Mégiscsak be kell feküdnöm újra :((( Már előre kiráz a hideg a megreformált kórházi körülményektől...
Az újbóli magas terheléses után sem lettek a napközbeni eredményeim magasak. Sőt reggel az éhomi 3.3 körül van, és az étkezések után is ritkán megy 6 fölé.
Lehet hogy többet kéne ennem? Az a baj, hogy már utálkozva nézek a kajákra... A múltkor megfogadva a védőnőm tanácsát vizeszsömlét ettem vacsorára. - fel is ment az érték rendesen!
Nekem is PCOS-em van és a 32. héten vagyok épp. A Pco miatt kialakult nálam is a geszt. diab.
Mondjuk nekem inzulint nem néztek csak terhesség előtt, a 13. heti terheléses cukrom jó lett (7,2) de a 24. heti magas (10,3).
Nekem az endokrinológus már nem adott metformint, azt mondta majd szülés után szedhetem (szintén IR miatt van a PCO).
A lényeg, hogy csak azt csinálja a feleséged, amit az orvosok mondanak. Biztos mennie kell dietetikushoz, aki ad egy diétát, mikor mennyit ehet (itt most a szénhidrát számolgatására gondoltam), majd mehet vércukor profilra is, hogy lássák mennyire jön be a diéta neki. Ha túl magas a vc érték, akkor csökkentenek a CH mennyiségen. De van aki 200g szénhidráttal kezd, azért az nem olyan rossz.
Az én elosztásom így néz ki:
reggeli-25g lassan felszívódó CH
tízórai-20 g CH-10g lassan és 10g gyorsan felszívódó
ebéd-50 g CH (ebből max. 20g gyors)
uzsonna-20g gyors CH
vacsora-40g CH (10g gyors, 30g lassú)
utóvacsi-10 g lassú CH(nekem ez mindig kimarad, képtelen vagyok este 10kor is enni).
Ez tokkal vonóval is csak 155g CH, de én az utóvacsit kihagyom. Viszont ez függ a testalkattól is (szerintem), én nem vagyok nagydarab és 178 cm sem, így nekem elég ennyi.
Nézegetem én is itthon magamnak a vc értékeket, így tudom mi az ami nagyon megdobja, és mi az amit büntetlenül ehetek :))) Pl: 1 db zsömle felvitte 9,6-ra (a 60 perces értéket), de a sültburgonya csak 5,2-re. Persze nem eszek én se sűrűn sültburit (pedig diéta előtt függő voltam), de tudom, hogy nem történik nagy tragédia ha időnként eszek egy keveset.
Ja igen, és én sem kaptam inzulint, elég a diéta a karbantartáshoz:))))
Igen, átlalában a terhességi cukrosokkal máshogy foglalkoznak, mint a belgyógyászati esetekkel. A terhesekre sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, nem másfél, hanem egy órával étkezés után mérnek, aztán a felső határ 7,0, a többi diabéteszesnél 8,0... stb. Tényleg jobb, ha ott nézik meg az ő eredményeit is, és az alapján állítanak be neki egy diétát, ha szükséges.
Szerintem addig, amíg az orvosával nem beszél ne csináljon semmit. Itt egyébként nem inzulinfüggők vannak, hanem olyanok, akiknél a méhlepény gátolja az inzulin működését és ezáltal csökken a ch anyagcseréjük. Ezért magas a cukruk.
Mivel a feleségednél teljesen más határértékek vannak, mint amik a gest.diab-osok esetében, ezért erre biztos, hogy nem a ch diéta a megoldás, illetve nem az, amit én is/mi is tartottam/tartunk.
Tehát az én véleményem, hogy első körben mindenképpen beszéljen az orvosával!
Terheléses cukornak a 7,1 egyáltalán nem sok, tehát a babócákat ez tutira nem veszélyezteti (7,8 a határ).
Egy kis segítséget kérnék! A topic címével és témájával kapcsolatban bizonytalan vagyok. (mármint, hogy jó helyre írok-e?)
Nálunk az a helyzet, hogy a feleségemnek PCO szindrómája van, ami egy hormonháztartási problémából eredő petefészek betegség. Ez mellé inzulinrezisztenciát is kimutattak még régebben.
Most 12 hetes ikertehes. A múlt héten az endokrinológus kért cukorterheléses tesztet. Ennek eredménye: az éhgyomri cukor és inzulin teljesen jó volt, viszont a 2 órás cukor max 5.8 helyett 7.1, az inzulinja max 29 helyett 76.
