Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Napnyugtakor egy barominagy felhő trónolt arra. olyan 22 óráig. utána fent meresztettem a szemem és nem láttam semmit. éjfél után bevetettem egy sima mezei távcsövet, meg a fényképezőt 1600-as ISO-n, hátha.. de semmi.
Holnap ha tiszta lesz az ég, akkor lehet felmegyek isaszeg felé a dombokra, és keresek valami sötét magaslatot.
Napnyugta után egy órával érdemes kezdeni keresni. Én szinte azonnal megtaláltam ma és 1 órán keresztül figyeltem is, mielőtt eltűnt' volna. Máshol nem láttam erősebb felhőzetet, de valószínűleg az burkolta be.
Egyébként a Nagy Göncöl alatt, pontosabban a Marek és a Dubhe között félúton, de azoktól jóval alacsonyabban, kb. 25°-nál észleltem (22 óra környékén). Nyilván nem olyan határozott, kontúros, mint a fotókon, de azért nem mindennapi. Persze vidéki égbolton könnyebb dolgom lehetett.
Nagyjából úgy láttam a stadionon a sötét részre kell állni, nem a futórészre a szórakozóhely felé.... Feri fotóján ahogy látszik, úgy látható szabad szemmel a stadionon, természetesen tiszta, köd és felhőmentes égen...
Nyilván kicsit keresni kell, és a fák is takarhatják, de simán ott van, gyönyörűen fotózható, a fém korlát még állványként is jó, csak rá fogom karabinerrel rögzíteni, mert drága mulatság lenne, ha leesne a betonra.
Ja, és nagyon mozgalmas volt az ég: épp kimentem a kertbe, amikor fejem felett elhúzott az ISS. Még éppen hogy csak elhagyta a zenitet, amikor elrepült látszólag mellette egy meteor. Aztán már kint a mezőn még egy, sokkal kisebb műholdat is láttam, az már kb dél-észak irányban repült.
Aki látni szeretné, se látja, mert olyan helyen van. Én szerencsére hegyen lakom, de én sem láttam sajnos, mert arrafelé olyan sűrűn párás a levegő, hogy egyetlen csillag sem látszik. Próbáltam távcsővel is, sajnos úgy sem. Talán valamelyik este még lehet majd látni.
Tényleg szomorú, hogy nem látják sokan, de ami a legfurcsább, hogy nem is tudnak róla rengetegen!!! 10-én hajnalban fotóztam és egy elhaladó kerékpáros azt hitte begolyóztam...tegnap is 3 bringás jött, és szerintem gőzük sem volt róla mit fotózok, de amúgy 21-kor már alig voltak kint emberek a szabadban arrafelé. Most vagy a fél város lelépett egy vidéki tanyára, vagy sokan nem értesültek róla és ez elég gáz. Szerintem sokakat érdekelne, csak nem tudnak róla, vagy várják a 20.-a utáni göncöl alatti elhaladást, de akkor már félő, h. szinte alig lesz fénye.
Ezért írtam, hogy a netes képek nem a valóság, legalábbis városon belül még külterületen sem. Kb. Az Andromedahoz hasonló erejű nekem, de tegnap megtaláltam szabad szemmel Debrecen külterületén, a 33-as fele. Viszont műsfél órát járkáltam, mire megláttam sejtelmesen a ködöt. Aki nem látja, az fotózzon párat 8-10 sec záridővel, és 1600 ISO-val Észak és kicsit Nyugat irányba 21-22 óra fele, laposan a horizonton, és a gép kijelzője kidobja neki a pontos helyét.
Hát, szabad szemmel tényleg nem igen látszik este negyed/fél 11 tájban, de haloványan azért fényszennyezéstől távoli helyen felsejlik, ha az ember tudja, hogy merre van. Viszont, távcsővel jól látszik! Elsőként, egy 7x50-essel, aztán egy 30x60-assal lett betámadva. Ezzel, a csóva már igen jól látható, a mindössze 2 fokos látómező nagyját kitölti. Sőt, ha a magot kizavarom a képből, a távcsövet picit mozgatva, a leghalványabb része is felsejlik a csóvának, hogy ott van valami. A látszólagos hossza, így jóval 2 fok felett van. Ebből, jó 1.2-1.5fok környéke a maggal együtt jól megfigyelhető. A fénylő mag látszólagos mérete, úgy min. 1/3-1/4-e, a Jupiterhez képest. Olyan, fényes képre ezzel a távcsővel se számítsunk, mint a lentebbi fotókon, meg amiket az emberfia netszerte lát róla.
Este negyed 11-kor, kb. 10 fokkal van a horizont felett, fél 11-kor úgy 8 fok magasságában, nagyjából 325-330fok körüli irányszögben, ha jól saccolom. (Iránytű hiányában.)
Túl kicsi ez a mező a csillagképekhez képest. Még a felvétel legfényesebb csillaga (jobbra fent) sem szabadszemes, egyébként az a csillag a Lynx-Auriga határon van.