akkor azt mondjátok meg légyszi (és ez VHS-re, 8mm-re és hagyományos audio kazira is vonatkozik), hogy hol lehet olyan kazettát kapni, ami olyan, és ott készült, mint ami rá van irva. Tehát igazi TDK, igazi Maxell, stb.
Vagy anelyikre ez van irva, az ez, és kész?
z
Szerintem nyugodtan reszletezd a tulajdonsagokat itt - ez a topic eppen errol szol!
Egyebkent az FM hangban van nagy kulonbseg a kazettak kozt? Az allofejes hangminoseg eltereset jobban megertenem...
A videókazikról:
Nekem a Maxell (gx-black)jött be igazán, meglepően jó a képe. A hangjáról egyelőre nem tudok érdemlegeset mondani, mert nem csináltam vaktesztet vele. A BASF nekem Pana videóval nem jött be igazán, TDK még annyira sem (csak képminőségről beszélek!)
A Sony excellence viszont borzalmas, két felvétel után vízszintes zajcsíkok a képen, újabb felvételnél még rosszabb.
Két hónapja vettem én is egy HI-FI videót, mert a 10 éves Samsung megadta magát. (ami egyébként igen strapabíró volt, rengeteg szolgáltatással, igaz hogy egykor csúcsmodell volt)
Én megfogadtam, hogy VHS videóra nem vagyok hajlandó vagyonokat áldozni, így vettem egy Thomson VTH6210 típust potom 40 ezerért akciósan. (egyébként egy tizessel több)
Röviden a jellemzők:
Hangminőség nagyon jó (nálam ez a legfontosabb); képminőség átlagos; borzalmasan zajos mechanika; távvezérlőt vagy megszokja az ember, vagy kukába dobja.
Semmi extra, (de ennyiért nem is vártam) VPS/PDC, Show View, index keresés van, hátul két Scart csatlakozó, RCA-nak nyoma sincs.
Mondjuk a két Scart nekem elég is: az egyiken a digitális beltéri pumpálja a jelet befelé, a másikon a hang van kivezetve az erősítőre, a TV pedig a beltérin keresztül megkapja a jelet.
Viszont van még neki egy pár olyan tulajdonsága, hogy falra mászik az ember tőle - most nem részletezem, de ha valakit érdekel ez a típus, szívesen leírom.
Még pár szót a kazettákról:
Eddig még nem találtam olyat, amellyel a maximumot tudnám kihozni a gépből. Nálam jelenleg ez a helyzet:
BASF kazetták: nagyon tiszta képminőség, kissé vékonyabb hang.
TDK kazetták: jóval gyengébb képminőség, viszont dinamikusabb hang, mint a BASF esetében.
Ha esetleg valakinek van olyan kazetta típus, ami nagyon bevált mind képileg, mind hangilag, jelezze!
Nem tudom...
Velem telcsin mindig kedvesen beszélnek a Kalotaszeg utcaiak, nem küldenek el a francba.
Még azt is felajánlották, hogy vigyem be a vcr-t egy fejtisztításra:)))
Azért nem szeretném, ha kicserélnék benne "puszta szívességből" az új fejdobot egy használtra!
Rákérdeztem a sokat szidott CVC kikapcsolására egy helyi Pana szervízben. Kicsit hülyén néztek rám, halvány lila f...juk sem volt a dologgal kapcsolatban. Válasz: még senki nem kért ilyet, nem tudom.
Ha valaki többet tud, jelezzen a fórumon!
Egy JVC-nél már láttam ugyanezt a hibát, de az SOKKAL brutálisabban volt görbe, az tényleg csak a saját felvételeivel volt nézhető, ezen kívül:
1-Editálás során ide-oda tekergetve képpel a szalagot alul vagy fölül végig kicsipkézte
2-Insert funkciót 6 fejjel, azaz Flying erase head nélkül akarta megvalósítani, miáltal az inzertált képeken zöld-kék-lila-sárga foltok villództak, mivel nem tudta konkrétan letörölni a korábban ott lévő képkockákat. Azt CSAK 7 fejjel lehet
3-normál hangsávján (amin az AUDIO DUB funkció megy) tűrhetetlenül gyenge volt a hangja, és a normál sávon nem is szabályozható a rec hangerő.
Lehet, hogy a te gépeddel van ez a gond, mert az én 622-esemnél a saját pana tévén nézve egyáltalán nincs ilyen elhajlás vagy csik.
Ennek ellenére biztos, hogy a régi gépek jobbak voltak, érdemesebb lett volna a 12-es széria valamelyik darabját megvenni. A 612-est már sehol sem kapni, de a 712-es még beszerezhető (100 e). Én megpróbálom lecserélni a 622-est erre.
5let?
A babák helyzete nem aggaszt, azokat lehet adjustálni, ha szükséges.