Az endokrineshez elvileg 12.én megy, de állítólag nincs a doki. Illetve majd csak jövő hónapban lesz.
Mi ilyenkor a teendő?
150g-os szénhidrát diéta? Hol lehet ehhez útmutatót találni, esetleg recepteket?
Azért kéredezem, mert úgy vettem észre, hogy ez a topik inkább az inzulin függő cukorbetegekről szól. Nála meg szerintem pont az a baj, hogy már így is túl sok az inzulinja.
Elkészítés: 2 tojássárgáját elkeverjük a glukononnal, hogy feloldódjon. A maradék tojássárgáját a vajjal keverjük el, de nem habosra. Az átszitált liszt közepébe ,egy mélyedésbe rakjuk a vajjal elkevert tojássárgáját, a feloldott glukonont,és a citromhéjat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, s hűtőbe tesszük pihenni egy fél órát, felhasználásig.
Ugyanúgy készül, mint a sárga linzertészta. A tejszínt, a fahéjat és a darált diót a végén adjuk hozzá a tésztához. Van még néhány ha kell valakinek.De ezeket már kipróbáltam és nagyon finik.És a családnak is izlett.
Ki volt az az őrült, aki egy gest.diabosnál terheléses cukrot csinált?????
Aki cukorbeteg, még ha átmenetileg az, akkor is szigorúan tilos megterhelni!!!
Nem is értem, hogy hogyan csinálhatták ezt veled. Egyértelmű, hogyha egyszer nincs rendben a ch anyagcseréd, akkor az a terhesség végéig nem fog javulni, mert az inzulin működését a méhlepény akadályozza, tehát ha az távozik, csak akkor javul ez az állapot. Sőt, mivel a terhesség előrehaladásával a méhlepény nő, ezért sokkal jobban gátolja az inzulin működését is rosszabodhat ez az állapot.
Már nem tudom, hogy melyikőtök írt arról, hogy nagyon sokat hipózik (=leesik a vércukra) Mindenképpen jegyezd fel, hogy ez mikor történik, mennyi akkor a cukrod pontosan, aznap mit ettél, utána mit ettél, erre mi történt... és mindenképpen mutasd meg az orvosodnak, mert ez ugyanolyan rossz, mintha magas lenne. Ráadásként elájulhatsz és ennek a végállomása a cukros kóma! Nem csökkenteni, hanem valószínűleg emelni fognak a diétádon. Vagy inkább átrendezik egy kicsit.
Rengeted diabetikus édesség van. Vannak pl a norbis cuccok. Ezeken ráadásul rendesen rajtuk is van, hogy mennyi CH-t tartalmaznak. Vannak a diabetikus készítmények és vannak sütik is. Ezeket is számolni kell természetesen, hiszen ezek is tartalmaznak szénhidrátot.
Süti recept: 1 nagy (450g-os) kefír innentől a kefíres pohár a mérce 1 pohár cukorpótló (pl canderel v. sussina) 2 pohár liszt fél pohár olaj 1 tasak sütőpor 2 tojás
Az egészet egybeborítod és jól kikevered. Tehetsz bele kakaót (akár a felébe is lehet és akkor kétszínű lesz a süti), vagy teleszórhatod meggyel, ribizlivel... stb. Próbálj meg minnél kisebb CH tartalmú dolgot beleszórni. Vagy megsütheted simán és teszel bele csokikrémet (margarin, cukorpótló, kakaó)... stb...
Számold ki az össz CH-t! A cukorpótlót nem kell számolni a liszt a kefír és a gyümölcs számolandó, majd kockázd fel kb. egyforma darabokra és az össz ch-t oszd el a kockák számával. Máris megvan az egy db-ra eső CH tartalom.
(bocs, ha valakinek túl szájbarágós volt, vagy nagyon triviális dolgot írtam le)
Ja, ha valakinek közel esik az Örs vezér tér, ott az új piac épületében a Cédrusban van egy Süteményház nevű üzlet, ahol nagyon sok diabos dolog van. Többek között rigójancsi 3(!) g ch-val. Van még diab cukrászda a Horvát u-ban a Margit körútnál is.
