Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3753
Talán nem kellene ezt írnom: A disznóvágókés és a konyhaasztal is lehet tökéletes megoldás a disznóvágás topikban.
Előzmény: petike23 (3750)
petike23 Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3752

Aha.

Én csak a mérleg másik serpenyőjén (otthonszülés) nem látom a kézzelfogható előnyöket, a valós hátrányokhoz képest.

Előzmény: sin x (3751)
sin x Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3751
Itt, Peti, ugyanaz a probléma, mint az 'adjunk-e a gyereknek húst, ha én nem eszem' esetben.
2 szemléletmód ütközik: aki a saját szempontjait tartja igazán szem előtt (fújj kórház, fújj dokik, fújj beavatkozás), és aki kizárólag a gyerek biztonságát, egészségét nézi.
De a választás szabad. Mint mindenben.
Előzmény: petike23 (3750)
petike23 Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3750

"Az otthoni nagyszoba ideálisabb, mint a konyhaasztal. Azonfelül a műtőbeli szike is ideálisabb, mint a konyhai nagykés vagy a disznóvágókés. "

Igen.

És mindig az adott helyzetből kell a maximumot kihozni.

Azaz az alternatívák közül a lehető legjobbat kiválasztani.

Az pedig az, hogy inkább elviselem a fehér köpenyek látványát, és a kórházszagot, mint hogy a gyermekemnek ne adjam meg azt a néhány százalék előnyt..

Előzmény: Törölt nick (3749)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3749
"A kórházi műtő ideálisabb, mint az otthoni nagyszoba.."

Az otthoni nagyszoba ideálisabb, mint a konyhaasztal. Azonfelül a műtőbeli szike is ideálisabb, mint a konyhai nagykés vagy a disznóvágókés.
Előzmény: petike23 (3748)
petike23 Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3748

"Felnőtt emberekről beszélünk, akiknek legyen már joga eldönteni, hogy mit szeretnének választani a lehetőségek közül."

Nyitott kapukat döngetsz: ez most is így van.

Lehet szülni akár az árokparton is.

Az egyetlen peremfeltétel, hogy ne valósitsd meg a BTK 195.§ "kiskorú veszélyeztetése" bűncs.-t.

"Mint tudjuk a kórházak sem az ideális körülményeket testesítik meg, ha így volna, nem lenne létjogosultsága egyéb alternatíváknak. "

A kórházi műtő ideálisabb, mint az otthoni nagyszoba..

A tökéletes kategória (100%) nem létezik, de a kórház mondjuk 80, az otthon meg 20.

Aztán ha a különbözeten múlt volna, az ciki. De ez mindíg csak utólag derül ki..

Előzmény: azul (3744)
sin x Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3747
Az egypercen múló életekről pedig (elméletben) kevésbé humánus beállítottságot képviselek.

Na, ezt most hogy kell érteni?
Előzmény: azul (3745)
sin x Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3746
Én is megismétlem: ki mondta, hogy nem dönthetik el??
Ha pedig sokrétűbbek az ismereteid, akkor pláne nem értem, miért hoztad fel példának a családod, mikor a genetikának ehhez nem sok köze van.
Én amit tudok, azt a gyakorlatból tudom elsősorban és csak nagyon mellékesen a tankönyvekből. És ez alatt sajnos a komplikációkra vonatkozó ismereteimet is értem, az én családomban ugyanis kedves népszokás. :(
Előzmény: azul (3744)
azul Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3745
Mint tudjuk a kórházak sem az ideális körülményeket testesítik meg, ha így volna, nem lenne létjogosultsága egyéb alternatíváknak. Az egypercen múló életekről pedig (elméletben) kevésbé humánus beállítottságot képviselek.
Előzmény: petike23 (3743)
azul Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3744
Valószínűleg sokrétübbek az ismereteim ezen a téren, úgyhogy felesleges volna. Megismétlem, utoljára! Felnőtt emberekről beszélünk, akiknek legyen már joga eldönteni, hogy mit szeretnének választani a lehetőségek közül. Ismerjék a kockázatokat, és ez alapján mérlegelve dönthessenek, a saját szájízük szerint, és ne azért mert én bevállanám, te meg mondjuk nem.  Egyébként nem hiszem, hogy pillanatnyilag tömeges volna az otthonszülők száma, és azt sem hiszem, hogy az először szülők között volna a legelterjedtebb.
Előzmény: sin x (3741)
petike23 Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3743