A csík, amit én említettem, teljesen más, mint a kép tetejének elhajlása, ha nem megfelelô a tv beállítása. 3 videóval teszteltem le a csíkot, és természetesen a szervizbe is a tesztkazettával mentem, ahol jelentkezett a hiba. Scart-tal volt rákötve a tesztmonitorra. (na jó, tévére)
Teljesen biztos, hogy kidolgozás-hiba, a fejdob trágya kivitele miatt van, mert csak akkor húzza el azt a pár centit, ha FESZÜL a szalag a fejdobra, pause-nál relative fellazul, az elhúzódás kisimul. Amúgy a fejeknek olyan hangja van ahogy szántják a szalagot, hogy csak na. Azért szerintem a régi videók kisebb fejdob-zajjal mentek.
Szerintem a négy fej egy kissé túlzottan kilóg a fejdob síkjából, régebben ez kisebb volt. Tisztán látszik, hogy legalább 2-2 mmnyire a fej elôtt és után nem kopik a fejdob, mattabb a felülete, tehát ott sosem tud felfeküdni a szalag. Lehet, hogy így kevesebb a drop-out, de a szalagot jobban igénybe veszi, és meggyôzôdésem, hogy a képtorzulást is ez okozza.
Már a régebbi 600/650-es szériában is SuperDrive mechanika van, vagyis a szalagot nem fűzi le a fejről.
Az új mechanikában viszont már a szalagfelfűző "babák" alapja is műanyag, nem pedig fémöntvény, mint anno. Én inkább ettől félek hosszú távon, hogy meddig lesz pontos a fej és a szalag kapcsolata, mivel ezek állapota határozza meg a dolgot.
Pana szerelő? Én a jövő héten próbálok meg beszélni vele, ha összejön.
Sziasztok!
csikostaTTu baratunknak teljesen igaza van, nekem
3 tv-bol 2 rangatta a tetejet a kepnek es furcsa mod csak a gyari videokaziknal volt ez.Ha a tv-bol vettem fel nem, de musoros kaziknal igen.A mostani tv-nel meg semmi ilyet nem tapasztalok.A video (nv-hd650) es filmek termeszetesen ugyanazok.
Szvsz mindenkepp erdemes mas teveken is kiprobalni mielott foldhoz vagjuk a keszuleket!
Mielőtt kidobod:
Az általad leírt hibajelenség a TV készülék szinkron áramkörének hibás üzemmódját is jelentheti! A TV-k zöme úgy van beállítva, hogy antennajelre működik helyesen, vagyis stabil sorszinkron jeleket kap. Egy videó - bármilyen legyen is - mechanikus szerkezet, aminek a sorszinkron jelei ingadoznak! Egyes TV készülékeknek külön meg kell mondani, hogy ő most videót mutat, a szinkron áramkört ennek megfelelően át kell kapcsolnia! (Pl.: Videoton VCR gomb, vagy a Precision 2000 sorozatnál a 9-re végződő számú programhelyek.) Vagy a SCART csatlakozó autómatikus üzemmmódja is kapcsolja.
Milyen TV-n néznéd? RF-en, vagy AV-n?
csíkos
Panasonic:
Bevallom, rábasztam, mert ennek a szemétnek is GÖRBE a képe.:((( Ezt asszem JITTER hibának nevezik, a kép felső harmadában egy kb 3 cm-es vízszintes csíkban elcsúszik jobbra a képtartalom kb 6-8 mm-t. Ezért ha a egy gyári kazin pl villanyoszlop, ajtófélfa stb elemek vannak, azok görbék. A görbület PAUSE állásnál kisimul, a kép tökéletes. Ezek szerint a hibát kizárólag a fejdob, és a fejek igénytelen, pontatlan kidolgozása okozza, hiszen ha nem feszül rá a szalag, csak hozzáér, a kép kiváló.
Ez baromi bosszantó, és egy idő után halálra idegesít, ráadásul tudod, hogy MINDEN felvételed görbe lesz a világ összes többi, jól működő videóján nézve. Így ugye máris nem lehet pl videókamerás felvételek arhiválására, vágására használni az amúgy hat fejes hifi sztereó videót.
Na, elvittem a Kalotaszeg utcai szervizbe, hátha meg lehet bütykölni. Szerelő barátunk sajnálkozva közli, hogy ez teljesen NORMÁLIS dolog. Mit jelent a VHS, kérdezi. Mondom, video home system. Na látja, ezért ha tökéletes képet akar, akkor BROADCAST készüléket kell vennie. Na ezen elvitatkoztunk pár percig, majd lazán közölte, hogy NYUGODTAN MEHET A KERMIBE, azaz bekaphatom akkor is neki lesz igaza, a VHS szabvány előírásait már régen hozzárontották a szemét termékekhez.
63 ezer forint volt ez a Panasonic videó, és ezt tudja. (CVC-t nem lehet manipulálni -lehet, hogy rögtön egy ötezressel kellett volna indítanom?)