Tudom, nézett is mindenki - főleg én:) Egyébként a 4 nap úgy jött ki, hogy első nap bár éhgyomorra mentem nem történt semmi, másnap megcsinálták a cukorprofilt, harmadnap nyugtázták a negatív eredményeket, aztán negyednap hazamehettem délelőtt.... nem baj, el elhetett számolni
Köszi Pogiii a választ. Lehet hogy így van - ez a glukózos dolog úgy látszik nekem nem jön be :)
Mondjuk nem is az zavar, hogy magas, hanem hogy a múltkor befektettek emiatt 4(!) napra. Vidéki vagyok, úgyhogy meg lett az eü-reformról rövid úton a véleményem - de inkább nem is részletezem (talán csak annyit több wc közül amelyik működött, azon kilincs nem volt)
Ggili, attól diabetikus, hogy nincs benne glükóz, ami ch van benne, az összetett formában van vagy fruktóz (ahhoz nem kell inzulin a felszívódásához). Canderelt ehetsz persze, elvileg azt lehet, de sztem is óvatosan, ne tömd vele tele magad sokszor. Egyébként ha nem lennél terhes, a 7,9 nem számítana olyan magasnak, de a babának ártasz vele. Szerintem mégiscsak diétázz, ha meg amellett is ilyen magasakat mérsz, akkor inzulin.
Beali, a cukor a terhesség előrehaladtával általában romlik, még akkor is ha diétázol (sajna a reggeli hipózás is lehet ennek jele). Valszeg ideje lenne átállnod a 160g-os diétára, és mérned magadnak továbbra is. Ha diéta mellett is mérsz magasat, akkor meg inzulin. Egy terhességidiabos barátnémnak a 34. hétig elég volt a 160g-os diéta, de onnan elszállt a reggeli cukra, így akkor már inzulinoznia kellett, majd a 36. héten az esti is, így az inzulint is növelnie kellett.
Nem tudom, hogy valaki tud-e valami okosat mondani az alábbiakra:
33 hetes terhes vagyok, és az első terhelésesem 8.7 lett. Azóta tartom a 180-as diétát, sőt legtöbbször nem is bírok annyit enni. Most elküldtek egy újbóli terhelésesre, aminek az eredménye 8.9 lett!!! Fogalmam sincs mi a fenét fog rá mondani a doki, már most ki vagyok bukva. Nem ettem előtte semmi cukorsat, meg ilyesmi. Lassan már semmit sem merek enni...Viszont hízni se tudtam még egy dekát sem (a gyerek az nő rendesen)
A cukorszintem itthon az ujjbegyes módszerrel méregetem, mindig rendben van, sőt volt már reggel 2.0 is.
Sajnos a lisztet nem lehet kihagyni a diabetikus sütiből, szerintem azért is sok bennük a ch.
Én szoktam gyümölcscukorral csokipudingot csinálni, vagy diós sütit, túrós batyut, kakaós csigát vagy palacsintát diabetikus mogyorókrémmel.
Ezekkel az édesítóporokkal nem minden sütit lehet megsütni, mert pl piskótának nem mind jó, de már nem emlékszem melyikkel nem sikerült. Szerintem nem lesz baj, ha használod.
na, most mertem tizorai utan 1 es negyed oraval egy kicsit magas erteket (7,9), viszont mivel kollegano pont ugyanakkor evett mint en, majdnem ugyanazt, plusz meg egy csokissutit is, merettem vele is egyet, neki meg 9,1 lett
Sanyika, nagyon vigyazz magadra, pihenj sokat nehogy baj legyen!
En meg annyira szenvedtem az edesseg hianytol, hogy probaltam valami diabetikus dolgot venni, vegul sikerult szereznem olyan csokit, amiben cukor helyett edesito van, igy 100g-ra 1 g cukor jut, de abbol sem eszem sokat, mert nem tudom, hogy az edesito mennyire arthat..
Amugy tegnap csomot nezegettem ezeket a diabetikus sutiket, es nem igazan ertem, csomora ra van irva, hogy diabetikus, megis 100 g-jaban 20-30 g cukor is van. Az eleg sok, nem? Vagy mitol lesz egy edesseg diabetikus? Ez a csoki meg amit vettem vegul nem is a diabetikus soron volt, hanem a rendes csokik kozott, csak nagy betukkel ra volt irva, hogy nincs hozzadott cukor benne.
Ja, meg vettem canderel edesito port, mert ra volt irva, hogy terhesek is ehetik, ugyhogy lehet csinalok belole valami sutit a hetvegen :) Ugye azzal nem lehet baj?
Persze, persze abszolút igazad van, csak azt szerettem volna mondani a szőlővel kapcsolatosan, hogy szerintem bűnözni is szabad néha.