"Természetesen az otthonszülés csak egy ideális világban lehet tökéletes választás,"

Itt pontot is tehetünk: a mi világunk nem ideális.

1.) a szülőszobától milyen messze van a műtő? 1 perc.

2.) otthonról milyen messze van a műtő ? (->mentőautó->kórházi betegfelvétel->műtő) 30 perc.

3.) Múlhat perceken-negyedórákon a gravida, vagy az újszülött élete ? Múlhat.

Nincs mit hozzátenni.. :)

Előzmény: azul (3740)
sin x Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3742
Bocsánat, de ki mondta, hogy nem döntheti mindenki el? Mi csak a veszélyre hívjuk fel a figyelmet.
Mások példájából (XY szülése) pedig nem muszáj tanulni, csak célszerű. De ha nem, hát nem, meg lehet szívni személyesen is nyugodtan, senki nem tilthatja meg.
Előzmény: azul (3740)
sin x Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3741
Azul, most én magyarázzam el neked, hogy a farfekvés, köldökzsinórtekeredés, toxémiára való hajlam (akár látensen is), stb., NEM örökletes dolog? Attól, hogy a családodban soha, sehol, semmi, attól még veled nyugodtan előferdülhet.

Itt van pl. a toxémia. Kialakulásának okai máig ismeretlenek, de az biztos, hogy korfüggő. 30 felett hatványozottan nagyobb rá az esély. És hányan szültek a családodban 30 felett? (Merthogy ez csak mostanában lett divat, egy generációval korábban kifejezetten ciki volt 30 felett szülni.)
Előzmény: azul (3735)
azul Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3740
Tudod ezek érvek Zorronak, vagy esetleg Tominak, de az én torkomon nem nyomod le:). Természetesen az otthonszülés csak egy ideális világban lehet tökéletes választás, mint ahogy ez sajnos a kórházakról is elmondható. Még mielőtt itt a nagy érzelmektől, és álhumánumtól vezetve megköveznétek, felhívnám a figyelmet, hogy nem érveltem a kórházi szülés ellen! Azt gondolom, hogy felnőtt emberek, ismerve a lehetséges kockázatokat, had dönthessék el, hogy melyik formát választják. Ne az legyen már a mérvadó, hogy xy szűlése problémás volt. Vannak a területnek szakemberei, vannak adatok, beszéljenek ezek! A vélemény pedig maradjon már vélemény, és ne kőbevésett szentigazságként kezeljük, mert ugye nem értünk a témához, ebben talán kiegyezhetünk.
Előzmény: petike23 (3738)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3739

Egy másik fórumban már nagyon alaposan körbejárták ezt a kérdést, méghozzá ott ha jól tudom két olyan szülész is rendre megszólalt, akik amúgy egyetértenek a háborítatlan szülés alternatívájával. Érdemes elolvasni ezt a publikációt, egyikük írta:

http://www.babanet.hu/publ/legalisotthon.htm

petike23 Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3738

"CÉLSZERŰ!! Tehát nem kötelező!"

Semmi sem kötelező, a biztonsági övet bekapcsolni sem (illetve pénzbírság), mégis bekapcsolod.

"vagy nem szeretik a fehér köpenyt, vagy nem bírják a kórházszagot, vagy mittudomén"

A szuri is "fáj", mégis beadatom a kötelező védőoltást..

"Egyébként pedig, ha tudja itt valaki rajtam kívűl a nagy ellenállás okát, az pont te vagy."

Ami a korházakban megy, az messze van a tökéletestől, de nem az otthonszülés (/otthonműtés) az alternatíva.

