Van XA-m és SP-m is, jó néhány más hasonló géppel egyetemben. Különböző karakterű gépek az említett darabok. Az SP kb. 2x akkora mint ax XA. Mindkettővel lehet jó képeket készíteni. Meg rosszakat is.
Kérdés hogy mi a prioritás? Jó képminőség? Kompakt méret? Manuális kezelhetőség?....
Szerintem ha pici, hordozható, jó képminőségű, cseppálló gép kell és a "kép-tartalom" az elsődleges szempont akkor vedd számításba az Olympus mju II vagy a Yashica T sorozatát. Próbáltam mindkettőt és az említett elvárásoknak - emlékképgyártás kitűnő minőségben - tökéletesen megfelelnek.
XA-val gyorsabban lehet fotózni, de az SP-nek másfél rekesz előnye van, és talán szebben is rajzol. Nem tudom. Ha véletlenül valami jó kép is lenne, A4-től nem kellene nagyobb úgysem.
Közben ilyesmikre leltem: Canonet QL 17, Olympus SP 35.
A munkahelyen hurcolnám, ezért nem akarom lemerülve találni épp amikor kell. Munka közben van hideg, meleg, nedvesség, por...
Számítana a gyors használat, és a jó objektív, mert nem Lomozni akarok. A munkahelyi élet dokumentálása lenne. Egyik meglévő gépem sem olyan, hogy kitegyem a munkahelyi hatásoknak :-)
Olympus XA, ha nagyon piszkos helyre kell, akkor Nikonos IV, de az nem annyira kicsi és könnyű, viszont a csap alatt megmosható.
Egyébként még egy tucat szuper kis kompakt gép van, távmérővel, vagy anélkül. Inkább az a kérdés mire akarod használni a felvételeket.
Nem távmérős, de kicsi és szuper az Olympus OM sorozata, vagy a Pentax M sorozata. Ezek alig nagyobbak a Contaxnál, viszont sokkal olcsóbbak, könnyebben beszerezhetők, és többet nyújtanak. A Pentaxhoz, Canonhoz, Nikonhoz, vehetsz pillekönnyű palacsinta objektívet, jó fényerővel, szuper rajzzal, kis mérettel.
2.8 vagy jobb fényerejű obi, nagylátó, de mindenképp 45mm alatt
az elem (ha kell hozzá) hónapokig bírja
ne legyen olyan drága, hogy sajnáljam "piszkos" körülmények közt is magammal vinni (épp ezért kell)
Elkezdtem keresgélni ebay-en, de gőzöm sincs hogy ár / érték arányban mi lenne a legjobb, mert ezt a szegmenst nem ismerem, KF gépeim vannak analógban.
Értelek.De jó lenne egy ilyen "mentor" , aki segítene ilyen jó szettet beszerezni . :-)
Tényleg,írtad is,hogy elállítottad tisztítás közben.Ja,az ürge nem jelentkezett,akkor nem tudom miért vették le a hirdetést.Vagy megvette más,vagy valami bibi van vele? Vagy holnap jön a postás? :-))
Hamburgból érkezett a csomag, és az ebay-en találtam rá.
Viszonylag rövid ideig tartott az aukció, ezért nem figyeltek sokan fel rá, és az eladó se volt igazán tisztában az árakkal. Talán épp ezért lett olcsóbb a csomag, mind amennyiért egy objektív szokott elkelni.
A Tőled vett masinán a távmérőt én álítottam el a tisztítás során. Ahhoz, hogy hozzáférjek, darabjaira kellett szednem, de utána már nem volt időm és energiám beállítani a távmérőjét.
Talán majd a tavasszal lesz rá mód otthon, vagy megpróbálok itt szerszámot keríteni hozzá.
Szép szetted lett,gratulálok!És nem is volt drága? Itthoni beszerzés egyáltalán? Mert nagyon ritkán bukkan fel,és inkább csak a gép az alapobival.
A kereső,igen,az kicsit halovány volt.Én is észrevettem.A távmérő,hát.Az előhívott képeken nem látni igazán,hogy pontatlan lenne. Feltenni nem tudok, nem lett CD-re írva,és szkennerem sincs.
Őszintén szólva meglepett amikor megláttam itt a hirdetésed, hogy eladó az Ambi, persze megértem a dolgot, én is váltam már meg néhány gyüjteményi darabomtól hirtelen ötlettől vezérelve vagy a besokalástól való félelmemben.
Visszatérve az Ambira, mikor megérkezett, akkor kicsit haloványnak éreztem a keresője által nyujtottakat, ahoz képest, amiket olvastam róla, aztán egy neten talált cikk nyomán megtisztítottam a távmérőjét, és most már valóban jó a keresője. A gond csak annyi, hogy a távmérőjét újra be kellene állítani, de erre már nem jutott akkor idő, és azóta se tudtam foglalkozni vele.
Más...
Nem szeretném fájdítani a szíved, de megígértem, hogy beszámolok az Ambival kapcsolatos újdonságról. Nos, ma megérkezett a várt csomag, benne a mellékelt képeken látható tartalommal.
Ami a fotókon nem látszik, hogy az objektívek mindenféle sérüléstől mentesek ugyan, de a tárolás éppenséggel nem vált előnyükre, és némi gombakezdemény található bennük. Remélem el lehet majd távolítani...
Ha nem, akkor így lesznek használva.
Maga a gép se hordoz magán külsérelmi nyomokat, de egy kicsit homályos ennek is a távmérője, és a zár jelenleg nem működik. Annyiban tér el a Tőled vett darabtól, hogy a visszacsévélő gombba szerelt emlékeztető nem rövidítéseket, hanem számokat mutat. Egyszóval minden darab szervízérett, de nem volt drága a szett.
Értem,köszi!Orosz vonalon Moszkva,Iszkra véleményeket szívesen fogadok.De jöhet bármi másról is,amit használtál, ill. ismersz/Zeiss,Voigtländer,Certo,.../.
Kellemes gép nagyon,elkapkodva döntöttem egy-két tekercs ellövése után. :-) Talán, mert ritka és az obijai is ritkák,nem könnyű beszerezni őket.A "szegény ember Leicája"-így nevezik meg több weboldalon...
Igen,úgy látom én is.Beszéltem az ürgével,alkudoztam,hogy postaköltség,stb...Nem ígért semmit,mert a gépet az öccse hirdeti.Lehet,hogy elfogadták az ajánlatomat,és hozza a postás? :-))
Szia!Én korábban érdeklődtem már itt középformátumú távmérős gépek iránt.Mennyire lehet macerás a távmérő beállítása?Itt ha van valaki,aki be tudja állítani,érti a "csíziót"-pl. Gábor /Bmwr12/-akkor megmozgatná a fantáziámat...
tisztelettel érdeklődnék, hogy van-e Valakinek tapasztalata Proximeter használatával kapcsolatban? Pontosabban az érdekelne, használt-e már Valaki ilyen távmérős masináján?