Konkrétan nekem azt mondta a dietetikus, hogy az egekbe emeli a szőlő a vc értéket, és ezért örültem meg nagyon az alacsony értéknek.
De az ingadozással kapcsolatosan csak annyit jegyeznék meg, hogy nálam a 3 órás 'nemevés' nem igazából működik, mert néha 2 óra múlva (de legkésőbb 2,5 óra múlva), annyira leesik a vc-om, hogy muszáj előrébb hozni az étkezést. Ilyenkor megmérem az étk. előtti értéket és mindig jó alacsony (de már remeg kezem-lábam).
És minél előrébb járok a várandósságban, annál kevésbé bírom kivárni a 3 órámat:((
Most vagyok 32+1. Ez vajon a romlás jele is lehet?????
És köszi a diabet zsömi nevét, én is kipróbálom:)))) Bár már nagyon hozzászoktam az Abonett-Wasa duetthez, már 3 hete (kb:) teljes kiőrlésű kenyeret sem merek enni, mert az is szépen felvitte határérték felé (7,2).
Köszi a tanácsot lányok!Körülnézek hol találhatok ilyen kenyeret vagy esetleg lisztet,mert kenyérsütőm van itthon.Az internetes oldalukon körülnéztem,nagyon jó kis recepteket ajánlottak a lisztjeikből(nokedlit is).Vércukormérőt sajna csak fizu után tudok beszerezni,mert az iskolakezdés amúgy is húzós volt.De aztán az önsegélyezőm ugyis visszafizeti szerencsére.Igy a vércukor profilos vizsgálatra viszem már magammal.
Csak arra vigyázzatok, hogy a szőlő, vagy a cukortartalmú élelmiszerek gyors cukrok, azaz azok hirtelen emelik meg a vércukrot és aztán hirtelen le is zuhan. Ezért lesz az egy órás érték nagyon alacsony. Ez viszont elég nagy ingadozás, miközben a diéta célja, hogy nagyjából egy szinten tartsa a vércukorszintet egész nap. Ha a zsemlétől valakinek nagyon felmegy a cukra akkor érdemes kipróbálni a kifejezetten diabéteszeseknek kifejlesztett diabet max kenyeret és zsemlét. Ezek a velük együtt elfogyasztott élelmiszerekből is gátolják a ch felszívódását és egy db zsemle ch értéke 20g
Ha van vércukor mérőd, akkor javasolnám, hogy próbáld ki a szőlőt. Nekem is az erősen tiltott kategóriába sorolták, de egy életem-egy halálom, múlt héten leteszteltem. megettem egy fél fürt pannóniát. Nem fogod elhinni, a 60 perces értékem 4,6 lett !!!!!!!!!!
És a dietetikus az mondta, hogy rá se merjek nézni a szőlőre, ugyan ez volt a túró rudival is és a palacsintával (2db) is. Bőven-bőven határérték alattit mért a készülék.
Ezzel szemben a zsömle felvitte 9,6-ra, amitől én is komolyan megijedtem.
Nagyon hasznos egy ilyen kis készülék, mert módosíthatod a diétádat, hiszen nem vagyunk egyformák, nem reagál mindenre ugyan úgy a szervezetünk.
Ne is emelgess Pogii!Tessék elfogadni a segítséget.Sőt nem szégyen kérni sem.Nekem is sokat kell pihenni,mert picinyt megnyilt a méhszáj.Próbálok is ,de nehéz a két kölyöknek megmagyarázni. Én is figyelek a diétámra ezerrel,de néha nehéz kiokoskodni mit is tegyek az asztalra ebédnek,hogy ne kelljen kétfelé főzni.Bár bevallom őszintén,hogy néha megeresztek uzsira egy turó rudolfot.Ami nagyon hiányzik az a szőlő.
Szerintem azért annyira nem vészes a helyzet, legalább tudjuk, h figyelni kell, nem szabad elhízni meg cukrot zabálni kétpofára soha, no meg a mozgás, blablabla.
Hihi, na a hős "erősebbik" nem, mi?? :) :) :) Adtál egy jó ötletet, asszem én biza leszúrom életem párját vmelyik kaja után, eddig eszembe se jutott... rád fogom fogni ;).
Köszi, már egész jól vagyok, mondjuk még elvileg a jövő hétig feküdni kéne, de már elég nehezen maradok vízszintben. Mindenesetre Bogyeszt továbbra sem emelgetem, mindig van itt vki velem.