Szóval SENKI NE VEGYEN PANASONICOT, AZ IS EGY RAKÁS SZAR, EGY FOSLÁDA SZEMÉT!
Azt hiszem, mégiscsak egy tízéves, németben szemétredobott 7 fejes hifit kellene vennem, az még hat évig videó lesz hangerőszinttel, sharpen potival, (vagy bildscharfen?) inserttel és audio dubbinggal...
Megint csalódtam ebben a szemét, rohadt világban. Ne vegyetek SEMMILYEN videót!
Gondoltam, hogy ezt fogod válaszolni hiszen szakmailag teljesen igazad van. A jó megoldás a CVC kikapcs. lenne, ha meg lehetne oldani elegáns úton. Ha megtudsz valamit a 622-es tuningjával kapcsolatban, akkor ne rejtsd el előlünk!
Jut eszembe, 28-29 collos tévében milyet érdemes venni minimum költségvetéssel, kb. 120e-ért? Egy alap Pana jó megoldás?!
Szerintem az nem baj ám, ha a mechanika brutál egyszerü szar. Csak kifogástalanul működjön. Ez szerintem rendesen, gyorsan és csendesen teszi a dolgát, és ha összehasonlítod a két mechanikát, akkor láthatod, hogy mennyi alkatrész felesleges tulképp a régebbiben. Szerintem egy 1.2-es vaslemez semmivel nem lesz gyengébb futóműalaplap, mint egy tízszer annyiba kerülô alumíniumöntvény. Azok a régi jó videók kifűzték a szalagot a csévéléskor, kattogtak, volt benne min. 3 motor, ékszíjhajtás, dörzskerék. Ezek tényleg hót primitív direkthajtásúak, pár fogaskerék, aztán annyi. Ha a szalagot nem gyűri akkor már tapsra van okunk.
Ugye, hogy szoftverbôl butítják a cuccost? Ma környékezek meg egy Pana szerelôt...drukkoljatok!
BUÉK!
Amint lesz egy kis időm, összegzem tapasztalataimat a 820-as Panasonic-kal kapcsolatban.
A hétvégén levettem a tetejét,...majd gyorsan visszaraktam.A 600-ashoz képest a mechanika:Trabant-Mercedes. / Nem akarom a Trabi tulajokat megsérteni!/. Az alaplapon szerepelnek azon funkció helyei, melyek a 825-ösben benne vannak / insert, a.dub, stb./ Vagyis: egy kaptafa, más előlap, szoftver engedélyezés>drágább gép.
A kazettafészekre ré van pecsételve a tipus.
"...nem kell mindent elhinni amit a Hertások mondanak"
Hat ezzel most mar en is igy vagyok, erre a 422-es Pana videora is azt mondtak, tok jo. Asszem januarban meghirdetem, aztan ha sikerul minimalis veszteseggel kiszallnom belole, korulnezek ujra. Legrosszabb esetben meg megtartom, de az a baj, hogy a regebben felvett filmeket annyira gyatran jatssza le, hogy egyszeruen nincs kedvem nezni.
Ma már általában a saját távírányítóval opciózzák ki. A mechanika az tökugyanaz mindegyik modellnél, itt aki azt mondja, hogy a 60ezres és a 120 ezres között van e téren különbség az téved.
Én idáig csak egy Daewoo video szervízmenüjét láttam, de a TV-ből kiindulva nem minden típusban ugyanaz a software verziószáma, ami eredményezhet minimális eltérést.
Ami tutti, hogy pár funkció biztosan előcsalható lenne /elvben/, a kérdés csak az, hogy a valóságban is tudnád e müködtetni e a saját tartozékaival /távszab, stb/.
pl. ehez nem is kell szervízmenü. A mostani Pana videokon csak úgy tudod /Jog kivéve/ kockázni a képet előre ha az egyik gombot pár mp-ig nyomva tartod, utána elindul magától.
A régebbi kiviteleken ez nem így volt hanem egy külön gomb szolgálta erre amit a Pause állásban nyomkodott az ember akkor lehetett kockánként léptetni az anyagot.
Az utóbbi megoldás természetesen müködik az újaknál is csak kell egy olyan távszab /Pana video, Tv/ amin megtalálható az a "léptető" gomb.
Van egy érzésem, hogy a CVC is kapcsolható, csak mivel a készüléken erre nincs külön gomb így ha ki/be akarod kapcsolni akkor ismételten vissza kell lépni "menübe".
De ugye van olyan szerviztávirányító, amivel minden létező funkci előcsalható pl.egy videóból is? Pl előre-hátra lejátszás, jog, stb.
Tuti hogy van, de max a szakszervizeseknek van tudomása róla, és nemigen beszélhetnek róla. Hiszen a mechanika tudja, mivel a legcsúcsabb csúcs S-VHS-ben is ugyanez a mechanika van.