Keresni kell megfelelő szülészt (barátnők ajánlása pl.), sok kórházban van VIP szoba.

Pénzkérdés.

megvan a kényelem, anélkül, hogy a gyermeked, (és saját) életét kockáztatnád..

Előzmény: azul (3737)
azul Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3737
CÉLSZERŰ!! Tehát nem kötelező! Ez egy lehetőség azok számára, akik nem óhajtanak kórházban szülni, mert vagy rossz tapasztalataik vannak, vagy nem szeretik a fehér köpenyt, vagy nem bírják a kórházszagot, vagy mittudomén. Egyébként pedig, ha tudja itt valaki rajtam kívűl a nagy ellenállás okát, az pont te vagy.
Előzmény: petike23 (3736)
petike23 Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3736

"A szülés nem betegség, hanem az élet velejárója"

Igen, de vannak kockázatai, ezért célszerű olyan helyen végezni, ahol a lehető leggyorsabban, és legszakszerűbben tudnak segíteni, ha bármi (előre nem látható) komplikáció adódik.

(Nem csak a saját életedet kockáztatod, hanem az újszülöttét is; és igazából nem tudunk semmit rakni a másik serpenyőbe..)

Előzmény: azul (3735)
azul Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3735
Igen. A családomban semmiféle születéskori probléma nem fordult még elő, nincsenek koraszülések, farfekvések, miegymás. Amennyiben a kilenc hónap alatt minden rendben menne, miért ne? Maximum az utána maradt takarítanivaló riasztana kicsit, de lehet erre is van megoldás. A szülés nem betegség, hanem az élet velejárója, nem agyműtét, nem szívinfarktus. Nem kellene ezen ennyire kiakadni,  akinek  túl nagy ez a rizikó, az természetesen mehet kórházba, mert az otthonszülés lehetőség, és nem kötelező.
Előzmény: sin x (3718)
sin x Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3734
Nem kell feküdni, ülve is lehet. Sőt, akár még felállni is lehet, hiszen a fejet rászíjjazzák a hasra.
Én is gyakran ültem NST-k alatt, csak akkor feküdtem el, ha épp úgy esett jól.
A sztetoszkóp meg egy nagy túró az NST-hez képest.
Előzmény: AliceCsodaországban (3731)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3733
Vagy úgy azt hittem, csak freudi elszólás... :-)
Előzmény: sin x (3732)
sin x Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3732
Nem! :)
Az én nyakamon volt, én is császárral születtem.
A kislányomnál más probléma volt, ő más miatt született császárral. :)
Előzmény: AliceCsodaországban (3729)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3731
G.Á. követői azzal érvelnek, hogy nála is van fülhallgató és ő is nézi időnként a gyerek szívhangját... de ez szvsz. korántsem annyira biztonságos, mint az NST, ami ellen egyébként a természetes szülés hívei lázadoznak, mert ugye ehhez feküdni kell... 
Előzmény: petike23 (3730)
petike23 Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3730

"MIndezt jelzi az a kütyü amit a nő hasára raknak a szülés alatt, a magzati szívverés lelassul stb... na ez az a helyzet, mikor a nőt azonnal áttolják a műtőbe. "

Igen, csak ez hogy oldható meg otthon..?

Előzmény: AliceCsodaországban (3727)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3729

(Mondjuk nem a te nyakadon volt, hanem a gyerekén... :-))) )

De ugyanarról beszélünk.

