, hogy ezt a típust ti mennyire ajánlanátok? Kipróbálni jelenleg nem tudom hol tudnám, de az a helyzet, hogy úgy látom nem is nagyon vinne előre. Mivel a mostani szintim semmilyen komoly mechanikával nem rendelkezik, kb. úgy vagyok vele, hogy ahhoz szokok hozzá, ami elém kerül. De egyébként PHA-4 Standard billentyűzettel rendelkezik, ami az eddigi ismereteim alapján már jónak számít.
Szóval röviden, szeretnék jobban belemélyülni, beletanulni a zongorázásba, és ezt nem egy régi szintetizátoron szeretném most már folytatni, hanem egy komolyabb digitális zongorán, ami a mostani álláspont szerint egy Roland RP-102 lenne.
Elnézést, hogy kicsit hosszabbra sikeredett ez az egyszerű kérdés, de gondoltam leírom az előzményeket is, hogy hogyan is jutottam ehhez a típushoz. :)