Amig az elején nincs sokszor megmelegitve a csőfűtőszál.
Mindegy neki - hihetetlen mit kibírnak.
Képzeld el, hogy a 8 mm-esnek a gyártási mérete 10 mm. Miután ki van feszítve benne középre a fűtőszál, beleszórják köré a port és jó alaposan megvibrálják, hogy tömörödjön.
Ezután (és ez a legdurvább) - egy hosszú görgősoron összenyomják az átmérőjét 8 mm-re. El tudod képzelni mi van odabent, amikor egy már tömör anyagot ilyen mértékben tovább tömörítenek.
Sok százat használtam orvosi berendezésekbe (volt egy ilyen kisüzemem) ahol egyszer vagy 50 darab hajtogatási méretét elcseszték. Képzeld el, hogy visszaegyenesítették és jó méretre hajtogatták újból - mindezt a már beégetett szálakon. Soha egyel sem lett baj - pedig csak egy rizikós kísérlet volt .-)))
GPS részletezte, hogy van fakultatív megoldás is, illetve linkeltek egy obelinkes variációt. Ezen felül vannak a hagyományos beszerzési források. Szavatol es érdi Tündééknél inkább hasznaltan olcsóbban de lehet rendelni újat is, ami rendszerint a Fallétől vagy hasonló helyekről származik. Kempingvilág, Váradi és a többi kereskeskedő is nyilván tud segíteni. Elvétve kifogható a jófogáson és én a helyedben feldobnám a facés lakókocsis csoportokban is az érdeklődést.
Még ha kicsit drágább mint az eredeti elképzelés, akkor is jobban jársz vele.
Én már szereltem be egy ilyet, klasszul működik :-)
Én is szereltem már be Trumába - az egyik kemping-kollégának.
Csakhogy az cca. 500 Ft volt - mármint a csőfűtőtest.
Egy villanyboltban bukkantam rá cca. 1,6 méter hosszú 8 mm átmérőjű, egyenes szálban.Volt vagy 20 darab a sarokban.
A boltosok azt se tudták mire való, mert a régi tulajtól örökölték.
500 Ft körül kértek érte - gondolom hasraütésre, mert szerintem a gépbe sem volt bevezetve.
"Kockáztattunk", mert nem tudhattuk, hogy vízes-e, vagy levegős és ha levegős természetes áramlású-e, vagy ventilátoros - szóval lutri volt.
Hazavittük, kiprobáltuk...és mákunk volt. Nagyon sötét megyvörösere melegedett csak fel- eközben cca. 1500 W-ot evett - vagyis pont jó volt - úgyis szobatermosztát kapcsolgatta.
Innentől már csak meg kellett hajtogatni a kellő formára - és beépíteni és bekötni szilikon-vezetékkel. Azóta is faszául működik.
"Csak szólok, hogy a ventilátor egyáltalán NEM hűti a levegőt, csak forgatja."
Nyilván, de egy mondjuk 28 fokra felmelegedett lakókocsiban már az is jobb, mint a semmi, ha jár a levegő. Éjszaka meg azért jön be a 20 fok, az le tudja hűteni azt a kis teret szerintem. Legalábbis 20 éve, amikor lakókocsiban aludtam többször Horvátországban, sosem volt esténként melegem.
"Nekem van mobil-klímám a lakókocsimban (sok éve) - tudok róla mesélni, ha érdekel."
Érdekel. Hol helyezted el, kb. mekkora típus (nekem régen egy nagy Bosch volt, meg egy Delonghi), egy jó fél m2 területet elfoglaltak, a kivezető csövük meg vastag volt még a szűkítéssel együtt is, de lakásban nekem nagyon beváltak, igaz 900 W-ot fogyasztottak óránként.
Azt az elrendezést hogyan lehet kihozni , hogy a klima kint lenne? Csak a hideg levegőt fújja be a csövön.
Újabban (2 éve) pontosan így van nálam is. Csak egy (150-es) levegőcső jön be az elősátor szoknyájánál - a gép meg kint van a vonórúdnál.