Előzmény: sin x (3728)
sin x Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3728
Nekem annyira volt a nyakamon, hogy már nem volt megfelelő a vérellátás.
Az a kütyü meg az NST, az én gyerekem is annak köszönheti az életét. Belegondolni is rossz, hogy ha akkor már nem vagyok kórházban, és nem tudják kikapni kb. 5 perc alatt, akkor most nem egy gyönyörű, egészséges csajszim lenne, hanem egy icipici sír a temetőben.
Előzmény: AliceCsodaországban (3727)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3727

Nos mint említettem, önmagában a köldökzsinór nyakratekeredése nem indokolja az aggodamat, attól függ a dolog, hogy milyen mértékben és hogyan. A magzat ugyanis állandóan mozog, közben a köldökzsinór is vele mozog, ez tényleg nem egy vasziszdasz, a dolog onnan veszélyes, ha - mint írtam - csomó kelekezik (ami a magazti életben nem okoz problémát, mert mondjuk laza, a keringés megy rendben), és ez a kitolási szakban megfeszül. Avagy a nyakra tekeredett köldökzsinór túlságosan megfeszül pl. MIndezt jelzi az a kütyü amit a nő hasára raknak a szülés alatt, a magzati szívverés lelassul stb... na ez az a helyzet, mikor a nőt azonnal áttolják a műtőbe.

(Csak amiatt írom, hogy azért felesleges pánikokat ne keltsünk már ezzel a nyakra tekeredett köldökzsinórral...)

Előzmény: sin x (3726)
sin x Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3726
Persze, hogy nem ritka jelenség, én is azért születtem császárral.
De ezen kívül még millió más komplikáció is létezik, amit pl. NST nélkül Geréb Ágika sem fog észrevenni a Születésházban, amikor meg megszületik a gyerek agyvérzéssel (persze hagyományos úton, be nem avatkozva), vagy lilán az oxigénhiánytól, 3-as, 4-as apgarral, akkor nyilván széttárja a kezét, hogy legyen meg Isten akarata. Vagy a karma. Vagy mittomén. Lényeg, hogy véletlenül sem ő, vagy a t. kismama a felelős.
De mindenki a maga bőrét, no meg a gyerekéét viszi vásárra.
Amit Elisz mondott itt lejjebb (ti. mi van azzal a bizonyos 10 %-kal, akinek se orvosa, se kórháza, se semmi, ott szül ahova a mentő viszi, és azzal az orvossal akit épp ott talál) ebben nagyon nagy igazság van.
De hát, úgy kell mindenkinek, aki ezt kockáztatja.
Előzmény: petike23 (3723)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3725

A köldökzsinór nyakratekeredése olyannyira gyakori, hogy mikor a lányom ezen parázott az egyik terhesrendelésen az orvosának az azt monda, hogy most mit fél ennyira ettől, a gyerekek felének a nyakán van a köldökzsinór ha megszületik, letekerjük és kész. Unokámnak richtig kétszer volt a nyakára tekeredve mellesleg...  akkor van gáz, ha a köldökzsinóron valahol csomó keletkezik, mert ha ez a szülés közben meghúzódik, akkor megszűnik a vérellátás, de ez azért elég ritka ... mindegy, ezen kívül még millió komplikáció felléphet, pl - hogy a leggyakoribbat mondjam - az otthon szülő nő egyszercsak ráébred, hogy mégsem megy minden óramú pontossággal, pánikba esik, ettől meggyengülnek a fájások, leáll a folyamat stb...  higyjétek el, hogy nagyon kevés olyan asszony van, akiben akkora a magába vetett bizalom, hogy alkalmas legyen erre. És itt most csak a pszichés dolgokat említettem...

A másik dolog amit nem győzök hangsúlyozni az az, hogy otthonszülésnél óhatatlanul is kockáztatja a születendő gyerek biztonságát a nő. És innen nézve már egyáltalán nem olyan hősi dolog ez.

Előzmény: petike23 (3723)
Jablko Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3724

Köszönöm a pontosítást.

Magyarországon egyszerűen még nem készült fel a szülésztársadalom arra, hogy nagy százalékban otthon szüljenek a nők

Szerintem ez nem is fog bekövetkezni.

a kórházban legyen minél háborítatlanabb a vajúdás és a szülés, és ne legyen a szülő nőnek olyan érzése, hogy itt és most ő egy beteg...)

Igen, ez lenne az ideális.

Előzmény: AliceCsodaországban (3722)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!