Ettől függetlenül bent maradt a klasszikus mobil-klíma is - de annak a helyes üzemi-levegő ellátásáról ( egy-csöves klíma esetében) nagyon nehéz gondoskodni.
Ezért nagyon rossz a hatásfoka ilyen kis térben (most nem megyek bele, hogy miért)
Ideális megoldás a kolléga által linkelt Fisher külső mobil-klíma - a szomszéd lakókocsiban harmadik éve az megy - kiváló egy gépezet. Csendes, hatékony, nem foglal helyett - bőven megéri az árát.
Van olyan gép, ami kifejezetten ilyen elrendezésű, hogy csak a hideg levegőt nyomja be egy csövön, a zajos cuccok kint vannak. Balatonon láttam ilyet tavaly, de már nem emlékszem sem a nevére, sem a típusra. Ránézésre pont olyan, mint egy mobil klíma.
Hát nyilván az lenne a tuti, de speciel az alkalmas placcokon a kertben nem nagyon van normális árnyék. így akkor majd nézek valami ventillátorfélét, úgyis legtöbbször csak az egyik alvó részt fogjuk használni, így 1 db elég lesz.
A szúnyoghálón gondolkodtam, de majd meg kell néznem az ablakokat közelről, mit lehetne oda felbarkácsolni.
Ha már kiveséztétek a fűtés kérdést, ami szerencsére engem annyira nem érint, mi a helyzet a hűtéssel? Nejem pampogott, hogy ne oda rakjam a lakókocsit a kertben, amit kinéztem neki, mondván ott baromi meleg lesz nyáron, nagyon sütni fogja majd a nap.
Mivel ebben az antik Hobbyban nincs klíma, gondolkodtam egy mobilklímán, csak volt már olyanom régen, és baromi nagy helyet foglalna egy lakókocsiban. Próbált már valaki ilyet lakókocsiban? Mivel szerintem szunyogháló nincs az ablakokon, nem nagyon kockáztatnám meg az éjszakai kereszthuzatot. Ha van valami nagyobb napvitorlaszerűség a tető fölött, az ér valamit a tapasztalatok alapján? Vagy érdemesebb ventillátort használni?
Fél éjszakát nem aludtam mert 5 percenként ki-be kapcsolt. Ki is baxtam mikor hazaértünk.
Én is pont így jártam vele - ezért nem ajánltam a kollégának sem.
Mi több, azóta láttam egy szétolvadt példányt - amelyiknek megszorult a motorja, abban a pillanatban felizzott a fűtőszála... csak épp a hővédelme nem kapcsolt ki valamiért (úgy látszik, hogy 3500 Ft-ért csak ilyen hővédelemre futotta).
Nem gyuladt ki (lehet, mert időben felfedezték, hogy baj van) - de nagyon nem nézett ki jól a szarrá-olvadt szerkezet.
Amit én ajánlgatok, azzal ilyen nemigen fordulhat elő, egyrészt mert nincs benne ventilátor ami megszorulhatna, másrészt mert 100% fém a háza....ezért én tavasszal bekapcsolom, és ősszel, hazacuccoláskor meg ki - eközben teszi a dolgát. csendben, észrevétlenül.
Még akkor se kapcsoljuk ki, amikor pár napra hazamegyünk :-)))
Ha már ennyit képes vagy kiadni egy fűtőtestért, miért nem veszel inkább konvektorra szerelhető elektromos betétet? Nem kell kerülgetni azt a nagy panelt, ami egyébként mindenhol útban lesz és megúszhatod olcsóbban is. Többfajta létezik és használtan is vehetsz ha az új drágább. Bár szerintem 40 ből az új gyári truma elektromos is kijön.
Idén februárban volt egy kis gond az elektromos fűtésünkkel, és hirtelen nem tudtam mást kitalálni, minthogy vegyünk egy tartalék hősugárzót. Ugyanazt vettük amit linkeltél. Amig ment a tv nem volt nagyon zavaró de mikor kikapcsoltuk....... Fél éjszakát nem aludtam mert 5 percenként ki-be kapcsolt. Ki is baxtam mikor hazaértünk. Ha vennék másikat csakis olyat amiről GPS írt. Nem kell bele venti mert akárhogy is de zajjal jár.